Hahó! Mi együtt vagyunk a hoki!

 

Csütörtökön elnököt választanak a szlovák jégkorongszövetség élére. A posztra két jelölt van, a jelenlegi vezető, Igor Nemecek és egy legendás, világbajnok játékos, Richard Lintner. Sokáig előbbi volt a favorit, de az utóbbi kiváló hajrája kétesélyessé teszi a döntést. Parlamenti választásra emlékeztető kampány zajlik.

A 37 éves, NHL-t, KHL-t és más elit bajnokságokat is megjárt, világbajnok és világbajnoki bronzérmes kiváló hátvéd jóformán önjelöltként került képbe, még a legutóbbi szezonban is aktív játékosként személyesen is a bőrén érezte a szlovák hoki gondjait. Eleinte talán nem is vették túl komolyan, de lassanként igazán kemény kihívó lett a sokáig favoritnak tartott Nemecek számára. Remek kampányt épített fel, nagyon komoly csapatot állított maga mellé. Stábjának magyar szurkolók által is ismert tagjai például a kiváló edző, Jan Filc, és sok óriási játékosegyéniség, így Miroslav Satan, Oto Hascak, Peter Bondra és Rastislav Pavlikovsky.

HOKEJ: Odovzdanie flotily vozidiel Škoda

Programjának legfontosabb pontjait az utánpótlás, a válogatottak, a ligák és a szövetség témában fogalmazta meg. Célja az SZLH átlátható működésének megteremtése, az edzőképzés megújítása, és korábbi sikeres játékosok bevonása az edzőképző programba, szorosabb kapcsolattartás a szurkolókkal, aktív kommunikációs stratégia. A ligák között a feljutásos-kieséses rendszer megerősítése, hogy mindenki számára megfelelő tétje legyen a versengésnek, és nőjön a ligák vonzereje, a másodosztály megerősítése, hogy az Extraliga megfelelő játékosbázishoz jusson, pénzügyi stabilizáció, minimum fizetések és fizetési sapka bevezetése, garanciák nyújtása az edzők és játékosok számára a klubjaikkal szemben, modern versenynaptár bevezetése és a nézőszám növelése.

Lintner minél több fiatal számára elérhetővé akarja tenni a jégkorongot, ehhez az oktatási minisztériummal közösen hokis osztályokat akar létrehozni, egységesíteni kívánja a metodikát. A válogatottakat egységes rendszerbe foglalná, a korosztályos csapatokat osztályfőnöki rendszerben egy-egy edzői team vinné el a junior korig, így a játékosok mindvégig ugyanazok keze alatt fejlődhetnének. Mentori rendszert vezetne be, a szlovák hokit pedig közelítené a modern jégkorong irányzataihoz.

A fiatal jelölt fáradhatatlanul járta a klubokat, megpróbálta megismertetni elképzeléseit a vezetőkkel. A szlovák közélet számos ismert alakja biztosította támogatásáról. A szurkolók nagy része hamar mellé állt, a szavazás napjára szurkolói megmozdulást is szerveztek a kongresszusnak helyet adó szállodához Lintner támogatására és Nemecek elutasítására. Nem kisebb egyéniség is beszállt Lintner kampányába, mint Marian Hossa, aki ezen a videoüzeneten igazán exkluzív helyről, stílusosan üzent, Lintner kampányának jelmondatával, “Hahó! Mi együtt vagyunk a hoki!”

lintner_logo-2

Hétfő estére igazán meglepő fejlemény történt. A Lintnert korábban talán a legegyértelműbben elutasító klub, a Banská Bystrica vezetői közleményben jelezték, hogy a kihívó mellett teszik voksukat csütörtökön. “Richard folyamatos kommunkációt szeretett volna ? mondta Juraj Koval, a besztercebányaiak klubelnöke. ? Beszélgettünk, kifejtettük egymásnak a nézeteinket, ő néhány ponton változtatott az elképzelésein, így megtaláltuk a közös hangot. Egy dolog biztos. A hoki az elmúlt 15 évben lefelé megy. Nem mondom, hogy ez Igor Nemecek és csapata hibája, de Riso és csapata a helyes választás. Korábbi nagyszerű válogatottak állnak mögötte, akik vele együtt mind segíteni akarnak a jégkorongnak.”

Kedden a Dukla Trencin is Lintner mellett foglalt állást. A Nitra elnöke, Miroslav Kovácik pedig jelezte egy interjúban, hogy azt akarják, az SZLH alkalmazottai ne szavazhassanak az elnökválasztáson. “A szövetség alkalmazottai döntenek arról, hogy ki legyen a főnökük ? dohogott Kovácik. ? Ez egyszerűen abszurd. Ugyanúgy kellene szavazni, mint eddig, csak a szövetség alkalmazottai nélkül” ? tette még hozzá. Nem nehéz kitalálni, hogy konkrét állásfoglalás nélkül is ugyan, de mégis merre húzhat a nyitraiak szíve. Korábban a Martin elnöke, Martin Kalnicky is azt mondta, Lintnerre fog szavazni, ahogy a Mladez Michalovce is, vagy a 2. ligás Dolny Kubin is. A szurkolók pedig a többi klubtól is várják a támogató állásfoglalásokat.

Kedd este aztán újabb bombát robbantott a Lintner-csapat. Újabb neves játékosok álltak ki mellette. Zdeno Chara például így fogalmazott: “Nagy figyelemmel követjük az eseményeket az SZLH tisztújító közgyűlése előtt. Meg vagyunk győződve arról, hogy a szlovák jégkoronsportnak új impulzusokra van szüksége, és egy olyan erős vezető személyiségre, aki segíteni tud a fejlődésben a gyermekektől a felnőtt korosztályokig és a válogatottig. Riso egy tartalmas és ambiciózus programot mutatott be, amely segíthet a szlovák jégkorongnak. Éppen ezért az SZLH pozíciójának jelöltjeként teljes támogatásunkra számíthat.”

Marian Hossa pedig az alábbi nyilatkozatot tette közzé: “A szlovák jégkorongszövetség közelgő tisztújító kongresszusa remek alkalom a változásra, amelyre a szlovák hokinak oly nagy szüksége van. Szlovákia igazi jégkorongos nemzet, kiváló szurkolókkal. Azonban az utóbbi időben ennek a nagyszerű sportnak az imázsa megkopott. Vissza kell szereznünk a bizalmat a szlovák hoki iránt. Risónak és csapatának minden adottsága megvan ehhez.”

Az újabb illusztris támogatói listán az ország legmagasabban jegyzett játékosainak a neveit találhatjuk, függetlenül attól, hogy az NHL-ben, KHL-ben, vagy máshol játszanak, Trencsénből, Pozsonyból, Kassáról, Poprádról, netán máshonnan indult a karrierjük.

riso_support

Igazán érdekes lesz tehát a szlovák szövetség elnökválasztása, amelynek akár a MOL Liga indulóinak névsorára is lehet kihatása. Mint írtuk, Nemecek minden bizonnyal nem engedné el az Érsekújvárt, de a hírek szerint Lintner nyitottabban áll a kérdéshez.

Végezetül felsoroljuk a szavazásra jogosultakat:

  • Az Extraliga-klubok 3-3 delegáltja (összesen 30 szavazat)
  • Az 1. ligás klubok 2-2 delegáltja (összesen 20 szavazat)
  • A 2. ligás klubok 1-1 delegáltja (összesen 18 szavazat)
  • női klubok 1-1 delegáltja
  • azon klubok 1-1 delegáltja, amelyek részt vesznek valamely országos bajnokságban (pl. utánpótlásklubok)
  • a regionális szövetségek 1-1 delegáltja
  • az SZLH egyéb tagjainak 1-1 delegáltja (pl. az inline hokicsapatok)
  • az SZLH elnöke
  • Az SZLH elnökségének tagjai
  • Az SZLH főtitkára
  • Az SZLH gazdasági igazgatója
  • Az SZLH Ellenőrző Bizottságának elnöke
  • Az SZLH szakmai bizottságai által delegált 1 fő

Így összesen maximálisan 115 szavazat jöhet össze, ezek közül kell Lintneréknek megszerezniük a többséget ahhoz, hogy váltás legyen a szlovák hoki élén.

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum