21/30 Colorado Avalanche

 

Patrick Roy-val az első évben szárnyalt, a másodikban orra bukott a csapat. Mi lesz a harmadikban? Idén is elindítjuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

Hatalmas csalódásként élték meg a tavalyi szezont az Avalanche szurkolói. A 2013/14-es évadban 112 pontot gyűjtve megnyerték a Central csoportot, plusz Patrick Roy megkapta az év edzőjének járó díjat. Ehhez képest tavaly az utolsó helyén végeztek és lemaradtak a playoffról. A kérdés, hogy a Janus arcú Colorado idén ismét lavina lesz, vagy saját magát temeti be.

A denveri alakulat, hogy ismét elkerülje a kínos pofára esést, alaposan feljavította a keretét. A legnagyobb fogás kétségkívül a Boston korábbi játékosa, Carl Söderberg, aki öt évre kötelezte el magát. A 29 éves játékosnak nem lesz könnyű dolga, hiszen a Buffalóba távozott Ryan O’Reillyt kell majd pótolnia, a csapat két legnagyobb sztárja, Gabriel Landeskog és Nathan MacKinnon mellett. A Sabrestől egyébként minőségi ellenérték érkezett O’Reillyért, két korábbi első körben kiválasztott játékos, a 21 éves center Mihail Grigorjenko és a 20 éves hátvéd Nyikita Zsadorov. A jég közepén játszó Grigorjenko nem lesz ismeretlen Roy számára, hiszen három évig edzette a quebeci juniorligában (QMJHL), ahol 115 meccsen 88 gólt ütött és összesen 181 pontot szerzett. Elviekben a beépítése így rutinfeladatnak ígérkezik. Ha már az első körben kiválasztott játékosokról van szó, nem lehet elmenni a Colorado idei draftja mellett. Az Avs az összesített lista tizedik helyén a finn Mikko Rantanen (képünkön) játékjogát foglalta le. A 18 éves jobbszélső már bemutatkozott hazájában a TPS nagy csapatában, ahol nem vallott szégyent és 28 ponttal zárta a szezont. Szakértők szerint Roy idén az NHL-ben is bedobhatja a mély vízbe.

Mikko Rantanen

Maradva az érkezőknél, a listán ott találjuk a volt pittsburgh-i szélsőt, Blake Comeau-t és az Anaheimmel kupát nyert hátvédet, François Beauchemint. A három évre aláíró expingvin a harmadik-negyedik sorban kaphat helyet és az eddig sem gyenge emberhátrányos szekcióban, amely tavaly ötödik lett a ligában. A 35 éves rutinos bekk szintén három évre kötelezte el magát és akárcsak a már említett Zsadorov, bal kezes. Roy már most kijelentette, hogy Beauchemin és Zsadorov érkezésével megreformálja a védelmet, a két bal kezes mellé két jobb kezes kerül, Erik Johnson és Tyson Barrie személyében. A cél az, hogy a támadásokat gyorsabban tudják építeni, és így balanszban tudják tartani a védekezéssel.

Ezek voltak tehát a leglényegesebb változások a keretben. Ifjú, ütőképes gárda, amely Roy első évében szó szerint mindenkit elsöpört az útból az alapszakasz során. Mint a Lavina. Jogosan vetődik fel tehát a kérdés, hogy akkor hol a hiba, mi romlott el egyetlen szezon alatt. A válasz természetesen több dologból tevődik össze, nézzük sorjában. Először is a hatékonyság romlott borzasztóan, a 2013/14-es szezonhoz képest 31 góllal szereztek kevesebbet. Ezt még csak-csak meg lehet magyarázni azt viszont már nem, hogy nyolc alkalommal gólt sem tudtak szerezni. Az emberelőnyös játék pedig az 5. helyről a 29.-re esett vissza. A második ok, hogy borzasztóan beragadtak a rajtnál, amin elúszott az egész szezon. Az első két meccsen gólt sem ütöttek és az első 17 találkozóból 13-at elbuktak.

Roy képtelen volt mentálisan felrázni a csapatot, esélyük sem volt egy olyan feltámadásra, mint az Ottawának és a Minnesotának. Roy éretlensége nem csak itt jött elő, hanem megnyertnek tűnő mérkőzéseken, többször feleslegesen és ráadásul rosszul nyúlt a játékba. A game management csődöt mondott, nem tudott olyan taktikát kidolgozni, amely a korong fagyasztását és az előny megtartását szolgálta volna. Végül meg kell említeni, hogy rengeteg sérülés hátráltatta a csapatot. Az Avalanche játékosai franchise-rekordot jelentő 495 meccset hagytak ki. Nem voltak olyan szerencsétlen helyzetben, mint a Columbus, ahol a kulcsemberek dőltek ki folyamatosan, de a közel félezres szám rányomta a bélyegét a teljesítményre.

Mindenképpen meg kell említeni, hogy a front office-ban is jelentős változások zajlottak le. Craig Billington helyettes menedzser mellé Columbusból érkezett Chris MacFarland. Dave Farrish személyében új másodedző van, aki Torontóból tette át a székhelyét és új a stábban Brett Heimlich is, aki videóelemzésekben jár az élen. Az ő munkájuk is befolyásolni fogja bizonyos szempontból a Colorado szereplését, de az igazi marsallbot a Király kezében van. A szezon vízválasztó lesz számára, hiszen a tavalyi brutális bukást kötelezően ki kell javítani. Amennyiben nem sikerül, marad a “one year wonder” jelző, és akkor aligha ő ül a kispadon a 2016/17-es szezon nyitányán. Mindenre választ kapunk 8-9 hónap elteltével.

roy

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum