Az utánpótlás-nevelés nem az eredmények hajszolásáról szól

   

A győzelem mindenáron történő hajszolása a kiválóságra törekvés legnagyobb ellensége az utánpótlásban. Érdekes cikk látott napvilágot egy utánpótlással foglalkozó honlapon John O’Sullivan tollából. Mivel számos részletét megfontolásra érdemesnek tartjuk, ezért jó sokat közlünk is belőle.

O’Sullivan húsz éve fociedző, alulról kezdte el megmászni a ranglétrát, majd fokozatosan jutott el a csúcsra. Számos bestseller szerzője, köztük egy szülőknek szóló jó tanácsokat tartalmazó kötetnek, amely igazán nagy sikert futott be. A cikk egy tanulságos párbeszéd felidézésével indul, amelynek során egy kosaras kislány apukája panaszkodott a szerzőnek:

“A negyedikes lányom a legmagasabb az osztályában és nagyon szeret kosarazni. Sajnos tudom, hogy soha nem lesz az átlagnál magasabb. És mivel jelenlegi csapatában csak azt engedik neki, hogy szedje a lepattanókat, majd passzolja oda az ügyesebb játékosoknak, soha nem tesz szert majd azokra a képességekre, amelyek ahhoz kellenek, hogy jó kosarassá váljon. A legutóbbi meccse után azt mondta az ötéves kishúgának, hogy azért nem dob kosárra és szerez pontot, mert az ő feladata a lepattanózás és a védekező játék, ezt kérte tőle az edzője. Mit tehetnék?”

Azt hiszem, ez a helyzetleírás adja vissza legjobban, hogy mi hiányzik egy igazán gyermekközpontú utánpótlásképzésből. Az ilyenek miatt rengeteg gyerek adja fel és kerül ki a rendszerből. Jól tükrözi azt a folyamatot, amelynek során az utánpótlásképzés elfordul a gyermekek szükségleteitől és a felnőttek értékeit helyezi előtérbe. Megöli mindazt, ami a sport leglényegesebb eleme: a kiválóság keresését.

SONY DSC

Nagyon szomorú, hogy ez a kislány és gyerekek milliói kénytelenek olyan környezetben felnőni, amelyet nem arra terveztek, hogy hosszú távon jobb játékost faragjon belőlük. Gyerekeinket csapdába csaltuk, áldozatai a felnőttek megszállottságának, amely a sportsikereket csak és kizárólag győzelmekben és vereségekben képes mérni. Ne kerteljünk, ez megöli az utánpótlást.

Nemrégiben nagy feltűnést keltett, amikor olyan sztárok, mint Kobe Bryant és LeBron James, vagy Alan Stein NBA-s edző arról panaszkodtak, hogy mostanában a hangsúly áttevődött a gyakorlásról a meccsekre, a tanulásról a győzelemre és hogy az utánpótlásedzők többsége előnyben részesíti a nyerést a képességfejlesztéssel szemben. Ez egyáltalán nem csak a kosárlabda problémája, minden csapatsportban jelen van. A győzelem mindenáron történő hajszolása a kiválóságra törekvés legnagyobb ellensége az utánpótlásban. Nem arra törekszünk már, hogy gyermekeinkből kiváló sportolókat neveljünk, csak az azonnali sikerekre koncentrálunk.

Ennek érdekében a következőket tesszük:
1) Túl sok meccset játszunk és nem edzünk eleget.
2) Rövid távú célok alapján emelünk ki “tehetségeket” ahelyett, hogy azonosítanánk a mindenkiben benne rejlő tehetséget és azt fejlesztenénk.
3) Egyre fiatalabb korosztályokban igyekszünk All Star-csapatokat építeni, azokat a sportolókat pedig, akik ebbe nem férnek be, egyszerűen elküldjük. Olyan elitképzést nyújtunk, amely csak azokkal foglalkozik, akik korábban kezdenek fejlődni, vagy akik pénzelni tudják a sportolásukat.
4) Ahhoz hogy valaki bekerüljön az iskolai csapatba, egész évben hajtania kell, ami szembe megy az orvosok, a pszichológusok és a szociológusok tanácsaival.
5) A hosszú távú fejlesztés helyett olyan stratégiákat tanítunk nekik és olyan stratégiák szerint eddzük őket, amelyek azonnali sikerrel kecsegtetnek.

Tudom, most a legtöbben azt hiszik, hogy a verseny ellen vagyok, hogy azt hiszem, mindenkinek minden versenyről egy kupával kellene hazatérnie. De én nem pártolok ilyesmit.

mini 2

Magam is versenyző típus vagyok. Imádok nyerni. Két évtizeden keresztül edzettem magas szinten sportolókat, főiskolán, válogatottban, hogy profi labdarúgókká váljanak. Abban hiszek, hogy kint a pályán minden sportolónak mindent meg kell tennie a győzelemért. De hogy egy játékos azért játszik, hogy nyerjen, az egy dolog. Ennek semmi köze ahhoz, hogy a legtöbb edző szakmai munkáját teljes mértékben alárendeli a győzelemnek, vagy hogy a legtöbb klub olyan környezetet teremt, amely csak a győzelemre koncentrál, ahol a fejlesztésnek semmilyen értéke nincs. Ez a megközelítés elrabolja a gyerekektől a sportnevelést és a későbbi életben is bukásra ítéli őket.

Ezek az edzők gyakran hangoztatják, hogy ők nyerteseket nevelnek, de ez nem igaz. Valójában veszteseket nevelnek, mert nem adják a gyerekek kezébe azokat az eszközöket, amelyek révén versenyképesek lehetnének és később, magasabb szinten győzni tudnának. Azt a negyedikes kosaras kislányt, akit az írás elején említettem, nem tanítják meg cselezni vagy kosárra dobni, amely két elengedhetetlen képesség ebben a sportban, főleg azok számára, akik nem fogják átlépni a bűvös 180 centis magasságot. És miért? Mert az ő dolga, hogy lepattanószerzéssel és védekezéssel segítse győzelemre csapatát.

Manapság az az egyik legnagyobb probléma, hogy a játékosok olyan klubokban és edzők körül tömörülnek, akik nyernek. A szülők a legritkább esetben gondolják végig, hogy vajon tényleg ez a legjobb hely a gyermekem hosszú távú sportolói és személyes fejlődése szempontjából? A nagyszerű edzőkkel rendelkező és a hosszú távú fejlesztést előtérbe helyező klubok pedig legjobb játékosaikat veszítik el ezen “elitklubok” miatt, amelyek bajnoki címet és sportösztöndíjakat ígérnek a játékosoknak. Az igazi, sportolóközpontú edzők minden játékos számára játéklehetőséget adnak, és igen, a tanítás időigényes folyamatában elveszítenek pár meccset, majd szezonról szezonra azzal a problémával szembesülnek, hogy az “elitklubokba” vándorló játékosaikat újakkal kell pótolniuk.

Jól látják, egy tízéves kosarast megtanítani cselezni, azzal jár, hogy nagy valószínűség szerint elveszítünk néhány meccset. Egyúttal azonban ez a tízéves gyermek jobb kosaras lesz.

A győzelem megszállott hajszolása vitathatatlanul a kiválóság legnagyobb ellensége az utánpótlásban. Az alábbi idézet Joe Paternótól mindig is a kedvenceim közé tartozott: “Nagyon sokan azt gondolják, különösen a sportban, hogy a siker és a kiválóság ugyanaz a dolog, pedig ez egyáltalán nem igaz. A kiválóság olyasmi, ami hosszú távra szól, megbízható, és legnagyobb részben az egyén kontrollja alatt áll. Ezzel szemben a siker múlandó és gyakran nem tudjuk befolyásolni. Akik a kiválóságot tartják a legfontosabbnak és van elég türelmük, végül sikeresek lesznek. További terhet jelent a siker hajszolásának áldozatai számára, hogy a mások sikere állandó fenyegetettséget jelent a számukra, miközben az igazi kiválóságra neheztelni fognak. Azokat az embereket viszont, akik a minőséget értékelik, elbűvöli, ha azt másban látják meg.”

A kiválóság a folyamatról szól, a győzelem csak egy eredmény. A kiválóság a növekedést állítja szemléletmódunk fókuszába, amely dr. Carol Deck szerint kulcsfontosságú, a tanulás és a jó teljesítmény elengedhetetlen eleme, míg a győzni akarás destruktív, eredményorientált gondolkodásmód kialakulásához vezet, amely retteg a kudarctól és haszontalannak ítéli a befektetett munkát. A kiválóság tehát megengedi a kudarcot, amely a tanulás lényegi összetevője, míg a megszállott győzni akarás ezt negligálja. A kiválóságra alapozott utánpótlásprogramok lehetőséget biztosítanak minden játékos számára, hogy a saját tempójában fejlődjön, míg az eredménycentrikus csapatokban csak azok a játékosok játszanak, akik az adott pillanatban győzelemhez segíthetnek. A kiválóságra törekvés elkerülhetetlenül elvezet a sikerhez, míg az eredményesség hajszolásából csak nagyon ritkán születik kiválóság.

mini 1

Tényleg azt akarjuk, hogy gyermekünk élete minden egyes meccsét megnyerje? Ezt is meg lehet oldani, el kell menni egy rossz ligába, alacsony színvonalú tornákon kell részt venni és akkor biztosan megnyeri majd mindet. De mi értelme volna ennek? Ez unalmas, nem lehet belőle tanulni és nincs kihívás sem. Ha abban egyet tudunk érteni, hogy nem szükséges és nem is akarjuk minden meccsünket megnyerni, mert ez nem feltétlenül jó dolog, nem kellene abbahagynunk a siránkozást, ha egy hétvégén szenvedünk 1-2 vereséget?

Ha egyszer egy igazán gyermekközpontú utánpótlás-nevelést akarunk létrehozni, olyat, amely a gyerekek szükségleteit és értékeit a sportban érintett felnőttek fölé helyezi, akkor paradigmaváltásra van szükség. Olyan kiválóság alapú utánpótlásrendszerre, mint például az izlandi focié. Izland a 320 ezres lakosságával az Egyesült Államokban egy kisebb város is alig lehetne, mégis a FIFA ranglistáján ugyanúgy áll, Európának pedig több profi focistát adott, mint az USA. Olyan utánpótlásrendszerre van szükség, amilyen a svéd jégkorongé, ahol remek edzők dolgoznak és a játékosok fejlesztése áll a középpontban. A svédek 2002-ben átalakították az utánpótlásukat, jelenleg az USA és Kanada mögött a harmadik legtöbb játékost adják az NHL-nek. A kosárlabda alapjait illetően a hétmilliós Szerbiáról vehetünk példát, akik 2014-ben világbajnoki döntőt játszottak.

Habár ezeknek az utánpótlás-fejlesztő rendszereknek megvan a maguk külön edzői és játékosfejlesztési modelljük, egy közös pont van bennük: az alacsony népességszám miatt arra vannak kényszerítve, hogy minden sportolóból kihozzák a maximumot. Mindennek az az eredménye, hogy a fiatal sportolóik kiválóságára és fejlesztésére koncentrálnak, és hagyják, hogy a győzelem e fejlesztés eredményeként jöjjön majd el, ne pedig helyettesítse azt.

Cimkék: , , , ,

Összes (24)

Utolsó hozzászólások

 1. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #20
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @szdaniel: igen, egyszer valaki meselte, hogy jobb helyeken 2 sportot tolnak a gyerekek parhuzamosan. kotelezo modon. mondjuk telen hoki, nyaron foci. aztan majd kiderul melyik illik jobban a gyerekhez...

 2. izga-mizga
    #21
  izga-mizga,   

  Voltatok már "csontkovácsoknál"? Aki igent válaszolt (magának), az biztosan látta, érezte, hogy az egyik valóban ért hozzá - míg a másiknak csak a neve, titulusa az, valójában sarlatán...
  Valami hasonló a helyzet az élet összes területén. Ezen nincs mit csodálkozni. Az edzők, a klubvezetők, a szövetség képviselői sem kivételek ettől. De a cél már nem biztos, hogy mindenkinél ugyan az... van aki valóban a sportolót akarja fejleszteni, s van aki önmagát. Van aki belátja/bevallja, hogy nem tud még annyit az adott területről, és van, aki nem tud (akar, mer...) önkritikát gyakorolni. Mert a célok határoznak meg mindent! És ezt mi, - ahogy Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit, is megfogalmazta: "hozzánemértők", nem tudhatjuk, hogy kinek mi...

 3. csiszi
    #23
  csiszi,   

  @Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit: az unokahúgom most lett 10 éves. Karatézik és vív, de mindkét edző azt hajtogatja, hogy fel kéne hagyni a másikkal, mert így nem lehet eredményeket elérni. 10 évesen...

 4. alpec
    #24
  alpec,   

  @F. Kapus: azt gondolom, hogy meg kell találni minden korosztályban azokat a korosztályspecifikus mérhető dolgokat, amik alapján az edzőkön számonkérhető a gyerekek önmagukhoz es korosztályukhoz mért fejlődése. Az, hogy nincs eredménykényszer az nem szabad azt jelentse, hogy tét nélkül lehet mulatni az időt és költeni a lét :).

  Aztán meg kellene határozni egy egységes program gerincét, amiről az aktuális szakmai irányítás azt gondolja, hogy a fent nevezett célok elérésének irányába visz.

  Ha van ilyen, akkor szépen el lehet mondani
  egy kva szülőin, hogy helló, a gyerek X éves, innen indul és ide kéne eljutnia év végéig, ehhez kb. ez a terv. Ennek megfelelően ezekhez az eredménycélokhoz mérd b..zi szülő a gyereket és edzőt és hagyd őket dolgozni! Szülő elintézve, ez fontos a mai beteg rendszer egyik hajtóműve a hülye szülő.

  Másik oldalról viszont ha egy egyesület legalább a gerinc edzésterv és a fő célok mentén nem áll be a sorba - lehet ilyet - TAO ugrik, kész. Egyesület rendben hát :).

  Ha mérhetően szar egy edző vagy egyesület, a rendszer azt is büntesse.

  Szóval szerintem nem olyan nagy vaszisztdasz ezt rendberakni (a struktúrákat, a szakmai tartalomhoz nem értek! :)) , csak az akarat hiányzik teljesen, mert ezzel így sokkal több a nyűg meg a feladat és kisebb a zavaros is, ahol halászni lehet :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB ÉLŐ
EBJL 14:30 RBSAVS ÉLŐ
KK 14:30 MISGAL 1-0ÉLŐ
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk