A 2015-ös draft a Ligthning szemével

 

A Stanley Kupa-döntősének nem volt sürgető a keret megerősítése, hosszabb távra tervez.

A draft egyértelműen a holt szezon legizgalmasabb eseménye Észak-Amerikában. Különböző rangsorok jelennek meg nagyon fiatal és a legtöbbek által ismeretlen karakterű játékosokról, az általános igazgatók pedig a meglévő keret sajátosságainak, illetve a közvetlenül előttük álló játékospiaci mozgások függvényében választanak. Óriási szerepe van a játékosmegfigyelőknek, az egyetlen olyan szereplőknek, akiknek első kézből származó élményeik vannak ezekről a játékosokról. A Lightning kerete sokra hivatott, Steven Stamkos és Alex Killorn még csak 25 éves, Tyler Johnson, Ondrej Palat és Victor Hedman 24, Nyikita Kucserov pedig mindössze 22. Egész más hozzáállást igényel ez a keret a drafton, mint mondjuk Buffalóban, Torontóban vagy Bostonban, ahol a magot kell átalakítani.

Al Murray, a Lightning játékosmegfigyelőinek igazgatója minderről így beszélt az nhl.com-nak: “Steve (Yzerman, a Tampa általános igazgatója) nagyon nyitott ember. Ha a srácok közül valaki máris készen áll arra, hogy fontos szerepet játsszon az NHL szintjén is, az fel fog kerülni a nagy csapathoz. Ha még nem állnak készen, akkor maradnak a farmcsapatokban és fejlődhetnek tovább. Ezért nagyon jó, ha fiatal és kellően mély csapatod van.”

steve-yzerman-lightning2-1040x572

A Lightning végül hat csatárt, két védőt és egy kapust draftolt. Nem siettek, az első körös 28. helyen lévő választási jogukat elcserélték az Islandersszel egy második körös, 33. helyért és egy extra pickért a harmadik körben. “Úgy érkeztünk erre a draftra, hogy van két egyértelmű sztár, McDavid és Eichel ? árulja el Murray a taktika hátterét. ? Mögöttük 10-15 igazán nagy tehetség, akikből hamar NHL-es játékos lehet, akiket további 30-50 tehetséges követ. Úgyhogy azt mondtuk Steve-nek, hogy azokból válasszon, akikből csak tud.”

Első draftoltjuk a csatár Mitchell Stephens volt. A 180 centis energikus és gyors center a remények szerint jól fog illeszkedni a Lightning játékrendszerébe. Érdekesség, hogy Stephens mindössze 112. helyezett volt az NHL észak-amerikai játékosokat rangsoroló listáján, ám ezt követően az U18-as vébén 7 meccsen 5-5 góllal és assziszttal segítette Kanadát bronzéremhez, ott hívta fel magára a figyelmet. Murray szerint a játéka legjobban Ryan Callahanére emlékeztet.

MitchellStephens

Yzerman következő választottja Matthew Spencer volt. A kanadai hátvéd annak a Dominik Masinnak a bekkpárja az OHL-es Peterborough Petesnél, akit a Lightning tavaly a második körben draftolt, ez is nagyon tudatos választás tehát. Akárcsak a kapusé. Kristian Oldhamet a hatodik körben húzta be a Lightning. A 191 centis kapus a USHL-ben véd, meghívták a következő junior-világbajnokságra készülő amerikai válogatott augusztusi edzőtáborába. Róla Murray annyit mondott, nem annyira atletikus kapus, mint Vasziljevszkij, vagy a 2013-ban draftolt lett Gudlevskis, de nagy termetű kapus, aki sokban hasonlít Ben Bishopra.

Yzerman sikeresnek értékelte a draftot: “Nagyon örülünk minden draftolt tehetségünknek. Mindannyiuk esetében nagyon jó okunk volt őket választani. Nem egyszerűen ők maradtak, mindegyikük kiemelt helyen szerepelt a kívánságlistán.”

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum