15/30 Pittsburgh Penguins

 

Pittsburgh-ben újragondoltak mindent és most megpróbálják azt megtenni, amire évek óta képtelenek: csapatot építeni Crosby és Malkin köré. Ehhez kezdésként nyélbe ütötték a nyár legnagyobb üzletét.

Idén is elindítottuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

A Penguins szurkolói évek óta azt gondolják, hogy náluk játszik a világ legjobb játékosa, Sidney Crosby személyében. Ez igaz is lenne, ha a 87-es az elmúlt években nemcsak az alapszakaszban, de a rájátszásban is vezéregyéniség lenne. A Pittsburgh ugyanis a 2009-es kupagyőzelem óta háromszor esett ki az első és kétszer a második körben. Ennek a legfőbb oka az, hogy sem az elfáradó edző, sem a fejnehéz csapat nem alkalmas már arra, hogy sikeres legyen a playoffban. Borzasztó egyszerű volt ugyanis a képlet ellenük, csak Crosbyt vagy Malkint kellett kivenni a játékból, mert nincs olyan ember, aki az ő gyengélkedésük esetén átlendítené a csapatot a holtponton. Ezt elkerülendő egy megaüzlet keretében megszerezték a Torontótól Phil Kesselt, a holtszezonban pedig tovább erősítették a harmadik és a negyedik sort, hogy a csapat mélységben is felvegye a versenyt az ellenfelekkel.

kessel1

A Kessel-üzletben érkezett még a csapathoz két egykori első körben draftolt játékos, Tim Erixon és Tyler Biggs. A duóból valószínűleg csak az előbbi, a svéd bekk kap majd szerepet a nagy csapatnál, Biggs minden bizonnyal a farmban kezdi a szezont. A kékvonalas szekció egyik legfontosabb kérdése az egészség lesz. A legfontosabb láncszem évek óta Kris Letang, ám az elitvédő az elmúlt években többször is súlyos sérüléssel bajlódott, az elmúlt négy szezonban valamivel több mint 100 meccset hagyott ki. Letang pótlására ott lenne a 21 éves Olli Maatta, ám tavaly ő is kihagyta a szezon háromnegyedét, így kérdés, milyen állapotban tér majd vissza. Ha minden a tervek szerint alakul és a Letang, Maatta páros egészséges, akkor a mögöttük lévő négy helyre összesen nyolc védő pályázhat. Legelőször mindenképpen figyelni kell majd a 2012-es draft 8. választottjára, Derrick Pouliotra, akinek ez lesz az első teljes szezonja a Pingvineknél. A nyolcasban ott van a háromszoros bajnok Rob Scuderi, a már említett Erixon, illetve hatalmas meglepetésre Szergej Goncsar. A 41 éves hátvéd, aki már túl van a zeniten és az elmúlt napokban kötött try-out, azaz próbaszerződést a csapattal. Amennyiben megfelel, akkor biztosan vállal még egy évet, ha nem, akkor visszavonul.

Látható tehát, hogy a pittsburgh-i védelem egyelőre nem áll stabil lábakon, így kulcsfontosságú lesz, hogy idén vajon milyen formát mutat majd a vasak között Marc-Andre Fleury. A 30 éves hálóőr évek óta kap hideget-meleget, hiszen elég hullámzó a teljesítménye, ráadásul a negatív mélypontot mindig a lehető legrosszabb időpontra, a rájátszásra tartogatja. Ennek ugyan ellentmond a tavalyi teljesítménye a Rangers ellen, de nem lehet tudni, hogy ez csupán kilengés volt nála, vagy tartósítani is tudja a következő rájátszásra. Amennyiben Fleury nem hozza a megfelelő formát, úgy alternatív megoldásként Jeff Zatkoff állhat a háló elé, aki megfelelően pótolta kollégáját.

A védelem és a kapusok után lássuk, mi változott a csatársorban. Papíron a liga egyik legerősebb triója lehet a Crosby, Malkin, Kessel hármas, amennyiben egy sorban kapnak helyet. Ez azonban aligha lesz így, sokkal valószínűbb, hogy Crosby és Kessel mellé Chris Kunitz kerül majd az első sorba. A második sor centere az orosz lesz, akit jobbról Patric Hornqvist, balról a súlyos sérüléséből visszatérő Pascal Dupuis támogathat. A harmadik és a negyedik sor lehet a legérdekesebb a szurkolók számára, itt lesz a legtöbb új arc. A Vancouvertől megszerzett Nick Bonino és a szabadpiacról szerződtetett Matt Cullen lehet az a két center, akinek tehermentesítenie kell a Crosby, Malkin párost, mind előnyben, mind hátrányban. A hátsó hatos szélére érkezett még a centerként is bevethető Erik Fehr, aki nagyon kellemetlen játékos tud lenni az ellenfeleknek, hiszen a harmadik-negyedik sorból is képes összekaparni 15-20 gólt. A friss igazolások között végül mindenképpen meg kell említeni azt a Szergej Plotnyikovot, aki draft nélkül került az NHL-be. A 25 éves, jobb és bal oldalon is bevethető szélső hat évet húzott le a KHL-ben, de most a tengerentúlon is kipróbálja magát.

plotnikov

Végül meg kell említeni, hogy a Pittsburgh-nek tavaly óta új vezetőedzője van, Mike Johnston személyében. A Pens szurkolói és a szaksajtó többször is megtalálta az elmúlt szezonban, mert nem láttak koncepciót a csapat játékában. Megkapta a magáét akkor is, amikor kritikus esetekben nem tudott belenyúlni a meccsekbe. Most viszont egy jobb anyag van a kezei alatt, mint tavaly, kérdés, mit tud vele kezdeni. Az elvárás természetesen minimum a playoff, de ha olyan nyögvenyelős lesz annak kiharcolása, mint tavaly, akkor nem biztos, hogy a kispad mögött fejezi be a szezont.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum