23/30 Columbus Blue Jackets

   

Egy csapat, ahol nem a keretet kell megerősíteni, hanem az orvosi stábot. Idén is elindítjuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

Nem volt még egy olyan szerencsétlen csapat az elmúlt szezonban, mint az ohiói alakulat, minden ellenük esküdött. Rengeteg fiatal és a tehetséges játékosuk van, amely hosszú évekre garantálná a playoffrészvételt, de a hihetetlenül sok sérülést nem tudta kompenzálni senki és semmi, és végül lemaradtak a legjobb nyolcról. Egész egyszerűen félelmetes adat, hogy a Columbus játékosai több mint félezer találkozót hagytak ki. Hiába hajráztak fantasztikusan, az utolsó 17 meccsből elért 15 siker kevésnek bizonyult, pedig mindössze négy ponttal maradtak el a 2013/14-es teljesítményüktől, amikor is bejutottak a rájátszásba.

A sérülések leginkább a hátsó alakzatot sújtották, Todd Richards sokszor képtelen volt két egymást követően meccsen ugyanazt a hátsó hatost a jégre küldeni. A vezetőedző egy tucat hátvédet vetett be a szezon során, az összeszokottság hiánya pedig megpecsételte a csapat sorsát. Mindezt még tetézte a kapus Szergej Bobrovszkij sérülése is, aki csak 51 mérkőzésen kapott szerepet. A folyamatos hátvédcserék, illetve a Vezina-győztes kapus hiánya meg is látszott a csapaton, több mint hármas kapott gólátlaggal zárták a szezont. Bármilyen furcsán is hangzik ezután, Columbusban egy tökéletesen felépített védelem áll rendelkezésre, ahol nem a keretet kell megerősíteni, hanem az orvosi stábot.

A kékvonalas játékosok közül egyedül Tyutin múlt el 30 éves, őt követi Jack Johnson a maga 28 évével, a többiek mind 25 évesek vagy annál fiatalabbak. A legnagyobb ígéret a 21 éves Ryan Murray, aki köré simán fel lehet építeni egy védelmet, de kérdés, hogy ő is mennyire lesz egészséges, mennyire lesz terhelhető, hiszen csak 12 meccsen lépett jégre egy súlyos sérülés miatt.

Mindenből tökéletesen látszik, hogy a Jackets hátsó alakzata évekre bebiztosított, és ha lehet ezt mondani, az idei játékosválogatón rátettek még egy lapáttal. A csapatnak két első körös választása volt, és ezzel két kitűnő hátvédprospectet húztak be, sőt a kilenc választási jogukból hat alkalommal védőre nyomtak. A két legjobb a 8. helyen draftolt amerikai Zach Werenski és a 29. helyen lefoglalt svéd Gabriel Carlsson. Előbbi U17-es világbajnok, utóbbi a hazájában az év védője volt az U18-as korosztályban. Nyilvánvaló, hogy ennyi védő felesleges, egyelőre heten maradtak a nagy csapatnál, a Tim ErixonJames Wisniewski kettőst elengedték, a többiek pedig mentek a farm- és a juniorcsapatokba.

saad

Mindezek után joggal merül fel a kérdés, hogy mi a helyzet a csatárokkal és a kapusokkal, miért szorultak háttérbe az idei drafton. Nos a válasz egyszerű. A támadószekcióban olyan tehetséges fiatalok vannak, hogy Jarmo Kekäläinen menedzser nyugodt szívvel szórhatta el a hátvédekre a draft cédulákat. Az év egyik legnagyobb meglepetése a Foligno, Johansen, Hartnell trió volt. A két ifjú titán karrierje legjobbját érte el a Flyersből elcsábított 33 éves rutinos róka mellett, aki maga sem vallott szégyent, hiszen pályafutása második legjobb évét produkálta. Folignót ráadásként az egész szezonban isnpirálta, hogy őt nevezték ki csapatkapitánynak, mind a egyesületében, mind az All Star-mérkőzésen. Nem vitás, hogy az első sornak a playoff kiharcolásában kulcsszerep jut majd, Todd Richards mesternek csupán azt kell majd megoldania, hogy tehermentesítse ezt az ötöst.

Foligno

Ez leginkább Brandon Dubinsky feladata lesz, aki szintén kihagyta a szezon felét, de most remélhetően teljesen egészségesen a Columbus két új szerzeménye között fog centerezni. A 29 éves center mellé érkezett bal oldalra a Chicagóból az a Brandon Saad, aki 23 éves korára már kétszeres bajnoknak mondhatja magát. Saad ráadásul hatéves kontraktust kötött a csapattal, így ő és Foligno évekre kibérelte a Jackets baloldalának első két sorát. Saad megszerzése természetesen áldozatokkal is járt, Artyom Aniszimovról kénytelen volt lemondani a Jackets. Az ő helyét a 20 éves Alexander Wennberg fogja átvenni, aki tavaly több mint 60 meccsen kapott szerepet, de kevés jégidővel, ami azonban a következő szezonban akár ez 6-7 perccel is nőhet. Jó esetben tehát eddigi pontjait akár meg is duplázhatja. Dubinsky jobb szárnyára a szebb napokat megélt David Clarkson érkezett, aki három éve csak keresi önmagát. Hiába villantott nagyot a Devilsben, Torontóban nem találta a helyét, így egy fiatalos, lendületes csapatban talán ismét régi önmaga lehet. A csatárok terén Aniszimov mellett fontos még megemlíteni az Edmontonba távozott Mark Letestut, aki a negyedik sor centereként a védelemért és az emberhátrányos játékért felelt.

A számok is alátámasztják, hogy támadásban nem lesz gond Ohióban. A szerzett gólokban a mezőny első felében végeztek, emberelőnyben az előkelő ötödik helyre futottak be. Kicsit sarkítva, az elmúlt szezonban olyan volt a helyzet, hogy bármennyi gólt lőhetnek, eggyel mindig többet kaptak, és ez nem a gyenge keret számlájára írható, hanem egyszerűen a balsorséra. Amennyiben a Columbust elkerülik a sérülések, akkor nagyon komolyan kell számolni velük, simán ott lesznek a playoffban. Ott pedig nem lehet azt mondani, hogy rutintalanul indulnának hiszen a Pittsburgh-öt is alaposan megszorongatták 2014 tavaszán. A Blue Jackets lehet a két hónap múlva induló szezon egyik sötét lova.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum