Győzelem mindenáron

   

Sorsdöntő összecsapás előtt áll a Fehérvár csapata, szerda este Bécsben győzelmi kényszer alatt játszik. 3-2-re vezetnek a bécsiek, de egy Volán-győzelemmel visszahozható a párharc Magyarországra.

A Fehérvár hibátlan kezdést követően megtorpant, immár három mérkőzés hosszú a bécsi győzelmi széria. A következő vereség egyben a búcsút is jelentené Tokajiéknak az EBEL-től erre az idényre. A legutóbbi meccs hőse minden bizonnyal az 1+4-ig jutó bécsi csatár, Rafael Rotter volt, vezényletével a bécsiek szakítottak korábbi rossz helyzetkihasználásukon. Rotter mellett a speciális egységek is maradandót alkottak, nem kevesebb mint 9 fehérvári emberelőnyt védekeztek ki kapott gól nélkül. Jim Boni, az utolsó pillanatokban hozott új edző néhány meccs alatt összerázta a korábban atomjaira hullott csapatot, a Vienna megtalálta és felvette azt a stílust, amely ellen a Fehérvár egyelőre még csak keresgéli a választ, ám meg még nem találta. Egy biztos, csak 60 perces koncentrációval és kőkemény játékkal verhető a bécsi csapat.

Egyetlen eredmény jelentheti a túlélést a Fehérvár számára, a győzelem. Idegenben, Bécsben kellene megismételni a bravúrt, amely az idén először sikerült, nem is egyszer. Ha meglesz a győzelem, akkor hazai pályán dőlhet el a továbbjutás sorsa, azonban ha sorozatban negyedszer is kikap a Fehérvár, az azt is jelenti, hogy ismét nem sikerül majd a legjobb 4 közé kerülni, ahogy erre még sosem volt példa a klub EBEL-történelme során.

AVSVIC 5

Sajnos a lehető legrosszabbkor jött, hogy a húzóemberek, így az alapszakasz-pontkirály Sarauer, a veterán Banham vagy éppen az élete egyik legjobb formáját futó Kovács Csaba mérkőzések óta eredménytelen. Rajtuk kívül persze mások is alapos formajavulásra szorulnának. A negyeddöntő eleji magabiztos és eredményes játék sajnos elillant, a védelem sem képes annyira kevés gólon tartani a bécsieket, hogy a támadók mérsékeltebb játéka ellenére is meglehessen a győzelem. Mindazonáltal a szezon és a rájátszás is bizonyította, hogy Pallin csapata érdemes a feltétlen bizalomra.

“Az első harmadban elfogadhatatlan volt a teljesítményünk és a hozzáállásunk – értékelte a hétfőn történteket Rob Pallin, a Fehérvár AV19 vezetőedzője. – Egy negyeddöntő ötödik meccsén senkinek sem kellene külön motiváció. A második és harmadik harmadban aztán már úgy játszottunk, ahogy azt elképzeltük, de akkor már 4-0-ról kellett volna visszakapaszkodnunk. A bécsiek sok kiállítást kaptak, azonban sajnos nem tudtunk ezekből tőkét kovácsolni magunknak. Ha úgy játszunk majd Bécsben az első pillanattól kezdve, ahogy hétfőn az utolsó 40 percben, akkor még hetedik mérkőzést is látni fogunk. A fiúknak azokat a dolgokat kell megcsinálniuk, amelyeket egy rájátszásban meg kell csinálniuk, és a legjobb játékosainknak valóban a legjobbaknak kell lenniük.”

“Nagyon jól kezdtünk Székesfehérváron – mondta ugyancsak a hétfői meccsről Jim Boni, a bécsiek edzője –, aztán a fegyelmezetlenségeink majdnem a győzelmünkbe kerültek. Szerencsére a büntetésölés nagyon jól ment. Most nyugodtaknak kell maradnunk. Egyetlen győzelemre van már csak szükségünk, és egyedül az számít, hogy ezt behúzzuk.”

Vienna Capitals–Fehérvár 2-1

   

A 79. percben buktuk el a meccset, Rajna Miklós 51 védése is kevés volt a sikerhez. Egyenlő erők küzdelme folyt, a bécsieket 2:20-szal a rendes játékidő vége előtt egy elmeszelt, majd videóbírózás után megadott találat hozta vissza a meccsbe. A Fehérvár számára véget ért az EBEL-szezon, a Capitals 4-2-vel jutott az elődöntőbe.

Rob Pallin úgy döntött, hogy az előző meccs első harmadában Engstrandot váltó Rajna Miklóst nevezi első számú kapusnak Bécsben a sorsdöntő meccsen. És döntése kiváló volt, Rajna szenzációs formában védte végig a meccset. Egy másik Pallin-döntés csak a meccs végére vált egyértelművé, de ide tartozik, Michael Boivint nevezte ugyan, bemelegített, majd végigülte a kispadon a mérkőzést egy műszak nélkül. Ez azt jelenti, hogy a döntőnek is beillő meccset összesen 5 légióssal vállaltuk be, 2 hátvéddel és 3 csatárral.

Nagyon jó hangulatban kezdődött a mérkőzés. A bécsiek nyilván a továbbjutás reményében látogattak ki, de ezúttal is közel 300 Fehérvár-szurkoló biztatta a magyar EBEL-csapatot. Gebei Péter és Nagy Attila révén két magyar játékvezető is közreműködött ezúttal.

Az első harmadban nettó hat perc emberelőnyünk volt, és bár a fórjátékunk beltartalmi értéke emelkedett az előző mérkőzésekhez képest, gólt a kialakított helyzetekből nem tudtunk lőni. A másik oldalon csak egyszer kellett szurkolnunk a két perc leteltéért, de megcselekedte a védelem, amit megkövetelt a szituáció. Kemény mérkőzést láthatott a közönség, de kevesebb volt a piszkos munka, korrekten hokizott a két társaság.Nem esett gólt az első harmadban, és ez a magyar csapatot dicsérte, sikerült megfogni a Capitals rohamait, kézben voltak a dolgok, teljes mértékben kiegyenlített játék zajlott.
A szünet után folytatódott a kiállításcunami. Háromszor is előnybe kerültünk, de egyszer sem tudtuk végigjátszani a két percet, mindannyiszor közbejött egy Volán-kiállítás. A két csapat felváltva kerekedett a másik fölé átmenetileg, ezekben az időszakokban sokszor a két kapus tartotta a csapatát, Zaba és Rajna is óriási napot fogott ki. A harmad utolsó hat percét gyakorlatilag végig hátrányban játszotta a Volán, de Rotteréknek nem sikerült a Fehérvár lelkesedésén és védekezésén, valamint Rajna eszén túljárni. A magyar válogatott kapusa 27 lövést fogott 40 perc alatt, továbbra is 0-0 állt a táblán.

VICAVS4

A harmadik játékrészben az őrület határáig fokozódtak az események. Két gyors kiállítás után végig 5 az 5 ellen folyt a játék, ez ezen a meccsen új elem volt. De erre a helyzetre is felkészülten reagáltak Banhamék, és állták a sarat, sőt talán jobban játszottak ebben a szakaszban, mint a hazaiak. Ahogy telt az idő, mindenki számára egyértelművé vált, hogy kevés gólos meccset néz, hallgat, követ. Azt lehetett gondolni, hogy az első gól döntő lesz. Ezért is volt óriási dolog, hogy hat perccel a lefújás előtt vezetést szerzett a Fehérvár. Kovács Csaba lövésébe Sarauer ért bele, ezzel Zabát kiszolgáltatott helyzetbe hozta, nem tudott reagálni. 0-1 állt a táblán, Andrew Sarauer a legjobbkor lőtte rájátszásbeli első gólját. A Vienna Capitals megpróbált sebességet váltani, a Volán pedig hosszabban tartani a korongot, hogy hadd menjen az idő. Nem is mentek rosszul a dolgok, tartottuk a vezetést, sikerült támadásokat is vezetni. 57:40-nél azonban furcsa körülmények között egyenlített a Capitals. Carson Rajna mögé, a kapuba juttatta a korongot, de Piragic határozott karmozdulatokkal jelezte, hogy nem érvényes a gól – a rádióközvetítésben Léderer Ákos elmondta, úgy látta, kislest jelzett a zebra. Felrobbant a csarnok bécsiek által megszállt része, Jim Boni az őrület határán tombolt a kispadon, a sporik pedig jelezték, visszanézik videón az esetet. Úgy tűnt, Piragic meggondolta magát, ő mutatta be a kispadról visszatérve, hogy ítéletét megváltoztatva érvényes a találat, Carsson tehát 57:40-nél gólt lőtt. 1-1. A maradék idő viszonylag csendben letelt, a párharc során másodszor is hosszabbításra vittük a meccset Bécsben.

A hosszabbítás elején megismétlődött az egyenlítő gól körüli jelenetsor. 33 másodperc telt el a ráadásból, amikor a korong talán átment a gólvonalon teljes terjedelmével, de Rajnát támadták, ezért a közelben helyezkedő horvát zebra jelezte, nem érvényes a találat. De valahogy ismét arra jutottak a zebrák, hogy videóznak. Hosszú percekig állt a játék, a bírók elemezték a látottakat. Ismét Piragic mutatta be a döntést, de ezúttal nem változtatta meg az ítéletét, nem adta meg a gólt, megúsztuk, ment tovább a meccs. A Vienna Capitals aktívabb volt, de átvészeltük ezeket a támadásokat. Kovács és Orbán révén is veszélyeztettünk, majd egy kontratámadás során Rotter ellen szabálytalankodott Sarauer, Gebei kiállította a 66. percben. Kitűnő munkával simán kivédekeztük ezt is. Rob Pallin a 69. percben úgy érezte, gárdájának pihenésre van szüksége, ezért kikérte az időt, rendeztük a sorokat. A 70. percben Foucault a támadóharmadban hibázott, botot fogott, ezúttal mi kerültünk emberelőnybe. Nekünk sem sikerült kihasználni a lehetőséget. Egy ordító bécsi lehetőséget megúsztunk, de elcseréltük magunkat, újra hátrányba kerültünk a 73. percben. Ezt a két percet is magas szinten oldottuk meg, nagyon kevés lehetőséget adtunk a bécsieknek. Sajnos megint beragadtunk, de ismét túléltük. A 79. percben aztán megjött a mérkőzés első nagy székesfehérvári hibája, és ez a mérkőzésünkbe került, a kiesésünket jelentette. Nálunk volt a korong, de nem juttattuk ki a védőharmadból, egy rossz átadás után Foucault megszerezte a második gólját, ezzel 2-1-re megnyerte a meccset és 4-2-re a párharcot.

A Fehérvár emberfelettit teljesített az egész szezonban és a rájátszásban is, de a kulcspillanatokban többet hibázott a Vienna Capitalsnél. A bécsiek nagyon komoly nyomást helyeztek a Volánra és ezt a nyomást a csapat nagyrészt elbírta, de a végén zsinórban négyszer Jim Boni csapata nyert, megérdemelten jutott az elődöntőbe. Soha rosszabb Fehérvárt, soha rosszabb EBEL-szezont.

Egy ilyen csapat létrehozása volt a célom

   

Olyan srácokkal képzelem el a jövőt, olyanok fognak a csapatban játszani, akik szívvel-lélekkel teszik mindazt, amit tesznek, mert a csapatsportokban csak így lehet szerepelni. Edzői értékelések a drámai bécsi meccs után.

Jim Boni (vezetőedző, Vienna Capitals): Ezúttal is komoly harci szellemet vittünk a jégre. Természetesen nagyon idegesek voltak a fehérvári játékosok is. Azt hiszem, a hosszabbításban a miénk volt a jobb csapat. Csütörtökön még élvezzük a sikert, pénteken Phil Horskyval megnézzük, ki lesz az ellenfelünk az elődöntőben. Függetlenül attól, hogy a Linz vagy a Bolzano jut tovább, nem lesz könnyű dolgunk a folytatásban sem.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): Rajna Miklós fantasztikusan védett, így adott esélyt arra, hogy győzzünk. Rengeteg karakteres játékos volt a csapatomban. A szezont sok sérüléssel kezdtük, de a fiatalok megmutatták, lehet rájuk számítani. Ma is ez történt, nagyon sok mindennel meg kellett küzdeniük a srácoknak egész évben. Ezúttal is próbáltak minket megzavarni, nem kaptunk rendes öltözőt, át kellett mennünk egy másikba, az egyik szünetben hölgyek fényképezkedtek, olyan érzés volt, mintha egy U14-es meccsen lennénk, különböző ifisták is áthaladtak az öltözőnkön. Úgy gondolom, a Vienna Capitals az a csapat az EBEL-ben, amelyik nem veszi teljesen komolyan a körülményeket. Sokan nevetgéltek, amikor azt mondtam a szezon előtt, hogy a legjobb hat közé tud jutni a csapat. Aztán amikor a középszakaszban a hazai pályáért küzdöttünk, tehát a négybe akartunk jutni. Ezért küzdöttünk, hogy a hetedik meccs hazai jégen lehessen, majdnem sikerült is megcsinálnunk. Olyan srácokkal képzelem el a jövőt, olyanok fognak a csapatban játszani, akik szívvel-lélekkel teszik mindazt, amit tesznek, mert a csapatsportokban csak így lehet szerepelni. Sokat tanultam a játékosoktól, ahogyan a játékosok is tőlem. Minden egyes srác egy igazi karakter az öltözőben. Nemcsak a jégen, az életben is így lehet sikeressé válni. Egy ilyen csapat létrehozása volt a célom, emiatt tudok mindig újraindulni, csatába menni azokkal a srácokkal, akik mindent megtesznek a sikerért. Köszönöm a lehetőséget Elekes Blankának, Ocskay Gábornak és Fekti Istvánnak, köszönöm hogy bíztak bennem.

Rob Pallin AVS

Forrás: Pallin az onlinehockey.hu-n beszélt a mérkőzés után Hetthéssy Zoltánnal, Boni a bécsiek hivatalos oldalán nyilatkozott.

EBEL, 5350 néző. Játékvezetők: Gebei, Nagy, Smeibidlo.
Zaba: 97,1% (Kickert)
K
Rajna: 96,1% (Engstrand)
Iberer, Carson, Magowan, Watkins, Rotter
1
Wehrs, Szirányi, Kóger, Sarauer, Banham
Fraser, Lakos, Puschnik, Schiechl, Hartl
2
Ejdepalm, Varga, Kovács, Bartalis, Vincze
Klimbacher, Peter, Ferland, MacArthur, Foucault
3
Orbán, Boivin, Benk, Sikorcin, Marino
Hackl, Grosslercher, Nödl, Bois, Fischer
4
Tokaji, Hetényi P., Németh, Erdély, Magosi
Jim Boni, Phil Horsky
E
Rob Pallin, Sille Tamás
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 53:48 FHA Sarauer Kovács Bartalis
1-1 57:40 VIC Carson Foucault Watkins
2-1 78:29 VIC Foucault Ferland
51 Kapura lövések száma 34
26 Kiállításpercek 20

A Vienna Capitals–Fehérvár képei

   

A teljes galériát itt találják.

A Vienna Capitals–Fehérvár videó-összefoglalója

   

A 79 percig tartó mérkőzés minden érdekes jelenete megtekinthető ide kattintva.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum