Kiürülhet a székelyföldi utánpótlás

   

Tömegével szívják el a székelyföldi klubok fiatal játékosait a magyarországi klubok, és ez már a korosztályos csapatok létét is veszélyezteti – írja a Hargita Népe. Hatalmas a székely hokiutánpótlás nyári veszteséglistája, a csíkszeredai klub az IIHF-hez fordult segítségért.

Ebben az évben több mint 20 játékos távozott, elsősorban a két legnagyobb klubtól, a Csíkszeredától és a Gyergyószentmiklóstól. A távozók első számú célpontja Magyarország, általában azok a klubok hozzák el a játékosokat, ahol korábban a helyi fiatalokra és helyben dolgozó edzők munkájára alapozott utánpótlás nem ért el komolyabb eredményeket. Komplett korosztályok tűnnek el az erdélyi kluboktól, nem egyszer edzőstől, ami azzal is jár, hogy alig tudnak kiállni a bajnokságokra a csapatok. A másik oldalon pedig a magyarországi klubok állnak, ahol a csapatnyi, máshonnan igazolt játékos egyrészt a helyi játékosokat szorítja ki, másrészt a helyi edzők által végzett, alkalmanként nem túl eredményes toborzó- és szakmai munkára borítanak jótékony fátylat az általuk megerősödött csapat javuló eredményei.

Hozzá kell tenni, hogy ezen beáramlásnak – miként a túlzott mértékű belföldi vándorlásnak – éppen azon klub nevelt játékosai isszák meg a levét, ahová a más csapattól érkező fiatalok érkeznek. Hogy a problémahalmazt tovább bővítsük, meg kell említeni, hogy egyre több tehetséges magyar fiatal hokis és családja látja a boldogulást a – hokikultúra vagy infrastrukturális szempontból – jobb körülményeket nyújtó környező országokban, így Szlovákia után immár Ausztria is igen vonzó az U14-es korosztálytól felfelé. Természetesen az erdélyi fiatalok érzelmi okok miatt is Magyarországot választják, és ők nem számítanak légiósnak sem. Nem úgy, mint a magyarok Ausztriában. Ott egyébként van korlátozás, nálunk semmilyen szabályzás nincs sem a be-, sem a kivándorlásra.

Ezen a nyáron Csíkszeredából 18-an igazoltak el, írja az erdélyi lap. Nagy részük 1999-es születésű és Győrben talált új csapatra. Velük tartott Antal Károly edző is. (Ez a leghatékonyabb megoldás, láthattuk a székesfehérvári akadémia indulásakor, hogy a hiányos korosztályok feltöltésére nincs gyorsabb és egyszerűbb módszer, mint adott korosztály edzőit szerződtetni egy másik klubtól, hiszen a játékosok kötődnek hozzájuk, és komoly hányaduk velük tart az új állomáshelyre.) Az idei exodus további célpontja volt Székesfehérvár és Debrecen. A gyergyószentmiklósiaktól ezen a nyáron hatan mentek Magyarországra.

Az első nagyobb csoportos áttelepülés 2010-ben történt, akkor a csíkszeredai fiatalok vezetőedzője, Prakab Gábor és hét tanítványa – Csíki Zoltán, Okos Csanád, Ónodi Ottó, Prakab János, Reisz Áron, Sárpátki Tamás és  Tranca Dániel – tette át székhelyét Magyarországra, a Ferencvároshoz. (Ez a példa mutatja, hogy a tehetségeket leigazolni könnyebb, mint megtartani.) Többségük ma is Magyarországon játszik. Bár a kivándorlási hullám minden nyáron megismétlődött, eddig hellyel-közzel kezelhető mértékű volt. A mostanihoz hasonlóra, tehát hogy csapatnyi játékos, ráadásul egy korosztályból fogja a vándorbotot, még nem volt példa.

isk u16 2012

Az ISK Csíkszereda U16-os bajnokcsapata, 2012. Fotó: szekelyhon.ro

Mivel a külföldi átigazoláshoz csak formálisan szükséges a nevelőegyesület beleegyezése, különösen ha iskolaváltással indokolják a váltást, az erdélyi klubok tehetetlenül állnak a tömeges eligazolással szemben. “Nincs erre törvény Romániában, sajnos semmit nem tudunk tenni annak érdekében, hogy a folyamatot megállítsuk – mondta a Hargita Népének Márton Simon, a Csíkszeredai Sportiskola igazgatója. – A sportiskola éveken át nevelte a játékosokat, felszerelést, jeget, edzőtábort, étkezést, kiszállást, egy szóval fejlődési lehetőséget biztosított nekik, és most sokszor csak a kárral maradunk. Az eligazolt játékosokért ugyanis legtöbb esetben nem kapunk semmit. Már panaszt tettünk a Nemzetközi Jégkorong Szövetségnél is, ám az a válaszuk, hogy kössünk profi szerződést a játékosokkal, ami után a magyarországi kluboknak már fizetniük kell. Erre viszont nincs jogi lehetőségünk, meg van kötve a kezünk. Próbáltunk beszélni az Oktatásügyi Minisztériumban a problémánkról, de semmi eredménye sem volt.”

Márton Simon reméli, hogy sikerül megállítani a folyamatot, ám a Magyarországra hívó indokok is nagyon erősek. “Nagyobb a fejlődési lehetőség külföldön, mint itthon” – mondja. A lap szerint az eligazolási hullámhoz nagyban hozzájárul a megnehezített romániai érettségi is, amelyet korábban is legendásan nehéz volt letenni. Így inkább választják a magyarországi iskolákat. Aki pedig ott végzi el az iskolát, annak megfelelő románnyelv-tudás híján gyakorlatilag nincs visszaút, ha nem a hokiban, hát a civil életben próbálnak az anyaországban boldogulni. Rengetegen pedig úgy gondolják, hogy inkább a magyar címeres mezt választanák a román helyett, amelyre a kettős állampolgárság miatt a szükséges két év letöltése után esélyük is lehet.

A székely klubok legnagyobb fájdalma, hogy játékosnevelő munkájukért gyakorlatilag semmilyen térítést nem kapnak, a gyerekek felnevelésébe fektetett rengeteg idő és munka egyáltalán nem térül meg. Márton Simon a nagyon sok erdélyi játékost foglalkoztató Miskolcot említi meg, velük sikerült megegyezni, az ISK felszereléseket kapott az átadott játékosokért. Nyilván ugyanez lehet a cél a mostani exodus két fő célpontja, a győri és a debreceni klub esetében is. (Ehhez hozzá kell tenni, hogy az MJSZ régóta foglalkozik ezzel a kérdéssel, és idén már harmadik éve szavazott meg támogatást az ISK Csíkszeredának, amelynek összege az utóbbi két évben 15 millió forint volt.)

Nemcsak Csíkszeredából, hanem Gyergyószentmiklósról is sokan választják Magyarországot. Vannak, akik nem egyenesen az anyaországba mennek, hanem előbb Csíkszeredában töltenek el egy kis időt, és onnan települnek át. De magából a Gyergyószentmiklósi ISK-ból is hatan jöttek idén Magyarországra. Hárman Győrben, ketten Pesterzsébeten, egy játékos pedig Fehérváron folytatja pályafutását. “Anélkül viszik el őket, hogy értesítenének minket – mondta Farkas Csaba, a gyergyóiak edzője. – Semmit nem kapunk értük. A Pesterzsébeti Farkasok nyolc botot ajánlott a két játékosért cserébe. Vicc az egész. El kell engedjük, mert nem tudunk mit csinálni, pedig korosztályos csapataink sorsa dől el egy-egy ilyen eligazoláson. Az U16-os korosztályban össze kell álljunk a Karcfalvával, mert nincs meg a csapat. S csodálkozunk, hogy a belföldi bajnokságban érik utol a székelyföldi csapatokat. Hát persze, mikor tízesével veszítjük el a sportolóinkat, korosztályok lesznek lyukasok. Nem a többi csapat erősödik, hanem mi és a Csíkszereda gyengülünk folyamatosan. Lassan összeomlik a székelyföldi jégkorong.” Hasonló folyamat Magyarországon belül is lezajlott, ugyanilyen eredménnyel, a DAB jórészt ilyen okok miatt évek óta nem tud elindulni minden korosztályban önállóan.

hsc u18 2015

Az ISK Csíkszereda U18-os bajnokcsapata, 2015. Fotó: szekelyhon.ro

Mivel a játékosok elszipkázása Magyarországon belül is nagy gond, az MJSZ bevezetett egy szabályzatot, amely a nevelési költségtérítésről szól, ez azonban alapesetként csak az MJSZ tagjainak egymás közti viszonyát szabályozza. Az erdélyi csapatok számára az a kérdés, hogyan és mi módon vonatkozhatna ugyanez a szabályozás rájuk is, ha játékosaik Magyarországra igazolnak.

A Hargita Népe összeszedte az idén Csíkból és Gyergyóból Magyarországra távozó játékosok listáját is. Íme.

Az eligazolt sportolók (Csíkszeredai ISK): Mihály Ákos (1999-es születésű, Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia), Búzás Arnold (1999, Ifj. Ocskay Gábor JA), Császár Hunor (1999, Ifj. Ocskay Gábor JA), András Csáki Szabolcs (1999, Győr), Ferencz Szilárd József (1999, Győr), Józsa Szabolcs (1999, Győr), Róth Zoltán László (1999, Győr), Simon Előd (1999, Győr), Székely Ákos László (1999, Győr), Szopos Magor (1999, Győr), Szentes Szilárd (1999, Győr), Sólyom Csongor (2000, Győr), Ambrus Ervin (2000, Győr), Salló Barna (1997, Debrecen), Simon Alfonz (1997, Debrecen), Borbát Norbert (1998, Debrecen), Szennyes Csanád (1998, Debrecen), Ambrus Levente (2001, Debrecen).

Az idén hosszabbították a kölcsönadást (ISK Csíkszereda): Győrfy Tihamér (1997, Miskolc), Szopos Ottó (1997, Miskolc), Janovits Attila (1996, Miskolc), Karda Milán (1997, Miskolc), Karda Norbert (1996, Miskolc), Fejes Nándor (1999, MAC), Silló Arnold (1995, MAC), Egyed Róbert (1995, MAC), György Róbert (1996, Debrecen), Kánya Tamás (2001, Krefeld, Németország).

Az eligazolt sportolók (Gyergyószentmiklósi ISK): Sándor Székely Katinka (2000, Győr), Sándor Székely Ottó (2000, Győr), Benedek Norbert (2000, Győr), Laczkó Gáspár (1998, Pesterzsébet), Sándor Emil (1998, Pesterzsébet), Horváth Bence (2003, Ifj. Ocskay Gábor JA).

Cimkék: , , , ,

Összes (21)

Utolsó hozzászólások

 1. celebesz
    #16
  celebesz,   

  Ahogy én látom, az ingyen ütő/felszerelés/utazás nagyon is számít sok szülőnek a klubválasztásnál - és ezt meg is tudom érteni, drága egy sport.
  @miklossy: Szerintem nem bajnoki címre hajtanak, hanem inkább válogatottsági esélyre. Ott meg nem igaz a 0 perc játékidő.
  Az én emlékeim szerint a csapatos eligazolás Szeredáról már évtizedes gyakorlat, és általában a "befogadó" csapat egy-egy lyukas korosztályának kipótlása a cél. Szóval bonyesz dolog ez, a szülők, nevelő- és elszívó csapatok és a hokizó gyerekek érdekei négy külön halmaz, elég kicsi közös résszel.

 2. DCs
    #17
  DCs,   

  @Gellérd: Ejsze szarni ment, mert olvasni nem tud. :P

 3. Crex
    #18
  Crex,   

  szinte minden cikkben az van írva, hogy magyarországon sok a fiatal játékos, jó az utánpótlás, ezért kell tobb felnőtt csapat ahol folytatni tudják a fiatalok a sportolást, blablabla.
  most meg azt olvasom, hogy az utánpótlás lyukas, hiányoznak a gyerekek, ezért székelyekkel kell feltolteni a csapatokat...
  most akkor mi van??? csak egy felfújt buborék a magyarországi utánpótlás ami nemsokára elpukkan?
  az nem normális, hogy komplett csapatoknak tudnak magyarországon helyet biztosítani! ha annyival jobbak a székyel gyerekek mint a magyarországiak, akkor szakmai előrelépésről szerintem szó sem lehet ha magyarországra költöznek. csakis érzelmi és megélhetési indokok lehetnek.
  megértem, hogy mindenki igyekszik szakmailag jobb helyen játszani (pozsonyban is játszanak székelyek...), de nem hinném hogy magyarországon jobbak a szakmai feltételek mint székelyföldön.

 4. F. Kapus
    #19
  F. Kapus,   

  @Crex: valóban sok a fiatal játékos un bloc, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének csapatok, ahol egyes korosztályokban vannak hiányok

 5. Galci
    #20
  Galci,   

  Én úgy gondolom Székelyföld addig utolsó bástya a magyarság és mondhatni az európai ember számára, amíg a "civilizáció" be nem tör oda is. Ha ez megtörténik oda a Tündérkert. Az autonómia egy védőburok lenne a lerabolt régió felett.

  A jégkorong társadalma e téren is élen járhatna, ha végre törlesztené azt az adósságát amit onnan kapott. Úgy gondolom ennek megszervezése is a szövetség dolga lenne. Ez lehetne akár egy szolidáris, vagy kötelező alap amibe a csapatok befizetnének, de lehetne MOB pénzek oda juttatása vagy akármi. Segítő kezet csak innen várhatnak ez jól látszik. E tekintetben inkább ide jöjjenek az ifjak, mint más csapatokhoz.
  Kitartás Székelyek, mert nem csak a Földet bízták rátok!

 6. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #21
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @Gellérd: en is utalom a politikat, meg nem is ertek hozza, de az autonomianak pont az lenne a celja, hogy gazdasagilag fellenditse a regiot. merthogy az amirol egyaltalan ertelme van beszelni, az nem teruleti, hanem gazdasagi autonomia volna, megkadalyozando hogy a kifli kiszipolyozza az orszag kozepet...

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
ROM 17:30 SSTBRA 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
  • M4 Sport
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
ROM 10:30 SSTBRA 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
november 3., csütörtök
U20 15:00 HUNSLO 
EIHC 15:30 AUTITA 
U16 18:00 HUNSLO 
EIHC 19:00 HUNPOL 
U18 19:10 HUNITA 
november 4., péntek
U16 14:40 HUNITA 
NŐI 15:00 FRADEN 
EIHC 15:30 ITAKOR 
NŐI 18:10 HUNNOR 
EIHC 19:00 POLDEN 
U20 19:00 HUNITA 
U18 19:10 HUNAUT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk