Merre veszi az irányt az újjáépítés Bostonban?

 

A klub hosszú évek szenved a fizetési sapka szorításában, Don Sweeney általános igazgatónak megint főhet a feje a nyáron. Egyrészt a csapat egyre nehezebben tartható a megszabott pénzügyi korlátok között, másrészt viszonylag sok drága csatárától tudna megválni. Lucic vagy Söderberg lehet az első áldozat.

A Bruinsnak jelenleg 16 játékosa van, 11 csatár, 4 hátvéd és Rask kapus. Az ő együttes bértömegük a becslések szerint 65 millió dollár, vagyis várhatóan 6,5 millió dollár marad a sapka alatt a nyárra, ami nem jelent nagy mozgásteret. Igaz, Savard továbbra is tartósan sérültlistán van, ami jelentős könnyítést jelent a klub számára, azonban a helyzettel előbb-utóbb kezdeni kell valamit. Most Sweeney az első GM-es évében talán elszánt lesz a nehéz döntések meghozatalára. Az korábban kiderült, hogy a szabadon igazolható játékosok közül az önfeláldozásáról híres Gregory Campbell, valamint Daniel Paille szabadon igazolhatóvá váló játékosokra a klub jövőre nem tart igényt. Mindketten 31 évesek és talán a Boston jelenlegi legnagyobb problémája éppen az, hogy 2011 bajnoka és 2013 döntőse meglehetősen idős magra épül: Lucic és Marchand 27 évesek, Krejci, Bergeron, Eriksson és Söderberg 29, Talbot 31, Savard egyenesen 37 éves.

A legfrissebb hírek szerint Don Sweeney a szintén szabadon igazolhatóvá váló Söderberg játékára sem tart igényt. Még akkor is, ha az általános igazgató több, mint elégedetten nyilatkozott harmadik soros centerének teljesítményéről: “Carl nagyon fontos része volt idén a csapatnak. Egy tökéletes világban minden bizonnyal megtartanánk, de ez a jelenlegi helyzetet figyelembe véve aligha valószínű.” Soderberg 13 gólig és 31 asszisztig jutott. A harmadik sor megtévesztő lehet a fontosságát illetően, elég ha csak arra utalunk, hogy itt játszott leghatékonyabban a svéd csatárfenomén, Loui Eriksson is. A svéd válogatott csatárt eredetileg Krejci és Lucic mellé szánták, ám a szezon legnagyobb részét végül Marchand és Bergeron sortársaként játszotta végig. Itt azonban nem igazán ment neki, Söderberggel sokkal hatékonyabb tudott lenni. A spekulációk szerint ezért, ha Soderberget valóban a fiatalabb Ryan Spooner váltja, az dominóhatásként magával ránthatja Erikssont is, aki 4,25 millió dollárral terheli a bérkeretet.

boston

A másik kevésbé nyilvánvaló opció Sweeney előtt, ha megválik egyik topcsatárától. Ezek közül Lucic szénája áll a legrosszabbul. A csatár 60 perces egyenlő létszám melletti játékra számított pontátlaga a 2012-es szezon óta folyamatosan csökken és egyre jobban közelít a ligaátlaghoz. Az elmúlt szezonban 81 meccsen 18 gólt és 26 gólpasszt szerzett. Ráadásul a kifinomultabb statisztikák szerint csapata már második szezon óta hatékonyabb nélküle, mint amikor ő is a jégen van. Don Sweeney számára, aki 1988 óta játékosa a csapatnak, majd egy év dallasi kitérőt és egy év pihenőt leszámítva azóta is a Bostonnál áll alkalmazásban és idén kezd mint GM, hatalmas játékteret nyithat, ha megszabadul hatmillió dollár értékű játékosától. Tenné mindezt az utolsó olyan évben, amikor még üzletet lehet kötni Luciccsal, hiszen jövőre szabadon igazolhatóvá válik.

sweeney

Aki ilyen körülmények között is nagy összegű hosszútávú szerződésre számíthat a csapattól, az a 22 éves hátvédfenomén, Dougie Hamilton. A fiatal torontói hátvéd a szezont Zdeno Chara oldalán húzta le, átlagos jégideje 21 perc felett volt, tíz gólt és 42 pontot termelt. Hamilton a lockoutos szezonban debütált az NHL-ben, első két és fél évében 178 meccsen lépett pályára, az idei év egyértelműen meghozta számára az áttörést. A 195 centis bekk nyáron korlátozottan szabadon igazolhatóvá válik, vagyis éppen itt az ideje annak, hogy a klub egy hosszútávú visszautasíthatatlan ajánlatot tegyen elé. A másik fiatal, akinek egyértelműen nagy jövője lehet Bostonban, az a 19 éves David Pastrnak. A cseh csatár első évét töltötte az NHL-ben, 46 meccsen 10 gólt és 26 pontot hozott össze. Ezzel együtt a június 26-27-i drafton Sweeneynek minden tudására szüksége lesz, ha új pályára akarja állítani a Briuns egyre döcögősebb szekerét.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum