Jöjjön, aminek jönnie kell

   

A legutóbbi tétmeccsen 6-0-ra mi nyertünk, de az elmúlt két EIHC-találkozón a lengyelek bizonyultak jobbnak. A történelem mellettük, a közelmúlt mellettünk áll. Történelmi 60 perc vár ránk Krakkóban.

2010-ben játszott utoljára ki-ki meccset a feljutásért a házigazdákkal a vb utolsó napján a magyar jégkorong-válogatott. Akkor Ljubljanában a zsúfolt Tivoli-csarnokban a szlovének nyertek és feljutottak, a mieink a második helyen végeztek és maradtak a második vonalban. Szombaton este Krakkóban újra a házigazdákkal kell megküzdenünk egy feljutó helyért. A helyzet hasonló a 2010-eshez: akkor is, most is elegendő hosszabbításig jutni, és azzal megváltható a jegy a következő évi elit vb-re. Akkor a magyar válogatottnál sokkal több minőségi játékossal rendelkező Szlovénia volt az ellenfél, most Lengyelország válogatottját kell megelőzni a végelszámoláskor ehhez.

Telt ház, 15 ezer néző várja majd a csapatokat a Kraków Arenában, ez új nézőcsúcs lesz a divízió 1-es világbajnokságok történetében, igaz, ekkora csarnokban sem rendeztek még soha vb-t az elit osztály alatt. Ennek ellenére nem ez lesz a legnézettebb világbajnokság, a 2011-es budapesti vb 4867-es összesített átlagának vagy a szlovén válogatott 2012-es 9488-as egyéni átlagának megdőlésére kevés az esély. Az biztos, hogy a több ezer magyar szurkoló jelentős támogatást fog tudni adni a csapatnak.

HUNPOL

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Ennyire nagy tétre menő lengyel–magyar meccs még talán sosem volt a történelemben, hiszen a két válogatott játékereje ritkán volt hasonló. A lengyelek még sosem szerepeltek a B csoportnál, illetve a divízió 1 valamelyik csoportjánál lejjebb, miközben a magyarok számos szezont a C csoportban töltöttek el. Lengyelország a modern kori világbajnokságok történetében összesen 15 szezont töltött el a legjobbak között, 2002-ben csak a japánokat védő szabály miatt esett ki a 14. helyről, azóta nem jutott vissza. Ezzel szemben a magyar válogatott egyetlen szereplésére az elitben a szapporói csodát követően, 2009-ben került sor, amikor a magyar szurkolók ideiglenesen átvették a hatalmat Klotenben és környékén.

Mivel sokáig nem voltunk egy súlycsoportban a lengyelekkel, így a két válogatott közös hokitörténelme is két, egymástól élesen elkülöníthető szakaszra bomlik. Az első szakaszban meglehetősen sporadikusan, olykor két alkalom között évtizedes szünetekkel találkozott egymással a két ország válogatottja. Jellemző, hogy az ide sorolható 19 mérkőzésre 1927 és 1985 között került sor. 2 győzelmet és 3 döntetlent jegyzünk ebből a korszakból, de a győzelmek közül is az egyiket a zöld asztalnál értük el.

1985 után legközelebb 1998-ban játszott egymással a két válogatott, azzal együtt péntek estig bezárólag 32 meccsre került sor az azóta eltelt 17 évben. Ezzel Lengyelország az elmúlt két évtizedben a magyar válogatott leggyakoribb ellenfelévé vált. Szinte nem telik el év legalább egy magyar–lengyel vagy lengyel–magyar nélkül. 2005-ig nem sok babér termett a mieinknek, egy újabb győzelem és három újabb döntetlen mellett a lengyelek kilenccel növelték győzelmeik számát. E meccsek közül kiemelkedik a debreceni Főnix Csarnokban lejátszott divízió 1-es vb-összecsapás, amelyen 1-1 arányú döntetlen született. Azon a tornán egyébként a vb legjobb csatárának díját a jelenlegi szövetségi kapitány, Jacek Plachta érdemelte ki.

2006 áprilisában aztán fordult a kocka. Sorozatban 3 magyar győzelem született, jelezve, hogy a két ország jégkorongsportja sosem látott közelségbe került egymáshoz. Az ekkor kezdődött és máig tartó időszakot 12 magyar és 6 lengyel győzelem jelzi. A fehér-pirosak erősödését a legutóbbi két barátságos összecsapás eredménye mutatja. 2014 novemberében a Jégpalotában, 2015 februárban pedig Torunban nyert két góllal a lengyel csapat, amelyik nyilván ezt a lendületet szeretné meglovagolni szombaton este Krakkóban is. Abban bízunk, Kógeréknek is lesz ehhez néhány szavuk.

Magyarország A csoportos

   

Nehéz, munkás mérkőzésen bebizonyítottuk, hogy miénk a második legjobb csapat ezen a világbajnokságon. Előbb játékban, majd eredményben is megmutattuk ezt. 2008 után 7 évvel újra az elitbe jutott Magyarország. Óriási teljesítményt nyújtottunk Krakkóban.

A magyar szurkolótábor nagy erősítést kapott otthonról, több mint ezren érkeztek csak erre a mérkőzésre. A magyar válogatott felelőssége teljes tudatában, nagyon koncentráltan játszott. Gyakorlatilag az egész harmadot végig uraltuk, egy-két jó lengyel lövés is akadt, de Rajna Miklós állt a vártán, mint az egész  vb-n eddig. Minden rendben volt, ha hiányérzetünk lehetett, akkor az egyedül az, hogy nem sikerült a vezetést megszereznünk.  Húsz perc alatt megmutattuk, jobb erőkből álló csapat vagyunk, de a lengyelek kiválóan és önfeláldozóan védekeztek, igazából kevés igazi ziccerünk volt. Ezzel együtt biztató volt a játék, továbbra is kulcsfontosságúnak látszott, ki szerzi az első gólt a meccsen.

A második harmad sajnos a két emberelőnyünk ellenére is idegbajosra sikeredett. Nem tudtunk akkora helyzeteket kialakítani, amekkorák Odrobny mattolásához kellettek volna. De tartottuk azt az eredményt, amely a feljutásunkhoz vezetett, továbbra sem esett gólt. A saját hátrányunkat kemény munkával dögösen kivédekeztük, továbbra is fogtuk a meccset, de ez csak egy hajszál volt. A magabiztos fölényünkből kopott ebben a húsz percben, de két harmad után is olyan eredmény állt a táblán, amely az álmaink netovábbját jelentette volna a 60. perc végén. De még egy harmad hátra volt.

A harmadik harmadban ismét visszavettük az egyértelmű dominanciát, és a 42. percben végre belőttük a hőn áhított első gólt Hári János egy kapusról lepattanó korongot vágott tanárian a lengyel kapuba. A 25. lövésünk végre utat talált a hálóba, 1-0-ra vezettünk, összesítésben két gól előnyünk volt ekkor. A folytatásban is támadásban maradtunk, közel álltunk a második találathoz, de nem jött össze a biztos vezetés. A mezőnyben magabiztosan tartottuk az eredményt, minden játékosunk a célhokira koncentrált. A vége mégis szoros lett, mert a végjátékban levitték a lengyelek a kapusukat, és a távoli kísérleteink mellé mentek, ők viszont egy kékről jól eltalált lövéssel egyenlítettek három perccel a vége előtt. Ez nem roppantott meg minket, továbbra is észnél voltunk, és egy újabb kapus lehozatalt már kihasználtunk, Szirányi Bence jól találta el a korongot, ami 6 másodperccel a vége előtt a kapuba jutott. Beteljesült az álom, Magyarország 7 év után újra az A csoportba jutott.

Nem volt szép meccs, de megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. Minden magyar embernek és csapatnak embernek ezt kívánjuk innen Krakkóból mind az 5 ezren is a következő évszázadokra!

DSC_4741_resize

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Nehezen találom a szavakat ezután a meccs után

   

Az A csoportba jutás után a szövetségi kapitány, két válogatott játékos és a lengyel másodedző nyilatkozott.

Rich Chernomaz (szövetségi kapitány, Magyarország): ”Nehezen találom a szavakat ezután a meccs után. Már a edzőtábor legelejétől látszott, hogy a srácok mindent megtettek, amit kértünk tőlük, megértették, hogyan kell játszaniuk, és ez az egyik legfőbb oka a sikerünknek, hogy igazi csapatként játszottunk. Most egy hosszabb pihenés következik, kicsit meg lehet emészteni ezt a világbajnokságot, azután viszont ugyanitt kell folytatni. Ilyen szurkolást egész karrierem során soha nem láttam, hihetetlen, milyen szenvedéllyel tudnak szurkolni a magyarok a csapatukért. Köszönöm nekik is ezt az élményt.

Rajna Miklós (kapus, Magyarország): “Nagyon örülök, ez életem legboldogabb napja, amióta láttam Szapporót, azóta ez az álmom, ez az életcélom, hogy én is egy ilyen csapat tagja lehessek. Ez a 23 ember, aki itt volt, nagyon egységes volt, és annyira jó csapatot alkotott, hogy ezt az álmot sikerült elérnünk. Ennél boldogabb nem lehetnék ebben a pillanatban. Nem szabad foglalkozni azzal, hogyan jutunk el a célunkhoz, csak hinni kell magunkban, és akkor sikerülni fog.”

Vas Márton (hátvéd, Magyarország): “Nemsokára ráébredünk most már, hogy jók vagyunk azért, ha összeállunk, és tartjuk magunkat a tervhez, mindenki úgy hokizik, ahogy tud, akkor sikereket tudunk elérni. Úgy gondolom, hogy most a csapat összes tagja tükörbe nézhet ezután a vb után, úgy hokiztunk, ahogy elvárták tőlünk, és ezért meg tudtuk csinálni, sikerült a följutás. Nagyon sokat segített a közönség is, és nagyon jó volt a csapatszellem, és amikor ez a kettő megvan, akkor ezek folyamatosan erősítik egymást.”

Hári János (csatár, Magyarország): “Nagyon jó érzések vannak bennem, ebben reménykedtem már az elejétől fogva, éreztem, hogy meglehet. Ez a mai meccs nagyon kemény volt, az utolsó tizenöt másodpercben leültem a sarokba, mert már nem bírtam nézni sem, pedig elég nyugodt tudtam lenni. Aztán láttam, hogy a korong becsúszik az üres kapuba, és nem is emlékszem, mi történt, minden elhagyott, fantasztikus élmény volt. A közönség is fantasztikus, ilyen sehol máshol a világon nincsen, az, hogy ekkora távolságra ennyien eljöttek és szurkoltak nekik, az hihetetlen.”

Torbjorn Johansson (másodedző, Lengyelország): ”Nem könnyű okosat mondani ezután a meccs után, minden olyan gyorsan történt. Nagyon kemény meccs volt, kicsit későn ébredtünk fel sajnos. Nem sikerült kialakítani megfelelő helyzeteket, egyszerűen későn kezdtünk el támadni, amit nagyon sajnálok.”

VB, 2015. ápr. 25., szombat.
Rajna: 96,6% (Bálizs)
K
Odrobny: 97,2% (Radziszewski)
Metcalfe, Szirányi, Sofron, Sarauer, Kóger
1
Bryk, Rompkowski, Zapala, Malasinski, Kolusz
Kiss, Vas M., Sebők, Erdély, Vas J.
2
Pociecha, Dutka, Chmielewski, Kowalowka, Pasiut
Orbán, Pozsgai, Kovács, Banham, Nagy
3
Wajda, Kotlorz, Laszkiewicz, Dziubinski, Galant
Gőz, Vincze, Benk, Hári, Magosi
4
Kruczek, Wanacki, Baginski, Urbanowicz, Kalinowsky
Rich Chernomaz
E
Jacek Plachta
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 41:30 HUN Hári Banham Sebők
1-1 56:52 POL Bryk Pasiut Rompkowski
2-1 59:54 HUN EN Szirányi
36 Kapura lövések száma 29
4 Kiállításpercek 6

A Magyarország–Lengyelország képes összefoglalója

   

A Magyarország–Lengyelország góljai

 

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum