Ilyen lesz idén a KHL Nyugati főcsoportja

   

Hétfőn 18.30-kor kezdetét veszi a KHL nyolcadik, 2015/16-os szezonja. A Keleti főcsoportot már bemutattuk, a nyugatiak következnek.

Bobrov-divízió:

Dinamo Minszk (9.)

A fehérorosz KHL-csapat a 2013/14-es szezonban a főcsoport utolsó helyén végzett, az elmúlt idényben viszont a remek légiósigazolásoknak köszönhetően az 5. helyet szerezte meg nyugaton. Az észak-amerikaiak mind a csapatnál maradtak, a legjelentősebb változás kapusposzton történt, a norvég Lars Haugen helyére a kanadai Jeff Glass érkezett a Ladától. Rajta kívül Ryan Gunderson érdemel említést, aki hátvéd pozíciója ellenére a Jokerit harmadik legponterősebb játékosa volt. A csapatnál továbbra is Lubomír Pokovic tölti be a vezetőedzői pozíciót.

Dinamo Riga (21.)

A legutóbbi szezon rosszul sikerült a letteknek, a 14 csapatos főcsoport 12. helyén végeztek. Változásokat a légiósok tekintetében végeztek, 5 külföldi távozott, 7 légiós érkezett. Utóbbiak közül a svéd kapus, Joacim Eriksson és a német csatár, Felix Schütz nevét érdemes említeni. A csapathoz két év után visszatért Guntis Galvins. Vezetőedzőnek a KHL-es tapasztalattal bőven bíró finn Kari Heikkilát nevezték ki.

Jokerit Helsinki (6.)

A finn klub nagyon impozánsan debütált a KHL-ben, főcsoport-elődöntőig jutott. Keretük gyengült, a három legponterősebb játékos, Steve Moses, Linus Omark és Ryan Gunderson távozott. Az együtteshez három dán játékos is érkezett, közülük Peter Regin jelentheti leginkább az erősítést. A vezetőedzői feladatokat továbbra is Erkka Westerlund látja el.

Medvescak Zagreb (23.)

A horvát együttes az elmúlt idényben a főcsoport utolsó előtti helyén végzett, idén is hasonló eredmény várható. Az anyagi gondok miatt szinte az összes kanadai légiós távozott, helyettük néhány nevesebb európai légióst hoztak Marek Kvapil, Tuukka Mantyla és Radek Smolenák személyében, ám rajtuk kívül főként orosz játékosokat szerződtettek. Vas János próbajátéka nem járt sikerrel. A csapat vezetésével egy QMJHL-ből érkező edzőt, Gordie Gwyert bízták meg.

Slovan Bratislava (26.)

A zágrábiakhoz hasonlóan a pozsonyiak sem gazdálkodhatnak sok pénzből. Keretük gyengült a nyáron, kulcsjátékosok távoztak, egyedül Lukas Kaspar neve említésre méltó az érkezett mezőnyjátékosok között. Kapusposzton is változások történtek, két külföldi jött, Michael Garnett és Barry Brust. A Slovan vezetőedzőjének a 2008 óta kisebb megszakításokkal a KHL-ben tevékenykedő Milos Rihát nevezték ki.

SZKA Szentpétervár (1.)

A szentpéterváriak évek óta úgy vágnak neki a szezonnak, hogy cél a Gagarin Kupa-győzelem, ez tavasszal megvalósult. A csapatot sem kímélte az NHL-be vándorló fiatalok hulláma, Artyemij Panarin és Viktor Tyihonov távozott. Légiósok terén kicserélődött a keret, egyedül a kapussal, Mikko Koskinennel hosszabbítottak szerződést. Egyelőre két légióst igazoltak, Jarno Koskiranta a Szibir egyik legjobb játékosa volt, a korábbi svéd bajnok és MVP Joakim Lindström számára pedig nem jött el az NHL-es áttörés, így a szentpéterváriakhoz igazolt. A vezetőedzői poszton változás történt, Vjacseszlav Bikov családi okok miatt távozott, helyét Andrej Nazarov vette át.

Szpartak Moszkva (újonc)

A fővárosi piros-fehérek gyakorlatilag az Atlant romjain éledtek újra, ugyanis a keret erős átfedést mutat az anyagi okok miatt KHL-es tagságát szüneteltető mityiscsi együttessel. A kapuban a finn válogatott Atte Engren adhat stabilitást, a védelemben egy Dinamo Rigától igazolt bekk, az amerikai Chay Genoway a légiós, míg a csatársorban a cseh Lukás Radil és az amerikai Casey Wellman. A csapatot a Metallurg Novokuznyeck tavalyi trénere, German Tyitov irányítja.

KHL

Taraszov-divízió:

CSZKA Moszkva (3.)

A főcsoportdöntőt 3-0-s vezetésről elbukó moszkvai katonacsapat megtartotta kulcsembereit, valamint játékosokat cserélt. A Szibirrel például olyan tranzakciót hajtottak végre, ahol a moszkvaiakhoz került Kugrisev és Ozsiganov, cserében pedig Zsafjarov ment a novoszibirszkiekhez. Kapusaik közül Lalande-dal nem hosszabbítottak szerződést, helyére a svéd Viktor Fasth érkezett Edmontonból. A CSZKA vezetőedzője továbbra is Dmitrij Kvartalnov.

Dinamo Moszkva (5.)

A 2012-es és 2013-as Gagarin Kupa-győztes továbbra is őrzi csapata magját. A védelemben Jalasvaara helyett a Torpedótól igazolt Hieaten a finn bekk, a négy éven át kék-fehérben játszó Szoin pedig a Szalavat Julajevhez távozott, jelentősebb csatárt nem igazoltak. Az új szezonban is Harijs Vitolins irányítja az együttest.

Lokomotiv Jaroszlavl (10.)

A tragédia óta a negyedik szezonját kezdi meg az együttes, melynek azóta Curtis Sanford volt az első számú kapusa, ám a kanadai visszavonult a nyáron, helyére egy orosz kapus, Alekszej Murigin érkezett. Martin Thörnberg és Jonas Holös távoztak a légiósok közül, előbbi helyére Jonas Enlund, utóbbiéra pedig Patrik Hersley jött a Szibirtől. A vezetőedzői feladatot az Atlantnál felszabadult Alekszej Kudasov látja el.

Szeversztal Cserepovec (18.)

A cserepoveciek akárcsak az elmúlt szezonban, idén is a légiósaikat cserélték ki, egyedül Jakub Stepánek, a cseh kapus maradt, ugyanúgy, mint egy éve. Egyelőre három külföldit hoztak, Ondrej Nemec a CSZKA-tól, Miroslav Blaták az Avangardtól, Mattias Karlsson pedig a svéd HV71-től jött. A csapatot a cseh Václav Sykora vezetésére bízták.

Szocsi (13.)

A fekete-tengeri klub első KHL-szezonjában bejutott a rájátszásba. Több csapathoz hasonlóan náluk is légiósfronton volt változás, két friss játékosuk Jalasvaara és Maxwell. Az orosz játékosok terén Igor Radulov és Gyerljuk a nevesebb távozók, az érkezők közül pedig egyértelműen a világbajnok orosz kapus, Konsztantyin Barulin. Az edzői posztot Vjaceszlav Bucajev remekül ellátta, idén is bíznak benne.

Torpedo Nyizsnyij Novgorod (12.)

A csapat légiósok terén elhagyta a finn vonalat, öt északi játékosuk is távozott, helyükre két svéd (Videll és Klingberg), egy amerikai (Spang) és egy kanadai (Ashton) jött. A legnevesebb érkezőik a Kosztyicin testvérek, Andrej és Szergej. Peteris Skudra az elmúlt két évben rendre bevezette a playoffba a csapatot, a szerződését meghosszabbították.

Vityaz Podolszk (20.)

A Vityaz továbbra is az egyetlen nyugati csapat, amely a kezdetek óta szerepel a KHL-ben, viszont még soha nem jutott be a rájátszásba. Ehhez az elmúlt szezonban álltak a legközelebb, idén pedig be is juthatnak a legjobb 8 nyugati csapat közé. A hét legponterősebb játékosukat megtartották, valamint érkezett a finn gólkirály, Olli Palola és a Nyeftyehimik legjobb védője, Teemu Eronen. A vezetőedzői feladatot Oleg Orehovszkij látja el.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum