Nagy bajban lehet a Flyers

 

Borzasztóan szoríthat a fizetési sapka a 2016/17-es szezon előtt. Ron Hextall menedzsernek egy éve van megoldani a helyzetet.

A Philadelphia két megaszerződést kötött a héten, Sean Couturier és Jakub Vorácek megtartásával a csapat máris elhasznált 12,5 millió dollárt a jövő évi bérkeretből. Couturier kontraktusánál már megemlítettük, hogy Hextallnak nem lesz könnyű a következő nyara, ám Vorácek leigazolásával ez hatványozottan is igaz, így érdemes megnézni, mire számíthatunk a testvériség városában.  A száraz tények a 2016/17-es szezonra úgy festenek, hogy a Flyersnek 15 aláíratott játékosa van 61 millió dollár értékben, azaz alig több mint tízmilliót oszthat szét a maradék 8 között. Ez lehetetlennek tűnik.

hextall

Mi a teendő? Először is Hextall imádkozzon, hogy folytatódjon a tendencia és ismét emeljék a fizetési plafont. Ha az utolsó emelést vesszük alapul, akkor az 3,5%-ot jelent és a jelenlegi keret 71,5 millióról alig több mint 74 millióra ugrik. Nyilván ez nem megoldás, de lélegzetvételnyi lehetőséget biztosítana Hextall számára. A konkrét megoldást természetesen az jelentené, ha megtudna szabadulni azoktól a játékosoktól akik ár/érték arányban a legkevesebbet teszik hozzá a csapat teljesítményéhez, név szerint az R.J. Umberger, Vincent Lecavalier, Mark Streit, Andrew MacDonald négyestől.

A két csatár és a két hátvéd összesen majdnem húszmilliót tesz zsebre évenként, ehhez képest Streit kivételével semmit sem tettek le az asztalra. Az Umberger, Lecavalier, MacDonald trió 19 gólt és 47 pontot termelt, ami azt jelenti, hogy a Philly 287 755 dollárt fizetett nekik pontonként. Egyedül a svájci bekk teljesített elfogadhatóan, aki 51 pontot gyűjtött és a legpiacképesebb a kvartettből. Ám Streit már 37 éves, így könnyen elképzelhető, hogy őt szó szerint beáldozzák majd egy olcsóbb fiatalért és egy jó draftjogért, hogy javítsák a mérleget.

Ezt kellene tenni a másik három játékossal is, de aligha van olyan, aki ilyen fizetéssel és ilyen teljesítménnyel igényt tartana rájuk. Lecavaliert gyakorlatilag egész évben árulta a Flyers, de senkinek sem kellett a korábbi 1/1-es Stanley Kupa-győztes játékos, MacDonaldet és Umbergert pedig meg sem próbálta áruba bocsátani Hextall, hiszen kereslet sem volna rájuk. Ha mégis valamelyik csapat elvinné, akkor csak nagyon áron alul tudna megszabadulni tőlük. És az sem valószínű, hogy a Philly ugyanazt meg tudja csinálni a négyes bármelyik tagjával, mint Chris Prongerrel. A 2012 óta jégre sem lépő elithátvédnek élő szerződése van még mindig, de elcserélték az Arizonához, amely így elérte a fizetési keret minimumát, a Flyers pedig faragott a kiadásokból.

Az áron aluli kiárusítás mellett a másik megoldás a kivásárlás lenne, aminek azonban drasztikus következményei vannak, melyek nemcsak anyagi jellegűek. A buyout összege ugyanis beleszámít majd a fizetési sapka összegébe a következő évben. Hogyan is fest ez a számok nyelvén Lecavalier esetében? Ha 2016 nyarán vásárolják ki a játékost, akkor a buyout 916 667 dollár lenne a következő négy évre 2020-ig. Ennyivel már alapból csökkenne a fizetési keret, de ehhez még hozzájön a megtakarítás összege, amely a táblában látható.

philly buyout

A baj ott kezdődik, hogy ez csak egyetlen játékos. MacDonald esetében ez az összeg kétmillióról indul, négy év alatt eléri a valamivel több mint egymilliót, majd a szerződés lejárta után 2024-ig beáll egy 1,77 milliós összegre. Hasonló a helyzet Umberger és Streit esetében is, annyi különbséggel, hogy előbbit két, utóbbit csak egy évig kellene fizetni. Ám ez sem tűnik járható útnak, mert a négy játékos kivásárlása milliókkal csökkentené a bérekre fordítható keretet. Ezt mindenki saját maga is ellenőrizheti egy buyout-kalkulátorral.

Végül nem árt megnézni, hogy kik azok a játékosok, akiknek 2016-ban lejár majd a szerződésük és megtartásuk kulcsfontosságú lenne. Ott van az Arizonától érkezett 25 éves Sam Gagner, aki tehetséges, de sokat fog számítani, mit tesz le a jégre az első évben. A Schenn testvérek, a center Brayden és a hátvéd Luke, akik ketten együtt alig több mint hatmilliót tesznek zsebre, és ettől csak nagyobb igényeik lesznek. Végül ott van még a 26 éves osztrák Raffl, aki 21 találatával a negyedik legjobb gólszerző volt a csapatban. Könnyen látható és kiszámolható, hogy a fennmaradó fizetési keret kevés lesz ahhoz, hogy Hextall a csapatnál tartsa a játékosokat, plusz még feltöltse a megmaradó üres helyeket.

Nincs tehát könnyű helyzetben a Flyers, és akkor még meglehetősen árnyaltan fogalmaztunk. Egy éve van Hextallnak rendezni a helyzetet, különben előfordulhat, hogy lesz egy túlfizetett fejnehéz csapata. Elöl kiváló játékosok, akik a sapka nagyon nagy részét elviszik, hátul azonban csak töltelékek, akik minimum pénzért nem lesznek alkalmasak arra, hogy megfelelően teljesítsenek.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum