24/30 Philadelphia Flyers

 

Idén is elindítjuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

Az elmúlt húsz évben a Philly csak három alkalommal maradt le a playoffról, de az utóbbi három évben már másodszor fordult ez vele elő. 33 meccset nyertek, és ez csak a keleti konferencia 12. helyéhez volt elég. Nem is tétlenkedett a szakvezetés, Craig Berube helyére érkezett Dave Hakstol vezetőedző. Berube hét év másodedzősködés után állt fel a Flyers kispadjára, a 47 éves Hakstolnak még ennyi tapasztalata sincs, október 8-án a Tampa Bay Lightning elleni szezonnyitó lesz karrierje első NHL-meccse. Ron Hextall general manager ezzel együtt bizakodó: “Elnyűhetetlen munkaetikája van, emellett pedig egészen kiváló színvonalon meccsel, egyértelműen ez a legnagyobb erőssége. Nagyon nyugodtan vághatunk bele a szezonba.”

Hakstol nem kevesebb, mint 13 szezont töltött az NCAA-ben szereplő University of North Dakota csapatánál, keze alól olyan játékosok kerültek ki, mint a Chicago csapatkapitánya, Jonathan Toews, vagy a Washington újdonsült sztárja, T.J. Oshie. “Ezen a szinten nincsenek tapasztalataim, nem fogok úgy tenni, mintha lenne ? mondta erről Hakstol. ? Ezzel együtt nagyon bízom az elvégzett munkában és a filozófiámban, és hogy ezzel a kettővel együtt sikeresek lehetünk. Nagyon sok kommunikációra lesz szükségünk, meg kell ismernem a játékosokat és nekik is meg kell ismerniük engem.”

A Flyers holtszezonjának legnagyobb kérdése az volt, hogy sikerül-e megtartani legjobb játékosukat, Jakub Voraceket. A cseh jobbszélső 82 meccsen 22 gólt és 81 pontot ért el, amivel negyedik helyezett lett a liga kanadai tabelláján. A felek végül július 30-án állapodtak meg, Voracek 8 évre írt alá 66 millió dollárért. Szintén jelentős erősítés történt kapusposzton is, hiszen Steve Mason érkezett Michal Neuvirth, aki sokkal stabilabb második számú kapus lehet, mint Ray Emery volt tavaly (képünkön ő látható, amint leveri Holtbyt két évvel ezelőtt). A Hawksszal Stanley Kupát is nyert kapus 31 meccsen kapott lehetőséget, meccsenként háromnál is több gólt kapott átlagban, védési hatékonysága nem érte el a 90%-ot. Szintén fontos láncszeme lehet a csapatnak az Arizonából érkező 26 éves csatár, Sam Gagner. A legutóbbi lockout idején Klagenfurtban szereplő hokis junior világbajnoki aranyéremmel rendelkezik, az Edmonton az első kör hatodik helyén draftolta 2007-ben, eddig egy szezont leszámítva megbízhatóan hozta a negyvenpontos szezonokat.

emery

A Phillyvel 20 éve nem esett meg az a szégyen, hogy két egymást követő szezonban ne jusson a rájátszásba, így Voracek is magabiztos: “Ebben a klubban nagyon sok szenvedély van. Szenvedélyesek a szurkolói, a játékosai, az általános igazgató és a vezetőedző. A csapatban senki sem elégedett azzal, hogy idén nem kerültünk rájátszásba. De nem aggódom a jövő miatt, hiszen ez a csapat túl jó ahhoz, hogy még egyszer elkerülje a playoffot.”

Az elemzők szerint ahhoz, hogy ez valóban ne fordulhasson elő, három tényező kulcsfontosságú. Vincent Lecavaliernak meg kell állnia a lejtőn. A 35 éves kanadai centerrel 2013-ban kötött öt évre szóló szerződést a Philly, ám a csatár azóta folyamatosan gyengülő teljesítményt nyújt. A lockout által csonkolt szezonban 39 meccsen 32 pontot ért el a Tampában, majd első philadelphiai évében 69 meccsen 37 pontot szerzett. Az elmúlt szezonban még ezt is sikerült alulmúlni: 8 gól és 12 assziszt volt a termés. Ron Hextall el is szerette volna cserélni nyáron, ám három évvel és 13,5 millió dollárral a szerződésében, nem kapkodtak utána a csapatok. Ha nem sikerül legalább valamennyit visszanyerni egykori százpontos önmagából, akkor a Flyersnek tényleg nehéz lesz elcsípnie az alapszakaszt.

philly

Annál is inkább, mert a Metropolitan Divízióban jó pár csapat nem tétlenkedett a nyáron, hanem alaposan megerősítette keretét. A Blue Jackets Brandon Saadot, a Pens többek között Phil Kesselt igazolta le. A Flyers tavaly 12 meccset nyert meg divízióbeli ellenfél ellen a 30-ból, aligha hihető, hogy elérik a rájátszást, ha ezen a mutatón nem javítanak nagyot. A harmadik kulcstényező a védelem harca lesz a korral és az idővel. Philadelphiában mindössze 600 ezer dollár maradt a sapka alatt, amit legnagyobb részben az igen tapasztalt, de meglehetősen drága hátvédeinek köszönhet. A svájci Streit decemberben tölti be a 38-at és bár tavaly igen ponterősen játszott, hiszen 52 ponttal zárt, de aligha hihető, hogy ennyi idősen meg tudja ismételni a tavalyi produkciót, amikor meccsenként közel 22 és fél perc jégidőt átlagolt. Két éve van hátra a szerződéséből, összesen 10,5 millió dollár értékben. Andrew MacDonald ugyan a legjobb korban van, de elég rossz szezont zárt, sokat kell javulnia. Neki még öt éve van a Phillynél, összesen 25 millió dollárért. Nagy kérdés, mire lesz képes a nyáron érkezett Jevgenyij Medvegyev. A kétszeres világbajnok orosz bekk képességeivel kapcsolatban szemernyi kétségünk sem lehet, azonban még soha nem játszott az NHL-ben, tehát elképzelhető, hogy időre lesz szüksége.

Összességében ez a keret alkalmas lehet a playoff elérésére, a nagy kérdés az, hogy a tavalyi teljesítmény csak egy kisiklás vagy tartós trend megnyilvánulása volt-e. Ha az előbbi, és a kulcsjátékosok tudnak jelentősen javulni, valamint az új igazolások, köztük első helyen Hakstol edzőé, is beválnak, akkor a szurkolóknak minden okuk meglesz reménykedni egy tavalyinál hosszabb szezonban.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum