25/30 New Jersey Devils

 

Az egész franchise hatalmas arculatváltáson megy és ment keresztül, a vezetőségtől kezdve a játékosokig. Idén is elindítjuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

New Jersey-ben nem úgy mentek a dolgok az elmúlt három szezonban, ahogy azt a szurkolók elvárták. A csapat a 2012-es elvesztett döntő óta nem jutott be a rájátszásba, amelynek a következményei az idén nyáron csúcsosodtak ki. Kezdődött azzal, hogy tavaly decemberben felállították a kispadról Peter DeBoert, ám a helyére érkező ideiglenesen kinevezett Scott Stevens/Adam Oates páros sem tudott csodát tenni, az Ördögök a vonal alatt maradtak. De a lavina itt nem állt meg, néhány hete váratlanul lemondott az elnöki és menedzseri posztjáról Lou Lamoriello és elfogadta a Toronto ajánlatát. A legrégebben regnáló menedzser helyére érkezett Ray Shero, aki John Hynest tette meg vezetőedzőnek, neki kell összegyúrnia úgy a társaságot, hogy a Devils ismét bejusson a legjobb nyolc közé.

shero hynes

Hynes kinevezése mindenkit meglepett, ugyanis 40 évével a liga legfiatalabb edzője lett, ráadásul semmilyen NHL-es tapasztalata sincs, csak az AHL-ben dolgozott, ott viszont megválasztották az év edzőjének 2011-ben. Shero és Hynes alaposan megreformálta a keretet, a rutinos és idősebb játékosok nagy részét elküldték, így biztosítva több jégidőt a fiatalabbaknak. Az öregek közül Patrik Elias, Travis Zajac és a mezszámot váltó Mike Cammalleri maradt, miközben olyan játékosokat engedtek el, mint Steve Bernier, Mark Fraser, Peter Harrold, Scott Gomez és Dainius Zubrus. Az orosz szélsőt kivásárolták a futó szerződéséből, míg a szebb napokat látott Gomezt még úgy is képesek volt elengedni, hogy a harmadik legjobb volt a házi pontlistán. Ez pedig nagyon sokatmondó adat a Devils erejéről.

Shero és a Hynes nyilatkozataiból kiderül, hogy a feltörekvő játékosokra kívánnak építeni, így biztosan nagyobb szerepet kap majd Adam Larsson, Eric Gelinas, Jon Merrill, Jacob Josefson és Damon Severson. Hozzájuk csatlakozik majd a 24 éves Kyle Palmieri és Pavel Zacha, előbbi első körös választott volt és három szezont után tette át a székhelyét Anaheimből, utóbbi pedig az idei draft hatodik választottja, akihez hatalmas reményeket fűznek a Hudson jobb partján. Még egy játékosra kell majd külön figyelmet fordítani, ő pedig nem más, mint az orosz Szergej Kalinyin, aki öt évet játszott a KHL-ben centerként és szélsőként, de most meg akarja mutatni magát az Újvilágban is. Látható tehát, hogy ez egyértelműen egy rebuild folyamat, amely azonban nem feltétlenül hozza meg az eredményt rögtön az első évben, lehetséges, hogy a rájátszásra szóló jegyeket nem érdemes kinyomni a Prudiental Centerben 2017 tavaszáig.

devils

Hynesnak nem lesz könnyű csapatot építeni, hiszen a társaság egyik legnagyobb problémája nem más, mint a gólszerzés. A New Jersey alig szerzett többet két találatnál meccsenként, ami csak a 28. helyre volt elég a ligában. Igazi nagy húzóember évek óta nincs a csapatban, olyan aki szórná a gólokat, aki képes lenne eldönteni egy-egy mérkőzést. A Devilsben három éve nem volt olyan játékos, aki 30 gólt szerzett volna. A 2012-ben az elvesztett döntő évében még hárman is voltak, de azóta Ilja Kovalcsuk, Zach Parise és David Clarkson is máshol kergeti a korongot. A gólszerzés csak emberelőnyben ment a csapatnak, a top 10-ben végeztek, így ez ellenfeleknek sokszor elég volt abból felkészülni, hogy ne szabálytalankodjanak sokat, elvéve a lehetőséget a gólszerzésre. Ezzel pedig ki is húzták a Devils méregfogát.

A gyenge támadójátékot egy remek kapus, a kiváló képességekkel megáldott Cory Schneider próbálta ellensúlyozni az elmúlt három szezonban. A playoffmentes években nem rajta múlt a jó szereplés, hiszen elég rápillantani a különböző kategóriák tetejére, mindenütt a lista elején található a neve. A New Jersey idei szezonja nagyban fog függeni attól, hogy a 29 éves hálóőr milyen formát mutat majd. A Devils kapott gólátlaga 2,55 volt, ami a 14. helyre volt elég, ez pedig egy olyan mutató, amely elég lehet a rájátszásra. Ám nemcsak a kapuson, hanem az előtte játszó három pároson is függ, hogy hogyan teljesít majd a New Jersey az elkövetkező szezonban. Az új edző nincs könnyű helyzetben, hiszen csak öt olyan hátvédje van, aki fel van vértezve NHL-es rutinnal, a fennmaradó egy helyre hárman pályáznak: Steven Santini, Raman Hrabarenka és Seth Helgeson. A legnagyobb esélye utóbbinak van, aki tavaly már átesett a bemutatkozáson és összesen 22 mérkőzésen lépett jégre. Látható tehát, hogy egy zöldfülű bekket mindenképpen be kell dobnia Hynesnak a mély vízbe. Ez még meg is oldható feladat, a nagy probléma akkor lesz, ha a stabil ötösből esik ki valaki hosszabb időre, hiszen akkor két újonccal kell felvenni a harcot az ellenfelekkel.

Mindent egybevetve az egész franchise hatalmas arculatváltáson megy és ment keresztül, a vezetőségtől kezdve a játékosokig. A legnagyobb változás egyértelműen Lamoriello távozása, aki évek óta árnyéka önmagának, rossz igazolásai és cseréi egyre messzebb taszították a csapatot a playofftól. Az ő eligazolása és a Shero/Hynes pár érkezése teljesen új irányt mutat a New Jerseynek. És ennek az útnak a végén talán már nem a pokol, hanem a mennyország vár rájuk.

A thehockeywriters.com összeszedte a Devils öt legszebb gólját az elmúlt szezonból, amely valójában hét videót jelent, hiszen a negyedik helyen Jordin Totoo és Mike Cammalleri holtversenyben végzett, bónusztrackként pedig megnézhetjük, hogyan vágtak 68 másodperc alatt három gólt a Kings otthonában:

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum