Ezek lehetnek Sather utolsó akciói

 

A New York Rangers ? minden bizonnyal ? hamarosan leköszönő menedzsere utolsó nagy dobásaira készül.

Glen Sather kiváló csapatot rakott össze az elmúlt években, de egy-két kulcsfontosságú láncszem még hiányzik a következő szezonra. Nem lesz könnyű dolga, hiszen a Rangers fizetései már most a plafon közelében vannak. A 71 éves szakember a 2000/01-es szezon előtt vette át a Rangers elnöki és GM-posztját. A kezdeti nehézségek és pénzszórás után a 2004-es lockoutot követően fokozatos építkezésbe kezdett. Először stabil playoffcsapatot csinált a New York-iakból, majd kupagyőzelemre esélyes csapatot az elmúlt években. Ám egyre valószínűbb, hogy helyét a mostani helyettese, Jeff Gorton veszi át, akinek úgy akarja átadni a stafétabotot, hogy minél kevesebb gondja legyen. Ehhez pedig nem kell mást tennie, mint beszorítania néhány játékost a vonal alá.

Glen Sather NYR

A Rangersnek pillanatnyilag 15 szerződtetett játékosa van, hét csatár, hat hátvéd és két kapus 59,5 millió dollár értékben, így kijelenthető, hogy a keret majdnem teljes. Sathernek valamivel több mint tízmilliós mozgástere marad, ha azt vesszük figyelembe, hogy a sapkát 71 millióra emelik. A húzóemberek többsége rendelkezik szerződéssel, kettőt kivéve Derek Stepant és Martin St. Louist, ahol előbbi RFA, azaz korlátolt, utóbbi UFA, azaz korlátlan szabad ügynök. A napokban 25. életévét betöltő center biztosan nem fogják kiengedni a piacra, megtartása a csapat első számú prioritása. Jelenleg valamivel több mint 3 millió dollár a fizetése. A kötelező minimális emelés 10%, de ezzel aligha éri be, mivel ő a csapat első/második soros centere. Normál esetben egy 5-6 millió dolláros szerződésre igényt tarthat és itt jön a képbe Sather és Allen, akik nagyon jó és kemény tárgyalópartnerek. Ha megadják a kívánt összeget a játékosnak, akkor azzal alaposan beszűkülnek a lehetőségeik. Ugyanis a már említett két játékoson kívül még három RFA-játékos van a keretben, HagelinFast és Miller. Utóbbi kettő minimális összeget keres a sapka szempontjából, Hagelin viszont nem. A liga egyik leggyorsabb játékosa minimális emeléssel számolva is hárommilliót tehet majd zsebre. Amennyiben Stepan megkapja a hatmilliót, Hagelin pedig a hármat, akkor gyakorlatilag el is tapsolták a rendelkezésre álló keretet.

Mi lehet a megoldás? Több variáció is lehetséges. Az első, hogy mind a négy játékosnak megadják a minimális emelést és Stepannak beígérnek egy szerződést, ami csak a 2016-os szezontól lép életbe. Jövő nyáron ugyanis lejár a hátvéd Dan Boyle szerződése, akivel aligha fognak hosszabbítani és felszabadulna 4,5 millió dollár a keretben. A második lehetőség, hogy megpróbálnak helyet csinálni neki, ami azonban vezéráldozatokkal járhat. Másfél millió dollárt rögtön fel tudnak szabadítani, ha elcserélik Cam Talbotot. A Rangers cserekapusa pillanatnyilag a liga legjobb második számú hálóőre és emiatt az egyik legkeresettebb játékos. Az elmúlt szezonban két hónapig helyettesítette a sérült Henrik Lundqvistot, bámulatos mutatókat ért el és alaposan kivette a részét az alapszakasz-győzelemből. A Buffalo és az Edmonton vinné, egyik csapat sem sajnálna érte egy első körös draftjogot. Ez pedig nagyon jól jönne a Rangersnek, amely sem idén, sem jövőre nem húzhat a játékosbörze első körében. Talbot elcserélésével tehát rögtön két legyet ütne, felszabadítana egy jelentős összeget és egy remek választási lehetőséget kapna.

A Hagelin-Stepan páros megtartásának másik módja ettől már meredekebb, amelyben a Rangers biztosan elveszítené a Nash, Staal párost. Kezdjük az utóbbival. A hátvéd elcseréléséről egész évben suttogtak, teljesítményével többször volt elégedetlen az edzője és a vezetőség is. Más a helyzet a Rangers legjobb góllövőjével, aki évek óta rendszeresen betlizik a playoffban, ezért egyre többet hallani az elcseréléséről. Az első számú célpont a Toronto lehet, ahol ugyanezt hallani Phil Kesselről. A Lefasből elvágyódó szélső ideális lehet a Rangers számára, mert csak 200 000 dollárral keres többet és három évvel fiatalabb. Egy az egyben cserére aligha bólint rá Brendan Shanahan, de a Talbotért és Staalért kapott játékosok és draftjogok megfelelő tárgyalási alapot biztosítanának Sather számára. Az már a fenti sorokból is kiderül, hogy St. Louis visszatérésére gyakorlatilag nincs esély. A 40 éves szélső hiába nyilatkozott úgy a napokban, hogy szívesen visszatérne a Gardenbe, be kell látnia, hogy csak valami hatalmas csoda folytán férhetne be. A kétszeres pontkirálynak így minden valószínűség szerint másik csapatot kell majd keresnie, a hírek szerint Montreal felé veszi majd az irányt.

Ezek után felvetődik a kérdés, kivel tölthetik fel a megüresedett helyeket. Kapusposzton Talbot elcserélése után Mackenzie Skapski léphet elő második számú hálóőrnek. A 21 éves kapus tavaly két mérkőzésen is játszott, a Rangers a vezetésével oda-vissza legyűrte a Buffalót. Abban az esetben, ha csak St. Louis megy és az RFA-játékosok maradnak, akkor mindössze egy üres poszt lesz a keretben. Erre az első számú esélyes Carl Klingberg volt, aki azonban aláírt a KHL-ben szereplő Torpedóhoz, ezzel megnyitva az utat Oscar Lindberg és Ryan Bourque előtt. Amennyiben Staal a csere sorsára jut, úgy Sather lehetőségei sokkal jobbak. Jöhet a frissen aláíratott 21 éves Brady Skjei vagy az NHL-ben már bemutatkozó Dylan McIlrath, Chris Summers párosból bármelyik.

Röviden így néz ki Sather idei nyara, ha ezt sikeresen levezényli, akkor nyugodtan adhatja át a székét Jeff Gortonnak.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum