Mentálisan kell készen állnunk

   

Tökéletes székesfehérvári kezdés után feltámadni látszik a Vienna Capitals az EBEL negyeddöntőjében, és 2-2-re egyenlített a párharcban. Hétfő este így új sorozat indul, amely 2 nyert meccsig tart. A pályaelőny továbbra is a kiválóan védekező Fehérváré.

Az Ifj. Ocskay Gábor-jégcsarnokban kezdődik az új minisorozat hétfőn este. A hazai pálya eddig általában előnyt jelentett Tokajiéknak, a Volán hazai mérlege a legjobbak közé tartozik a ligában, de a Vienna Capitals az egyik legjobban szereplő csapat idegenben. Négymeccses hazai győzelmi szériának vetett véget a bécsi alakulat kedden, de tegyük hozzá, előtte négyszer vertük őket egy hónap alatt, tehát törvényszerű volt, hogy a sorozat megszakad. Most aztán ideje lenne egy újabbat elkezdeni, ez egyszersmind azt is jelentené, hogy ismét a Fehérváré lehetne majd a pályaelőny.

A Fehérvár fantasztikus védekezőjátékot mutat be a rájátszásban, holott a szezon első felében éppen a rengeteg kapott gól akadályozta az eredményesebb játékot. Most hovatovább a második leghatékonyabb védőmunka a miénk, a kieséses szakasz első 4 meccsén mindössze 9 gólt kapott Christian Engstrand kapus, a 8 csapatos mezőnyben egyedül a Salzburg rendelkezik jobb mutatóval, a Red Bull 8 gólt kapott a Villachtól az első négy meccsen. A többiek mind 10 felett, a Znojmo a leggyengébb 18 beszedett találattal.

AVSVIC

A Vienna Capitals az első két meccsen nem volt képes folyamatos jó játékot nyújtani, sokkal szembetűnőbb volt a folyamatos emberkedésük, fizikai kontaktusra törekvő modoruk. Néhány kirívó szabálytalanság is becsúszott Bois és Lakos révén, de hiba lenne a Capitals egy brutális vagy akár csak inkorrekt csapat fényében feltüntetni. Nyomják a hatékony playoffhokit, keresik a gyenge pontjainkat és ahol megtalálják, ott ráerősítenek. Nem kell attól tartani, hogy hétfőn finomabbak lesznek, ugyanúgy végigviszik majd az ütközéseket és ugyanúgy elmennek a határig, mint eddig. Ez mindkét csapat játékosai számára nagyon fárasztó taktika, de bele kell állni a kihívásba. Az első két meccsen kitapasztalt határokkal jól élve próbálják fizikailag felőrölni a Fehérvárt, fizikai és mentális nyomás alatt tarva. Kedden és pénteken ez részsikerekhez vezetett, de a hétvége alatt Rob Pallin bizonyosan nem ült tétlenül, próbálta kitalálni a bécsi taktika ellenszerét.

A Fehérvárnak is van egy csodafegyvere, a Raktár utcai csarnok semmihez nem fogható atmoszférája. A meredek lelátók szinte rádőlnek a pályára,  talán ebben a csarnokban van a közönség legközelebb a jéghez az egész ligában. Bízunk abban, hogy a vehemens szurkolás is segíthet abban, hogy a bécsi játékosok lába és ütője is megremegjen fontos pillanatokban. E pillanatok kihasználása aztán már a fehérvári játékosok feladata. Az eddigi négy mérkőzésen nem mutatkozott jobb tudásúnak ellenfelünk, de az biztos, hogy ezúttal nekünk kell újat mutatni, mert ha az előző meccsek forgatókönyvét sikerül Boniéknak továbbvinniük a Fehérvár ellenállása nélkül, akkor bajban leszünk.

Fontos rögzíteni, hogy a folytatásban a Volánnak van veszteni valója, de leginkább az álmok teljesülése a tét. Bár az elmúlt négy mérkőzésen megmutatták Bartalisék, hogy képesek legyőzni ezt a bécsi csapatot, de az is nyilvánvaló, hogy a vendégek harcmodora nem fekszik nekünk. Bármi történik a következő két mérkőzésen, az aktuális szezonban mutatott teljesítményt nem ronthatja le. Rob Pallin és csapata legalább egy polccal feljebb diszponálta magát, mint amire bármilyen tényező predesztinálta. Vasárnap kiesett a Znojmo és a Villach, a Fehérvár azonban még legalább két mérkőzést játszik a Vienna Capitalsszal.

“Nagyon szoros ez a párharc – mondja Rob Pallin, a Fehérvár vezetőedzője, aki szombat este a MOL Liga döntőt nézte meg Miskolcon. – A végén az a csapat fog továbbmenni, amelyik összességében kevesebb hibát követ el. Harmadról harmadra gondolkodunk. Így aztán hétfőn a legelső feladatunk az első játékrész megnyerése lesz. A rájátszásban a meccsek 90%-ban fejben dőlnek el, ezért elsősorban mentálisan kell készen állnunk arra, hogy felvegyük a harcot.”

“Mostantól a Fehérváron van a nyomás, győzelmi kényszer alatt játszik – mondta Jim Boni, a Vienna Capitals edzője, egyszersmind alátámasztva, hogy Bécsben elsősorban a lelki hadviselést tekintik fontosnak. – Ha lehetne egy kívánságom, azt kérném, a játékosok végre javuljanak fel a helyzetkihasználásban, ez ugyanis azt jelentené, hogy nyugodtabban játszhatnánk.”

Jonathan Ferland, a csapatkapitány ennyit tett ehhez hozzá: “Nagyon nehéz összecsapás lesz. Még legalább 10%-ot kellene javulnunk, és kiküszöbölnünk a hibáinkat.”

A Fehérvárban minden bizonnyal a már megszokott összetételű sorokat láthatjuk, nincs senki, aki valamilyen ok miatt ne tudna Rob Pallin rendelkezésére állni.

A mérkőzést a Sportklub Tv élőben közvetíti.

Fehérvár–Vienna Capitals 2-5

   

A vendégek húsz perc alatt lelőtték a pályáról a Volánt, fájdalmas, de ez történt. Innen nagyon nehéz volt, de visszakapaszkodott a magyar EBEL-csapat, ám nem játszott elég jól ahhoz, hogy kiegyenlítsen. Akármi is lesz a vége, dicséretesen helyt áll a rájátszásban Rob Pallin együttese.

A rájátszás legfájdalmasabb harmadával kezdődött a mérkőzés. Nem álltunk bele jól a meccsbe, és hátul is sokat hibáztunk, gyakorlatilag Engstrand tartotta a Fehérvárt, mert a Vienna Capitals már az első percekben több ziccert alakított ki a kapunk előtt, szólóból sem egy akadt. Aztán amikor végre életjelet adtunk, gyorsan gólt is kaptunk. Csatát vesztettünk a védőharmadban, a korong Ibererhez került, aki a kékről lőtt, beleért Watkins, és még talán Rotter is, így jutott a korong a kapunkba (0-1). A rossz kezdés után valamelyest közelebb jutottunk a bécsi kapu felé, ebben egy emberelőny is segített minket, de nem ment jól a fór sem. Mind támadásban, mind védekezésben bizonytalanok voltunk, még sosem mutattunk huzamosabb ideig ilyen jeleket a playoffban. Most azonban teljesen szétesett a játékunk, elpattantak a korongok, ütemtelenek voltak a passzok, a lövéseink pedig alaposan elkerülték Zaba kapuját. A 13. percben előbb a játékvezetők rosszindulata kellett ahhoz, hogy befújják a tilost, így bennmaradt a holt fáradt sorunk, de ez sem magyarázza azt a hihetetlen védőhibát, amely nyomán megszülethetett a második bécsi gól. Rob Pallin időt kért, és némileg váratlanul kapust is cserélt, Rajna Miklós először állt a Volán kapujába az egyenes kieséses szakaszban. Sajnos ez sem jelentett megoldást, előbb Rotter játszott tisztán Watkinshoz, majd Iberer lőtt át a kékről emberelőnyben, így a 19. percben már 0-4 állt a táblán. Rosszul helyezkedtünk, folyamatosan csatát vesztettünk a védőharmadban és a kapunk előtt. Romokban hevert az eddig fegyelmezett játékunk.

AVSVIC

Össze kellett szednünk magunkat a szünetben, ez volt a feladat, és ez maximálisan sikerült is. A magyar csapat átvette az irányítást, nyilvánvalóan ehhez az is kellett, hogy a vendégek a 4 gólos előny birtokában szintén változtattak játékukon. A kemény munkának hamar meglett az előnye Kóger Dániel igazi munkás gólt lőtt center posztról a 22. percben. Óriásit küzdött ezért. Előbb emberrel a nyakán tudott befordulni, majd a Zabáról kipattanó korongot három védő között fonákkal ütötte be a bécsi kapus válla felett (1-4). A Capitals lustán és durván játszott, fegyelmezetlenségük eredményeképpen 7 emberelőnyt kaptunk ebben a harmadban, közel három percet játszhatott a Fehérvár kettős előnyben. Sajnos mindez kevés volt az újabb gólhoz, pedig úgy lehetett érezni, a Vienna magabiztos játékát elbizonytalaníthattuk volna egy nagy és eredményes rohammal. Azonban a létszámfölényes helyzetekben kevés volt az ötlet, nagyjából a távoli lövés, kipattanókotrás kombinációra hagyatkoztunk, eredménytelenül. Némi örömöt okozott, hogy Orbán Attila alaposan elverte Puschnikot, bár tegyük hozzá, a közönségszavazat alapján más ellenfelet választottunk volna neki, ez így nagyon egyenlőtlenre sikerült, de azért nem volt baj, hogy megmutattuk, nálunk is van, aki vállalja a keménykedést. A társak is felbátorodtak, Bartalis István látványosan védte meg magát Bois piszkos lökdösése után, és Magosi Bálint is jól tette a csontot Rotternek, amikor kellett. Mindez a sikerhez kevés volt, de jó volt látni, hogy van tartás csapatunkban a letaglozó első harmad után. Sok lehetőségünk volt a második gól megszerzésére, de nem jött össze, néha csak centik hiányoztak. A játékvezetés tán még sosem volt ennyire hazai a szezonban, a kiállítások aránya borzasztó fölényt mutatott a javunkra. A középső harmadot megnyertük, a záró periódust háromgólos hátrányban vártuk. Bizakodva, de realistán.

Bois emberkedése miatt emberelőnyben kezdtük a játékrészt, de kaput eltaláló lövés nélkül telt el ez a két perc, ez rossz előjel volt. A Volán nem játszott jól, de nagyon nagyot küzdött a 15. perctől kezdve, a becsületükért nagyot harcoltak a magyar csapat tagjai. Sorra jöttek a helyzetek, de nem sikerült közelebb zárkózni. Egészen a harmadbeli második előnyig. Ez is nyögvenyelősre sikeredett, de Wehrs csak átlőtte Zabát a 49. percben (2-4). Tovább fokozta a nyomást a Fehérvár, a bécsiek fáradtak, és egyre könnyebben kerültünk helyzetbe. Kóger közelről húzott kapura egy kipattanót, de Zabának szerencséje volt, öt centivel a kötény fölé ment a korong, így elhalt az ölében. A folytatásban is volt hit a gárdánkban, ment előre a kék-fehér társaság, de nem játszott igazán jól, és ezért nem jött össze az egyenlítés. A Capitals két harmadon át csak az eredmény tartására törekedett, és ez a szándéka végül is sikerrel járt. Jim Boni csapata jól védekezett, emberfelettit nyújtott a lövések blokkolása tekintetében, számolhatatlan korongunk akadt el a sárgákban. A végén a kapust is lehoztuk, ebből lőtt egy szabálytalan gólt a Vienna, de a játékvezető megadta Sarauer akadályozása ellenére, semmi nem múlt ezen, ne kérjük számon rajta. 5-2-re vesztettünk, elsősorban azért, mert nem jól álltunk bele a meccsbe.

3-2-re vezet a Capitals a 4 győzelemig tartó párharcban, Rob Pallinék győzelmi kényszerben utaznak Bécsbe a hatodik meccsre. A helyzet azonban három meccse változatlan, két győzelem kell még a továbbjutáshoz.

Semmi sem valósult meg abból, amit elterveztünk

   

Az első harmadban nyújtott teljesítményünk teljességgel elfogadhatatlan volt.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): Az első harmadban nyújtott teljesítményünk teljességgel elfogadhatatlan volt. Buta hibákat vétettünk, semmi sem valósult meg abból, amit elterveztünk. Azt gondoltam, hogy a játékosaim felszívják magukat az ötödik meccsre és megmutatják a valós tudásukat, de nem ez történt. A szünetben kemény szavak hangoztak el az öltözőben, és ez hatott, a folytatásra már úgy jöttünk ki, ahogy a meccset is kezdenünk kellett volna. Lendületes játékunk magával hozta a bécsi kiállításokat, amiket ki kellett volna használnunk, de az emberelőnyös játékunk nem működött ezen az estén. Az előny most már a Bécsnél van, de mindent megteszünk, hogy szerdán győzzünk és a hetedik meccsen, Fehérváron dőljön el a továbbjutás.

Jim Boni (vezetőedző, Vienna Capitals): Kiválóan kezdtük a mérkőzést, végre belőttük a helyzeteinket és ez alapjában határozta meg a meccs képét. A második harmadban aztán elvesztettük a kontrollt, sok felesleges kiállítást szedtünk össze. Nagyobb baj is lehetett volna, ha a speciális egységeink nem védekeznek ilyen jól. Az emberhátrányokban alaposan kitettünk magunkért, sorra blokkoltuk a Fehérvár lövéseit, mindenhova odaértünk. Zsinórban három győzelmet arattunk, megfordítottuk a párharcot, de még nem nyertük meg! Nem szabad kiengednünk, szerdán is maximálisan kell koncentrálnunk, hogy meg tudjuk tenni az utolsó lépést.

Forrás: albavolanhockey.hu

A meccs végi interjúkból kiderül, magunknak ástunk gödröt:

EBEL, 3492 néző. Játékvezetők: Smetana, Johnston, Smeibidlo.
Engstrand: 77,8% (Rajna: 83,3%)
K
Zaba: 92,9% (Kickert)
Ejdepalm, Varga, Kovács, Bartalis, Vincze
1
Iberer, Carson, Magowan, Watkins, Rotter
Orbán, Boivin, Benk, Sikorcin, Marino
2
Fraser, Lakos, Puschnik, Schiechl, Hartl
Wehrs, Szirányi, Kóger, Sarauer, Banham
3
Klimbacher, Peter, Ferland, MacArthur, Foucault
Tokaji, Hetényi P., Németh, Erdély, Magosi
4
Hackl, Grosslercher, Nödl, Bois, Fischer
Rob Pallin, Sille Tamás
E
Jim Boni, Phil Horsky
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:26 VIC Rotter Magowan Iberer
0-2 12:05 VIC Magowan Rotter Watkins
0-3 14:41 VIC Watkins Rotter Nödl
0-4 18:05 VIC PP Iberer Carson Rotter
1-4 21:15 AVS Kóger Banham Boivin
2-4 48:30 AVS PP Wehrs Banham Sikorcin
2-5 58:41 VIC EN Iberer Rotter Carson
28 Kapura lövések száma 21
12 Kiállításpercek 40

A Fehérvár–Vienna Capitals góljai

   

Cimkék: , , , ,

Összes (161)

Utolsó hozzászólások

 1. Raon
    #156
  Raon,   

  @hijjasfogsoR: félreértettél, vagy én nem fogalmaztam pontosan. Nem téged nem tudlak komolyan venni, hanem az olyan pitiáner kötekedést, amilyet fentebb bemutattál. Arról nem is beszélve, hogy bár látszólag nekem mondtad meg a tutit, jó pár dologban magadról árultál el sok mindent.

  Arról, hogy egy szurkoló hogyan teheti a legtöbbet a csapatért, hogy próbálhatja támogatni a szurkolótársait, lehetne beszélgetni - beszélgetni, nem vitatkozni.
  Ahogy arra is van válasz, amit kérdeztél (bár talán erre már rájöttél magadtól is), de nem ilyen hangnemben, nem ilyen keretek között. Nem feltétlenül kell ezt személyesen intézni, de sosem árt valamilyen közös nevező.

  Az egyébként pedig külön téma lehetne, hogy te miket vízionálsz be rólam: a leírtak alapján szerintem biztos, hogy van némi se kép, se hang folt benned ezzel kapcsolatban, de ez végül is a te dolgod. Azt is jó lenne lassan megértened végre, hogy teljesen feleslegesen kötekedsz ezekkel a fővezénylő tábornokos odamondogatásokkal. Én sosem hirdettem magamról, hogy fővezér lennék, egy vagyok az aktívabbak közül, aki igyekszik beletenni a közösbe, amit tud. Ha láttál Bécsben, te is tapasztalhattad, hogy nekem pl. az orgánumom sem igazán alkalmas folyamatos főfőszurkolói tevékenységre - én is tudnék több olyan embert említeni, akik ezt nálam sokkal jobban tudják csinálni. Bécsben ők most nem voltak ott, ezért volt egy feladat/szerep, amit fel kellett vállalni - én meg megoldottam, ahogy tudtam, ennyi és nem több a történet lényege.

  Egyébként ilyenkor szoktam azt mondani, hogy ha csak további pár száz ember feleannyit tenne bele ebbe, mint én, akkor a jelenleg is folyamatosan szurkoló mag mellé csatlakozva ez olyat plusz erőket jelenthetne, hogy a hangunkkal a rolbát is dezintegrálhatnánk a jégről. A kritika jó dolog, de az sosem árt, ha előbb mindenki a saját portáján kezd el sepregetni.

 2. Klaci60
    #157
  Klaci60,   

  @Raon: Vezérem! Én viszont nem láttalak Bécsben! :D (he-he)

 3. beno51
    #158
  beno51,   

  @Klaci60: de még az U20 elődöntőn se

 4. Raon
    #159
  Raon,   

  @Klaci60: amikor ott voltam, nyertünk, nyugodtan fogd rám, hogy miattam estünk ki :)

 5. Raon
    #160
  Raon,   

  @beno51: és sajnos holnap sem leszek, mert dolgozom (na ebből is látszik, hogy milyen egy "vezér" ez)

 6. Klaci60
    #161
  Klaci60,   

  @Raon: ajjaj :(

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
ROM 17:30 SSTBRA 
MOL 18:00 BEOMAC 
  • Arena Sport 4
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
  • M4 Sport
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
ROM 10:30 SSTBRA 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
november 3., csütörtök
U20 15:00 HUNSLO 
EIHC 15:30 AUTITA 
U16 18:00 HUNSLO 
EIHC 19:00 HUNPOL 
U18 19:10 HUNITA 
november 4., péntek
U16 14:40 HUNITA 
NŐI 15:00 FRADEN 
EIHC 15:30 ITAKOR 
NŐI 18:10 HUNNOR 
EIHC 19:00 POLDEN 
U20 19:00 HUNITA 
U18 19:10 HUNAUT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk