Marco Sturm lett Cortina utóda

 

A német hoki egyik legnagyobb ikonja, Marco Sturm váltja a német válogatott élén Pat Cortinát. Vb-ellenfelünk nagy kockázatot vállal ezzel, Sturm ugyanis nagyszerű személyiség, ám tapasztalatlan tréner.

Marco Sturm Franz Reindl Handshake

A 36 éves Sturm Bajorországban született, profi karrierjét a most a DEL 2-ből kizárt, akkor még a DEL-ben induló Landshutban kezdte 1995-ben. 1997-ben onnan vitte el a San José Sharks, ahol igazán remek belépőt produkált, 1997 novemberében a hónap újonca díjat érdemelte ki az NHL-ben. Összesen 938 alapszakasz- és 68 playoff-meccset játszott a világ legjobb bajnokságában. Észak-amerikai karrierjét követően 2012/13-ban még 17 meccs erejéig hazatért, a Kölnben fejezte be nagyszerű játékospályafutását. 2014-ben motivációs problémákkal indokolta visszavonulását.

Az emberi tulajdonságait övező általános tiszteletet mutatja, hogy búcsúmérkőzésén, amelyen korábbi landshuti és más csapatokbeli játékostársai játszottak, tiszteletét tette többek között Jacek Plachta, Petr Briza, Christian Künast, Aaron Ward, Zdeno Chara, Jochen Hecht, Christian Ehrhoff, Dennis Seidenberg vagy Glen Metropolit is. 39-es meze a landshuti csarnok mennyezetére került, ilyen számmal többé nem játszanak Landshutban. Sturm vagyona egy részét jótékony célokra fordította, a nevét viselő alapítvány rákos gyermekeket és családjukat segíti.

Sturm-Abschied-18

“Nagyon örülünk, hogy Marco személyében egy nagyon fiatal, de nemzetközileg is nagyon elismert személyiséget találtunk – nyilatkozta Franz Reindl, a német jégkorong szövetség (DEB) elnöke. – Közülünk való, ismeri a német jégkorongot, a válogatottak rendszerét, ő maga is érmes játékosként, az 1995-ös ifi világbajnokságon második helyezett válogatott tagjaként, és közel áll a játékosokhoz. Az aláírásától egy nagyon fontos, emocionális lökést várunk a válogatottnál. Marco maga fogja összeállítani az edzői stábját, elsősorban elismert, a DEL-ben dolgozó edzőkből.”

“Nagyon büszke vagyok, hogy a DEB  engem bízott meg ezzel a rendkívül nagy felelősséggel járó feladattal – mondta Sturm. – Kész vagyok a kezdésre, mérhetetlenül türelmetlenül várom, hogy elkezdjem ezt a nagy kihívással és rengeteg izgalmas feladattal járó munkát. Nagyon motivált vagyok. Együtt egy újabb lépést akarunk megtenni a német jégkorongsporttal.”

Sturm nemcsak a válogatott szövetségi kapitánya, hanem általános menedzsere is lesz. Karrierjének befejezése óta készült arra, hogy egyszer edző legyen, megszerezte az összes ehhez szükséges képesítést, azonban mindeddig sehol nem dolgozott szakvezetőként. Sturm a valaha volt legfiatalabb német kapitány lesz, három évvel fiatalabb, mint Uwe Krupp volt, amikor 2006-ban átvette a német válogatott irányítását.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum