Pénteken sok minden eldőlhet a MOL Liga döntőjében

   

Ha a harmadik meccset is megnyeri a Miskolc, az Újvárnak nem sok esélye marad arra, hogy visszajöjjön. Ha viszont Hurtajék meg tudnak újulni, akkor nyílttá tehetik a párharcot. Ebben ezúttal már a legutóbb hiányzó Erik Weissmann is segítségükre lesz.

A szerdai mérkőzés az egyoldalú eredmény ellenére roppant érdekesen alakult. Az első harmad kiegyenlített játékot hozott, amelynek első felében a Zámky, a második felében a Miskolc dominált, gólt azonban egyikük sem tudott lőni. Aztán Tóth Adrián gólja a 25. percben megtörte a jeget és onnan, a második sor vezérletével már csak egy csapat volt a pályán. Az újváriak célja nem is lehet más, mint az első harmad játékát megismételni és kinyújtani. Ez nem lesz egyszerű, hiszen ebben a periódusban fizikailag is igyekeztek felvenni a versenyt a hazaiakkal, amire egyrészt nem minden soruk egyformán alkalmas, másrészt a saját fegyverével aligha tudják legyőzni a Miskolcot. Valamit tehát ki kell találniuk ahhoz, hogy útját tudják állni a miskolci rohamoknak.

0311misnz09

Fotó: Bán Olivér

Mellettük szól, hogy ugyan idén eddig nyolcból nyolc meccset buktak döntőbeli riválisukkal szemben, hazai pályán mindig nagyon szoros meccseket játszottak velük, amelyek kétszer rávezetésekkel, egy alkalommal pedig hosszabbításban dőltek el. A győzelemhez vezető út legfontosabb mérföldköve rögtön nem tűnik egyszerűnek, hiszen kevés gólon kell tartani a Miskolcot. Ez az Érsekújvárnak idén még nem sikerült, de meglepő módon a többi csapatnak igen. Az alapszakasz 42 meccse során nem kevesebb mint 13 alkalommal lőtt háromnál kevesebb gólt a Miskolc, ezekből érdekes módon csak egyet tudott megnyerni a rendes játékidőben, további kettőt pedig büntetőkkel. A fennmaradó tíz meccset elvesztette a csapat, hetet ráadásul rendes játékidőben. Kapott gól nélkül egy csapat egyetlenegyszer úszta meg a Miskolccal való találkozást, mégpedig a Ferencváros. Ha a Brassó elleni elődöntőt is idevesszük, valamivel kedvezőbb a mérleg, hiszen Jerry Anderssonéknak kétszer is sikerült megúszni két kapott góllal, az elsőt hosszabbításban, a másodikat lőtt gól nélkül bukták el.

Mindazonáltal mint említettük, az Újvár eddig nem ilyen meccseket játszott a borsodiakkal, a hat alapszakaszbeli mérkőzésen kereken 30 gólt kaptak, ami ötös átlagnak felel meg. Ebbe a képbe illeszkedett a szerdai meccs is, csak ezúttal a zöld-fehér találatok maradtak el. Tehát valami nagyon újat kell Lubomir Hurtajnak kitalálnia. Az is lehet persze, hogy 3-0 után eleve feladták a reménytelen küzdelmet és már akkor a pénteki összecsapásra koncentráltak, ez azonban szerintünk inkább csak elméleti lehetőség, amely ha így is volt, akkor sem múlt el nyomtalanul a játékosokban és elsősorban a kapusokban.

És ha már a kapusokról szó esett, eddig ezt a különpárbajt a Jegesmedvék csapata hozza, Bálizs megingathatatlannak tűnt, míg a túloldalon a cseh Extraligából az EBEL-en át érkező Cikánek bizony benne volt a kulcsfontosságú második miskolci találatban. Ilyeneket a továbbiakban sem engedhet meg magának egyik csapat sem. Információink szerint a Miskolcban mindenki egészséges, az Érsekújvárban azonban Huba, Brandis és Marek Dubec játéka több mint kérdéses. Más kérdés, hogy az Érsekújvár legutóbb az egyik legjobbját, Erik Weissmannt nélkülözni volt kénytelen, ő pénteken visszatér, és ez nagyon lényeges különbség lesz. Tomas Chrenko kiesése pedig erre a szezonra már véglegesnek tűnik.

Lényeg a lényeg, a döntő 2-0-s miskolci előnyről folytatódik, a szakadék szélén áll az Újvár, pénteken kiderül, hogy sikerül-e megkapaszkodnia, vagy kibillenti őt egyensúlyából a Miskolc.

Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc): Megmondom őszintén, nagyobb ellenállásra számítottam szerdán, és ha mondjuk az első harmadban lőnek egy gólt, akkor komolyabb kihívás várt volna ránk. A Brassó elleni első mérkőzés tapasztalatait nagyon jól használtuk fel. Akkor is két hét szünet után léptünk jégre, és a vendégek kis híján megleptek bennünket. Éppen ezért azt kértem a csapattól, hogy az első harmadban a szokásosnál is egyszerűbben játsszunk addig, amíg fel nem vesszük a tempót, és a kétheti rozsda le nem pereg rólunk. A cél az volt, hogy minél kevesebb lehetőséget adjunk az ellenfélnek, és ezt sikerült megoldani. Utána pedig már kellően felpörögtünk, és minden tekintetben az Érsekújvár fölé nőttünk. Pénteken ismét 0-0-ról indulunk. Az alapszakaszban háromszor játszottunk ott, és bár valamennyi alkalommal győztünk, mindig kellett valami extra a végén. Nem úgy kezdtük ezeket a meccseket, ahogyan kellett volna, és most erre nagyon oda kell figyelnünk. Az első perctől kezdve olyan teljesítményt kell nyújtanunk, amelyre tudunk építkezni. Itt nem arra gondolok, hogy egyből meg kell szereznünk a vezetést, sokkal inkább arra, hogy olyan akarás és tűz jellemezze a játékunkat, amely végül eredményre vezet bennünket. Az Érsekújvár ellen kulcsfontosságú, hogy egyszerűen játsszunk, ám ez önmagában nem elég, hatékonynak is kell lennünk. Ha mindenki megvalósítja a feladatát, akkor bizonyos helyzetekben gondolkodás nélkül is tudják, hogy hol jön a társ, hol helyezkednek a többiek, és ilyenkor sokkal könnyebb a megbízható, egyszerű megoldást választani. Ez lesz az egyik legfontosabb alkotóelem a játékunkban, erre lesz szükség ahhoz, hogy eredményesek legyünk pénteken este is.

A mérkőzésen telt ház várható, az előzetes becslések szerint 100-150 miskolci szurkoló utazik Érsekújvárra. A két tábor között sosem volt feszültség, biztosak lehetünk benne, hogy ezúttal is sportszerű szurkolást láthatunk majd, ahogy az előző mérkőzésen Miskolcon.

A találkozót a szlovák Digi Sport 3 és várhatóan a MOL Liga Tv élőben közvetíti. (Update: a Digi nem adja, a magyar közvetítést vették volna át, tévesen maradt kint a szlovák honlapon.)

Érsekújvár–Miskolc 2-3

   

A döntő harmadik meccsén csak megnehezíteni tudta a Miskolc dolgát a felvidéki csapat. Pedig az Érsekújvárnak komoly esélyei voltak a mérkőzés megnyerésére, ám a hazaiknál komoly egyéni hibák, a vendégeknél pedig hősies csapatmunka, Bálizs Bence és Tóth Adrián kivételes formája 3-2-es miskolci győzelmet eredményezett.

A mérkőzés első harmada nagyon hasonló képet mutatott, mint a miskolci 7-0 alkalmával. Két egyenlő erejű csapat közepes iramú, inkább biztonságra törekvő, de ezzel együtt fizikailag kemény, helyenként kimondottan pokróc stílusú, maximálisan playoffszagú játékát láthattuk. Ezzel együtt egyértelműen a Miskolc dominált, a hazaiak egy-két rövidebb periódust leszámítva nem tudtak folyamatosan építkezni. A harmad egyetlen emberelőnye már fél perc után eljött, Cohent látták szabálytalannak a játékvezetők. Faith helyzetét leszámítva azonban ezt könnyedén védekezték ki a vendégek. Ráadásul Roczanov hátrányban is szólót vezethetett, Cikáneknek minden tudományára szüksége volt, hogy megvédje csapatát a góltól. A továbbiakban kiegyenlített játék folyt, a kapusok stabilan álltak a lábukon. A 12. percben Rejzek ment a 4. sorból verekedni, Tóth Adrián érezte, hogy ez nem az a tét, amiért érdemes ledobni a kesztyűt, ráadásul fél kézzel is jégre vitte a 22 éves csatárt, ezzel együtt jogos volt a páros. A harmad utolsó öt perce ismét a Miskolcé volt, de ezúttal az Érsekújvár szerzett vezetést. Az utolsó percben Faith tette vissza a korongot a kapu mögül Dubec ütőjre, ahonnan az bepattant Bálizs lábai között a kapuba. Nem volt veszve semmi, fél perccel később Becze találta magát teljesen üresen az ellenfél kapuja előtt, azonban kimaradt az üres kapus helyzet, így megérdemelt 1-0-val kezdődött az első szünet.

NZAMIS

A második játékrészt egyértelműen nagyobb iramban kezdte a Miskolc, azonban ez nem tartott sokáig, hiszen O’Donnell már a 25. percben megkapta első kiállítását. Az Érsekújvár ezzel csengettek be, az előnyt sokkal jobban játszotta meg, mint az első harmadban, bár Faith fegyelmezetlensége miatt az előny csak másfél percig tartott. Kiegészülvén, a Miskolc azonnal visszavette a kezdeményezést, amit Dansereau lövése is jelzett a 28. percben. Az erőfeszítéseknek meg is lett az eredménye, egy perccel később Becze tette be a korongot Metcalfe elé a harmadba, az újvári védő nem vette komolyan a csatárt, aki lövésre szánta el magát szinte a kék vonal magasságából, Cikánek pedig nagyon hasonló gólt kapott, mint az első meccsen a második gólja volt. Egy perccel később ismét Metcalfe került a középpontba, ezúttal azonban a büntetőpadra kellett kiülnie, az előnyt pedig Kowalczyk passzából Uram értékesítette.

Itt azonban még nem volt vége a vendégek megpróbáltatásainak, Becze ugyanis végleges fegyelmit érően szabálytalankodott Krállal szemben. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a meccset is eldönthette volna az Érsekújvár, ehelyett Kowalczyk szabálytalankodott, majd reklamált buta módon, amiért 2+10 perces büntetést kapott. Ezzel egyből két legyet ütött a Miskolc, hiszen egyrészt majdnem felelződött a hátrány, másrszt Kowalczyk kék vonalas lövései kiestek az előnyös repertoárból. Ezzel azonban még nem elégedtek meg a népkertiek, az emberhátrány végén Dudas és Metcalfe vezette Cikánekre a korongot, az akciót legközelebbről kísérő játékos pedig Cohen, így nem is lehetett kérdés a vége, a két első szűk területen is megoldotta, végül Dudas vollt a befejező ember. Nem sokkal később még Popovics hagyott ki egy égbekiáltó ziccert, de a vendégek így is elégedettek lehettek, hogy ezt a harmadot sikerült 2-1-re hozniuk, 2-2-re kiegyenlítve az állást. Pedig az Érsekújvár összesen 9 percnyi emberelőnnyel gazdálkodhatott ebben a periódusban, ebből két és felet a négy emberrel felálló miskolciak semlegesítése emésztett fel, a maradék hat és félben pedig hibátlanul működött a vendégek hátrányos védekezése.

Ennek legjobban a miskolciakon túl a semleges nézők örülhettek, hiszen a 3. harmadra sem dőlt el a meccs. A záró húsz perc újvári kiállítással kezdődött, Faith könyökését még el lehetett engedni Tóthtal szemben, de amikor ütővel próbálta meg ugyanezt, jogosan ült ki két percre. Az előny is pörgős játékot hozott, a legnagyobb helyzet Roczanov előtt adódott, aki a negyedik sorban kezdett, majd felkerült a harmadikba, Becze kiesésével pedig egészen a speciális egységig jutott gyakorlatilag két harmad alatt. A hátrány kivédekezése után átvette az irányítást a Zámky, a 45. percben Uram ugrott ki szólóban, ám Bálizs nagyon jól védett. Akárcsak Stefanka távoli, majd Durco közeli helyzeténél. A Miskolc előtt is adódtak lehetőségek, de egyre többször alakult ki egyre nagyobb zavar Bálizs kapuja előtt, amin azonban határozottan igyekeztek úrrá lenni a vendégek. Így telt a harmad nagy része, Bálizs egyértelműen a meccs egyik embere lett.

Az utolsó öt perc azonban Gőz lehetőségével indult, a hátvéd kiválóan került helyzetbe, nem sokon múlt, hogy lövése utat találjon Cikánek kapujába. Egy perccel később azonban már nem volt orvosság, egy kontra végén a döntő eddigi egyik legjobbja, Tóth Adrián kapott gyönyörű passzt Hajóstól, minek következtében négy s fél perccel a rendes játékidő vége előtt először vezetett a Miskolc. Két és fél perccel a vége előtt kapust cserélt a Zámky, ez lehetőséget adott kisebb tanácskozásra is. Az utolsó percre Krajcovic is lejött, majd Hurtaj időt is kért. Mindez azonban már nem segített, a komoly erényeket felvonultató Miskolc nyerni tudott egy nagyon nehéz meccset, amivel összességében már 3-0-ra vezet a párharcban.

Játszottunk már sokkal jobban is

   

Mindkét oldalon voltak szerencsés pillanatok, így nem ez döntötte el a mérkőzést. Hurtaj és Majoross vezetőedző értékelése.

Lubomir Hurtaj (vezetőedző, Érsekújvár): Nyilvánvaló volt, hogy a szerdai meccshez képest fel kell javulnunk, és ez sikerült is. A mérkőzés a második harmadban ment el, amikor ötperces emberelőnyben nem tudtunk gólt lőni és két góllal elhúzni. Ezzel szemben gólt kaptunk egy nagy hibából. Kowalczyk tízperces fegyelmi büntetése is megzavarta játékunkat. A párharc állása 3-0 a Miskolcnak, ennek ellenére nem adjuk fel, és megpróbálunk szombaton Miskolcon mindent megtenni a győzelem érdekében.

Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc): Habár nagyon izgalmas és harcos mérkőzés volt, játszottunk már sokkal jobban is korábban. Ebben a szezonban azonban éppen ez a csapat erőssége: nem fásul el, ha nem megy a játék, hanem akarással és küzdeni tudással kerekednek felül. Mindkét oldalon voltak szerencsés pillanatok, így nem ez döntötte el a mérkőzést, hanem a játékosaink töretlen küzdőszelleme.

Erste Liga, Érsekújvár, 1697 néző. Játékvezetők: Halassy, Kincses, Soós, Váczi.
Cikánek: 92,9% (Krajcovic: 100%)
K
Bálizs: 93,9% (Duschek)
Baron, Durco, Podstavek, Frolík, Caladi
1
Boyle, Dudas, Nagy, Cohen, Becze
Hrudík, Siska, Stefanka M., Weissmann, Faith
2
Gőz, Sagert, Hajós, Tóth, Dansereau
Sucharda, Kowalczyk, Stefanka O., Uram, Tábi
3
Vojtkó, Dósa, Metcalfe, Láda B., O'Donnell
Král, Duris A., Rejzek, Púchovsky, Dubec Marek
4
Budai, Miskolczi, Popovics, Roczanov, Fliszár
Lubomir Hurtaj, Peter Udvardy
E
Majoross Gergely, Mart Eerme
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 19:11 NZÁ Faith Dubec Marek Stefanka M.
1-1 28:20 MIS Metcalfe Becze Sagert
2-1 30:21 NZÁ PP Uram Kowalczyk Faith
2-2 35:51 MIS SH Dudas Metcalfe Boyle
2-3 55:29 MIS Tóth Hajós Dansereau
33 Kapura lövések száma 42
22 Kiállításpercek 37

Az Érsekújvár–Miskolc góljai

   

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum