Három dél-koreai NHL-táborban készül

 

Nagy tervek Dél-Koreában. Az ázsiai félsziget jégkorong-válogatottja még sosem szerepelt az olimpián, 2018-ban Pjongcsangban viszont helyt akar állni.

Sokáig úgy nézett ki, a dél-koreai válogatott egyelőre még a rendező jogán sem lehet tagja a jégkorongtornának, de szerencsére győzött a józan ész és a tradíció, így mind a férfi, mind a női hokitornán helyet kapott a koreai szelekció. Ez azonban még fél siker, az ázsiaiak számára fontos, hogy megfelelően szerepeljenek, és ez egyelőre aligha biztosított, hiszen még a gomba módra honosított tengerentúliakkal együtt is a divízió 1/A alsó feléhez tartoznak. Ráadásul villámgyorsan kéne nagy fejlődést produkálni, már 3 év sincs az olimpiáig.

A cél elérése érdekében több irányban indítottak programot Szöulban. Négy dél-koreai hokiszereplőnek kulcsszerepet szánnak: Jim Paek, Won Jun Kim, Jin Hui Ahn, Park Kye Hoon. A három játékosból Paek neve lehet a legismerősebb, aki 1991-ben és 1992-ben tagja volt a Pittsburgh bajnokcsapatának. Pályafutása befejeztével a kispad mögé állt, 2005-től a Detroit farmcsapatának, a Grand Rapidsnak volt a másodedzője, 2014-től pedig a dél-koreai felnőtt és U20-as válogatott edzője. Kapcsolatait kihasználva elérte, hogy a három legnagyobb tehetséget a már említett Kimet és Ahnt a Detroit Red Wings, Kye Hoont pedig a Dallas Stars hívja meg a néhány napja elkezdődött felkészülési táborába.

Kimről annyit érdemes tudni, hogy 24 éves, védőposzton játszik és évekig a finn korosztályos bajnokságban pallérozódott. A szintén 24 éves Ahn jobbszélső, főleg odahaza játszott, de a 2014/15-ös évadot a finn másodosztályban tolta végig. A négyes utolsó tagja a 23 éves kapus, Park Kye Hoon, aki tehát nem Detroit, hanem Dallas felé vette az irányt a napokban.

Jim Nill, a Stars jelenlegi menedzsere több mint egy évtizedig a Red Wings helyettes menedzsere volt, így napi munkakapcsolatban állt Paekkel, ezért kerülhetett a játékos a Starshoz. A tehetségek nevelése mellett a csapat erősítésének másik módja a honosítás. Az első ilyen a most 31 éves Brock Radunske volt, akit 2002-ben még az Edmonton is draftolt a 79. helyen, de az AHL-nél többre nem vitte. Radunske jelenleg Ahn és Kim csapattársa az Anyang Halla csapatában. Ő már a budapesti vb-n is ott volt, a következő két vébén többen követték példáját, nyilván vonzó az olimpiai szereplés lehetősége is.

A három koreai játékost természetesen extra figyelem kíséri a felkészülés során. Todd Nelson, a Griffins edzője elismerően nyilatkozott róluk, dicsérte a hozzáállásukat, technikai tudásukat és korcsolyázó képességüket. Természetesen a játékosok is nyilatkoztak az első edzések után. Kim elmondta, hogy fantasztikus körülmények között készülhetnek és rengeteget tanulhatnak,  és óriási tapasztalatot szerezhetnek, hiszen Dél-Koreában nincsenek ilyen táborok.

Jin-Hui Ahn 2

Jin-Hui Ahn

Won-Jun Kim

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum