Betiltanák az indián neveket

 

Az USA-ban és Svédországban is vegzálnak egy-egy csapatot emiatt.
A korábban Västra Frölunda nevet viselő csapat a ’90-es években változtatta a nevét Frölunda Indiansra. A logo- és névváltást az agresszív és eredményes játékstílusuk indokolta, amelyet Wild West Tactics néven illettek. A háromkoronás válogatott hazájában nem mindenki örült ennek, folyamatosan voltak kisebb-nagyobb viták erről, de alapjában véve senkit sem zavart több mint húsz évig. Az elmúlt hetekben azonban bejelentés érkezett egy amerikai őslakostól a svéd esélyegyenlőségi ombudsmanhoz a Frölunda név és logo használata miatt. A bejelentő azt kérelmezte, hogy tiltsák be a kép használatát, mert az sértő az indiánokra nézve és sztereotip képeket fest az őslakosokról. A svéd hatóság gyorsan kivizsgálta az ügyet és kiadott egy közleményt, amelyben kifejti, hogy a Frölunda név és logo használatára nem nem terjed ki a svéd diszkriminációellenes törvény.

FrolundaHC_logo

A svéd csapathoz nagyon hasonló helyzetben van az egyik legnagyobb és legnépszerűbb campus az Egyesült Államokban, a North Dakota Fighting Sioux. Az egyetem egyik legsikeresebb részlege a férfi jégkorongszakosztály, amely hét bajnoki címével az örökranglista második helyén áll. Az egyetem az ’50-es években robbanásszerű fejlődésnek indult, rengeteg volt a jelentkező, akik közül egyre többen és többet ápolták a helyi sziú hagyományokat. A sziúk adták az USA történelmének egyik leghíresebb indiánját, Ülő Bika személyében, így értelemszerű volt a névválasztás. A Fighting Sioux senkit sem zavart, azonban az NCAA (az egyetemi sportszövetség) szankciókkal és fenyegetéssel elérte azt, hogy a North Dakota manapság ne használjon semmilyen becenevet. Az ND vezetősége ezért pályázatot írt ki új név miatt. A feltétel csupán annyi volt, hogy egyedi, felismerhető és inspiráló legyen, képviselje az államot és a régiót olyan módon, hogy mindeközben tisztelje a hagyományokat, a múlt örökségét és maximum 25 karakterből álljon. A határidő lezárásáig több ezer javaslat érkezett, ezeket múlt héten hozták nyilvánosságra. Voltak nagyszerű tippek, de könnyen elképzelhető, hogy a jövőben egyszerűen és szimplán csak North Dakota néven fognak szerepelni, mert semmi sem adja vissza Fighting Sioux erejét és jelképét.

nd sioux

Az egész ügy folyamán azonban sokan feltették a kérdést a szövetségnek, hogy miért csak az ND-t támadják, a Fighting Irish név miért nem zavarja.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum