A méret egyre kevésbé lényeg az NHL-ben

   

Az idei rájátszás két legponterősebb játékosa, Tyler Johnson és Patrick Kane egyaránt 180 cm alatti. A draftlista is hemzseg a nem túl magas játékosoktól. A szabályváltozásokat sejtik a háttérben.

Ezekben a napokban csak az nem olvas Tyler Johnsonról és Patrick Kane-ről, aki szándékosan kerüli a jégkoronggal kapcsolatos híreket. Johnson 12 gólnál és 21 pontnál jár, míg Kane kevesebb meccsből 10 gólnál és 20 pontnál. Meglepő, hogy mindkét amerikai játékos kisebb 180 centinél, mégis láthatóan jól tudják érvényesíteni technikai adottságaikat és játékintelligenciájukat.

Az idei draftlista első 25 helyén található játékosok közül 5, az első 50-ből 10 nem éri el a 180 centis magasságot. A jelenségről az nhl.com megkérdezte a Washington helyettes GM-jét. Ross Mahoney szerint a háttérben a 2005-ben bevezetett szabályváltozások állhatnak, amelyek a játék szórakoztatóbbá tételét célozva jobban védik a csatárokat, kedveznek a kreatív támadóknak.

“Amióta a szabályokat megváltoztatták, a játékban nagyobb szerepe lett a sebességnek, ezzel együtt pedig az alacsonyabb játékosok előtt is megnyílt az út, hogy sikeresek legyenek a ligában. Természetesen az elképesztő fizikum mindemellett továbbra is alapvető feltétel, a kisebb játékos csakis magasságra értendő. Ha kevesebb az akasztás és a fogás a semleges zónában, akkor ezeknek a játékosok számára nagyobb tér nyílik képességeik kibontakoztatására.” Mindez persze egyértelmű jelzés a játékosmegfigyelők felé is, az idei draftlista pedig azt mutatja, hogy már a rendszerbe is egyre több átlagnál alacsonyabb játékos kerül.

Fontos azonban megjegyezni, hogy átlag alatt NHL-es átlagot kell érteni, hiszen az alábbi infografikák kiválóan illusztrálják, hogy a teljes népességhez viszonyítva a hoki továbbra is az átlagon felüliek sportja. Sőt, az időbeli változások alapján azt lehet mondani, egyre inkább az.

A méretadatok a függőleges tengelyen helyezkednek el, a tömeg fontban, a magasság inchben értendő. A felső két táblázat a magasságra, az alatta lévők a testtömegre vonatkoznak (egy font kb. 45 dekagramm, egy inch pedig 2,54 centiméter).

avg height 2

avg height

avg weight 2

avg weight

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum