16/30 Calgary Flames

 

Az első számú kérdés, hogy egyszeri fellángolás volt-e a tavalyi sikerév vagy sikerül azt tartósítani.

Idén is elindítottuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

Jóllehet a Flames egyik évről a másikra 20 ponttal termelt többet, ami a legnagyobb ütemű fejlődés a nyugati konferencia csapatai között, aminek köszönhetően 2009 óta először a rájátszásba is bejutott, a szakvezetés nem elégedett. Bred Treliving nem sokat udvariaskodott: “Bajnokesélyes csapatot akarunk építeni. Olyat, amely tartósan sikeres lehet. Egyetlen csapat van, amely elégedett lehet a szezon végén, többiek igyekeznek haladni tovább. Mi is ez utóbbiak közé tartozunk.”

Brad Trelivinget 2014-ben szerződtette a klub, eredményei önmagukért beszélnek, a Calgary nem csak bejutott a rájátszásba, de az első körből is továbbmentek a Vancouverrel szemben. Ilyenre a 2004-es döntőbe jutás óta nem volt példa. A további javulás kapcsán sem a levegőbe beszélt az általános igazgató, a nyáron hat évre leigazolták a 22 éves Dougie Hamiltont Bostonból és a csatár Michael Frolikot Winnipegből. Előbbi hatalmas tehetségnek számít a hátvédek között, távozása elég nagy port kavart, utóbbi egyszeres bajnok a Chicagóval 2013-ból, 27 éves, stabil 40 pontos játékos, aki öt évet írt alá, és akire elsősorban az emberhátrányok kivédekezésében hárulnak majd komoly feladatok.

flames

Treliving nem csak az igazolásokban bízik, hanem a belső fejlődésben is. A csapat játékosai egy évvel idősebbek és tapasztaltabbak lettek, az összjáték is csak egyre jobb lehet, a fiatalokra is egyre komolyabb feladatokat lehet bízni. A 20 éves center, Sean Monahan második évét töltötte az NHL-ben, ehhez képest 31 gólja és ugyanennyi asszisztja volt. A 22 éves Johnny Gaudreau 24-szer volt eredményes, 64 pontjával a Calder Trophyért is versenyben volt. A védelemben TJ Brodie 41 pontot hozott össze, Lance Bouma pedig csatárként 34-et, mindketten 25 évesek. De a rutinosabb játékosok is virágkorukat élik, így például Jiri Hudler, aki karriercsúcsot jelentő 31 góllal és 76 ponttal zárt, a csapatkapitány Mark Giordano pedig annak ellenére hozott össze 48 pontot, hogy 21 meccset volt kénytelen kihagyni. A hátvédek közül Dennis Wideman és Kris Russell szintén hatékonyan segítették a támadásokat. Nem szupersztárok ők, egy részük nyilván egyelőre még nem az, de hatékony csapatmunkával sok mindent pótolni lehet.

Vannak azonban kérdőjelek is a fejlődés fenntarthatóságával kapcsolatban. Az első számú kérdés, hogy egyszeri fellángolás volt-e a tavalyi sikerév vagy sikerül azt tartósítani. Tudni kell, hogy a Flames úgy szárnyalt a mögöttünk hagyott szezonban, hogy közben fejlett statisztikai apparátusok felhasználásával készített mutatókban rosszul szerepelt. Ez nem példa nélküli, korábban a Maple Leafs és a Colorado is produkált ilyet, azonban ezek a csapatok nem is tudtak tartósan rájátszásba kerülni. Mint mondtuk, a Flames egyrészt bízhat az olyan fiatal játékosai fejlődésében, mint Sean Monahan, Johnny Gaudreau és Sam Bennett, másrészt az új szerzemények, Dougie Hamilton és Frolik érkezésével ezek a mutatók szintén javíthatók. A második kérdés éppen az előbbi tényezővel, vagyis a fiatal maggal kapcsolatos. A csapat egyik kulcsjátékosa a 20 éves Monahan, aki egy év alatt brutális fejlődést produkált, 64 pontjával vezére volt a társaságnak. Nagy kérdés, hogy ilyen fiatalon képes lesz-e elbírni ezt a terhet és stabilizálni ezt a teljesítményt. De többé-kevésbé ugyanez vonatkozik a már említett többi fiatalra is.

A harmadik kérdőjel a kapusok kapcsán merül fel. Tavaly a Ramö, Hiller páros állt a kapuban. Utóbbi volt az első számú hálóőr, 52 meccsen védett, meccsenként átlagosan 2,36 gólt kapott, a lövések 91,8%-át hárította. Ramö, bár az alapszakaszban valamivel gyengébben teljesített (2,6 gól meccsenként és 91,2%), a rájátszásban váltotta Hillert és végül vele fejezte be a szezont a csapat. Ez önmagában sem egyszerű szituáció, de a gondokat még tetézi, hogy a valamit kezdeni kell az egyik legnagyobb finn kapustehetséggel, a 24 éves Joni Ortióval, aki szintén ott dörömböl már az NHL kapujában. A jövőre szabadon igazolható játékos tavaly sérülés miatt csak hat meccset játszott az NHL-ben, a következő szezonban ennél minden bizonnyal többre tart majd igényt. És mivel szerződése szerint bére már nem függ attól, hogy melyik ligában játszatják, így gazdaságossági szempontok is ezt diktálják.

Chicago Blackhawks v Calgary Flames - Game Three
Összességében több tényező is abba az irányba mutat, hogy a Flames hosszabb távon is sikeres csapat lehet. Igen mély a csapat kerete, a belső verseny hatalmas hajtóerőt jelenthet. A fiatalok mellett kellő számban vannak tapasztaltabb játékosok is, mint például a jelenleg az AHL-es farmcsapatba, a Stockton Heatbe nevezett cseh világbajnoki bronzérmes hátvéd, Jakub Nakladal. Az egyik legfontosabb tényezőről, az 54 éves Bob Hartley vezetőedzőről még nem is beszéltünk, akinek pedig elévülhetetlen érdemei vannak a sikerhez vezető út alapjainak lerakásában.

Hartley 1987-ben kezdte edzői karrierjét, ötödik évében már elérte a QMJHL, két év múlva már az AHL-ben vezényelt a kispadról, a 12. évtől pedig az NHL-ben dolgozik, jövőre kezdi ott 15. szezonját. Egy egyéves zürichi kirándulást leszámítva nem szeret vándorolni, a Flames, ahova 2012-ben szerződtették, mindössze a harmadik csapata. Eddig négy ligában dolgozott és a mind a négyben nyert, van bajnoki címe a QMJHL-ből, az AHL-ből és az NHL-ből is, 2001-ben a Coloradóval nyert Stanley Kupát. Érdemeire a szakma is felfigyelt, idén ő kapta az év edzőjének járó Jack Adams Trófeát. Irányítása alatt az elmúlt szezonban a Calgarynak volt a legtöbb hosszabbításos győzelme (9) a ligában, második lett a harmadik harmadban elért gólkülönbség tekintetében (+31), harmadik a két harmad után vesztésre álló meccsek megfordításában (10), a csapat 1557 lövést blokkolt, aminél többet az egész NHL történetében senkinek sem sikerült egyetlen szezon alatt.

Úgy tűnik tehát, hogy a viszonylagos csendben és nyugalomban elvégzett aprómunka meghozza a gyümölcsét, érdemes lesz a jövőben jobban odafigyelni a Flames teljesítményére.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum