Dinasztikus csapat lesz-e a Chicagóból?

   

Vagy a friss erőt és lendületet képviselő Tampa Bay Lightning 2004 után ismét nyerni tud? Ez a legfontosabb kérdés a Stanley Kupa-döntő előtt.

A Chicago kapcsán már akkor elkezdődött a lehetséges dinasztiáról szóló diskurzus, amikor 2013-ban három éven belül másodszor lettek bajnokok. Ez példátlan volt a fizetési sapka 2005-ös bevezetése óta eltelt időszakban, egyetlen csapatnak sem sikerült dupláznia. Azóta kicsit változott a helyzet, a Los Angeles Kings gyorsan felzárkózott melléjük, 2012-ben és 2014-ben is bajnokok lett Kopitarék, utóbbi alkalommal éppen a Chicagót győzve le a konferenciadöntőben. Mindazonáltal az idei döntő kapcsán ismét a dinasztikus és a korszakos jelzők fordulnak elő legtöbbször, ha a Blackhawks esetleges harmadik kupagyőzelme kerül szóba. Hét év alatt ötször jutottak el a konferenciadöntőbe, ebből háromszor mentek tovább, harmadik Stanley-kupájukra készülnek. Ez valóban példátlan teljesítmény.

Ezzel szemben a Tampa Bay Lightning az elmúlt 22 évben nyolcadszor került be egyáltalán a rájátszásba és negyedik alkalommal élte túl annak első körét. 2004-ben nyert Stanleyt, 2011-ben a későbbi bajnok Bostontól kapott ki a konferenciadöntőben. A csapat átlagéletkora lényegesen fiatalabb, mint a Blackhawksé, a 26,38 év a negyedik legalacsonyabb átlagéletkor az NHL-ben a Columbus Blue Jackets, az Edmonton Oilers és a Buffalo Sabres után, és megközelítőleg sincs annyi közös sikerélményük, mint nyugati ellenfelüknek, ahol a 2010-es bajnok csapatból a mostani keretben is megtaláljuk Hjalmarssont, Keitht, Seabrookot, Hossát, Kane-t, Sharpot és Toewst. Ez 7 játékos, a csapat harmada, többségük akkor is és most is húzóember volt. A 2013-as keretben plusz hat játékos tűnt fel, akik azóta is tagjai a csapatnak, Crawford, Bickell, Oduya, Krüger, Saad és Shaw.

chicago blackhawks zaszlo

Ezzel a rutinos és sok győzelmet közösen átélt maggal kell szembenéznie a Tampának, amelyben a félelmetes Triplet, vagyis a húsz eddigi meccsen összesen 55 pontot termelő Johnson, Palat, Kucserov sor 24, 24 és 21 éves játékosokból áll, legfeljebb második teljes szezonjukat futják az NHL-ben. Érdekes módon többen arra hívják fel a figyelmet, köztük Pierre LeBrun, az ESPN és Bruce Arthur, a Toronto Star szakírója, hogy bár jelentős különbség van a két csapat tapasztalatát illetően, a csapatépítés sok szempontból hasonló módon történik a Lightningnál, mint annak idején a Blackhawksnál: kicsiben kezdték, egyik csapat sem a bunyókról híres, nem darálós hokit játszanak. Ehelyett mindkettő sokat birtokolja a korongot, sokat lő, gyors és kreatív támadásokra képes. Mindez a szurkolóknak a legjobb hír, az elmúlt évek leginkább közönségszórakoztató döntőjére számíthatunk.

Bármilyen gyorsak és bármilyen energikusak azonban a Tampa fiataljai, a döntőben elsősorban a védekezésre kell majd figyelniük. Erre képesek is, így nyerték meg a Red Wings elleni hatodik és hetedik, a Canadiens elleni hatodik és a Rangers elleni ötödik és hetedik meccsüket. Az idei menetelés öt legfontosabb győzelméről beszélünk, melyeken összesen három gólt engedélyeztek aktuális ellenfelüknek. Az is szinte példa nélküli, hogy a döntőbe vezető úton eddig három Original Sixhez tartozó csapatot múltak felül, a döntőben pedig a negyedik vár rájuk, ennél többet legyőzni egyszerűen matematikailag lehetetlen. A Chicago sem ingyen nyerte helyét a döntőben, az oda vezető úton nem kisebb bravúrt hajtottak végre, mint hogy a liga legjobb kapusának járó Vezina-trófea idei három jelöltjéből kettőt, Rinnét és Dubnykot kiejtettek, utóbbit söpréssel. A konferenciadöntőben pedig az ellen az Andersen ellen is megtalálták az ellenszert, aki a rájátszás első két körében 92,5%-os hatékonysággal védett. Igaz, a Tampa a szintén Vezina-esélyes Price-szal felálló Canadienst ejtette ki, ráadásul ?csak? hat meccsen. Crawford ellen annál is nehezebb dolguk lesz, mivel a Blackhawksnak vannak az egész ligában legjobban védekező csatárai, akik nem csak a kapusoknak, de a kissé vékony védelemnek is nagy segítségére lehetnek.

Összességében az erőviszonyok inkább a Chicago felé billentik a mérleget, jól mutatják ezt a legbennfentesebb médiamunkások előrejelzései is, amelyekből idézünk néhányat.

Kevin Allen (USA Today): Blackhawks 4-2
Sean Gentille (The Sporting News): Blackhawks in 4-2
Allan Muir (Sports Illustrated): Blackhawks in 4-1
Katie Strang (ESPN): Lightning 4-3
Adam Gretz (CBS Eye on Hockey): Blackhawks 4-3

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum