Az 1. Liga nem lesz rosszabb, mint az Extraliga

   

Nem más, mint Róbert Lupták, a szlovák 1. Liga újonnan megválasztott 36 éves elnöke, aki egyben a legutóbbi bajnok Detva vezetője is, nyilatkozta ezt a liga vadonatúj honlapjának, a prvaliga.sk portálnak. Megfontolandó, és a magyar jégkorongban is remekül hasznosítható gondolatok következnek egy a saját bajnokságára büszke embertől, Szlovákiából.

“A munkám a liga működtetése ? mondta az elnök. ? Már voltak is találkozóim, például Koval úrral, az Extraliga elnökével, akivel megegyeztünk az új rendszerű osztályozóban. Mostantól az Extraliga két utolsó helyezettje és az 1. Liga két legjobbja játszik egymással osztályozót, ezáltal több esély nyílik a feljutásra. Ez erősíti a versenyt az 1. Ligában és az extraligás csapatok számára is több motiváció lesz elkerülni a két utolsó helyet. Nem került szóba az, hogy a győztes osztályozó nélkül jusson fel. Célunk volt, hogy megnyújtsuk a szezont, és több embert csalogassunk ki a csarnokokba. Az osztályozók április 17-én érnek majd véget, ez a legkényesebb igényeknek is meg fog felelni.

Szégyen, hogy a másodosztály alig kap figyelmet. Az előző idény nagyszerű volt, és ebben a szezonban legalább nyolc olyan csapat lesz, amelyik nagyjából egyforma erősségű. Amióta a liga elnökségének tagja vagyok, azon dolgozom, hogy minél nagyobb legyen a hírverés a liga körül. A küzdelem kezdi megközelíteni az Extraliga színvonalát, az előző évi elődöntőkről és döntőkről bátran elmondhatjuk ezt, akár a játék színvonalát, akár a meccsek látogatottságát tekintve. Nagymihályon, Gyetván, Bártfán és Iglón ezrek jártak meccsekre. A döntőt Iglón átlagban 3000, Gyetván 1700 ember látta.”

luptak_4_8_2015

Lupták az anyagiakról is részletesen beszélt. Mint elmondta, a liga azt szeretné elérni, hogy a klubok annyit ígérjenek, amennyit be tudnak tartani. Ne hatalmas fizetésekkel csalogassanak játékosokat, hanem azzal, hogy minden járandóságot időben ki tudnak fizetni. Ezt a gyakorlatot követték már többek között Nagymihályon, Gyetván vagy Bártfán. A Prievidzát, amely a liga régi tagja, megpróbálták minden lehetséges eszközzel megmenteni, de nem jártak sikerrel, ennek a tanulságait is le kell vonni.

Az U18-as válogatott 1. ligás szereplését jó dolognak tartja, bár sokak szerint a csapatoknak motivációs problémáik lesznek, de a fiatalok számára mindenképpen nagyon hasznos, ha felnőttek elleni is játszhatnak mérkőzéseket.

A liga két újoncáról, a volt MOL ligás Érsekújvárról és a korábban a MOL Liga iránt is érdeklődő Homonnáról, amelyeket anyagilag stabil helyzetű és minőségi hokit játszó klubokként jellemzett a kérdező, így nyilatkozott: “A Humenné nagyon erős csapat lesz. Ami pedig az Érsekújvárt illeti, láttam a keretet, és meg merem kockáztatni, hogy a liga élmezőnyéhez tartoznak majd.”

Mint mondja, nem okoz gondot az, hogy a Bardejov és a Humenné szponzora ugyanaz a cég, mi több, még érdekesebbé fogja tenni e két klub meccseit, amelyeken megtelhetnek a csarnokok. “Külön ki kell emelnem Kelet-Szlovákiát. Az emberek nagyon szeretik a hokit, kijárnak a meccsekre, és személyesen az a véleményem, hogy ebben az idényben az 1. Liga nem lesz rosszabb, mint az Extraliga. A klubok nagyon készülnek az idényre, csinosítják a csarnokokat, a sorozat általános színvonala emelkedik.”

Lupták elmondta, az előző szezon gyakorlata, amikor játékosok klubok között tudtak mozogni a rájátszás ideje alatt, nagyon szerencsétlen volt. Emlékezhetünk, egy ilyen esethez kapcsolódóan támadt ügy a MOL Ligában is, amikor Marek Uram visszatért az Érsekújvárba. “Olyan szabályon dolgozunk, ami nem teszi lehetővé az ilyen játékosmozgásokat ? mondja erről az elnök. ? Az előző szezon gyakorlata nem ismétlődhet meg.”

Esély van arra, hogy az 1. Ligába is érkezzen egy szponzor. Ebben az esetben az általa fizetendő összeget a klubok között osztanák fel, amelyet azok a működésükre fordíthatnának. Az egyik legnagyobb gond, hogy a liga átlagnézőszáma a rájátszást leszámítva meglehetősen alacsony. “A néző akkor jön ki a meccsre, ha azt látja, jó a hoki, jók a játékosok, és otthonosan érzi magát a csarnokban. Az embereknek hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy jó kimenni a csarnokokba, mert ott mindig történik valami élvezetes. Ezek mellett kulturált környezetet kell biztosítanunk számukra.

Nagyon fontos, hogy kik játszanak a pályán. Olyan nevek, mint Marek Uram, Bambuch vagy Krizan, segítenek eladni a ligát a közönségnek. Gyetván például a következő idényben egy fehérorosz, egy orosz és két amerikai játékos is játszani fog. Nem azért, mert nem szeretik a szlovák játékosokat, hanem mert a légiósok nagyon jók, és a más hokikultúrákból érkező játékosok segítik a hazaiak fejlődését is. Más lesz a játék stílusa is, és ez is nagyon fontos. A Michalovce is rálépett erre az útra és szerződtetett öt orosz játékost.” (köztük Voronovot Debrecenből ? Hblog).

A legfontosabb teendő a liga népszerűsítése, a marketingmunkában a kluboknak is részt kell venniük. Ennek a stratégiának része az új honlap is, de ennél egyszerűbb dolgok is működnek, a lényeg, hogy legyen hírverés a meccsekről. Fájó hiány, hogy a televíziókat nem nagyon érdekli az 1. Liga, Lupták szerint fontos, hogy ezen a téren is legyen előrelépés.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum