A harmadik mérkőzés mindig nagyon fontos egy ilyen sorozatban

   

Négy meccslabdához juthat a Fehérvár kedd este. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint zsinórban ötödször is legyőzni a Vienna Capitalst. Nehéz lesz, de ha úgy játszunk, mint a negyeddöntő első meccsén az első két harmadban, akkor nem sok esélyük van.

Talán a csapat legvérmesebb törzsszurkolói sem mertek volna nagy tétekben arra fogadni, hogy kedvenceik a negyeddöntőben két mérkőzés után  2-0-ra fognak vezetni az EBEL egyik leggazdagabb csapata, a Vienna Capitals elleni párharcban. Kezd olvadni a jég a bécsiek korcsolyája alatt, mostantól a hátralevő 5 meccsből 4-et meg kell nyerniük, ha tovább akarnak menni.

Mi viszont minden magyar hokiszurkolóval egyetemben azt akarjuk, hogy a Fehérvár menjen tovább. A harmadik lépést a legjobb négybe jutáshoz kedd este teheti meg Rob Pallin csapata. A bécsi szurkolók azon keseregnek, hogy kedvenceik nem playoffhokit játszanak, persze ehhez némi köze a Fehérvárnak is lehet, hiszen nem hagyta őket kibontakozni.

A Fehérvár taktikája egyszerű, de hatékony: előnyt szerez a meccs elején, Engstrand kapus és a védelem tartja az előnyt, a csatárok pedig apró gólokkal zavarják még inkább össze az ellenfelet. Ez így leírva rendkívül egyszerű, de egyáltalán nem magától értetődő azzal a hatékonysággal kihasználni a helyzeteket és azzal a természetességgel hatástalanítani az ellenfél támadásait, ahogy azt a fehérváriak teszik. Annál is inkább nem az, mert a bécsiek játékosállománya kiváló, és óvatos becslések szerint a költségvetésük is többszöröse a fehérváriakénak.

Úgy tűnik, a Fehérvár jelen pillanatban több variációs lehetőséggel rendelkezik. A pénteki első meccsen a Capitals első két sora osztozott a gólokon, vasárnap csak Ferlandék tudtak ismételni, előnyből, Magowan sora viszont besült, és nem tudott senki a helyükre lépni. A Fehérvárban pénteken az első sor parádézott, mind a négy találat a nevükhöz fűződött. Vasárnap aztán Banhaméket sikerült egy gólon tartaniuk a bécsieknek, de helyettük jött Sikorcinék és Kovács Csabáék sora, két demoralizáló hátvédtalálattal, így újra négyig jutott a csapat. És akkor még az Erdély Csanád-féle fiatal sor meg sem mutatta az eddigi két meccsen, mit tud a bécsi kapu előtt, lehet, kedden éppen rajtuk lesz a sor.

Nem egész három hete írtuk, hogy a Fehérvárnak régen látott nagy tettet kellene véghez vinnie Bécsben, négy év után kéne nyernie a Capitals ellen. Az EBEL eddigi históriájában a bécsiek a legkellemetlenebb ellenfelek közé tartoztak. Ezek után hihetetlen fordulat állt be a párharcban, már négymeccses a Fehérvár Vienna Capitals elleni győzelmi szériája, ilyenre eddig még nem volt példa kettejük történetében a nyolc év alatt. Ami közel egy évtizedig nem ment, az most két-három hét alatt kétszer is, Bécsben rendes játékidőben nyerni.

Egyébként is jó sorozatot tudhat magának a Volán hazai jégen, legutóbbi 9 meccséből ugyanis 8-at megnyert, köztük az utolsó 4-et ráadásul úgy, hogy mindig legalább 4-et ütött az ellenfél hálójába. A Vienna Capitals viszont ötmeccses bukóban van, ráadásul katasztrofális a helyzetkihasználása és a lövési hatékonysága. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a ligában csak két csapat, az Olimpija és az Innsbruck ért el kevesebb gólt, mint Rotterék, még a már ugyancsak kiesett Graz és Dornbirn is többször talált ellenfelei hálójába. Jó lenne a Volán sorozatát 10/9-re, a bécsiekét pedig 6 meccsesre nyújtani.

VICAVS2

“Eddig nagyon erős a védekező játékunk – mondta Rob Pallin, a Fehérvár vezetőedzője. – Ez egy olyan tényező, amely dönthet a továbbjutásunkról vagy a kiesésünkről. Támadásban sem vagyunk rosszak, minden sorunk kivette a részét a termelésből. Ráadásul a védőink is lövik a gólokat. Nagyon fontos lenne ismét jól kezdeni a mérkőzést. Ahogy eddig is, most is megfelelő fizikalitással és nagy tempóval akarunk játszani. Meg kell próbálni maradéktalanul megvalósítani a játéktervünket. A srácoknak két emberrel kell letámadniuk, és a megszerzett korongokkal meg kell próbálni lefordulni. A kapusunkra kulcsszerep vár. A harmadik mérkőzés mindig nagyon fontos egy ilyen sorozatban.”

“Sokkal egyszerűbben kellene játszanunk – értékelte az eddigieket Jim Boni, a Vienna Capitals új vezetőedzője, aki az épp a Fehérvár ellen megbukott Tom Pokel helyére érkezett a középszakasz végén. – A rájátszásban csak az számít, hogy eljussunk a kapuig és betaláljunk. Amióta én vagyok a Vienna edzője, csak egy olyan meccsünk volt, a Villach elleni, amelyen mi szereztük meg a vezetést. Máskor mindig futhattunk az eredmény után. Ezért nem is akarunk elsőre messzebb tekinteni, mint addig, hogy kedden szerezzük meg a vezetést, legyen 1-0 a javunkra a meccsen valamikor.”

A mérkőzést a Sportklub Tv élőben közvetíti.

Fehérvár–Vienna Capitals 2-3

   

Nagyon erős bécsi csapat nyert nagyon nehezen Székesfehérváron, az ő szempontjukból parádés második harmadnak köszönhetően. A vereséget magunknak köszönhetjük, a hibát a mi csapatunk javíthatja ki a következő mérkőzéseken. 2-1-re vezetünk 3 meccs után, ki ne fogadta volna el ezt látatlanban a párharc kezdete előtt?

Az első harmad a bécsi első harmad eseményeit kopírozta. A Vienna Capitals belekezdett, mert Jim Boni edző kiadta játékosainak, hogy a siker záloga az előny megszerzése. Ferlandék elég nagy nyomást helyeztek Engstrand kapujára, de mint Bécsben, ezúttal sem tudtak a kapunkba találni. És ahogy az első két találkozón, úgy most is a Fehérvár szerzett vezetést, egy a bécsi vezető találathoz hasonlító góllal. Ezúttal a negyedik sorunk dolgozott dicséretesen, Németh Attila talált a hálóba egy három nagy helyzetet eredményező attak végén. A bécsiek motiváltabbnak tűntek, de a párharcokat nyertük, a momentumok a mieink voltak, ez kulcskérdésnek bizonyult az első 20 percben. Az első két meccsel szemben ezúttal nem sikerült kétgólos előnyre szert tenni az első harmadban, de egy sem szavunk lehetett, vezettünk, és ez volt a lényeg, kihoztuk a maximumot a játékrészből.

A második harmad elején három nagy hibát vétettünk, és ez nagyon gyors Capitals-egyenlítést eredményezett. Sajnos fejben nem voltunk azon a szinten, ahol eddig, és látható volt, benne maradt az ütés a csapatban. Próbáltunk támadni, de nem sikerült huzamosabb ideig benn tartanunk a korongot a bécsi harmadban, sőt egy újabb nagy egyéni hiba után kontrából a Vienna Capitals szerzett vezetést. A negyeddöntő során először. A folytatásban igyekeztünk kirángatni magunkat a kényelmes állapotból, ahová az első harmad után kerültünk, ez részben sikerült is, az újabb kapott gólokhoz vezető utat lezártuk, sőt egyszer-kétszer már veszélyeztettünk is. Ezt megérezve a vendégek keményítettek a harcmodoron, és a játékvezetés beállt e stílus mögé. Kóger Dániel kemény bodicsekjénél semmit nem jelzett a zebraduó, de amikor verekedésbe húzták a magyar csatárt, rávertek 2 percet palánkra lökésért is. Ugyanígy kihozták nullára Rotter verekedést kezdeményező akcióját Sikorcinnal. Sajnos egy fórt ügyesen játszottak meg a vendégek az utolsó percben, így kétgólos hátrányból vártuk a folytatást. Mindent egybevetve az eredmény megfelelt a játék képének, az első negyven percből nagyjából harminc a bécsiek szándékai szerint alakult.

sae_0017_

A harmadik harmad a maga nemében parádésra sikerült. Vesztett helyzetből felállt a Volán, Bartalis István parádés góljával 3-2-re feljöttünk, és megrogyasztottuk az addig magabiztos Vienna Capitalst. A hátralévő időben a Fehérvár kitett mindent a jégre, ami ezen az estén benne volt, és ezért minden dicséretet megérdemel, még annál is nagyobbat, mint a második bécsi találkozó után. Megmutatta a csapat, komoly karaktere és tartása van, vészhelyzetben is megfelelően tud reagálni, és a pillanatnyilag erősebb ellenféllel szemben hátrányban is képes újítani. Komoly erőt adhat ez a folytatásra, megmutattuk, gondban is van tartás a csapatban. Rob Pallinnak hatalmas piros pont jár, ebben a helyzetben is bedobta a negyedik sort, Erdély Csanádék nem egyszer az első és a második bécsi sorral szemben kellett helyt álljanak, és megtették.

Hangsúlyozzuk bátran a pozitívumokat, a harmadik negyeddöntő után 2-1-re vezetünk a párharcban, tartjuk a pályaelőnyt, 2-1-re vezetünk a Vienna Capitals ellen. A jégen az ellenfél megmutatta, komoly harc lesz itt még a továbbjutásért, a mi csapatunk pedig bizonyította, készen áll a feladatra. Ma egytized másodperccel lassabbak, egy milliméterrel rövidebbek voltunk, mint az első két meccsen, és ez már kevés volt. Bármi lehet a következő 2-3-4 meccsen, egy már most biztos, áll a lábán a magyar csapat az EBEL-ben, készen a harcra. A következő ütközetre pénteken kerül sor, Bécsben.

Voltak nem éppen jégpályára való jelenetek

   

A második harmadban sorra eladtuk a korongot, amikből gólokat szerzett és megfordította a meccset a Capitals. Bónusz: Jim Boni edző meccs utáni mutogatós nyilatkozata videón.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): A második harmad volt a fordulópont, egyáltalán nem voltam elégedett az ott mutatott játékunkkal. A szünetben megbeszéltük, hogy vigyázunk a passzokra, mégis sorra eladtuk a korongot, amikből gólokat szerzett és megfordította a meccset a Capitals. Igaz, voltak nem éppen jégpályára való jelenetek bőven – talán a játékvezetők jobban is óvhatnák a játékosok testi épségét –, de nekünk most nem ezzel kell törődnünk. Hiába vezettünk 2-0-ra a párharcban, már akkor is tudtuk, hogy nem lesz sétagalopp, akár 6-7 meccsig is elhúzódhat a sorozat. Most arra kell összpontosítanunk, hogy megnyerjük a pénteki mérkőzést.

Jim Boni (vezetőedző, Vienna Capitals): Az első két találkozón nem tudtunk betalálni a fontos pillanatokban, most végre összejött. A középső harmadtól kezdve nagyon jól játszottunk, sikerült fordítanunk, és ha értékesítjük a helyzeteinket, már abban a húsz percben végleg megnyerhettük volna az összecsapást. A harmadik harmadban pedig jól őriztük az addig megszerzett előnyt. Eddig nagyon izgalmas ez a párharc! Örülök, hogy győztünk, remélem, pénteken innen folytatjuk.

Forrás: albavolanhockey.hu

EBEL, 3485 néző. Játékvezetők: Erd, Johnston, Smeibidlo.
Engstrand: 88,9% (Rajna)
K
Zaba: 91,7% (Kickert)
Wehrs, Szirányi, Kóger, Sarauer, Banham
1
Iberer, Carson, Foucault, MacArthur, Ferland
Orbán, Boivin, Benk, Sikorcin, Marino
2
Fraser, Lakos, Magowan, Watkins, Sylvester
Ejdepalm, Varga, Kovács, Bartalis, Vincze
3
Klimbacher, Peter, Nödl, Bois, Rotter
Tokaji, Hetényi P., Németh, Erdély, Magosi
4
Hackl, Grosslercher, Fischer, Schiechl, Hartl
Rob Pallin, Sille Tamás
E
Jim Boni, Phil Horsky
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:54 FHA Németh Orbán Magosi
1-1 20:28 VIC Iberer MacArthur Foucault
1-2 25:42 VIC Nödl Bois Fraser
1-3 39:21 VIC PP MacArthur Iberer
2-3 47:44 FHA Bartalis Kovács Ejdepalm
24 Kapura lövések száma 27
13 Kiállításpercek 17

A Fehérvár–Vienna Capitals képes összefoglalója

 

A teljes albumot itt találják meg.

A Fehérvár–Vienna Capitals góljai

   

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum