A Fehérvár gyors játékkal válaszolna a Capitalsnek

   

Kicsit megtorpant a Fehérvár lendülete kedden este a Vienna Capitals elleni EBEL-elődöntő harmadik mérkőzésén, ám az előny így is a mieinknél van. A bécsiek az erőben, a székesfehérváriak a tempós játékban látják a győzelemhez vezető megoldást.

Rendkívül optimista kell legyen az, aki előzetesen azt várta, hogy úgy kezdődik majd a párharc, hogy háromból hármat húznak be Kógerék, mégis volt erre esély. Hogy nem így történt, az is azt bizonyítja, hogy az ellenfél kiváló csapat. Mást persze nem is várhattunk a Vienna Capitalstól, elvégre a liga egyik leggazdagabbja, nem mellesleg a CHL egyik alapítója, és tőle a langyos teljesítmény, a távolmaradás a legjobb négy küzdelmétől nem nagyon fogadható el. Pénteken este a bécsiek hazai jégen próbálhatják meg kiegyenlíteni a párharcot. tegyük gyorsan hozzá, még ebben a nem kívánt esetben is a Fehérvárnál maradna a pályaelőny, úgyhogy veszteni valójuk elsősorban a bécsiek van pénteken.

Még akkor is, ha a keddi hazai vereségével átmenetileg könnyebbé tette ellenfele helyzetét a Fehérvár. Továbbra is a sokszoros magyar bajnok van lépéselőnyben, de a Bécs a 4. összecsapáson egyenlíthet, ebben az esetben újra kezdődhetne a csata, 2 nyert meccsig, fehérvári pályaelőnnyel. A szívünknek azonban sokkal kedvesebb a másik szcenárió, amely szerint a Fehérvár péntek este Bécsben 3 meccslabdát szerezhet a továbbjutáshoz, amennyiben nyer.

VICAVS8

A legutóbbi találkozón a Fehérvár több olyan hibát is elkövetett, amilyet eddig egyszer sem. Így a második harmad egyértelmű bécsi dominanciája mellett is a gólokat gyakorlatilag a Fehérvár játékosai ajándékozták Jim Boni csapatának. Ez a folytatásra nézve azért biztató, mert mutatja, rajtunk múlnak a dolgok, kezünkben vannak a meccsek, de a győzelemhez a kulcshelyzetekben hibátlant kell nyújtani, ami csak leírva könnyű természetesen.

A harmadik mérkőzésen is a magyar csapat került gólelőnybe, de először fordult elő a rájátszásban, hogy a fehérvári vezetést követően a Capitals egyenlíteni, majd fordítani tudott. Az osztrákok ebben a szakaszban igazi csapatmunkát valósítottak meg, mindenki hozzátette a magáét a sikerhez, miközben a fehérváriak játéka igencsak szétesett, az eddigi magabiztosság húsz percre elillant. Sajnos a harmadik harmadban csak egy hazai gól született, de a játék képe biztató volt, benne volt a meccsben az egyenlítés, de végül ez a teljesítmény már nem volt elegendő a középső harmad kompenzálásához. Nincs semmi veszve, a Volán ebben a szezonban már többször megmutatta, hogy Bécsben is tud nyerni.

“A legutolsó meccsen néhány olyan hibát is elkövettünk, amelyet a rájátszásban már nem szabat – értékelt Rob Pallin, a Fehérvár AV19 vezetőedzője. – Ezeket a legközelebbi csatára ki kell küszöböljük. Megint négy sorral fogunk játszani, igyekszünk test test elleni játékra alapuló, gyors jégkorongozást bemutatni. Óriási csatát várok, minden egyes centiméter területért meg kell majd küzdenünk. A sorokban nem tervezek változtatásokat.”

Ez utóbbiban csak Vincze Péter edzésen összeszedett sérülése okozhat változást, amennyiben a junior korú csatár nem tudja vállalni a játékot.

“Úgy kell folytatnunk, ahogy Magyarországon abbahagytuk – mondja Peter MacArthur, a bécsiek csatára. – Ha sikerül ezt megtennünk, akkor kiegyenlíthetünk a párharcban.”

Jim Boni, a Volán kiütését a fizikai hokira alapozó bécsi vezetőedző optimistán látja az esélyeiket. “Elmondható, hogy tényleg 22 férfiember küzd együtt a továbbjutásért – elmélkedett. – Pénteken is be fogjuk lőni a helyzeteinket, és azzal 2-2-re alakítjuk a párharcot. Minél tovább tart majd a sorozat, annál jobbak lesznek az esélyeink.”

Vienna Capitals–Fehérvár 2-1

   

A bécsi csapat minden tudására szükség volt ahhoz, hogy a hosszabbításban kiegyenlítse a párharc állását. A Fehérvár jobban játszott, mint legutóbb, de ha csak kicsivel is, kevés volt ez a produktum a harmadik sikerhez. Az izgalom fokozódik, a rájátszás hangneme a tetőfokára hág hétfőn.

Szerencsére felépült Vincze Péter, így változatlan csapattal állt ki a Fehérvár Bécsben is. Az első harmadbeli játék megegyezett az előző bécsi meccsen látottal. Erősebben támadott a hazai csapat, de jól védekezett a Volán, és egy kiváló kontra végén meg is szerezte a vezetés. Varga harcolt meg a korongért, amelyet Orbán tökéletesen löbbölt Magosi elé, aki bevitte a harmadba, hátrahagyta az érkező Sikorcinnak, és a harmadik sor centere kihasználta, hogy Zaba ebben a sorozatban gyakorlatilag védtelen a botos felső sarkos bombákkal szemben. Ezúttal ritkán látható módon a korong fölé nyúlt, így a 10. percben 0-1 állt a táblán. Egymás után 2-3 jó támadást is vezettünk, elérhető közelségben volt a kétgólos előny, de kétszer is csak centikkel lőttünk mellé, amikor Zaba már verve volt. A bécsiek nem álltak meg, jöttek előre, és várható volt, hogy nem lesz jó vége annak, hogy sokszor beszorulunk. A 14. percben érett góllá a nyomás, MacArthur a apuhoz közel beleért Ferland centerezésébe, a korong átment az Engstrand szinte zárt lábai között megmaradt másfél korongnyi helyen (1-1). A folytatásban mindkét kapu forgott veszélyben, de nem reklamálhattunk, hogy 1-1-gyel mentek az öltözőbe a csapatok. A döntő negyedik meccsén először nem sikerült vezetéssel zárnunk az első harmadot. A Vienna Capitals hozta a kőkemény játékát, de nem lépték túl a határt, az amerikai-olasz bírópáros engedte a férfias playoffharcot.

VICAVS 2

A második harmadban a Fehérvár fokozatosan dolgozta vissza magát a mérkőzésbe. Hatalmas cselekedet volt ez, a magyar csapat végigjárta ugyanazt a stációt, mint legutóbb idehaza 1-3 után, de nagy különbség volt, hogy ezúttal 1-1-ről kellett megindulni a hegyen felfelé. Sikerült. Ez a harmad teljesen kiegyenlített játékot hozott, sőt minimális mértékben a mi akaratunk érvényesült. A párharcokat nagyobb arányban nyertük, gyorsak és ötletesek voltak a támadásaink. Mindehhez természetesen kellett, hogy Engstrand ismét parádés formában védett, több hátsó bizonytalanságot is korrigálni tudott, nem úgy, mint a párharc harmadik meccsén. Nagyon izgalmas és mozgalmas húsz perc volt ez, még akkor is, ha gól nem esett. A negyedik sorok kevés szerephez jutottak, és egyre jobban tolerálták játékosaink a sípszó vagy játékhelyzet utáni felesleges, ámde bosszantó provokációkat. Döntetlenről indítottuk a záró harmadot.

49 másodperc kettős előnyben kezdtük a harmadik harmadot, de nem sikerült kihasználni, majd Kógert kiszórták ugyanazért, amiért Watkinsot a második harmadban, odaszúrt a kapusnak, így a végén még mi kerültünk hátrányba, de ez nem számított. A harmadik harmad első fele nem volt a miénk, de meg tudtuk tartani a Vienna Capitalst, még ha ehhez minden erőnkre szükség is volt. Egyértelműen a bécsiek akarata érvényesült, de ez csak a kapu előteréig tartott, mert vagy pontatlanabbak, vagy lassabbak voltak a kapu előtt. A harmad második felében előrébb tolta állásait a Volán, ekkor többet is lőtt kapura, még a gól is benne volt a játékában, többet is lőttünk ebben a harmadban kapura, de nem esett gól. Legyünk őszinték, ez a játékvezetők nagy hibájának köszönhető, a Vienna Capitals szabályos körülmények között lőtt gólt az 55. percben, de korán fújta le az akciót a kapu mögött álló bíró, szabályos gólt vett el a Bécstől. Maradt tehát az 1-1, ez azt jelentette, hogy a negyeddöntő során először hosszabbítás következett a 60 perc játékidő után.

A 18 perces szünetet követően a sors igazságot szolgáltatott a hazaiaknak, a kiválóan játszó fiatal bekk, Peter a 62. percben átlőtte a magyar védelmet és a kapust is, ezzel 2-1-re nyert a Vienna Capitals. Teljesen megérdemelten nyert Jim Boni csapata, a párharc 2-2-re áll.

A pénteki teljesítményért is dicséretet érdemel Rob Pallin csapata, van ilyen, hogy kevés az, amit ki tudunk rakni a jégre, erről szól a rájátszás. 2-0-s vezetésünk után egyenlített a rivális, a pályaelőny továbbra is a miénk, de a lélektani előny a bécsiekre szállt. Hétfőn újabb fontos és újabb sorsfordító mérkőzés vár ránk, Székesfehérváron.

EBEL, 5250 néző. Játékvezetők: Gamper, Hribar, Pardatscher.
Zaba: 96,2% (Kickert)
K
Engstrand: 94,6% (Rajna)
Iberer, Carson, Ferland, MacArthur, Foucault
1
Wehrs, Szirányi, Kóger, Sarauer, Banham
Fraser, Lakos, Magowan, Watkins, Fischer
2
Ejdepalm, Varga, Kovács, Bartalis, Marino
Klimbacher, Peter, Nödl, Bois, Rotter
3
Orbán, Boivin, Benk, Sikorcin, Magosi
Hackl, Puschnik, Grosslercher, Schiechl, Hartl
4
Tokaji, Hetényi P., Németh, Erdély, Vincze
Jim Boni, Phil Horsky
E
Rob Pallin, Sille Tamás
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 09:00 AVS Sikorcin Magosi Benk
1-1 13:36 VIC MacArthur Ferland Iberer
2-1 61:59 VIC Peter Nödl Rotter
37 Kapura lövések száma 26
6 Kiállításpercek 4

A Vienna Capitals–Fehérvár videó-összefoglalója

   

Cimkék: , , ,

Összes (87)

Utolsó hozzászólások

 1.   #82
  jakim,   

  @F. Kapus: es a hot dogban is nekem volt van igazam. Ha nem tudnak szolgaltattni mas kell helyettuk. Ez a realitas. A tobbi duma. Olyan mint a remego lab! Viccessssss

 2. F. Kapus
    #83
  F. Kapus,   

  @jakim: Hát az enyém nem szokott remegni, én 1-3-nál is biztatom a csapatomat (érdeklődj az adekvát történetről középen a dobosoknál, hadd ne magasztaljam magam itt tovább e tárgykörben :), sőt 0-5-nél is. Mosolyogva, bizakodva, de teli torokból, nem beszarva, főleg amikor így játszik a csapatom, hogy le a kalappal. És ha nem nyerünk, nem szidom, hanem továbbra is biztatom őket, nem a hotdogért állok sorba, vagy indulok idő előtt haza.
  De ha már leragadtál és személyeskedést bírtál csinálni a lábremegésből, az azért ugye megvan, hogy nem arra gondoltam, hogy Rotter majdnem összerogyott korongvezetés közben a félelemtől? Hanem mondjuk arra, hogy 30 percen át 1-1-nél baromi óvatosan játszottak, hárman hátul maradtak, ha kellett, mert bizony nem voltak annak a tudásnak a birtokában, amit te itt vágsz, hogy sanszunk nem volt. Ezt ők 1-1-nél, amikor egy kapott góllal 3-1-re elment volna a Volán a párharcban, nemigen érezték. Ez racionális is, volt 3-4 nagy helyzetünk, csak nem ment be, hiányzott pár centi, ilyen ez a játék. Máskor bement, akkor nyertünk, most nem, ezért vesztettünk, megérdemelten. Teljesen mást játszottak, mint egy olyan csapat, amelyik egyértelműen dominál a másik felett.
  Máskor jelezd nekik, hátha megnyugszanak.

 3.   #84
  miz,   

  @F. Kapus: F. Kapus(#232274): Amit írsz az a második 30 percre volt igaz, a nem megadott góltól kezdve meg 99%-ra vettem hogy behúzzuk.

 4. F. Kapus
    #85
  F. Kapus,   

  @miz: ezt írtam nagyjából én is :) "a második harmadban és a harmadik első felében". Az utolsó 10 percben azt éreztem, a Vienna le akarja zárni.

 5. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #86
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @miz: behuztuk volna, ha ott rakapcsolunk, ahogy ilyenkor ra szokas kapcsolni...

 6.   #87
  petyagergő,   

  Azt a mindenit, a Znojmo befejezte idénre!!! A Villach is, de az várható volt.
  Znojmo ügyben azért össze kell szednem az államat a földről. ...
  Szegeny cseh szurkolók, három hazai vereséggel zártak egy nem is rossz szezont.
  Ezzel viszont ha jól számolom, továbbjutás esetén a Linzcel játszanánk a sovár helyett.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 17., hétfő
ROM 10:00 GALSST 21-2VÉGE
MOL 18:00 DABFTC 8-1VÉGE
  • M4 SPORT
október 18., kedd
MOL 17:00 GALSSC 8-4VÉGE
ROM 17:30 BRAPRO 4-2VÉGE
U20 18:40 VASMIS 5-2VÉGE
EBEL 19:15 AVSZNO 3-4 HVÉGE
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
NHL 01:30 PITSJS 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 VANBUF 
  • SPÍLER TV
KHL 14:00 KUNTRA 
  • SPORT 1
KK 15:30 MISJES 
MOL 18:00 DHKFTC 
MOL 18:30 BRASCC 
MOL 18:30 TITBEO 
KK 19:00 GALTYC 
október 22., szombat
EBJL   EHLHKB 
EBYSL   TRKMAC 
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
EBYSL   HCIAVS 
EBYSL   SLLHKB 
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
EBYSL   VASEHL 
U18 17:00 ETOVAS 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
EBYSL   AVSOLL 
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk