Lengyelország felé nyithat a CHL

 

A Bajnokok Ligája a lengyel liga bajnokának helyezett kilátásba egy szabad kártyát a krakkói világbajnokság alatt folytatott tárgyalásokat követően.

Alighogy ismertté vált a 2015/16-os idény 48 indulója, Krakkóban közös sajtótájékoztatón jelentette be a CHL és a lengyel szövetség, hogy a bajnokok ligája feltételesen megvizsgálja, adjon-e szabad kártyát a lengyel bajnoknak a 2016/17-es szezonban. A legfontosabb feltétel, hogy legyen látható előrelépés a lengyel ligában, elsősorban az élcsapatok körében. “A lengyel hoki óriási hagyományokkal rendelkezik ? mondta Martin Baumann, a CHL igazgatója. ? Tudjuk, hogy nagy potenciál rejlik benne, mind a sportértékét, mint az üzleti értékét tekintve. Ez a csodálatos épület ? utalt a Krakkó Arénára ? és a benne épp most zajló divízió 1/A csoportos világbajnokság is ezt erősíti meg. Szeretnénk hozzájárulni a lengyel hoki növekedéséhez azzal, hogy feltételesen szabad kártyát adunk a CHL 2016/17-es idényére. A döntés, hogy valóban megkaphatja-e Lengyelország ezt, a következő idény során születhet meg, és a CHL elnöksége folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a helyzetet addig is.”

Az újságírók természetszerűleg elsősorban a feltételekre voltak kíváncsiak. Baumann azt mondta, elégedett az infrastruktúrával, tehát leginkább azon múlhat minden, sikerül-e a játéknak elérnie egy meghatározott szintet, hiszen a CHL-ben Európa legerősebb csapatai játszanak. “a jégkorong-társadalom azt várja el tőlünk, hogy a CHL meccsei szorosak legyenek. A legfontosabb a sorozat szakmai integritása” – mondta Baumann.

A varsói születésű Szymon Szemberg, az IIHF korábbi szóvivője, aki jelenleg a CHL kommunikáció igazgatója, azt tette mindehhez hozzá, hogy az első értékmérő rögtön a bajnokcsapat Tychy Kontinentális Kupa-szereplése lesz. “Természetesen tudjuk, hogy a lengyel klubok most versenyt kezdenek azét, hogy szakmailag előrelépjenek, de nem várunk csodákat ? mondta Szemberg. ? A lengyel klubok nem fognak hirtelen a svéd vagy finn csapatok nívóján szerepelni, de egy év múlva már fejlődhetnek annyit, hogy felvehetik a versenyt a dán vagy brit klubokkal.”

Mint elmondta, bárki is lesz az, aki bekerülhet a klubba, kell legyen egy világos képe arról, hogy mit szeretne elérni, jó szervezeti háttere és mindezek mellett a megfelelő anyagi erőforrásokkal is rendelkeznie kell.

Dawid Chwalka, a lengyel szövetség elnöke nagy örömmel nyilatkozott. “Nagyon boldogok vagyunk, már önmagában az, hogy a CHL meglátogatott bennünket, nagy lökést adott a lengyel hokinak ? mondta. ? Elfogadjuk a kihívást, a lengyel hoki nem fog csalódást okozni. A lengyel klubhoki fejlesztése már abban a pillanatban elkezdődik, ahogy itt beszélünk róla.  A nagy klubjaink mögött álló emberek készen állnak erre. Pontosan ez volt az a lehetőség, amire vártunk, amire szükségünk volt.”

A magyar és a lengyel klubhoki nagyjából azonos szinten áll az elmúlt évek tapasztalatai alapján. A magyar bajnok rendszeresen találkozott a lengyel bajnokokkal a Kontinentális Kupában, és váltakozó sikerrel szoros mérkőzéseket játszott velük. Emlékezetes, hogy a Dunaújváros két éve legyőzte a Cracoviát, 2014 októberében pedig a 11 légióssal játszó Sanok verte szoros meccsen a Brassót és a Dunaújvárost. A Dab.Docler a 2011/12-es kiírásban mind a Szemberg által emlegetett dán, mind a brit bajnokot legyőzte, és csak hajszál választotta el a döntőbe jutástól, majd két évre rá a magyar bajnok ismét elkapta a dán bajnokot. Elmondhatjuk tehát, hogy a magyar bajnokok mérlege a dán bajnok ellen százszázalékos az elmúlt 4 évet tekintve.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum