Az elmúlt évek egyik legjobb döntője jön

   

A két legjobb NHL-csapat találkozik a Stanley Kupa idei döntőjében. Megjósolhatatlan, melyikük örülhet majd a végén. Felvezetőnk első részében csapatrészenként igyekeztünk összehasonlítani őket a rendelkezésre álló statisztikák és elemzések segítségével.

A csatárok kapcsán egyértelműen minden a Chicago mellett szól. Ekkora rutin egyetlen másik csapatban sincs, minden soruk sztárokból áll. Jó példa erre az idény közben megszerzett Antoine Vermette, aki Columbusban és Arizonában is az A betűt viselte, rosszabb szezonjaiban is megvolt a 30 pontja, a Blackhawksban pedig az a feladata, hogy a harmadik sor centereként minél több bulit hozzon el. Patrick Sharppal és Teuvo Teravainennel együtt nagyon fontos védekező feladatokat látnak el, amelyekből életveszélyes támadásokat képesek vezetni, Sharp már 12 pontnál jár, ami a harmadik sorból legalább akkora teljesítmény, mint az elsőből a 20 pont. Vagy ott van például Brad Richards, aki 35 évesen újra jó formában van, minden esélye megvan rá, hogy élete második legponterősebb rájátszását zárja, jelenleg 11 pontnál tart, a döntőben annak a csapatnak a rovására szerezheti meg élete második Stanley-kupáját, amely 1998-ban draftolta és amellyel 2004-ben már felért a csúcsra. Az első sorokat pedig egyáltalán nem is kell bemutatni, Kane 10+10-zel második a playoff kanadai táblázatán, Toews 9+9-cel hatodik, de ott van Marian Hossa (4+9), akire emberhátrányban is komoly feladatok várnak.

2015 stanley

A Lightning kerete közel sem ennyire mély, viszont sokkal fiatalabb. Tyler Johnson úgy vezeti a playoff kanadai táblázatát, hogy 24 évesen ez a második teljes NHL-es szezonja. Jobbszélsője, Nyikita Kucserov még nála is fiatalabb, 21 évesen első teljes szezonját tölti az NHL-ben, a rájátszásban 20 meccsen 19 pontnál jár, ezzel negyedik helyezett. Ondrej Palatról sem mondhatni, hogy a rutint képviseli ebben a sorban, a szintén 24 éves cseh csatár 15 ponttal a 12. helyen áll. A Lightning sikerének másik kulcsa természetesen Steven Stamkos, aki az első körben szenvedett, a Detroit ellen egyetlenegy gólt sem szerzett, miközben a szintén hétmeccses Rangers elleni párharcban hozta a pont per meccses átlagot. Mellette Alex Killorn és Valtteri Filppula dolgozik, előbbinek 16, utóbbinak 11 pontja van. A hátsó sorokból Brian Boyle és Cedric Paquette érdemel említést, akiknek kulcsszerep jut az emberhátrányok kivédekezésében.

A hátvédeket tekintve a mélység inkább a Tampa mellett szól, az első két bekkpár alapján nem nagyon lehet eldönteni, melyik a jobb. A Lightning svéd bekkjei, vagyis Stralman és Hedman a liga legjobb párjai közé tartoznak. Hedman 24 évesen fiatalnak számít, ehhez képest nagyon érett játékot mutat, amely ötvözi az ügyességet és a fizikumot, a pálya mindkét végén kiemelkedő teljesítményre képes, ezt tükrözi 10 pontja és +11-es mutatója. Stralman négy évvel rutinosabb, ennek megfelelően higgadt, nyugodt viselkedése a legfontosabb meccseken jelenti a legnagyobb előnyt csapata számára. A második bekkpár, vagyis Jason Garrison és Braydon Cobourn szintén nagyon erős duót alkotnak, míg a harmadikban Matthew Carle és Andrej Sustr inkább a fizikai elemekben jók, talán a kelleténél kicsit könnyebben fordulnak le róluk az ellenfelek. Hetedik hátvédként Nyikita Nyeszterov szerepel, ő is egészen kivételeset nyújt, alig 11 percet játszik meccsenként, mégis hét pontja van már.

TBLCHI

A Blackhawks egyetlen sebezhető pontja a védelem, a Minnesota elleni negyedik meccsen ugyanis eltört Michal Rozsíval bokája és bár Quenneville időről időre próbálkozott a harmadik bekkpárok szerepeltetésével, túlnyomórészt az első két pár van a jégen, ezen belül is a kétszeres Norris-győztes Duncan Keith, aki túlzás nélkül élete formáját nyújtja. Meccsenként 31 percet tölt a jégen, ennyi az átlaga, ami még akkor is felfoghatatlanul nagy szám, ha ebben számtalan hosszabbítás is benne van. a rájátszás eddigi 17 meccsén 18 pontot termelt, bízvást állítható, hogy ha a Blackhawks megnyeri a kupát, akkor az MVP-nek járó Conn Smythe-trófea első számú várományosává lép elő. Eredetileg Seabrook volt Keith bekkpárja, de Rozsíval sérülése óta Quenneville kevergeti a sorokat, így néhol Hjalmarsson tűnik fel mellette, mindkettejük 26 perc jégidővel rendelkezik. Johnny Oduyának az alapszakaszban akadtak gondjai, de a rájátszásra összeszedte magát és megbízható teljesítményt nyújt. A Tampa célja nyilvánvalóan az lesz, hogy ennek a négy embernek minél kimerítőbbé tegye az összecsapás, viszont a konferenciadöntők előtt kialakuló szakmai konszenzus szerint erre már az Anaheim is képes lehetett volna, mégsem sikerült.

Bishop az NHL legmagasabb kapusa a maga 201 centijével. A Tampa eddigi 20 mérkőzésén mindannyiszor ő védett, 12 alkalommal hagyta el győztesen a pályát, meccsenkénti kapott gólátlaga 2,15, védési hatékonysága 92%. Háromszor kényszerült a Tampa hosszabbításra, ezek alatt mindössze 15 lövésig jutottak Bishop ellen, akinek ez nem jelentett gondot, mindet fogta. Érdekes lesz, hogy az idén a hosszabbításban nyújtott teljesítményéről híres Chicago ellen mire lesz elég. Mindazonáltal komoly hullámvölgyek is előfordultak a teljesítményében, a Montreal elleni párharc negyedik meccsén például 11 lövésből kapott három gólt, a Rangers ellen pedig egy alkalommal 26 lövésből engedett be ötöt, így mindkétszer le kellett cserélni. Ha azonban nem a hetedik meccsen betlizik, nincs nagy baj, hiszen eddig mindig példamutatóan felállt ezekből a kudarcokból. Szintén fontos lesz, hogy a társak ugyanolyan intenzitással blokkoljanak, mint eddig. A Tampa 295 blokkolt lövésnél jár, ami a második legtöbb.

Crawfordon sokkal nehezebb kiigazodni. 2011-ben megválasztották az év újoncának, de azóta sosem került a legjobb kapusnak járó Vezina-trófea közelébe. Ennek ellenére van már Stanley-kupája. Viszont borzalmasan kezdte a rájátszást, az első kör első meccsének első harmadában, a Nashville ellen, 12 lövésből három gólt kapott és le kellett cserélni. Végül a hetedik meccsen kapott újra lehetőséget, és azóta megbízhatóan teljesít, a Minnesota elleni söpréskor összesen hét gólt kapott. Az Anaheim ellen ismét változékony volt meccsen belül is a formája, képes volt 37 másodperc alatt három gólt kapni, majd olyan betonbiztosan állni a kapuban, mintha lőtte volna azt a hármat és nem kapta volna. Jelenleg 2,56 a meccsenkénti kapott gólátlaga, a kapura érkező lövések 91,9%-át hárítja.

TBLCHI 2

A speciális egységeket tekintve nagyon egyenlőek az erőviszonyok. A Tampa előnykihasználása végig meggyőző volt a Rangers ellen, a hét meccs alatt előnyeik 32%-kal értékesítették ezeket a lehetőségeiket. A Chicago sokáig szenvedett az Anaheim ellen, a konferenciadöntő első hat meccsén mindössze háromszor találtak be létszámfölényben, azonban a mindent eldöntő hetedik meccsen kétszer is. Ha a Blackhawks ebben a formában folytatja a döntőben is, aligha lehet megállítani, hiszen papíron sem lehet erősebb emberelőnyös sor annál, amelyben Kane, Toews és Keith is a pályán van. Az emberhátrányok kivédekezésében a statisztikák alapján egyértelműen a Tampa tűnik jobbnak, ők 80% fölött védekezték ki ezeket a helyzeteket, míg a Chicago esetében ez a mutató mindössze 75% volt. Az Anaheim ellen azonban újra összeállt a gépezet és ők is 80% fölött védekeztek. Legnagyobb fegyverük azonban a kevés hiba volt, a Ducks elleni hét meccsen mindössze 16-szor kerültek létszámhátrányba. Ez azért is kulcsfontosságú lesz, mert ezek a percek duplán megviselik a játékosokat, és Duncan Keith hihetetlen mennyiségű jégideje csak akkor tartható, ha nem kell túl sokat hátrányban védekeznie.

Összességében tehát nem lehet túl sok okosságot mondani, mindkét kapus stabil teljesítményre képes, de mindkettejüknél beüt néha egy-egy rövidzárlat, a legnagyobb kérdés, hogy a nagy sebesség mennyivel vesz ki többet a Blackhawks hátsó alakzatából, mint eddig, illetve hogy mennyire sikerül elkerülni a kiállításokat. A másik oldalon alapvetően az a kérdés, hogy a fiatalok hogyan dolgozzák fel az elképesztő tétet, mennyit őriznek meg a magabiztosságukból, illetve hogy a védelem tartani tudja-e a félelmetes blokkolási arányt, segítve ezzel Bishop kapust.

Cimkék: , , ,

Összes (21)

Utolsó hozzászólások

 1.   #16
  miklossy,   

  @Beethoven: hát igen, a rossznyelvek szerint a plebs akár össze is verekedhet, csak a vipben nem akarnak blackhawkst látni. de ha chicagóban lenne egy csöppnyi üzleti érzék, a fanshopok már rég tele lennének blackhawksos alsógatyákkal :)

 2. nyul-ur
    #17
  nyul-ur,   

  Nagyon jó lett a cikk, tényleg. Kíváncsi leszek, hogy Crawford milyen formát mutat, mert amikor megy neki, akkor nagyon megy, ha viszont kizökkentik, akkor képes hajmeresztő dolgokra. Bishop élete formájában kb., remélem ez változik, és sikerül megtörni őt. Keith eszelős, ez a 31 perc felfoghatatlan. A csatárok szerepe védekezésben kiemelkedő lesz. Örülök, hogy van egy Saad, Tazer, Hossa, Sharp vagy Teuvo nálunk, különbséget jelenthetnek (a kapusoknál és a bekkeknél nagyon egyenlőnek érzem a két csapatot)
  A Tampánál felhívnám a figyelmet egy bizonyos Ty Johnson nevű srácra. Ez a gyerek mindent megnyert, amilyen bajnokságban játszott. Kívánom neki a Stanley-t is, csak ne idén, hanem mondjuk jöjjön Chicagoba 17 után, amikor lejár a szerződése, és akkor '18ban már ünnepelhet is :D rajta kívül Filppula lehet még jolly joker, természetesen Stamkos mellett. De ne legyen, győzzön a Blackhawks!:)

 3. D-man
    #18
  D-man,   

  @nyul-ur: Kapus poszton talán egyenlők, hátvédek téren nem tudom. 2 erős sora van a Hawks-nak, a 3-ikat nem tudom hogy fogják megoldani. Túl pedig nem nagy nevek a bekkek, de 7 játékos van és ügyesen szerepelnek, valóban elkepeszto az edzőjuk.

 4. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #19
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  AZTAQQQQURVA!

 5. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #21
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @szittyavezir: na jah. igy belealudni a meccsbe... marmint nem en, hanem a Bolts...

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
ROM 17:30 SSTBRA 
MOL 18:00 BEOMAC 
  • Arena Sport 4
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
  • M4 Sport
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
ROM 10:30 SSTBRA 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
november 3., csütörtök
U20 15:00 HUNSLO 
EIHC 15:30 AUTITA 
U16 18:00 HUNSLO 
EIHC 19:00 HUNPOL 
U18 19:10 HUNITA 
november 4., péntek
U16 14:40 HUNITA 
NŐI 15:00 FRADEN 
EIHC 15:30 ITAKOR 
NŐI 18:10 HUNNOR 
EIHC 19:00 POLDEN 
U20 19:00 HUNITA 
U18 19:10 HUNAUT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk