Jöhet az NHL-rájátszás 2. köre

 

Nyakunkon a folytatás, lássuk az első két párt és csatáik esélyeit.

Anaheim Ducks (1.)?Calgary Flames (5.)

Ducks: 51-24-7, 109 pont
Flames: 45-30-7, 97 pont
Az alapszakaszban: Ducks 3-1-1, Flames 2-3-0
A playoffban: 1-0, egyetlen párharcukat 2006-ben a Ducks nyerte 4-3-ra.

Calgaryban rég nem látott playoffhangulat tombol, megvan a tűz a játékosokban és a szurkolókban egyaránt és ez még sokat jelenthet. Az viszont tény, hogy nem győzni járnak Anaheimbe, az utolsó 20 meccsükön a Honda Centerben csak öt döntetlent értek el.

Az Anaheim alaposan rápihenhetett a Calgary elleni nyitó mérkőzésre, egy hét után léphetnek ismét jégre Boudreau fiai. A Ducks játékában egyelőre nem lehet semmi hibát találni, kérdés, hogy a Ducks volt ennyire erős vagy a Winnipeg teljesített alul. A válasz mindkét kérdésre igen, így a több kell majd a Flames ellen. A csatársor szó szerint hengerelt a Jets ellen, hat játékosa közte egy hátvédje is pont per meccs átlaggal vagy jobbal zárt. A legeredményesebb Corey Perry lett hét ponttal közte négy góllal. Emberelőnyben is lenyűgöző volt a Ducks a 27,3%-os mutató több mint kielégítő. Ráadásként a harmadik-negyedik sorban is kiváló two-way csatárok vannak, mint Andrew Cogliano és Rickard Rakell, így a Flames védelmének egy pillanatnyi szabadideje sem lesz. Ilyen támadó statisztika mellett belefért az, hogy a Ducks kicsit lazítson hátul, hátrányban csak 84.6%-ot, kapott gólátlagban 2,2-t tudnak felmutatni. Nyilvánvaló, hogy ezek a számok a Calgary ellen már nem megengedhetőek, sőt a kupagyőztes vagy arra esélyes csapatok rendszerint ettől jobb mutatókat érnek el. Mindent egybevetve ha Boudreau kicsit rendbe rakja a védelmet, akkor ilyen offenzívával simán tovább lehet lépni. A baj az, hogy a kopasz mesternek ez évek óta nem sikerül és nem ment Washingtonban sem.

Rutinos playoffjátékosokat és csapatokat megszégyenítő módon támadt fel a Calgary a Vancouver elleni hatodik meccsen. Sőt az egész sorozatot tekintve hihetetlen, amit a Flames művel. Az egy dolog, hogy a húzónevek termelik a pontokat de, hogy az elsőéves Johnny Gaudreau, Micheal Ferland,  Sam Bennett trió 13 pontot, közte hat gólt tesz majd a közösbe, ezt senki sem várta. Ferland ezt még megfejelte egy atomhokival, konkrétan 40 ütközéssel, amivel a második helyen áll a playoffban. Öt a négy elleni játékban is szépen termelték a csatárok a pontokat, összesen öt gólt szereztek, ami 27,8%-os hatékonyságot jelentett, ez azt jelenti, hogy a Ducksnak alaposan fel kell majd kötni a nadrágot hátrányban. A hátvédsorban a TJ Brodie, Kris Russell, Dennis Wideman trió elképesztőt nyújt, 27 percet átlagolnak, ami a legtöbb a ligában hatvan percre vetítve. Tőlük csak négy jobb van, de azok mind olyan játékosok, akik hosszabbításos meccsen is jégre lépett. A trió természetesen a pontokkal sem maradt adós, összesen tizenkettőt termelt elosztva igazságosan 4-4-4 arányban. A Flames szurkolóinak egyedül a kapusposzt miatt kell aggódniuk. Hiller és Ramö jól teljesített, de abból látszik, hogy nincs minden rendben, hogy egy alkalommal a finn portás is volt kezdő. Hillert valószínűleg motiválja majd, hogy egykori csapat ellen játszhat. A svájci korábban hét szezont húzott le a Ducksnál, közel 30 playoffmeccsen védett, ebből erőt meríthet és a csapata, illetve a maga javára fordíthatja.

Nyugat legjobbja az év meglepetéscsapata ellen. Papíron országos egyes a Ducks mellett, de a mérlegre téve mindent inkább egyenlőnek hatnak az erőviszonyok. Akkor mi dönthet? Boudreau. Nem fogja átlépni a saját árnyékát, nem nyerő típus ahogy ezt már bebizonyította többször is. A Flames vért izzad és visszavág a 2006-os kiesésért, hét meccsen tovább lép.

ducksfalmes

New York Rangers (1.)?Washington Capitals (4.)

Rangers: 53-22-7, 113 pont
Capitals: 45-26-11, 101 pont
Az alapszakaszban: Rangers 3-0-1, Capitals 1-0-3
A playoffban: 4-4, utoljára 2013-ban találkoztak a Rangers 4-3-mal ment tovább.

Nem lehet azt mondani, hogy a két csapat nem ismeri egymást. Az egy dolog, hogy az alapszakaszban évente négy-öt alkalommal gyűrik egymást, de a rájátszásban is rendszeresen összefutnak, az elmúlt hét szezonból ez lesz az ötödik alkalom. A két csapat rendszerint kiélezett küzdelmet folytatott az elmúlt években, a négy párharcból három is 4-3-mal zárult.

A Rangers az első körben könnyedén lépett át a mélyen tudása alatt teljesítő Penguinsen. Az öt mérkőzéses párharc ellenére van mit javítania a New York-i gárdának, főleg támadásban. A Rangers mindössze 11 gólt szerzett és csak hármat előnyből, pedig 20 alkalommal játszhattak fórban és biztos, hogy a fővárosiak ellen két dolog nem fog javítani  a helyzeten. Az első, hogy meghatározatlan időre kiesett Mats Zuccarello, az első sor szélsője, akit Marty St. Louis fog pótolni Nash és Brassard mellett. A második, hogy a Washington az Islanders ellen az összes emberhátrányos szituációt kivédekezte és egyelőre 100%-os ebben a mutatóban. A támadószekció mellett szól azonban, hogy a legfontosabb pillanatban odatette magát, a harmadik és a negyedik meccset viszonylag gyorsan lezárta a hosszabbításban. A Rangers védelmével nem volt gond a Pittsburgh ellen, Lundqvist remekelt a kapuban, a bekkek pedig kiválóan semlegesítették a CrosbyMalkin párost, előbbit két gólon tartották, utóbbi pedig pontot sem szerzett. Ráadásul visszatér a csapatba Kevin Klein, aki bő egy hónapot hagyott ki kéztörés miatt.

A Capitals visszatér New Yorkba, hogy az Islanders után a városi rivális ellen folytassa a menetelést. A fővárosiaknak nem lesz könnyű dolga, hiszen az alapszakaszban háromszor is alulmaradtak ellenfelükkel szemben. A Washington ereje továbbra is az első sorban van, az Ovecskin, Backström, Ward trió összesen hat gólt és 15 pontot termelt. Mögöttük nagy az űr, egyedül Jevgenyij Kuznyecov emelkedik ki, háromszor volt eredményes és győztes gólt szerzett a hetedik meccsen. A támadásbeli hiányt a Capitals erőhokival kompenzálja, játékosai ütköztek a legtöbbet és ezzel próbálják fizikálisan felőrölni az ellenfeleket. A fővárosiak hátvédsora stabil lábakon áll, mindenki egészséges ami fontos dolog egy kimerítő playoffban. A negatívum, hogy az Islanders ellen az  5 az 5 elleni játékban nem remekeltek, átlagban több mint két gól kaptak, míg a Rangers öt meccsen csak hatot. Holtby az egyik legmegbízhatóbb kapus volt az alapszakaszban, a főbb kategóriákban a top 5-ben végzett. Ám 73 alapszakaszmeccsen lépett jégre és az Islanders ellen néha már látszottak rajta a fáradság jelei, ez még visszaüthet.

Ovecskin Lundqvist ellen, röviden így lehet összefoglalni a párharcot. Amelyik csapat megtudja törni az ellenfél legjobbját az nyerhet. Az oroszt nem lehet pótolni, ha neki nem megy, a Caps halálra van ítélve, a svéd kapus előtt azonban ott van a védelem, ha pedig bármi történne, a padról bedobható Talbot aki már bizonyított. Ez dönteni fog és a Rangers hat meccsen továbbmegy.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum