17/30 Boston Bruins

   

A kudarc komoly lavinát indított el házon belül, nagy változások történtek, amelyektől azt remélik, hogy Boston rögtön visszatér a helyes útra.

Idén is elindítottuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

A Bruins nyolc év után nem jutott be a rájátszásba, ez pedig komoly bukásnak számított annál a csapatnál, amely évek óta kupaesélyesként kezdte a szezont.

Az átalakulás éppúgy elérte a játékoskeretet, mint a menedzsmentet, kezdjük az utóbbival. Az alapszakasz befejezése után három nappal, április 15-én kirúgták Peter Chiarelli menedzsert, akinek a székébe a korábbi játékos Don Sweeney ült. A frissen kinevezett Sweeney rögtön belevágott a közepébe és a draft napján valósággal sokkolta a szurkolókat azzal, hogy az újjáépítés jegyében elcserélte Milan Lucic, Doug Hamilton, Carl Söderberg és Reilly Smith játékjogát. Sweeney a fizetési sapka szorításával magyarázta a drasztikus lépéseket, ami nem teljesen fedte az igazságot. A Lucic helyére igazolt anaheimi Matt Beleskey és a Smithért kapott Jimmy Hayes csak félmillióval keres kevesebbet a Bruins két korábbi játékosánál. Ráadásként Marc Savardot lepasszolták a Floridának, amivel felszabadítottak több mint négymilliót, így maradt volna pénz Doug Hamilton aláírására is. A szurkolók őrjöngtek és még a draft sem vigasztalta őket, hiszen Sweeney többször alaposan mellényúlt ott is.

sweeney

A komoly játékosmozgások azt jelentik, hogy a négy évvel ezelőtti csapatból alig maradt ember, gyakorlatilag a Zdeno Chara, Patrice Bergeron, David Krejci, Brad Marchand, Tuukka Rask kvintett köré kezdik a teljes újjáépítést. Az irányítás továbbra is Claude Julien kezében van, akit egyelőre nem sodort el a cunami. A támadósorok jobb oldalán csupa új embert láthatunk majd sárga-fekete mezben. A legvalószínűbb, hogy az első két sorban kaphat majd helyet Jimmy Hayes és a Tampából megszerzett Brett Connolly, a harmadik trióban David Pastrnak játszhat, aki tavaly robbant be a Bostonba és ez lesz az első teljes szezonja a Mackóknál. A negyedik sorban a grinderek között a Philadelphiától megszerzett keményfiú, Zac Rinaldo kaphat majd helyet. A bal oldal legelső posztjáról továbbra is kirobbanthatatlan Marchand, mögötte az új szerzemény a 22 éves Matt Beleskey kap majd komoly szerepet.

A harmadik és a negyedik sorban már két jól ismert játékos, Loui Eriksson és Max Talbot léphet jégre. Julien legfőbb feladata a hatékonyság növelése lesz, és ez különösen az emberelőnyös játékra vonatkozik. Fórban a 18. helyen végzett a Bruins a tabellán, a lőtt gólok tekintetében pedig a 22. A gyenge helyezés leginkább annak köszönhető, hogy az első soros David Krejci majdnem a szezon felét kihagyta, és csak feleannyi pontot termelt, mint a 2013/14-es szezonban. Ha a cseh csatár egészségesen visszatér, sokat lendíthet a csapaton, akárcsak a már említett honfitársa, Pastrnak és a volt anaheimi Beleskey. A 19 éves Pastrnakot tavaly gyakorlatilag a semmiből húzták elő, 46 meccsen 27 pontot termelt, így most joggal várnak tőle el egy 50-60 pontos szezont. Hatalmas az elvárás Beleskeyvel szemben is, akitől nemcsak a gólokat és a pontokat remélik, de azt a küzdeni tudást és akaratot, amely Lucicot jellemezte.

A hátsó hatossal is lesz dolga bőven Julien mesternek. Az évek óta remeklő védelemből ugyanis csak három stabil hátvéd maradt: Chara, Seidenberg és Krug. Sőt, utóbbi támadó felfogású védő, így igazából csak két klasszikus bekk van a keretben. A hármas mellé léphet fel Kevan Miller és Adam McQuaid, akik eddig csak kiegészítő szerepet kaptak a csapatban. A hatodik bekk a 22 éves Colin Miller lehet, aki eddig nem játszott az NHL-ben, de egy osztállyal lejjebb nagyot villantott. 2015-ben bajnok lett az AHL-ben és a legtöbb gólt szerezte a hátvédek között. A Bruins védelme tavaly elfogadhatóan muzsikált, a kapott gólátlag tekintetében a 8., emberhátrányban a 12. helyen végzett. Nem lenne meglepő, hogy ha ez idén visszaesne, és nem is azért mert három új ember érkezik a védelembe, hanem mert főként fiatalokról van szó, akik eddig csak kiegészítő szerepet kaptak.

MalcolmSubban

Mindezek után érthető, hogy hatalmas felelősség lesz majd a 2014-ben a legjobb kapusnak megválasztott Tuukka Raskon. A finn hálóőr új egyéni rekordot jelentő 70 meccsen lépett jégre, ahol kiváló mutatókat produkált. Kérdés, hogy egy felforgatott, illetve nem annyira tapasztalt védelem előtt milyen produkcióra lesz majd képes, hogyan tud a védelem és a kapus összhangban dolgozni, mennyire képesek egymást segíteni. Ha bármilyen megingás tapasztalható lenne Rask formájában, akkor Julien minden bizonnyal bedobja majd az újonc Malcolm Subbant a vasak közé. A 2012-es draft első körében választott hálóőr lesz idén a Boston második számú kapusa, de bármennyire is tehetséges, NHL-es tapasztalata még nincs.

Mindent egybevetve a Boston egy alaposan felforgatott és megújított csapattal vág neki a szezonnak. A cél egyértelműen a rájátszásba jutás, de ezzel a felforgatott csapattal nem lesz könnyű. Szakértők szerint Don Sweeney nagyon rossz irányba vitte el a csapatot, egy minőségi játékosállományt áldozott be, miközben nem csinált rebuildet. Kívülről az egész túl kockázatosnak tűnik, ám ha bejön, akkor mindenki elégedett lesz vele és elmondhatják, hogy az elmúlt szezon csak kisiklás volt. Ha nem, akkor viszont neki kell majd a felelősséget vállalnia azért, hogy szétverte a Bostont.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum