29/30 Buffalo Sabres

 

Idén is elindítjuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

Buffalóban a franchise történetének két legrosszabb szezonját tudják maguk mögött, így csak két cél lebeghet mindenki előtt: egy teljesen új ütőképes csapatot építeni, illetve minél tovább harcban lenni a rájátszásért és akár bejutni oda.

A Sabres gyakorlatilag már 2015 februárjában feladta az előző szezont és elkezdte az építkezést a 2015/16-os idényre. Először is megszerezte a vállműtét előtt álló, kiváló képességekkel megáldott Evander Kane-t Winnipegből, másodszor pedig gyatra teljesítményével próbálta magát a legjobb helyzetbe hozni a draftlottón. A szerencse azonban nem kedvezett számukra, csak a második helyen húzhattak, de panaszra így sem lehet okuk, hiszen a kiválasztott Jack Eichel köré éppúgy lehet csapatot építeni, mint Edmontonban McDavid köré.

Eichel nem akárki, a legjobbnak tartott és Edmontonban messiásként várt McDavidet megverte a fizikai felmérőn, ám ami még fontosabb, hogy többek szerint jobban készen áll az NHL-re, mint vetélytársa. Ezt a kérdést az idő eldönti. Az idei draft másodikja és Kane tehát adott volt, melléjük érkezett Ryan O’Reilly, aki hétéves kontraktust kötött a csapattal és a buffalói szurkolók nagy reményei szerint hét évre bérelte ki az első sor centerposztját. A hármason kívül kulcsszerep jut majd az eddig is a Sabresben játszó Tyler Ennis, Zemgus Girgensons kettősnek, illetve a 2014-es draft második helyén kiválasztott Sam Reinhartnak, aki még nem lépett jégre a legjobbak között.

eichel

Ezzel a hatossal gyakorlatilag adott a Sabres első két sora, amit nem másnak, mint Dan Bylsmának kell összegyúrnia, aki ezt megelőzően öt és fél évig a Pittsburgh mestere volt. A Pingvinekkel Stanley Kupát nyerő 44 éves mester utolsó két szezonjában már csak árnyéka volt önmagának, a levegőváltozás és az új kihívás azonban erőt adhat neki, amiből a Szablyások rengeteget profitálhatnak. A legsürgetőbb feladata az lesz, hogy növelje a támadók hatékonyságát, akik meccsenként a kétgólos átlagot sem érték el, mindössze 158 gólt szereztek az elmúlt szezonban, amivel utolsók lettek az NHL-ben. A támadószekció egyetlen kérdőjeles játékosa Matt Moulson, az egykor harmincgólos szezonokat produkáló csatár. A szebb napokat megélt 31 éves szélső pályafutása leggyengébb szezonján van túl, rajta is múlt, hogy a Buffalo ilyen impotens támadójátékot mutatott be. Ha Bylsma nem tudja felrázni, könnyen lehet, hogy megköszönik a munkáját és elengedik.

A helyzet azonban hátul sem sokkal fényesebb, mint elöl. A Sabres 269 gólt kapott, ami a második legrosszabb a ligában. Ezen első körben a Robin Lehner, Chad Johnson kapus tandemnek kell javítania. Lehner minőségi és hosszú távú megoldás lehet a kapuban, de akárcsak Kane, ő sem lépett jégre február 16-án elszenvedett sérülése (agyrázkódása) óta. A kérdés vele kapcsolatban csak az, hogy a jövő hónapban kezdődő edzőtáborban és a rajtnál bevethető lesz-e, mert ha a válasz nem, akkor arra sajnos az egész szezon rámehet. A kapusok mellett fontos szerep hárul majd a hátsó hatosra, amely mélyebbnek tűnik, mint az elmúlt két évben. Alapból nyolc hátvéd vár bevetésre a csapatnál, így Bylsmának van taktikai lehetősége gazdagon, rengeteg a tehetséges fiatal, aki egy-két veteránnal kiegészülve ütőképes kékvonalas gárdát alkothat. Előbbibe tartozik például Rasmus Ristolainen, Jake McCabe és Mark Pysyk, míg utóbbiba a szabadügynök-piacon megszerzett Carlo Colaiacovo és a súlyos sérülése után visszatérő Josh Gorges.

lets-go-buffalo-sabres

Mindent összevetve, Buffalóban egy nagyon fiatal és nagyon zöldfülű csapat vág majd neki a 2015/16-os évadnak. A húzóemberek többsége 20-25 év közötti, amivel az egyik legfiatalabb és legtapasztalatlanabb együttest alkotják az NHL-ben. Ez egyértelműen a jövő csapata tehát, amely hatalmas érettségről tenne tanúbizonyságot, ha kiharcolná a playoffot, és nem mellesleg az évad egyik legnagyobb meglepetését szállítaná vele. De ha nem is végeznek a legjobb nyolc között, dőreség lenne leírni őket, biztosak lehetünk abban, hogy alaposan meg fogják keseríteni a többi csapat életét.

Erről nyilatkozott a napokban kinevezett új elnök, Russ Brandon is. A 48 éves sportvezetőnek évtizedes szakmai tapasztalata van az NFL-ből, tudja, hogyan kell felépíteni és megújítani egy teljesen lecsúszott franchise-t. Székfoglalójában elmondta, hogy bízik az új edzőben és a feltörekvő játékosokban, akik újra dicső napokat hozhatnak a First Niagara Centerbe.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum