Változhat a rájátszás rendszere az NHL-ben?

 

A tervek szerint tízcsapatosra duzzadna a mezőny.

Az ötlet egyáltalán nem új. Az új CBA-ba (Kollektív Szerződés) tartalmazza a lehetőséget erre a formulára, de eddig nem éltek vele. A terv az volt, illetve az lenne, hogy a konferencia 7. és 10. helye között végző csapatai egy mini playoff keretében döntenének a továbbjutásról. A négy csapat két párban egy 2 győztes meccsig tartó szériát vívna egymással, a két továbbjutó pedig csatlakozhatna a legjobb hat csapathoz. Egy ilyen változáshoz, ehhez a lebonyolítási rendszerhez természetesen nem csak az NHL, de a szakszervezet (NHLPA) szavazata is szükséges.

Kérdés, hogy egy ilyen radikális reform hogyan változtatná meg a rájátszást. Mint ahogy már írtuk, az ötlet nem új, hiszen a ’70-es évek második felében és a ’80-as évek elején volt már ilyen szisztéma. Az akkori módosítást az indokolta, hogy a folyamatosan bővítették a ligát és bevezették a divíziós rendszert. Manapság azonban mi indokolná azt, hogy a csapatok kétharmada ott legyen a rájátszásban, sőt nyugaton 14-ből tíz csapat?

A mérleg pozitív oldalán először természetesen a pénzt találjuk. Egy plusz körrel növekednének a bevételek a csapatoknál és a ligánál is, amelyek a jegyekből és a televíziós jogdíjakból folynának be. Szakértők szerint a kibővített mezőny jó hatással lenne a cserestopra, véleményük szerint sokkal több üzletet ütnének nyélbe a csapatok. Harmadik indokuk az, hogy a legjobbak legalább egy hét plusz pihenőt kapnának, ami egy fárasztó és hosszú playoff előtt nagyon sokat jelenthet.

Utóbbi kettővel vitába szállnánk. Egy több résztvevős playoff előtt kevesebb olyan csapat marad, amelyik megválna egy-egy játékostól, ergo kevesebb üzletet kötnek. A pihenőről meg csak annyit, hogy a csúcsformát a playoffra kell belőni folyamatos játék mellett és egy több napos szünet nem biztos, hogy használ egy olyan csapat ellen, amely kétnaponta játszik, játszott élet-halál tétmeccseket.

És ezzel el is érkeztünk a másik oldalra, hiszen a kibővített rájátszás ellen lévőknek is megvannak az érveik. Először is mi szükség van egy 82 meccses alapszakaszra? A szezon során egy lazítás simán belefér, hiszen olyan sok a bejutó. Sőt ebből következik, hogy az alapszakasz vége előtt már akár egy hónappal lehetne olyan csapat, amely bejutott és így teljesen másképp állna hozzá egy-egy mérkőzéshez, így nem lenne olyan izgalom és olyan véghajrá, mint idén. Ha pedig mindez így lenne, akkor elég lenne szerintük egy 65-70 meccses alapszakasz, de akkor kevesebb lenne a bevétel és így értelmét veszti a másik oldal érvelése a plusz körről és a plusz bevételről.

Mindent egybe vetve szerintünk a jelenlegi forma úgy jó, ahogy van. De azért két csapat kellene nyugatra, hogy meglegyen a balansz.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum