Mentálisan kell készen állnunk

   

Tökéletes székesfehérvári kezdés után feltámadni látszik a Vienna Capitals az EBEL negyeddöntőjében, és 2-2-re egyenlített a párharcban. Hétfő este így új sorozat indul, amely 2 nyert meccsig tart. A pályaelőny továbbra is a kiválóan védekező Fehérváré.

Az Ifj. Ocskay Gábor-jégcsarnokban kezdődik az új minisorozat hétfőn este. A hazai pálya eddig általában előnyt jelentett Tokajiéknak, a Volán hazai mérlege a legjobbak közé tartozik a ligában, de a Vienna Capitals az egyik legjobban szereplő csapat idegenben. Négymeccses hazai győzelmi szériának vetett véget a bécsi alakulat kedden, de tegyük hozzá, előtte négyszer vertük őket egy hónap alatt, tehát törvényszerű volt, hogy a sorozat megszakad. Most aztán ideje lenne egy újabbat elkezdeni, ez egyszersmind azt is jelentené, hogy ismét a Fehérváré lehetne majd a pályaelőny.

A Fehérvár fantasztikus védekezőjátékot mutat be a rájátszásban, holott a szezon első felében éppen a rengeteg kapott gól akadályozta az eredményesebb játékot. Most hovatovább a második leghatékonyabb védőmunka a miénk, a kieséses szakasz első 4 meccsén mindössze 9 gólt kapott Christian Engstrand kapus, a 8 csapatos mezőnyben egyedül a Salzburg rendelkezik jobb mutatóval, a Red Bull 8 gólt kapott a Villachtól az első négy meccsen. A többiek mind 10 felett, a Znojmo a leggyengébb 18 beszedett találattal.

AVSVIC

A Vienna Capitals az első két meccsen nem volt képes folyamatos jó játékot nyújtani, sokkal szembetűnőbb volt a folyamatos emberkedésük, fizikai kontaktusra törekvő modoruk. Néhány kirívó szabálytalanság is becsúszott Bois és Lakos révén, de hiba lenne a Capitals egy brutális vagy akár csak inkorrekt csapat fényében feltüntetni. Nyomják a hatékony playoffhokit, keresik a gyenge pontjainkat és ahol megtalálják, ott ráerősítenek. Nem kell attól tartani, hogy hétfőn finomabbak lesznek, ugyanúgy végigviszik majd az ütközéseket és ugyanúgy elmennek a határig, mint eddig. Ez mindkét csapat játékosai számára nagyon fárasztó taktika, de bele kell állni a kihívásba. Az első két meccsen kitapasztalt határokkal jól élve próbálják fizikailag felőrölni a Fehérvárt, fizikai és mentális nyomás alatt tarva. Kedden és pénteken ez részsikerekhez vezetett, de a hétvége alatt Rob Pallin bizonyosan nem ült tétlenül, próbálta kitalálni a bécsi taktika ellenszerét.

A Fehérvárnak is van egy csodafegyvere, a Raktár utcai csarnok semmihez nem fogható atmoszférája. A meredek lelátók szinte rádőlnek a pályára,  talán ebben a csarnokban van a közönség legközelebb a jéghez az egész ligában. Bízunk abban, hogy a vehemens szurkolás is segíthet abban, hogy a bécsi játékosok lába és ütője is megremegjen fontos pillanatokban. E pillanatok kihasználása aztán már a fehérvári játékosok feladata. Az eddigi négy mérkőzésen nem mutatkozott jobb tudásúnak ellenfelünk, de az biztos, hogy ezúttal nekünk kell újat mutatni, mert ha az előző meccsek forgatókönyvét sikerül Boniéknak továbbvinniük a Fehérvár ellenállása nélkül, akkor bajban leszünk.

Fontos rögzíteni, hogy a folytatásban a Volánnak van veszteni valója, de leginkább az álmok teljesülése a tét. Bár az elmúlt négy mérkőzésen megmutatták Bartalisék, hogy képesek legyőzni ezt a bécsi csapatot, de az is nyilvánvaló, hogy a vendégek harcmodora nem fekszik nekünk. Bármi történik a következő két mérkőzésen, az aktuális szezonban mutatott teljesítményt nem ronthatja le. Rob Pallin és csapata legalább egy polccal feljebb diszponálta magát, mint amire bármilyen tényező predesztinálta. Vasárnap kiesett a Znojmo és a Villach, a Fehérvár azonban még legalább két mérkőzést játszik a Vienna Capitalsszal.

“Nagyon szoros ez a párharc – mondja Rob Pallin, a Fehérvár vezetőedzője, aki szombat este a MOL Liga döntőt nézte meg Miskolcon. – A végén az a csapat fog továbbmenni, amelyik összességében kevesebb hibát követ el. Harmadról harmadra gondolkodunk. Így aztán hétfőn a legelső feladatunk az első játékrész megnyerése lesz. A rájátszásban a meccsek 90%-ban fejben dőlnek el, ezért elsősorban mentálisan kell készen állnunk arra, hogy felvegyük a harcot.”

“Mostantól a Fehérváron van a nyomás, győzelmi kényszer alatt játszik – mondta Jim Boni, a Vienna Capitals edzője, egyszersmind alátámasztva, hogy Bécsben elsősorban a lelki hadviselést tekintik fontosnak. – Ha lehetne egy kívánságom, azt kérném, a játékosok végre javuljanak fel a helyzetkihasználásban, ez ugyanis azt jelentené, hogy nyugodtabban játszhatnánk.”

Jonathan Ferland, a csapatkapitány ennyit tett ehhez hozzá: “Nagyon nehéz összecsapás lesz. Még legalább 10%-ot kellene javulnunk, és kiküszöbölnünk a hibáinkat.”

A Fehérvárban minden bizonnyal a már megszokott összetételű sorokat láthatjuk, nincs senki, aki valamilyen ok miatt ne tudna Rob Pallin rendelkezésére állni.

A mérkőzést a Sportklub Tv élőben közvetíti.

Fehérvár–Vienna Capitals 2-5

   

A vendégek húsz perc alatt lelőtték a pályáról a Volánt, fájdalmas, de ez történt. Innen nagyon nehéz volt, de visszakapaszkodott a magyar EBEL-csapat, ám nem játszott elég jól ahhoz, hogy kiegyenlítsen. Akármi is lesz a vége, dicséretesen helyt áll a rájátszásban Rob Pallin együttese.

A rájátszás legfájdalmasabb harmadával kezdődött a mérkőzés. Nem álltunk bele jól a meccsbe, és hátul is sokat hibáztunk, gyakorlatilag Engstrand tartotta a Fehérvárt, mert a Vienna Capitals már az első percekben több ziccert alakított ki a kapunk előtt, szólóból sem egy akadt. Aztán amikor végre életjelet adtunk, gyorsan gólt is kaptunk. Csatát vesztettünk a védőharmadban, a korong Ibererhez került, aki a kékről lőtt, beleért Watkins, és még talán Rotter is, így jutott a korong a kapunkba (0-1). A rossz kezdés után valamelyest közelebb jutottunk a bécsi kapu felé, ebben egy emberelőny is segített minket, de nem ment jól a fór sem. Mind támadásban, mind védekezésben bizonytalanok voltunk, még sosem mutattunk huzamosabb ideig ilyen jeleket a playoffban. Most azonban teljesen szétesett a játékunk, elpattantak a korongok, ütemtelenek voltak a passzok, a lövéseink pedig alaposan elkerülték Zaba kapuját. A 13. percben előbb a játékvezetők rosszindulata kellett ahhoz, hogy befújják a tilost, így bennmaradt a holt fáradt sorunk, de ez sem magyarázza azt a hihetetlen védőhibát, amely nyomán megszülethetett a második bécsi gól. Rob Pallin időt kért, és némileg váratlanul kapust is cserélt, Rajna Miklós először állt a Volán kapujába az egyenes kieséses szakaszban. Sajnos ez sem jelentett megoldást, előbb Rotter játszott tisztán Watkinshoz, majd Iberer lőtt át a kékről emberelőnyben, így a 19. percben már 0-4 állt a táblán. Rosszul helyezkedtünk, folyamatosan csatát vesztettünk a védőharmadban és a kapunk előtt. Romokban hevert az eddig fegyelmezett játékunk.

AVSVIC

Össze kellett szednünk magunkat a szünetben, ez volt a feladat, és ez maximálisan sikerült is. A magyar csapat átvette az irányítást, nyilvánvalóan ehhez az is kellett, hogy a vendégek a 4 gólos előny birtokában szintén változtattak játékukon. A kemény munkának hamar meglett az előnye Kóger Dániel igazi munkás gólt lőtt center posztról a 22. percben. Óriásit küzdött ezért. Előbb emberrel a nyakán tudott befordulni, majd a Zabáról kipattanó korongot három védő között fonákkal ütötte be a bécsi kapus válla felett (1-4). A Capitals lustán és durván játszott, fegyelmezetlenségük eredményeképpen 7 emberelőnyt kaptunk ebben a harmadban, közel három percet játszhatott a Fehérvár kettős előnyben. Sajnos mindez kevés volt az újabb gólhoz, pedig úgy lehetett érezni, a Vienna magabiztos játékát elbizonytalaníthattuk volna egy nagy és eredményes rohammal. Azonban a létszámfölényes helyzetekben kevés volt az ötlet, nagyjából a távoli lövés, kipattanókotrás kombinációra hagyatkoztunk, eredménytelenül. Némi örömöt okozott, hogy Orbán Attila alaposan elverte Puschnikot, bár tegyük hozzá, a közönségszavazat alapján más ellenfelet választottunk volna neki, ez így nagyon egyenlőtlenre sikerült, de azért nem volt baj, hogy megmutattuk, nálunk is van, aki vállalja a keménykedést. A társak is felbátorodtak, Bartalis István látványosan védte meg magát Bois piszkos lökdösése után, és Magosi Bálint is jól tette a csontot Rotternek, amikor kellett. Mindez a sikerhez kevés volt, de jó volt látni, hogy van tartás csapatunkban a letaglozó első harmad után. Sok lehetőségünk volt a második gól megszerzésére, de nem jött össze, néha csak centik hiányoztak. A játékvezetés tán még sosem volt ennyire hazai a szezonban, a kiállítások aránya borzasztó fölényt mutatott a javunkra. A középső harmadot megnyertük, a záró periódust háromgólos hátrányban vártuk. Bizakodva, de realistán.

Bois emberkedése miatt emberelőnyben kezdtük a játékrészt, de kaput eltaláló lövés nélkül telt el ez a két perc, ez rossz előjel volt. A Volán nem játszott jól, de nagyon nagyot küzdött a 15. perctől kezdve, a becsületükért nagyot harcoltak a magyar csapat tagjai. Sorra jöttek a helyzetek, de nem sikerült közelebb zárkózni. Egészen a harmadbeli második előnyig. Ez is nyögvenyelősre sikeredett, de Wehrs csak átlőtte Zabát a 49. percben (2-4). Tovább fokozta a nyomást a Fehérvár, a bécsiek fáradtak, és egyre könnyebben kerültünk helyzetbe. Kóger közelről húzott kapura egy kipattanót, de Zabának szerencséje volt, öt centivel a kötény fölé ment a korong, így elhalt az ölében. A folytatásban is volt hit a gárdánkban, ment előre a kék-fehér társaság, de nem játszott igazán jól, és ezért nem jött össze az egyenlítés. A Capitals két harmadon át csak az eredmény tartására törekedett, és ez a szándéka végül is sikerrel járt. Jim Boni csapata jól védekezett, emberfelettit nyújtott a lövések blokkolása tekintetében, számolhatatlan korongunk akadt el a sárgákban. A végén a kapust is lehoztuk, ebből lőtt egy szabálytalan gólt a Vienna, de a játékvezető megadta Sarauer akadályozása ellenére, semmi nem múlt ezen, ne kérjük számon rajta. 5-2-re vesztettünk, elsősorban azért, mert nem jól álltunk bele a meccsbe.

3-2-re vezet a Capitals a 4 győzelemig tartó párharcban, Rob Pallinék győzelmi kényszerben utaznak Bécsbe a hatodik meccsre. A helyzet azonban három meccse változatlan, két győzelem kell még a továbbjutáshoz.

Semmi sem valósult meg abból, amit elterveztünk

   

Az első harmadban nyújtott teljesítményünk teljességgel elfogadhatatlan volt.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): Az első harmadban nyújtott teljesítményünk teljességgel elfogadhatatlan volt. Buta hibákat vétettünk, semmi sem valósult meg abból, amit elterveztünk. Azt gondoltam, hogy a játékosaim felszívják magukat az ötödik meccsre és megmutatják a valós tudásukat, de nem ez történt. A szünetben kemény szavak hangoztak el az öltözőben, és ez hatott, a folytatásra már úgy jöttünk ki, ahogy a meccset is kezdenünk kellett volna. Lendületes játékunk magával hozta a bécsi kiállításokat, amiket ki kellett volna használnunk, de az emberelőnyös játékunk nem működött ezen az estén. Az előny most már a Bécsnél van, de mindent megteszünk, hogy szerdán győzzünk és a hetedik meccsen, Fehérváron dőljön el a továbbjutás.

Jim Boni (vezetőedző, Vienna Capitals): Kiválóan kezdtük a mérkőzést, végre belőttük a helyzeteinket és ez alapjában határozta meg a meccs képét. A második harmadban aztán elvesztettük a kontrollt, sok felesleges kiállítást szedtünk össze. Nagyobb baj is lehetett volna, ha a speciális egységeink nem védekeznek ilyen jól. Az emberhátrányokban alaposan kitettünk magunkért, sorra blokkoltuk a Fehérvár lövéseit, mindenhova odaértünk. Zsinórban három győzelmet arattunk, megfordítottuk a párharcot, de még nem nyertük meg! Nem szabad kiengednünk, szerdán is maximálisan kell koncentrálnunk, hogy meg tudjuk tenni az utolsó lépést.

Forrás: albavolanhockey.hu

A meccs végi interjúkból kiderül, magunknak ástunk gödröt:

EBEL, 3492 néző. Játékvezetők: Smetana, Johnston, Smeibidlo.
Engstrand: 77,8% (Rajna: 83,3%)
K
Zaba: 92,9% (Kickert)
Ejdepalm, Varga, Kovács, Bartalis, Vincze
1
Iberer, Carson, Magowan, Watkins, Rotter
Orbán, Boivin, Benk, Sikorcin, Marino
2
Fraser, Lakos, Puschnik, Schiechl, Hartl
Wehrs, Szirányi, Kóger, Sarauer, Banham
3
Klimbacher, Peter, Ferland, MacArthur, Foucault
Tokaji, Hetényi P., Németh, Erdély, Magosi
4
Hackl, Grosslercher, Nödl, Bois, Fischer
Rob Pallin, Sille Tamás
E
Jim Boni, Phil Horsky
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:26 VIC Rotter Magowan Iberer
0-2 12:05 VIC Magowan Rotter Watkins
0-3 14:41 VIC Watkins Rotter Nödl
0-4 18:05 VIC PP Iberer Carson Rotter
1-4 21:15 FHA Kóger Banham Boivin
2-4 48:30 FHA PP Wehrs Banham Sikorcin
2-5 58:41 VIC EN Iberer Rotter Carson
28 Kapura lövések száma 21
12 Kiállításpercek 40

A Fehérvár–Vienna Capitals góljai

   

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum