Hétvégén rendezték az NHL-draft kombinált tesztjét

 

A draftlista első 120 helyezett játékosának élőben kellett bizonyítania, hogy alkalmas a feladatra, bármi is legyen az.

Az NHL Scouting Combine-t idén Buffalóban rendezték. Ez egy olyan esemény, amelyen az NHL GM-jei, játékosmegfigyelői és a fizikai felkészülést irányító szakemberei testközelből szemrevételezhetik, hogy mire képesek a liga legnagyobb ígéretének tartott tehetségei. Idén 120 játékost hívtak meg, 99-et Észak-Amerikából és 21-et Európából. Közülük a legnehezebb a 101 kilós Jordan Greenway, a legmagasabb a kétméteres Chris Martenet, míg a legalacsonyabb a 175 centis Jeremy Bracco. Hiába kevésbé számít tehát a méret, a jégkorong továbbra sem szertorna, az átlagot meghaladó fizikai adottságok komoly előnyt jelenthetnek.

Sandford nhl scouting

A jelölteknek összesen 12 gyakorlatot kellett bemutatniuk, ebből 9-et nyilvánosan. Ezek egy része csak mérés, vizsgálat, de vannak nagyon komoly tesztek is, ezek a következők:

BodPod: ez egy nagyon modern teszt, amivel a test összetételét vizsgálják, különös tekintettel a testzsírszázalékra. Ennek működéséről itt nézhetnek meg egy videót.

A markolás erőssége: a játékosoknak egy dinamómétert kell megfogniuk, majd teljes erőből megszorítani. Ezzel azt vizsgálják, hogy milyen erős a szorítás, vagyis a csukló erőssége. A gyakorlatot mindkét kézzel végre kell hajtani. Erről is mutatunk videót:

VO2max (CardioCoach): a teszt során spinning kerékpáron maximális terhelés mellett vizsgálják az oxigénfelvételt. A gyakorlat során előbb kétpercenként, majd percenként emelik a fordulatszámot vagy a nehézséget, vagy mindkettőt. A kilélegzett levegő összetételét is analizálják, valamint a pulzust is mérik. A gyakorlatnak akkor van vége, ha a játékos teljesen elkészül az erejével, vagy légzési nehézségei, illetve mellkasi fájdalmai támadnak, vagy ha a kívánt szint alá süllyed a percenkénti fordulatszám. Az alábbi videón Aaron Ekbladot láthatjuk a művelet közben:

A teszt során megmérik a játékosok magasságát és karjainak fesztávját is.

Távolugrás állóhelyzetből: ez sem igényel különösebb magyarázatot, Byron Jones, a Dallas Cowboys cornerbackje nagyjából mindent meg tud mutatni nekünk, amit erről a műfajról tudni érdemes.

Egy speciális műszerrel minden, a jégkorongban tipikus mozgás közben fellépő erők irányát, nagyságát és idejét is meg tudják mérni. Egy speciális érzékelőkkel felszerelt tányérról van szó tulajdonképpen, amellyel erre a linkre kattintva ismerkedhetnek meg közelebbről.

Agilitás-teszt: 5-10-5 méteres távolságokon keresztül vizsgálják a többirányú mozgási képességet, a koordinációt és az egész test reakcióját.

Fekvenyomás: fekpadon kell súlyokat minél többször kinyomni az alábbiak szerint

Testsúly (kg)

Kinyomott súly

70 és az alatt

54,5

75-ig

59

79-ig

61

83-ig

66

88-ig

68

92,5-ig

72,5

97-ig

77

101,5-ig

79,5

106-ig

84

106 fölött

88,5

Húzódzkodás: a játékosoknak annyi húzódzkodást kell megcsinálniuk, amennyit csak tudnak.

Egyensúlyteszt: ezt Nail Jakupov mutatja meg nekünk, az 58. másodperctől látható a feladat.

Spinning kerékpár sprint: két perc bemelegítő fordulatszámon végzett kerékpározás után a játékos maximális sebességre kapcsol, amelyet 30 másodpercig kell tartania.

Az eredmények összesítve ebben a cikkben olvashatók. Számunkra talán a legegyszerűbb gyakorlatok a legérdekesebbek, húzódzkodásban például a legjobb az amerikai-orosz Dennis Yan lett 14-gyel. A súlypontemelkedése a kanadai Austin Wagnernek a legnagyobb, közel 72 centi.

Jack Eichel szinte az összes feladatban felülmúlta Connor McDavidet, bár ez az egész show-műsor nem elsősorban nekik szól, hiszen esetükben aligha számít bármit is, hogy hatszor vagy hétszer tudják felhúzni magukat.

Mcdavid_Eichel

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum