Ilyen lesz idén a KHL Keleti főcsoportja

 

Hétfőn, tehát augusztus 24-én kezdődik a KHL 8. szezonja (18:30 SZKA?CSZKA, Sport2, élő). Ennek apropóján egybegyűjtöttük a csapatoknál nyáron történt változásokat. A keletiekkel kezdünk. 

Harlamov-divízió:

Ak Barsz Kazany (2.)

A kétszeres Gagarin Kupa-győztes csapat az elmúlt szezonban a döntőig menetelt, a nyáron viszont meggyengült. A tatár csapattól olyan kulcsjátékosok igazoltak el, mint a 2005 óta ott játszó Ilja Nyikulin, a 2007 óta náluk jégkorongozó Jevgenyij Medvegyev, az Ak Barszban felnőtté váló Kirill Petrov, valamint a szintén kazanyi nevelésű, de korábban már a tengerentúlon megforduló Alekszandr Burmisztrov. Pótlásukra nem érkezett orosz játékos, viszont megszerezték az SHL-ben legjobb csatárnak választott Mattias Sjögrent. Kapusposzton is változás történt, a svéd Nilsson helyét a finn Rynnas vette át. A vezetőedzői feladatokat továbbra is Zinetula Biljaletgyinov látja el.

Avtomobiliszt Jekatyerinburg (16.)

Az uráliaknál a fél csapat kicserélődött, a légiósok közül egyedül a kapus, Jakub Kovár maradt, akinek az elmúlt idényhez hasonlóan idén is megvan minden esélye arra, hogy mind a 60 alapszakaszmeccsen ő kezdjen a kapuban. Az eddigi vezetőedzőt, Anatolij Jemelint átcsábította a Szalavat Julajev, így a csapatot a KHL-ben újonc edző, Andrej Razin irányítja.

Jugra Hanti-Manszijszk (25.)

A vogul-osztják klub pénztelenségét jól jelzi, hogy jelenleg egyetlen klasszikus légiós sem található a keretében, csak az ukrán Alekszej Mihnov és a kazah Alekszej Vaszilcsenko. Vezetőedzőt az MHL-csapattól hoztak Pavel Jezovszkih személyében.

Lada Togliatti (24.)

A tavalyi szezonban visszatérő klub keretében kapusposzton történt a legkomolyabb változás, a Jeff GlassJevgenyij Ivannyikov páros helyett az Ivan Kaszutyin, Edgars Masalskis duóval vág neki a szezonnak. A vezetőedzői poszton továbbra is Szergej Szvetlov található, de megnyerték mellé segédedzőnek a Dinamo Riga eddigi trénerét, Artis Abolst.

Metallurg Magnyitogorszk (7.)

A 2014-ben Gagarin Kupa-győztes csapatnál idén sem történt sok változás, továbbra is Kosecskin áll a kapuban, a védelmüket is szinte ugyanazok a játékosok alkotják, mint a bajnoki győzelemnél, valamint a Zaripov, Kovár, Mozjakin csatársor is Keenan rendelkezésére áll. Két nevesebb játékos érkezett, Wolski a Torpedótól, Filippi pedig a Bílí Tygri Liberectől.

Nyeftyehimik Nyizsnyekamszk (22.)

A kisebbik tatár együttes keretének gyakorlatilag a fele kicserélődött. A leginkább említést érdemlő igazolásuk két amerikai csatár, Jeff Taffe az elmúlt szezont Linköpingben töltötte, ahol 54 alapszakaszmeccsen 59 pontig jutott, míg Tim Kennedy 75 meccsen 59 pontig jutott az AHL-es Hershey színeiben. A kék-fehéreknél továbbra is a rutinos Vlagyimir Krikunov a vezetőedző.

Traktor Cseljabinszk (15.)

A 2013-as szezonban KHL-döntőig menetelő csapat legnevesebb távozója Garnett, aki négy éven át volt első számú kapus. Pótlására cseh hálóőrt hoztak, Francouz az elmúlt szezonban bajnoki címre vezette a Litvínovot, de még soha nem játszott külföldön. Rajta kívül még egy légiós érkezett, Alexandre Bolduc, aki az AHL-es Portland Pirates csapatkapitánya volt. Andrej Nyikolisinban továbbra is bízik a klubvezetés, meghosszabbították az idény közben kinevezett vezetőedző szerződését.

KHL

Csernisov-divízió:

Admiral Vlagyivosztok (19.)

A távol-keleti KHL-csapat első szezonjában bejutott a rájátszásba, a másodikban viszont már nem sikerült. A keretben nagyon komoly változást hozott, hogy egy 12 játékost érintő tranzakciót hajtott végre az Amurral. Az érkezők táborát bővíti a nagy tehetségként induló Filatov, az öt év után hazatérő kapus, Bobkov, valamint a Medvescak házi pontkirálya, Pelletier. Új vezetőedző irányítja a csapatot, a korábban a Dinamo Minszknél is megfordult Alekszandr Andijevszkij.

Amur Habarovszk (28.)

A másik távol-keleti együttes volt a 12 csapatos játékoscsere másik résztvevője. Három játékosért cserébe kilenc jégkorongozót kaptak, tehát bővült keretük, valamint igazoltak egy kapust, Juha Metsolát. A 26 éves finn remek szezont zárt a Tapparában, ugyanis a Liiga legjobb kapusának választották. A klubnál Szergej Sepeljevet nevezték ki vezetőedzőnek.

Avangard Omszk (8.)

A 2012-es rájátszás keleti döntőse számára a legnagyobb érvágás egy saját nevelésű csatár, Szergej Kalinyin NHL-be távozása. Kapusposzton is komoly változás történt, a világbajnok Barulin helyett Vas János tavalyi csapattársa, a cseh Furch áll majd a csapat rendelkezésére. A klub egy tapasztalatlan edzőnek szavazott bizalmat, a 43 éves Jevgenyij Kornouhov ezidáig segédedzőként dolgozott az együttesnél. Az új edző stábjába hívta a Debreceni HK MOL ligás vezetőedzőjét, Jevgenyij Muhint.

Barisz Asztana (11.)

A kazah csapatnál továbbra is a megszokott keretben bíznak, honosított észak-amerikai játékosaik mellett a kazah válogatott alapemberei szerepelnek. Két kanadai érkezett a klubhoz, Ellerby az AHL-ből, St. Pierre pedig Svájcból igazolt Kazahsztánba. Az együttes élére új trénert neveztek ki, Jerlan Szagimbajev a KHL-es és az MHL-es csapat segédedzőjeként tevékenykedett eleddig.

Metallurg Novokuznyeck (27.)

Továbbra is a Metallurg Novokuznyeck az egyetlen keleti csapat, amely a kezdetek óta tagja a ligának, de még soha nem járt a rájátszásban. Az új szezonban a cseh és szlovák légiósokban bíznak, a kapuban Novotny, a védelemben Kudroc, a csatársorban pedig Kousal az új játékos. A vezetőedzői feladatokat Nyikolaj Szolovjov látja el.

Szalavat Julajev Ufa (14.)

A 2011-es KHL-bajnoktól távozott egy fiatal tehetség, Anton Szlepisev az NHL-be megy szerencsét próbálni. Rajta kívül a 2011 óta a baskírokat erősítő finn csatár, Antti Pihlström eligazolása komoly érvágás még számukra. A kapuba Niklas Svedberg érkezett Bostonból, valamint a csatársorba nem kisebb név jött, mint a korongzsonglőr Linus Omark. A csapatot az Avtomobiliszttól áthívott Anatolij Jemelin irányítja.

Szibir Novoszibirszk (4.)

A szibériaiak az elmúlt szezonban egészen a főcsoportdöntőig meneteltek. Ennek áraként legjobb játékosaikat elvitték a gazdagabb KHL-csapatok, Koskiranta a SZKA-hoz, Enlund és Hersley a Lokomotivhoz, Kugrisev és Ozsiganov pedig a CSZKA-hoz igazolt. Helyükre a védelembe a cseh Roth, míg a támadósorba két KHL-be visszatérő csatár, a svéd Riddelwall és a cseh Vincour jött. A vezetőedzői feladatokat továbbra is Andrej Szkabelka látja el.

Cimkék:

Te mit gondolsz?

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 2-5VÉGE
VB 16:20 SWEFRA 3-1VÉGE
VB 20:20 FINDEN 3-1VÉGE
  • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 3-1VÉGE
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 2-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 3-6VÉGE
VB 16:20 CANCZE 4-3 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 3-6VÉGE
VB 20:20 FINSUI 1-3VÉGE
VB 20:20 SWESVK 6-1VÉGE
  • SPORT 1
május 23., csütörtök
VB 16:20 CANSVK 6-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 SUIGER 3-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 SWEFIN 2-1 HVÉGE
  • AMC MIKRO
VB 20:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
május 25., szombat
VB 14:20 SWECZE 3-7VÉGE
  • SPORT 2
VB 18:20 CANSUI 2-3 BVÉGE
  • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:20 SWECAN 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 SUICZE 0-2VÉGE
  • SPORT 2