Nyáron generációváltás jön a dinasztiában

   

A szezon MVP-je Duncan Keith lett, Pierre LeBrun szakíró szerint a nyáron viszont Stan Bowman lehet az általános igazgatók legértékesebbje, ha ismét sikerrel vezényli le az újabb nagy váltást a Hawks dinasztikus csapatában.

Amikor február 24-én Patrick Kane kulcscsonttörést szenvedett a Florida Panthers ellen, az első orvosi becslések szerint visszatérésére leghamarabb a konferenciadöntők idején lehetett számítani. Stan Bowman a csapat általános igazgatója, nem tétlenkedett, egyik legjobb játékosának elvesztéséből is igyekezett a lehető legtöbbet kihozni. Kane hosszú távon sérültlistára került, ami viszonylag nagy helyet teremtett a fizetési sapka alatt. Ez lehetővé tette a Hawks számára, hogy alaposan megerősítse amúgy sem gyenge keretét, leigazolták Kimmo Timonent a Philadelphia Flyerstől, Antoine Vermette-et az Arizona Coyotestól és Andrew Desjardinst a San José Sharkstól. Vermette egymaga három győztes gólt szerzett a rájátszásban, ebből kettőt a döntőben, másik két újdonsült csapattársa pedig a hátsóbb alakzatokban végzett nagyon értékes munkát. És mivel a fizetési sapka korlátozásai csak az alapszakaszra érvényesek, így természetesen Kane is visszatérhetett, már rögtön az első Nashville Predators elleni meccsen. Összességében a két csapat kerete között több, mint 4 millió dollár volt a különbség.

A következő feladat nehezebbnek ígérkezik, hiszen a csapat jelenleg alaposan túllépné a fizetési plafon által megszabott összeget. Bár a jövő évre vonatkozó határ egyelőre nem ismert, annak értéke 71,5 millió dollár körül várható. A két legnagyobb szupersztár, Kane és Toews nyolcéves, egyenként 84 millió dolláros szerződése is jövőre lép életbe, amely 10,5-10,5 millió dollárral csökkenti a jövő szezonban elkölthető bérkeretet. Ezen felül érvényes szerződése van még Sharpnak (5,9 millió), Hossának (5,275 millió), Bickellnek (4 millió) Versteegnek (2,2 millió) és Shawnak (2 millió) a csatárok közül, míg a hátvédsorban Seabrooknak (5,8 millió), Keithnek (5,5 millió) és Hjalmarssonnak (4,1 millió). Trevor van Riemsdyk és Teuvo Teravainen entry level szerződéssel rendelkezik, egyenként kb. 900 ezer dolláros értékben. A három kapus közül egyedül Crawford bére jelentős, mintegy 6 millió dollár, Raanta és Darling együtt sem érik el a másfél millió dollárt. Az adatokat a hockeyscap.com oldaláról vettük.

chicagostanley

Mindez azt jelenti, hogy a fent nevezett 15 játékos (3 kapus, 4 hátvéd és 8 csatár) összesített bértömege hajszál híján eléri 65 millió dollárt,, vagyis a maradék 6,5 millió dollárból lehet feltölteni a hiányzó helyeket. Vermette, Desjardins, Richards, Krüger, Oduya és Rozsival szabadon igazolhatóvá válik. Bowman természetesen egyelőre nem ment bele a részletekbe, annyit mondott, már jó ideje foglalkoznak a kérdéssel, kész terveik és forgatókönyveik vannak: “Korai lenne még bármit is mondani. Lesznek változások, de ezekkel minden csapatnak szembe kell néznie. Sehol nem lesz ugyanaz a csapat, mint tavaly. Nagyon sok nyitott kérdés van még, a fizetési sapka pontos összegét sem tudjuk még, talán a következő 10 napban ez is nyilvános lesz. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbb embert egyben tartsuk. Egyelőre semmit nem zárhatok ki.”

bowmans_teravainen

Ez természetesen nem egyszerű matekfeladat lesz, ki kell találni a szisztémát a következő évre és nagyon komoly becslést kell adni arról, hogy a fiatalabbak közül ki, milyen feladatra lehet alkalmas. Képes lesz-e például Teravainen egész szezonban helytállni az első két sor valamelyikében? Rundblad esetleg helyettesítheti-e Oduyát? De nem ez lesz az első, nagyon kemény döntéseket hozó nyara Bowmannek, hiszen a 2010-es kupagyőzelem után olyan játékosoktól vált meg, mint Dustin Byfuglien, Andrew Ladd, Kris Versteeg vagy Antti Niemi.

Az általános bizonytalanság mellett az viszont biztosnak látszik, hogy az RFA státuszba lépő Brandon Saaddal mindenképpen hosszabb távú szerződést szeretnének kötni, erről már akkor szó esett közöttük, amikor a döntő hatodik meccse után az első gratulációkor összeölelkeztek. Bowman szintén elkötelezett Crawford kapus mellett, akinek 2020-ig szól a szerződése. A pletykák között leggyakrabban felmerülő név Patrick Sharp és Brian Bickell, akiktől kényszerűségből megválhat a klub. Ez közel 10 millió dollárt szabadítana fel, így pedig már jóval nagyobb mozgástere lehetne az általános igazgatónak. A mozgástérre pedig nem csak a meglévő játékosok megtartása, de az újak érkezése miatt is szükség van. Márpedig ilyenekből is van nagyágyú, hogy mást ne említsünk, jövőre érkezik a KHL egyik legnagyobb sztárja, a képességei teljes kibontakoztatása előtt álló, 23 éves Artyemij Panarin. Merthogy Bowmannek a legfontosabb láncszemek kiválasztása és itt tartása mellett a minőségi vérfrissítésről is gondoskodnia kell.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum