20/30 Florida Panthers

   

Idén is elindítottuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

A Panthers 91 ponttal zárta az előző szezont és mivel a holtszezonban többnyire nem ő szerepelt az újságok címlapjain, így a szeptemberi edzőtábort nagyjából ugyanazok a játékosok kezdik meg, akik az előző szezon végén elbúcsúztak egymástól. Egyedül Reilly Smith és a sérült Marc Savard érkezett Jimmy Hayesért cserébe a Bruinstól. Öt további játékost igazoltak még, de ők mind kettős igazolások, vagyis az AHL-es farmcsapatnál is bevethetők lesznek. Nem volt ez mindig így a Floridánál, tavaly például csak július elsején öt, NHL-szinten is meghatározó játékost igazoltak, Dave Bolland, Jussi Jokinen, Shawn Thornton, Willie Mitchell és Derek MacKenzie személyében. Idén a fő cél a keret megtisztítása volt, hogy helyet csináljanak a fiataloknak. Ennek szellemében nem hosszabbítottak a csatár Scottie Upshallal, sem Tomas Kopeckyvel, sem a kapus Dan Ellisszel. De még Brad Boyes is mehetett isten hírével, aki pedig a 2013/14-as szezonban 21 találatával házi gólkirály volt.

A fiatalok között első helyen Vincent Trocheck, Rocco Grimaldi és Lawson Crouse érdemel említést, ők azok, akiknek több jégidőt akar biztosítani a szakvezetés, ha pedig megállják a helyüket, akkor hosszabb távú szerződést is kínálhatnak nekik. Trochek 22 éves, első teljes NHL-es szezonjára készül, tavaly 50 meccsen 7 gólig és 22 pontig jutott. A szintén 22 esztendős Grimaldi még csak 7 NHL-es meccsen van túl, ezeken egyszer volt eredményes, rá minden bizonnyal az AHL-es Portland Piratesben várnak nagyobb feladatok. Hármuk közül a legfiatalabb és az egyetlen kanadai, Crouse a legnagyobb termetű. A 18 éves szélső 193 centi és 95 kiló, az idei draft első körének 11. helyén választotta őt a Panthers, neki még hosszabb időt kell várnia addig a bizonyos szerződésig, de benne is nagyon bíznak Floridában.

barkov

Azonban nem csak ők, hanem tulajdonképpen az egész csapat nagyon fiatal. Barkov, Huberdeau és Bjugstad 20-23 éves játékosok, és máris a Florida első számú pontgyárosai közé tartoznak. Brandon Pirri sincs még 25, ehhez képest utolsó 30 meccsén 19 gólt szerzett. A hátvédek között pedig ott van a Calder Trophy-győztes Aaron Ekblad és az orosz Dmitrij Kulikov, előbbi 19, utóbbi októberben lesz 25. A 21 fős keretből 10 játékos 25 éves vagy annál fiatalabb. Őket egészítik ki olyan nagy tapasztalatú játékosok, mint a kapus Luongo (36), vagy a hátvéd Brian Campbell (36) és első helyen természetesen a februárban érkezett Jaromír Jagr. A cseh szupersztár remekül illeszkedett be új csapatába, Huberdeau-val és Barkovval igazán erős hármast alkottak, 20 meccsen egymaga 18 pontig jutott. A 43 éves csatár érkezése után 26 pontot elhoztak az akkor még megszerezhető 42-ből, mindezt úgy, hogy a meccsek felén az első számú gólfelelős, Nick Bjugstad hátsérülés miatt nem játszott.

flo

Papíron tehát a Floridának mindenképpen jó csapata van, amelyben ráadásul nagyok a fejlődési lehetőségek is. A rájátszás elérése ezzel együtt még messze van, elsősorban a következő kritikus faktoroknak kell jól alakulniuk a tavalyinál hosszabb szezon eléréséhez. Az első a góllövés. Ebben a Florida hagyományosan a gyengélkedők között szerepel, fennállásának 21 éve alatt 16 alkalommal szerepelt huszadik vagy annál rosszabb helyen a ligában. Igaz volt ez még a kivételesen jól sikerült 2011/12-es szezonra is, amikor pedig az alapszakasz végén még a divízióelsőségért is versenyben volt. Az általános gólínségben statisztikailag is kimutatható változást hozott Jagr. A vele játszott utolsó 21 mérkőzésből 12-n lőttek legalább három gólt (57,1%), míg a szezon első 61 meccséből mindössze 26 alkalommal (42,6%) sikerült ugyanez. Ugyanilyen fontos lesz, hogy Nick Bjugstad milyen formában tér vissza hátsérüléséből. A 23 éves center harmadik szezonját töltötte a Floridánál, folyamatosan javuló teljesítmény mellett. Az elmúlt szezonban 24 góljával csapata leggólerősebb játékosa volt, bár szezon végi hátsérülése miatt csak 72 meccset játszott. Azóta a sérült testrészt megműtötték és minden jel szerint az edzőtáborra felépül, azonban a hát igen kényes terület, gyakori a visszaesés és a részleges gyógyulás. Márpedig a 197 centis csatár nem csak góljai, de mérete miatt is kulcsfontosságú a Panthers keretében.

A szurkolók és a szakvezetés számára szintén nagy kérdés lehet az életkor. A Panthers jelenleg nagyon fiatal és viszonylag idősebb játékosok egyvelege, hiányzik a középső életkori szegmens. Márpedig a két szélső életkori ciklusban a magas szintű teljesítmény kiszámíthatatlanabbul érkezik. Bármennyit lendített is Jagr a csapaton, bármennyire is a világ legkeményebben dolgozó jégkorongozója, régebben kezdte el az NHL-t, mint a csapata, 43 évesen tényleg a fizika határait ostromolja. Ha viszont sikerül megtalálni az összhangot a fiatal és az idős játékosok között, akik így egymást motiválva hajtanak majd a győzelemért, akkor könnyen elképzelhető, hogy Jagr élete 18. NHL-es rájátszására készülhet majd.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum