Jöjjön, aminek jönnie kell

   

A legutóbbi tétmeccsen 6-0-ra mi nyertünk, de az elmúlt két EIHC-találkozón a lengyelek bizonyultak jobbnak. A történelem mellettük, a közelmúlt mellettünk áll. Történelmi 60 perc vár ránk Krakkóban.

2010-ben játszott utoljára ki-ki meccset a feljutásért a házigazdákkal a vb utolsó napján a magyar jégkorong-válogatott. Akkor Ljubljanában a zsúfolt Tivoli-csarnokban a szlovének nyertek és feljutottak, a mieink a második helyen végeztek és maradtak a második vonalban. Szombaton este Krakkóban újra a házigazdákkal kell megküzdenünk egy feljutó helyért. A helyzet hasonló a 2010-eshez: akkor is, most is elegendő hosszabbításig jutni, és azzal megváltható a jegy a következő évi elit vb-re. Akkor a magyar válogatottnál sokkal több minőségi játékossal rendelkező Szlovénia volt az ellenfél, most Lengyelország válogatottját kell megelőzni a végelszámoláskor ehhez.

Telt ház, 15 ezer néző várja majd a csapatokat a Kraków Arenában, ez új nézőcsúcs lesz a divízió 1-es világbajnokságok történetében, igaz, ekkora csarnokban sem rendeztek még soha vb-t az elit osztály alatt. Ennek ellenére nem ez lesz a legnézettebb világbajnokság, a 2011-es budapesti vb 4867-es összesített átlagának vagy a szlovén válogatott 2012-es 9488-as egyéni átlagának megdőlésére kevés az esély. Az biztos, hogy a több ezer magyar szurkoló jelentős támogatást fog tudni adni a csapatnak.

HUNPOL

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Ennyire nagy tétre menő lengyel–magyar meccs még talán sosem volt a történelemben, hiszen a két válogatott játékereje ritkán volt hasonló. A lengyelek még sosem szerepeltek a B csoportnál, illetve a divízió 1 valamelyik csoportjánál lejjebb, miközben a magyarok számos szezont a C csoportban töltöttek el. Lengyelország a modern kori világbajnokságok történetében összesen 15 szezont töltött el a legjobbak között, 2002-ben csak a japánokat védő szabály miatt esett ki a 14. helyről, azóta nem jutott vissza. Ezzel szemben a magyar válogatott egyetlen szereplésére az elitben a szapporói csodát követően, 2009-ben került sor, amikor a magyar szurkolók ideiglenesen átvették a hatalmat Klotenben és környékén.

Mivel sokáig nem voltunk egy súlycsoportban a lengyelekkel, így a két válogatott közös hokitörténelme is két, egymástól élesen elkülöníthető szakaszra bomlik. Az első szakaszban meglehetősen sporadikusan, olykor két alkalom között évtizedes szünetekkel találkozott egymással a két ország válogatottja. Jellemző, hogy az ide sorolható 19 mérkőzésre 1927 és 1985 között került sor. 2 győzelmet és 3 döntetlent jegyzünk ebből a korszakból, de a győzelmek közül is az egyiket a zöld asztalnál értük el.

1985 után legközelebb 1998-ban játszott egymással a két válogatott, azzal együtt péntek estig bezárólag 32 meccsre került sor az azóta eltelt 17 évben. Ezzel Lengyelország az elmúlt két évtizedben a magyar válogatott leggyakoribb ellenfelévé vált. Szinte nem telik el év legalább egy magyar–lengyel vagy lengyel–magyar nélkül. 2005-ig nem sok babér termett a mieinknek, egy újabb győzelem és három újabb döntetlen mellett a lengyelek kilenccel növelték győzelmeik számát. E meccsek közül kiemelkedik a debreceni Főnix Csarnokban lejátszott divízió 1-es vb-összecsapás, amelyen 1-1 arányú döntetlen született. Azon a tornán egyébként a vb legjobb csatárának díját a jelenlegi szövetségi kapitány, Jacek Plachta érdemelte ki.

2006 áprilisában aztán fordult a kocka. Sorozatban 3 magyar győzelem született, jelezve, hogy a két ország jégkorongsportja sosem látott közelségbe került egymáshoz. Az ekkor kezdődött és máig tartó időszakot 12 magyar és 6 lengyel győzelem jelzi. A fehér-pirosak erősödését a legutóbbi két barátságos összecsapás eredménye mutatja. 2014 novemberében a Jégpalotában, 2015 februárban pedig Torunban nyert két góllal a lengyel csapat, amelyik nyilván ezt a lendületet szeretné meglovagolni szombaton este Krakkóban is. Abban bízunk, Kógeréknek is lesz ehhez néhány szavuk.

Magyarország A csoportos

   

Nehéz, munkás mérkőzésen bebizonyítottuk, hogy miénk a második legjobb csapat ezen a világbajnokságon. Előbb játékban, majd eredményben is megmutattuk ezt. 2008 után 7 évvel újra az elitbe jutott Magyarország. Óriási teljesítményt nyújtottunk Krakkóban.

A magyar szurkolótábor nagy erősítést kapott otthonról, több mint ezren érkeztek csak erre a mérkőzésre. A magyar válogatott felelőssége teljes tudatában, nagyon koncentráltan játszott. Gyakorlatilag az egész harmadot végig uraltuk, egy-két jó lengyel lövés is akadt, de Rajna Miklós állt a vártán, mint az egész  vb-n eddig. Minden rendben volt, ha hiányérzetünk lehetett, akkor az egyedül az, hogy nem sikerült a vezetést megszereznünk.  Húsz perc alatt megmutattuk, jobb erőkből álló csapat vagyunk, de a lengyelek kiválóan és önfeláldozóan védekeztek, igazából kevés igazi ziccerünk volt. Ezzel együtt biztató volt a játék, továbbra is kulcsfontosságúnak látszott, ki szerzi az első gólt a meccsen.

A második harmad sajnos a két emberelőnyünk ellenére is idegbajosra sikeredett. Nem tudtunk akkora helyzeteket kialakítani, amekkorák Odrobny mattolásához kellettek volna. De tartottuk azt az eredményt, amely a feljutásunkhoz vezetett, továbbra sem esett gólt. A saját hátrányunkat kemény munkával dögösen kivédekeztük, továbbra is fogtuk a meccset, de ez csak egy hajszál volt. A magabiztos fölényünkből kopott ebben a húsz percben, de két harmad után is olyan eredmény állt a táblán, amely az álmaink netovábbját jelentette volna a 60. perc végén. De még egy harmad hátra volt.

A harmadik harmadban ismét visszavettük az egyértelmű dominanciát, és a 42. percben végre belőttük a hőn áhított első gólt Hári János egy kapusról lepattanó korongot vágott tanárian a lengyel kapuba. A 25. lövésünk végre utat talált a hálóba, 1-0-ra vezettünk, összesítésben két gól előnyünk volt ekkor. A folytatásban is támadásban maradtunk, közel álltunk a második találathoz, de nem jött össze a biztos vezetés. A mezőnyben magabiztosan tartottuk az eredményt, minden játékosunk a célhokira koncentrált. A vége mégis szoros lett, mert a végjátékban levitték a lengyelek a kapusukat, és a távoli kísérleteink mellé mentek, ők viszont egy kékről jól eltalált lövéssel egyenlítettek három perccel a vége előtt. Ez nem roppantott meg minket, továbbra is észnél voltunk, és egy újabb kapus lehozatalt már kihasználtunk, Szirányi Bence jól találta el a korongot, ami 6 másodperccel a vége előtt a kapuba jutott. Beteljesült az álom, Magyarország 7 év után újra az A csoportba jutott.

Nem volt szép meccs, de megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. Minden magyar embernek és csapatnak embernek ezt kívánjuk innen Krakkóból mind az 5 ezren is a következő évszázadokra!

DSC_4741_resize

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Nehezen találom a szavakat ezután a meccs után

   

Az A csoportba jutás után a szövetségi kapitány, két válogatott játékos és a lengyel másodedző nyilatkozott.

Rich Chernomaz (szövetségi kapitány, Magyarország): ”Nehezen találom a szavakat ezután a meccs után. Már a edzőtábor legelejétől látszott, hogy a srácok mindent megtettek, amit kértünk tőlük, megértették, hogyan kell játszaniuk, és ez az egyik legfőbb oka a sikerünknek, hogy igazi csapatként játszottunk. Most egy hosszabb pihenés következik, kicsit meg lehet emészteni ezt a világbajnokságot, azután viszont ugyanitt kell folytatni. Ilyen szurkolást egész karrierem során soha nem láttam, hihetetlen, milyen szenvedéllyel tudnak szurkolni a magyarok a csapatukért. Köszönöm nekik is ezt az élményt.

Rajna Miklós (kapus, Magyarország): “Nagyon örülök, ez életem legboldogabb napja, amióta láttam Szapporót, azóta ez az álmom, ez az életcélom, hogy én is egy ilyen csapat tagja lehessek. Ez a 23 ember, aki itt volt, nagyon egységes volt, és annyira jó csapatot alkotott, hogy ezt az álmot sikerült elérnünk. Ennél boldogabb nem lehetnék ebben a pillanatban. Nem szabad foglalkozni azzal, hogyan jutunk el a célunkhoz, csak hinni kell magunkban, és akkor sikerülni fog.”

Vas Márton (hátvéd, Magyarország): “Nemsokára ráébredünk most már, hogy jók vagyunk azért, ha összeállunk, és tartjuk magunkat a tervhez, mindenki úgy hokizik, ahogy tud, akkor sikereket tudunk elérni. Úgy gondolom, hogy most a csapat összes tagja tükörbe nézhet ezután a vb után, úgy hokiztunk, ahogy elvárták tőlünk, és ezért meg tudtuk csinálni, sikerült a följutás. Nagyon sokat segített a közönség is, és nagyon jó volt a csapatszellem, és amikor ez a kettő megvan, akkor ezek folyamatosan erősítik egymást.”

Hári János (csatár, Magyarország): “Nagyon jó érzések vannak bennem, ebben reménykedtem már az elejétől fogva, éreztem, hogy meglehet. Ez a mai meccs nagyon kemény volt, az utolsó tizenöt másodpercben leültem a sarokba, mert már nem bírtam nézni sem, pedig elég nyugodt tudtam lenni. Aztán láttam, hogy a korong becsúszik az üres kapuba, és nem is emlékszem, mi történt, minden elhagyott, fantasztikus élmény volt. A közönség is fantasztikus, ilyen sehol máshol a világon nincsen, az, hogy ekkora távolságra ennyien eljöttek és szurkoltak nekik, az hihetetlen.”

Torbjorn Johansson (másodedző, Lengyelország): ”Nem könnyű okosat mondani ezután a meccs után, minden olyan gyorsan történt. Nagyon kemény meccs volt, kicsit későn ébredtünk fel sajnos. Nem sikerült kialakítani megfelelő helyzeteket, egyszerűen későn kezdtünk el támadni, amit nagyon sajnálok.”

VB, 2015. ápr. 25., szombat.
Rajna: 96,6% (Bálizs)
K
Odrobny: 97,2% (Radziszewski)
Metcalfe, Szirányi, Sofron, Sarauer, Kóger
1
Bryk, Rompkowski, Zapala, Malasinski, Kolusz
Kiss, Vas M., Sebők, Erdély, Vas J.
2
Pociecha, Dutka, Chmielewski, Kowalowka, Pasiut
Orbán, Pozsgai, Kovács, Banham, Nagy
3
Wajda, Kotlorz, Laszkiewicz, Dziubinski, Galant
Gőz, Vincze, Benk, Hári, Magosi
4
Kruczek, Wanacki, Baginski, Urbanowicz, Kalinowsky
Rich Chernomaz
E
Jacek Plachta
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 41:30 HUN Hári Banham Sebők
1-1 56:52 POL Bryk Pasiut Rompkowski
2-1 59:54 HUN EN Szirányi
36 Kapura lövések száma 29
4 Kiállításpercek 6

A Magyarország–Lengyelország képes összefoglalója

   

A Magyarország–Lengyelország góljai

 

Cimkék: , , , , , ,

Összes (441)

Utolsó hozzászólások

 1. Loko
    #436
  Loko,   

  @Karesz: Helló!
  Engem is érdekelne, hogy hogy tudom letölteni a Magyar meccseket, szoktam torrentezni, de az ncore-ra sosem sikerült bejutnom, máshol meg még nem találtam meg őket, ha valami ötleted van, nagyon örülnék neki. Előre is köszi! Üdv. Loko

 2.   #437
  chewbacca,   

  @Loko: Fent vannak a youtube-on is.

 3. Loko
    #438
  Loko,   

  @chewbacca: Köszi a tippet, a Magyar - Lengyelt már le is szedtem, kíváncsi vagyok milyen lesz TV-közvetítésen is megnézni, meg hát el is kell rakni az utókornak.

 4. Loko
    #439
  Loko,   

  @chewbacca: Viszont a többit sajnos nem találtam meg :-(

 5. fermentator
    #440
  fermentator,   

  @peeeete: B+m jóhogynem azt írtad, hogy 1-1-nél!

  :D

  Grat!

 6. Dallanan
    #441
  Dallanan,   

  Mióta hazajöttünk a 9 napnyi krakkói vakációból, azóta ez az első posztom, ezért:
  Óriási köszönet a srácoknak és mindenkinek, akinek köze volt ehhez a gyönyörű eredményhez!!!!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
U18 18:40 AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk