Top 10 európai játékos, aki ősztől az NHL-ben folytatja

 

Érdekes összeállítást közölt mckeenshockey.com, amelyben összeszedték, hogy kik lehetnek a legjobb Európában játszó játékosok, akik a következő szezonban az NHL-ben folytatják.

A tavalyi lista itt érhető el.

1. Artyemij Panarin ? Chicago Blackhawks

A 180 centis és 77 kilós, 23 éves szélső első helyéhez nem férhet semmi kétség. A Gagarin Kupa idei nyertese bőven pont per meccs átlag fölött teljesített a KHL-ben, a világbajnokságon tíz meccsen tíz pontot szerzett. Stan Bowman a holtszezon kétségkívül egyik legkreatívabb cseréjét hajtotta végre, amikor a fizetési sapka szorításából egy orosz sor behúzásával bújt ki. Panarin még csak 23 éves, egyértelműen az első két sor valamelyikében kap majd helyet, ami évi 812 ezer dollárért filléres vételnek mondható, ráadásul mindezt két évre vállalta a kiváló csatár. Pontjainak várható száma az alapszakasz végén: 50 pont.

2. Steve Moses ? Nashville Predators

Az amerikai születésű Mosest sohasem draftolták az NHL-ben, ennek ellenére 25 évesen már jelentős nemzetközi rutinnal rendelkező játékosnak számít. A 176 centis és 78 kilós csatár a KHL gólkirálya lett, a kanadai táblázaton a hatodik helyen végzett a Jokerit színeiben. Az USA válogatottjában hét meccsen két pontig jutott az idei világbajnokságon. Moses fizikai adottságai jól illeszkednek a legújabb trendekbe, amennyiben viszonylag apró termetű, ám villámgyors játékosról van szó, aki kíméletlenül veri be a helyzeteket. Ezzel együtt Mosesnek nem lesz könnyű dolga, ha az első két sor valamelyikébe akar kerülni, hiszen a Predators tele van klasszis jobbszélsőkkel, mint James Neal, Craig Smith vagy Taylor Beck. Moses egy évre egymillió dollárért írt alá, jövőre szabadon igazolható játékos lesz, vagyis ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor jövőre sok pénzt kereshet a piacon. Pontjainak várható száma az alapszakasz végén: 30 pont.

3. Szergej Plotnyikov ? Pittsburgh Penguins

A 188 centis és 93 kilós, 25 éves Plotnyikov a lista első két helyezettjével ellentétben kimondottan erős a fizikai játékban, viszont szakértők szerint a korcsolyázásán javítania kell. Nem annyira gólérzékeny, mint Panarin, de a helye az első három sor valamelyikében szinte biztosnak mondható, nagyon hasznos munkára képes, különösen főként a legkeményebb helyeken, vagyis a kapu előtt és a sarkokban. Szerződése ugyan csak egyetlen évre szól, de ezt követően korlátozottan lesz igazolható, ami ad némi mozgásteret a Pensnek. Egy olyan ligában, ahol a játék minden eleméről alapos statisztikákat vezetnek, fényes jövő állhat előtte. Pontjainak várható száma az alapszakasz végén: 30 pont.

4. Alekszandr Burmisztrov ? Winnipeg Jets

A 23 éves, 183 centis és 81 kilós Burmisztrovot 2010-ben az első kör nyolcadik helyén draftolta az Atlanta Trashers, aki azonban három szezonon át tartó próbálkozás után sem tudott megragadni az NHL-ben. Szakértők szerint ennek elsődleges oka a gyenge fizikai játékban és az elhanyagolt védekezésben keresendő. A legnagyobb kérdés, hogy képes lesz-e elnyerni Paul Maurice edző bizalmát annyira, hogy elég jégidőt kapjon a bizonyításra. Pontjainak várható száma az alapszakasz végén: 30 pont.

5. Viktor Tyihonov ? Chicago Blackhawks

Az azonos nevű orosz védőlegenda unokáját 2008-ban a Coyotes draftolta, ám elsőre nem sikerült megragadnia a tengerentúlon.
A KHL-ben bajnok lett, a világbajnokságot nyert orosz válogatottnak pedig csapatkapitánya volt 2014-ben. Anyiszimov és Panarin után Tyihonov lett a Hawks orosz trojkájának harmadik magja. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint ők hárman mégsem játszanak majd egy sorban, hanem Tyihonov egy sorral Anyiszimov mögött lesz majd center. Bár Quenneville mester az idei playoffban is előszeretettel játszatta embereit a gyenge oldalukon, így bármi elképzelhető. Annál is inkább, mivel Tyihonov roppant sokoldalú játékos, akire a védekezésben is elsőrangúan lehet számítani. Nagy kérdés elöl mire lesz képes. Pontjainak várható száma az alapszakasz végén: 25 pont.

6. Szergej Kalinyin ? New Jersey Devils

Kalinyin talán a legkevésbé erős pontszerző a listán található honfitársai közül, de a Devilsnek mindenképpen szüksége volt a fiatalítására, így annak ellenére leigazolta a 24 éves, 190 centis és 86 kilós csatárt, hogy márciusban csúnya fejsérülést szenvedett. Az Avangard Omszk csapatkapitánya, aki felnőtt és junior világbajnokságról is aranyéremmel rendelkezik, kiváló választás lehet, hiszen több helyen, számos feladattal is megbízható teljesítményre képes, támadásban és védekezésben egyaránt lehet rá számítani. 925 ezer dollárért megéri a sérüléséből fakadó kockázat. Pontjainak várható száma az alapszakasz végén: 25 pont.

7. Joonas Kemppainen ? Boston Bruins

A 27 éves, 188 centis és 95 kilós finn center életében most először hagyja el hosszabb időre hazáját. Az elmúlt két évben bajnok lett a Karpattel, mindkétszer ő szerezte a legtöbb emberhátrányos gólt a ligában. Válogatottjának is alapembere volt, nyolc világbajnoki meccsen kilenc pontot szerzett. Bostonban az első két sor valamelyikének tagjaként új szintre léphet, amire 27 évesen a legjobb korban van. Játékintelligenciája támadásban és védekezésben egyaránt hasznára válik. Egyéves szerződésének értéke a 800 ezer dollárt sem éri el, mindenképpen megéri tehát a kockázatot, hogy megállja-e a helyét Észak-Amerikában. Pontjainak várható száma az alapszakasz végén: 20 pont.

8. Jevgenyij Medvegyev ? Philadelphia Flyers

A Flyersben nem egyszerű a hátvédek helyzete, elképesztő verseny lesz már a csapatba kerülésért is, nem beszélve a jégidőről. Medvegyevnek nem kevesebb, mint hat szerződéssel rendelkező hátvéddel és olyan óriási tehetségnek tartott bekkekkel kell majd megküzdenie, mint Ivan Provorov, Samuel Morin, Robert Hagg, Travis Sanheim és Shayne Gostisbehere. Medvegyev már 32 éves, de Kemppainenhez hasonlóan még soha nem játszott szülőhazáján kívül. Nagy kérdés, hogy mennyire sikerül alkalmazkodnia a kisebb pályához és az eltérő játékstílushoz, az említett hátvédbőség mellett ráadásul erre nem is lesz sok ideje. Medvegyev magas, 190 centis, de viszonylag vékonyabb, hiszen csak 90 kiló. Nagy tapasztalattal rendelkezik, jól korcsolyázik, elöl és hátul egyaránt jó teljesítményre képes. Érkezésének talán Provorov örülhet a legjobban, minden bizonnyal kiváló mentorra lel a kétszeres világbajnok és kétszeres KHL-győztes hátvéd személyében, aki egy év alatt 3 millió dollárral lesz gazdagabb.

9. Markus Hannikainen ? Columbus Blue Jackets

A tízes lista legfiatalabbjaként a 22 éves Hannikainen minden bizonnyal az AHL-es Lake Erie-ben kezd majd, először itt lesz lehetősége felvenni az észak-amerikai tempót és a kisebb jégfelületet. Hosszabb távon azonban megvan benne a tehetség ahhoz, hogy topcsatárrá váljék. Idén azonban egyelőre még minden perc ajándék, amit az NHL-ben kap majd. Pontjainak várható száma az alapszakasz végén: 5 pont.

10. Andreas Martinsen ? Colorado Avalanche

A 190 centis és 100 kilós norvég csatár a régi iskolát képviseli, masszív fizikai játékra képes, nem riad vissza a bunyótól és a kapu előtt is nagyon kellemetlen ellenfél. Esetében az a kérdés, hogy a DEL-ből érkezve képes megugorni az NHL szintjét, milyen gyorsan tud akklimatizálódni és mennyit sikerül javítani a korcsolyázásán. Bár az elmúlt rájátszásban 12 meccs alatt elért 5 pontja bizakodásra adhat okot, a szezont minden bizonnyal az AHL-es San Antoniónál kezdi, onnan kell beverekednie magát a nagycsapat keretébe.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum