Új döntő kezdődik a Stanley Kupa fináléjában

 

Az első négy meccs után 2-2 az állás, új minisorozat kezdődik a párharcon belül, melynek során három mérkőzésből kettőt kell nyerni a kupáért. A dráma fokozódik, egyre kevesebb a hibázási lehetőség.

A döntő mind a négy meccsén egyenlő állásról vagy maximum egygólos vezetésről indult az utolsó öt perc. Ilyesmire nem nagyon volt még példa az NHL történetében. Ilyenkor óhatatlanul nagyobb szerephez jut a szerencse. Pedig sem a játékosok, sem az edzők nem szeretnek a szerencsére hivatkozni, hiszen a szerencse nem előre látható, nem mérhető, nem elemezhető. Bár a két csapat nagyon egyforma, egyvalamiben határozottan jobb a Blackhawks, amin akár a kupa is múlhat. Ez pedig nem más, mint az emberhátrányok kivédekezése. A Chicago a Tampa 11 emberelőnyéből tízet semlegesített, ami 91%-os arány. Ez sokkal jobb mutató, mint amit a rájátszásban eddig mutattak. Az első három körben ugyanis 49 hátrányból 37-et úsztak meg kapott gól nélkül, ami 75,5%-os arány. Pedig a Tampa sem volt rossz az előnyök értékesítésében, hiszen 22%-os hatékonysággal érkezett meg a döntőbe. Ezt törte le a Blackhawks, a harmadik meccsen például kettős hátrányban is csak két kapura lövést engedtek Stamkoséknak. A szerdai meccsen szintén kulcsfontosságú volt, hogy a teljesen szétzilált első harmad ellenére a védekezés egyben maradt, mindhárom emberhátrányt kivédekezték a hazaiak.

Nagy kérdés, hogy Bishop sérülése mennyire bizonyul tartósnak és mindez hogyan hat a csapatra. Akár így, akár úgy az első számú kapus kiesése mindenképpen a Chicago javára változtatja meg az esélyeket. A húszéves Vasziljevszkijjel a hátuk mögött a Tampa játékosai egyértelműen másképpen fognak játszani, akár tudat alatt, akár nagyon is tudatosan. A Blackhawks csatárai éppen ellenkezőleg, sokkal bátrabban törhetnek kapura, hiszen Bishop korongkezelési képességei nem mindennapiak, szinte nem is kapus csupán, hanem harmadik hátvéd a csapatban. Az első meccsen 19 alkalommal nyúlt a koronghoz, a sérülést hozó második meccsen 13-szor, a harmadik meccsen, amelyre sérülten állt ki, mindössze négyszer. A kapus sérüléséről továbbra sem lehet tudni semmit, Cooper mester azt mondta, minden egyes nap jobban van, az orvosi stáb szombaton dönt arról, játszhat-e.

2015 NHL Stanley Cup Final - Game Four

Tyler Johnson szintén nem egészséges. Ő a bulikból vett vissza, utoljára a második meccsen állt fel bulizni. Az első meccsen a Lightning 53%-ot hozott el a bulikból, azóta ez az arány drasztikusan csökkent, 35, 42, illetve 34% volt az arány a második, harmadik és negyedik meccsen. A játékos ugyanakkor tagadja, hogy ennek bármi köze lenne a sérüléséhez, szerinte egyszerűen Palat jobb ebben. Johnson jelenleg egy gólnál és egy asszisztnál tart a döntő négy meccsén. Ugyanez igaz a Blackhawksra is. A csapat pontkirálya Patrick Kane, 21 pontnál jár a rájátszásban, ugyanakkor első pontját a negyedik meccsen szerezte a Tampa elleni párharcban.

Nem kevésbé fontos, hogy a finálé második részében melyik csapat tudja rákényszeríteni az akaratát a másikra. A 2-2-es döntetlen ellenére eddig ez a Tampának sikerült jobban, agresszív letámadásukkal többnyire sikeresen fojtották meg a Blackhawks félelmetes előrejátékát. A szakértők megoszlanak a kérdésben. A Chicago-pártiak szerint Toewsék még nem mutatták meg tudásuk legjavát, azonban a hátralévő 2-3 meccsen ezt meg fogják tenni. A Tampa-hívők úgy látják, hogy eddig sem véletlenül maradt el a kombinatív támadójáték. Egyrészt az Anaheim elleni kőkemény fizikai hokit hozó konferenciadöntő nem múlt el nyomtalanul, másrészt a Chicago az elmúlt fél évtizedben még tényleg nem találkozott olyan csapattal, amely nagyobb sebességre képes, mint ők, a Lightning pedig ilyen. Bizonyos értelemben most ugyanazt tapasztalják meg, mint amit ellenük a Philadelphia 2010-ben és a Boston 2013-ban. Erre mondja azt az ellentábor, hogy a Blackhawks hajlamos arra, hogy elhitesse az ellenféllel, hogy jobb nála, a végén így csak egyetlen azt nem fogják érteni, hogy miért nem nyertek.

Szintén kulcsfontosságú lesz, hogy Stamkos megtalálja-e a góllövő formáját. A csatár egyelőre nem lőtt gólt a döntőben, bár a negyedik meccsen igazán közel állt hozzá. Sokáig ugyanez volt a helyzet a túloldalon is, mindkét csapatban igyekeztek a kulcsjátékosok válláról minél több terhet levenni ezzel kapcsolatban. Amikor kedden Toewst arról kérdezték, hogy tud-e nyerni a Blackhawks Toews és Kane góljai nélkül, egy határozott Természetesen! volt ugyan a válasz, de láthattuk, hogy végül Toews első gólja a párharcban mennyire fontos volt a végeredmény szempontjából. Persze a Tampa is nyerhet Stamkos góljai nélkül, de az ilyen kiélezett csatákban, amikor rendre egy-egy gól dönt a győzelemről, kiemelten fontos, hogy az előlépő kiegészítő emberek mellett a vezérek is tudják hozni azt, ami elvárható tőlük.

Az az egy biztos, hogy szombaton új időszámítás kezdődik a döntő párharcban. Egy csapat egészen biztosan nyerni fog, magyar idő szerint vasárnap hajnalban az egyik csapat már csak egy győzelemre lesz a kupától, ami azt eredményezi, hogy hétfőn már szó szerint élet-halál kérdés lesz az, hogy ki hibázik kevesebbet.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR INFO
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
Partnerünk
Archívum