Így választanak az edzők játékosokat

   

Egy kiváló kanadai összeállításra Rich Chernomaz szövetségi kapitány hívta fel a figyelmet az egyik közösségi oldalon.

Az OMHA (Ontario Minor Hockey Association) szedte 8 pontos listába azon szempontokat és képességeket, amely alapján az edzők egy-egy játékos megszerezése és megtartása mellett döntenek. Fontos lehet mindenki számára az az ismeret, hogy a tengerentúlon a szakma miket tart a legfontosabb tulajdonságoknak.

Ügyesség

A legfontosabb szempont a játékos korcsolyázótudása, hiszen ez az alapja mindennek. Itt figyelembe veszik a gyorsaságot, a mozgékonyságot, az egyensúlyérzéket, a robbanékonyságot, az elindulást, a megállást, az előre- és a hátrafelé való haladást, egy szóval mindent. Ami ezután következik, az majdhogynem másodlagos, mint például a lövőerő, az ütőkezelés, a passzolás stb.

Érzék a játékhoz

Nem mindegy, hogy valaki szeret vagy tud játszani. Erre a legjobb példa, hogy kis hazánkban szinte mindenki szeret focizni, viszont kevesen tudnak igazából. Kanadában viszont sokan szeretnek és sokan tudnak is jégkorongozni. A tudatosság és a csapat eredményességének a segítése a lényeg.

Pozíciós játék

Ha valaki tud játszani, akkor annak fejben is a pályán kell lennie. Kevés ha az ember ügyes és tehetséges, fel kell ismerni azt a helyzetet, amikor a társ jobb helyzetben van. Megfelelő időben kell helyes döntéseket hozni, mindezt a másodperc tört része alatt.

Felkészültség

A felkészültség azt jelenti, hogy fejben és mentálisan is készen állsz a játékra. Nem csak a mezedet küldted ki a jégre és csak a korcsolyát jöttél koptatni, meg ütögetni egy kicsit és lefutni egy kűrt valami tüllruhában, aminek a színe meghatározhatatlan. Hanem jelen vagy minden szempontból.

scout

Jellem

A legtöbb, amit elmond a játékosról. Szerény és mindent alárendel a játéknak, tanul és figyel. Vagy fényezi magát, de nincs mire. Hogyan reagál a saját és mások kudarcára, illetve a saját és mások sikereire. Ne legyen frusztrált, ne legyen negatív, legyen csapatember. Aki nem ilyen, az bomlasztja a közösséget.

Vezetői képesség

Nem lehet mindenki Messier, ezt ott is tudják. De bárki bármiben lehet jó, amivel példát mutathat, kitűnhet, segíthet és húzóember lehet. Mindezt pozitív értelemben. Vagy inkább elbújik egy-egy hiba után és hátul sunnyog, hátha nem veszik észre. Pedig ha segítséget kér, akkor megkapja, ezt garantálják.

Elfogadás

Ha az edző azt mondja, hogy ebben a sorban fogsz játszani, ezen a poszton és ennyi a jégidőt, akkor ne ellenkezz. És leginkább ne kezdj el ok nélkül furkálódni és áskálódni, mert az előbb-utóbb a csapatszellem felbomlását eredményezi. Ez pedig nem vezet semmi jóra.

Gyors csere

Az edzők egyik legnagyobb mantrája. Nemcsak játékban, de a játék végén is gyorsnak kell lenni. A mai tempó és sebesség mellett elengedhetetlen a gyors csere. Ha lassú a játékos, biztos lehet abban, hogy az edzője le fogja üvölteni a fejét, pláne akkor, ha összejön belőle egy túl sok játékos a jégen miatti kiállítás.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum