McDavid a draft első választottja

   

Nem borult a papírforma a floridai börzén. Komoly játékoscserék zajlottak Bostonban, Buffalóban és Coloradóban. Összefoglaljuk a draftéjszaka eseményeit.

A draft kezdete előtt kevesebb mint egy órával a Boston íróasztalától érkeztek az első komolyabb hírek. A Bruins három alapemberétől vált meg rövid időn belül, ami a csapat újjáépítésének a kezdeteként is felfogható. A frissen kinevezett GM, Don Sweeney először Carl Söderberg jogát adta el a Coloradónak egy hatodik körös választásért, akivel a denveri csapat ötéves 23,75 millió dolláros szerződést kötött. Sweeney itt nem állt meg, ezt követően először Dougie Hamilton, majd Milan Lucic játékjogát passzolta el. A védő Calgaryba költözött egy első és két második körös választásért, míg a csatár Los Angelesben folytatja, érte egy első körös picket, Martin Jones kapust és Colin Miller bekket kapták a mackók.

A Boston összes választási joga 2015-ös, így az a furcsa eset fordulhatott elő, hogy az első körben a 13., a 14. és a 15. cédula is hozzájuk került. A draft modernkori történetében még sohasem esett meg hasonló, korábban is csak egyszer, az 1968-as draft idején, amikor a Montrealé volt az első három választás joga.

A Buffalónál is komoly változások történtek az est folyamán. A tavalyi év legrosszabb csapata, az 1/1-es választásról lemaradó Sabres megszerezte először a Robin Lehner, David Legwand párost az Ottawatól, majd a Ryan O’Reilly, Jamie McGinn kettőst a Coloradótól. Előbbiért egy első körös draftjoggal, utóbbiért egy komoly összeggel fizetett Tim Murray. Denverbe költözött ugyanis két kiváló prospect, Nyikita Zadorov és Mihail Grigorenko, illetve J.T. Compher és egy 2015-ös második körös pick.

Ilyen bevezető után indulhatott a draft, ahol nem történt nagy meglepetés az első három helyet illetően. Az Edmonton az új szupertehetséget, Connor McDavidet választotta. Az Erie Otters centeréről a Hall Of Fame-tag, Dale Hawerchuk csak annyit mondott, hogy úgy korcsolyázik, mint Bobby Orr, úgy lát a pályán, mint Gretzky és úgy bánik az ütővel, mint Lemieux.

A második helyen Jack Eichelt foglalta le a Buffalo, aki bármilyen hihetetlenül hangzik, az NHL történetének legmagasabban rangsorolt Hobey Baker-díjas játékosa lett.

A harmadik helyen McDavid csapattársára, Dylan Strome-ra tette a voksát az Arizona.

strome mcdavid eichel

Strome, McDavid, Eichel

Az első igazi kérdés a negyedik körben jött el, amikor a megújult Torontón volt a sor. Az új elnökkel (Shanahan) és új edzővel (Babcock) felálló Leafs Mitchell Marnert favorizálta Noah Hanifinnel szemben, utóbbit végül a Carolina stoppolta le. A hatodik helyen elkelt az első európai hokis, a cseh Pavel Zacha, aki a Devils kötelékébe került. A hetedik helyen újabb meglepetés jött. A Flyers Ivan Provorov mellett döntött, és ezzel története során először draftolt orosz hokist az első körben.

A folytatásban szépen csorogtak az események és mindenki azt várta, hogy a Boston mit lép a három egymást követő választási joggal. Nos Sweeney olyan remekül választott, hogy a Bruins szurkolói már most visszasírják az Edmontonba távozó Chiarellit. Sweeney szó szerint elszórakozta a három jogot a Jakub Zboril, Jake Debrusk, Zachary Senyshyn hármasra. A kiváló szakírókból álló Bleacher Report odáig ment, hogy utóbbi játékos választását “F” osztályúra, azaz a legrosszabbra minősítette, a másik kettő megúszta egy “C-” és egy “D+” besorolással.

A 16. választás előtt Gary Bettman komisszár bejelentette, hogy az Edmonton elcserélte a második első körös jogát. Mindenki arra számított, hogy a Rangers kapja a választást Talbotért cserébe, de a jog az Islandersre szállt. Az Oilers Griffin Reinhartot szerezte meg, amiért az első mellett még egy második körös picket is adott. Innentől kezdve nyugodt mederben folyt a draft, újabb nagy üzlet vagy csere nem született, az első napot az Arizona választása zárta.

Az első nap rövid statisztikája a következő. Ligák szerinti elosztásban az OHL lett a legjobb, amelynek 7 játékosa kelt az első körben. A QMJHL és a WHL 5-5, a USHL 4, az NCAA és a svéd első osztály 3, az orosz és a cseh bajnokság 2, illetve 1 játékost delegált az első körbe.

Végül egy érdekes adat: 1970 óta az összes első körben választott játékos 3%-a került be a Hall of Fame-be.

Az első napi események teljes listáját itt lehet megtekinteni, ahol rövid analízist is találnak a választott játékosokról.

nhl draft 2015

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum