18/30 Los Angeles Kings

   

“Egész szezonban szenvedtünk azzal, hogy megtaláljuk azt a bizonyos pluszt, és a végén azt kaptuk, amit érdemeltünk.” Idén is elindítottuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

Az elmúlt pár szezonban a Kings szinte minden fontos meccsét megnyerte, szerettek magukra úgy gondolni, mint a kiirthatatlan svábbogarakra, akik a rájátszás specialistái, hiszen bármilyen nehezek is voltak a körülmények, többnyire ők mentek tovább. Olyannyira így volt ez, hogy egy időben azon polemizált a szaksajtó, hogy nem is biztos, hogy a Chicago lesz a fizetési sapka korszakának első dinasztikus csapata, hanem a kaliforniaiak.

Ez a csapatsportokban legfontosabb erények egyikén nyugvó hagyomány szakadt meg 2015. április 7-én, amikor Darryl Sutter fiai kikaptak az Edmonton Oilerstől. Az alapszakaszban a címvédőnek általában nincs élet-halál meccse, a Los Angelesnek azonban mégis volt, ezen múlt a rájátszásba kerülés, és a csapat elvérzett. Címvédőnek 2007 óta mindig sikerült ezt a mutatványt megugrania, akkor a Carolina bukott ugyanekkorát. Az okok összetettek, sérülés, jégen kívüli problémák, Quick kapus és a hátvéd Drew Doughty túljátszatása egyformán fontos tényezői voltak a kudarcnak.

Minderről őszintén beszélt Dean Lombardi, általános igazgató: “Egész szezonban szenvedtünk azzal, hogy megtaláljuk azt a bizonyos pluszt, vagy nevezzük, ahogy akarjuk. Aztán amikor Edmonton és Calgary után az egésznek vége lett, azt hiszem, valójában csak azt kaptuk, amit megérdemeltünk, nem kell minket sajnálni ezért. Végig azt gondoltuk, hogy ki tudunk majd mászni a pácból, mert tudjuk, hogyan kell nagy meccseket nyerni, ám ez végül nem így történt. De ebből tanulni fogunk.”

Trevor Lewis, Rob Klinkhammer, Keith Aulie

A GM nem beszél a levegőbe, hiszen a Kings az idei bukást megelőző három szezonban összesen 64 playoffmeccset játszott, kétszer bajnok lett, egyszer a konferenciadöntőben maradt alul a későbbi bajnok Chicagóval szemben. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy újra kell tanulni az alázatot, hogy a játékosok ne vegyék magától értetődőnek a rájátszásba kerülést. A szakvezetés azonban nem bízott mindent a belső tanulási folyamatokra, némi vérfrissítést is eszközölt a nyáron, Bostonból érkezett Milan Lucic. A szakértők szerint azonban a távozók listája érzékenyebb veszteség, jelentősen vesztett mélységéből a Kings kerete a korábbi szenzációs évekhez képest.

A jobbszélső Justin Williams Washingtonba, a center Jarret Stoll New Yorkba távozott, míg a klub felbontani igyekszik Mike Richards izmos szerződését. A tavalyi, egész szezonon át tartó lejtmenet Vjacseszlav Vojnov eltiltásával kezdődött októberben. Majd megsérült Alec Martinez és Robyn Regehr is, előbbi 56, utóbbi 67 meccset játszott mindössze. Mindhárman hátvédek. Ugyanez történt a szezon közben a pótlásukra szerződtetett Andrej Sekerával is. Mindez oda vezetett, hogy az alapszakasz 82 meccsén Drew Doughtynak meccsenként átlagosan 29 perc jégideje és 32-nél is több shiftje gyűlt össze, amivel természetesen a liga élén végzett. Összehasonlításul, a playoffban valóban csapágyasra járatott Duncan Keith ekkor még „csak” 25 és fél perc jégidőnél tartott. Azt Sutter edző is elismerte, hogy ez 82 meccsen keresztül tarthatatlan terhelés, ami a játék minőségének rovására ment.

Ami a jövőre nézve még aggasztóbb, hogy Regehr időközben visszavonult, Sekera pedig aláírt Edmontonba, így egyelőre négy stabil hátvédje van a csapatnak: Doughty, Martinez, Jake Muzzin és Matt Greene. Vojnov sorsa még augusztus közepén is bizonytalan. Miután a csapatnak az egész alapszakaszban küzdenie kellett a rájátszásba kerülésért, ez Quick kapus teljesítményére is negatív hatással volt, akinek nem kevesebb, mint 72 meccsen kellett beállni a vasak közé. Az ő jégidejét csak Braden Holtbynak sikerült túlszárnyalnia.

Támadásban a Kings továbbra is a liga egyik legerősebb csapatának ígérkezik. Lucic érkezésével sikerült bombaerős első két sort felépíteni, amelynél jobbat nehéz elképzelni. A problémák inkább a 3-4. sorral lehetnek. Az alsó két sorban Andy Addreoff és Nick Shore játszik centert, a két hokisnak együtt van 52 meccses NHL-tapasztalata. Ezt csak azzal tudja kompenzálni a csapat, ha olyan még mindig fiatal, de lényegesen tapasztaltabb szélsők, mint Tyler Toffoli és Tanner Pearson megbízhatóbb, konzisztensebb teljesítménnyel rukkolnak elő. Sutter támaszkodhat a hátországra is, hiszen az AHL-es farmcsapat, a Manchester Monarchs megnyerte a Calder Cupot és közelebb költözött Los Angeleshez, így a legnagyobb tehetségek szorosabb felügyelet alatt lesznek és gyakrabban hívhatók fel a nagy csapathoz. Ha Richards ügye számukra megnyugtató módon rendeződik, akkor az további mozgásteret jelent majd a számukra a keret mélységének növelésében, de ebből idén aligha fognak bármit is érezni.

USP NHL: LOS ANGELES KINGS AT EDMONTON OILERS S HKN CAN AL
Ha a Kings a lehető legjobbat akarja kihozni a tragikus szezonból, akkor ezt a lehetőséget felhasználja arra, hogy kissé kifacsart játékosainak adjon egy nagyobb lélegzetű pihenőt a regenerálódásra. Szükségük is van rá, hiszen például Anze Kopitar kilencéves NHL-espályafutásának legrosszabb pont per meccs átlagát produkálta. Az imént felsorolt negatívumok ellenére ugyanis ebben a Kingsben van még potenciál bőven. Legnagyobb erénye a liga egyik legerősebb játékosmagja, Kopitarral, Doughtyval, Quickkel, Toffolival, Pearsonnal, Jeff Carterrel és Dustin Brownnal, akik mindegyike 30 éves vagy az alatti. Doughty például máris a liga egyik legjobb hátvédje, pedig még csak 25 éves, ami egy hátvéd esetében még csikóévnek számít.

A következő szezon sikere azon múlik, hogy mennyit sikerül pihennie és mennyire motiváltan érkezik az edzőtáborba a mag, mennyire sikerül centerposzton a távozókat pótolni, illetve a hátvédek mekkora terhet tudnak levenni Doughty válláról. Mindazonáltal akkor sem lesz egyszerű dolga a csapatnak, ha mindez összejön, hiszen Nyugaton a helyzet egyre keményebb, a nyáron jelentőset erősödött Calgary, a Dallas, az Edmonton és a San Jose is. A Kings eddig nem fordított nagy figyelmet az alapszakaszra, elég volt elvergődniük a rájátszásba, ezzel a rossz szokásukkal azonban mindenképpen szakítaniuk kell, különben másodszor is könnyen lemaradhatnak a rájátszásról. Messze van már 2012, amikor a nyolcadik helyről sikerült bajnokságot nyerniük. Összességében izgalmas lesz látni, hogy vissza tud-e jönni a csapat ebből a gödörből vagy a gyenge szezon és az ennek következtében vékonyodó keret a dinasztikus álmaiba kerül-e majd annak a csapatnak, amely az utóbbi fél évtized legmeghatározóbb franchise-a volt a Chicagóval együtt.

Cimkék: , ,

Hozzászólások (7)

 1. D-man
    #1
  D-man,   

  Jol fel van magasztalva Lucic... Majd amikor tobbet fog ulni a boxban, mint a jegen lenni es alig lesz pontja megnezem ugyanigy fognak-e irni rola.

 2.   #2
  miklossy,   

  @D-man: hol van felmagasztalva?

 3. D-man
    #3
  D-man,   

  @miklossy: "Lucic érkezésével sikerült bombaerős első két sort felépíteni, amelynél jobbat nehéz elképzelni." Ugy jon ki, mintha o lenne a fecske, aki tavaszt csinal majd. De lehet, hogy csak en lattam bele sok mident. :D

 4.   #4
  miklossy,   

  @D-man: egy embertől még egy sor is nehezen lesz ütőképes, na de egyből kettő? :) az egészet érdemes olvasni, csak két példa:

  "A szakvezetés azonban nem bízott mindent a belső tanulási folyamatokra, némi vérfrissítést is eszközölt a nyáron, Bostonból érkezett Milan Lucic. A szakértők szerint azonban a távozók listája érzékenyebb veszteség, jelentősen vesztett mélységéből a Kings kerete a korábbi szenzációs évekhez képest."

  ez mintha nem erről szólna, hogy Lucic mekkora ász. :) Mint ahogy ez sem:

  "Legnagyobb erénye [a Kingsnek] a liga egyik legerősebb játékosmagja, Kopitarral, Doughtyval, Quickkel, Toffolival, Pearsonnal, Jeff Carterrel és Dustin Brownnal,"

 5. antiimperialista
    #5
  antiimperialista,   

  én pesszimistább vagyok a szösszenet írójánál, de ki tudja, lehet, hogy a tavalyi pofon jót tett, és visszatalál a csapat a helyes útra. Lombardi nem buta, eddig nagyon jó dolgokat húzott, kicsit furcsállom, hogy ennyi védőnk szerződött egyelőre csak, kíváncsi leszek erre a szezonra nagyon!

 6.   #6
  miklossy,   

  @antiimperialista: a védelem és az egész csapat körül még elég nagy a bizonytalanság, mégpedig a hokin kívüli ügyek miatt. vojnovot 45 nap után augusztus 20-án kiengedték állítólag, miután a 90 napos büntetés felét leülte. de felfüggesztett státusza továbbra is maradt, bill daly még csak előzetes határidő-terveket sem tudott mondani arra, hogy a bírósági vagy büntetésvégrehajtási vagy milyen szakasz után mikor jöhet a liga saját fegyelmi eljárása és annak mikorra lehet vége. vojnov pénze 4,8 millió. ehhez jön még richards ügye, amiért a klub semmissé nyilvánította a szerződést, de ezt a szakszervezet megtámadta. ő ugye elvileg 2020ig kap évi 5,75 pénzt. amíg ezek nem tisztázottak, addig lombardi sem lehet nagyon okos, illetve az ilyen ehrhoff-style egyéves miniszerződéseknél nagyobb terhet nem vállalhat

 7. antiimperialista
    #7
  antiimperialista,   

  @miklossy: köszönöm a kiegészítést és az infót Slavaról! én róla egyébként már lemondtam, de nagyon örülnék, ha még reaktiválható lenne... Lucicot nem tartom nagy durranásnak, de őszintén szólva sokszor nem is láttam játszani. ha a mentalitása olyan, ami kell, akkor nagy segítség lehet. viszont akkor sem olyan bombaigazolás, mint Carter volt 2012-ben vagy Gabby 2014-ben (mindkettő bajnoki címet hozott, idén is kellene valami hasonló :)) nagyon nagy kérdés lesz az ő formájuk, illetve Kopi, Toffoli és Pearson is, a Kapitányról nem is beszélve.
  ami még nyugtalanít, az Muzzin menetrendszerinti hajmeresztő hibája, abból tavaly volt elég, a végén persze már Drew is beszállt, az én érzésem szerint ezeken ment el a PO. Ehrhoffról most hallottam csak, kíváncsi leszek rá.
  nem rossz ez a csapat, abban egyetértek Veled és Lombardival is, hogy elhitték, hogy úgyis mindig behúzzák majd a fontos meccseket valahogy, nagy kérdés, Sutter mester (aki örökké a hősöm lesz) mennyire tudja még motiválni őket...

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk