A harmadik mérkőzés mindig nagyon fontos egy ilyen sorozatban

   

Négy meccslabdához juthat a Fehérvár kedd este. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint zsinórban ötödször is legyőzni a Vienna Capitalst. Nehéz lesz, de ha úgy játszunk, mint a negyeddöntő első meccsén az első két harmadban, akkor nem sok esélyük van.

Talán a csapat legvérmesebb törzsszurkolói sem mertek volna nagy tétekben arra fogadni, hogy kedvenceik a negyeddöntőben két mérkőzés után  2-0-ra fognak vezetni az EBEL egyik leggazdagabb csapata, a Vienna Capitals elleni párharcban. Kezd olvadni a jég a bécsiek korcsolyája alatt, mostantól a hátralevő 5 meccsből 4-et meg kell nyerniük, ha tovább akarnak menni.

Mi viszont minden magyar hokiszurkolóval egyetemben azt akarjuk, hogy a Fehérvár menjen tovább. A harmadik lépést a legjobb négybe jutáshoz kedd este teheti meg Rob Pallin csapata. A bécsi szurkolók azon keseregnek, hogy kedvenceik nem playoffhokit játszanak, persze ehhez némi köze a Fehérvárnak is lehet, hiszen nem hagyta őket kibontakozni.

A Fehérvár taktikája egyszerű, de hatékony: előnyt szerez a meccs elején, Engstrand kapus és a védelem tartja az előnyt, a csatárok pedig apró gólokkal zavarják még inkább össze az ellenfelet. Ez így leírva rendkívül egyszerű, de egyáltalán nem magától értetődő azzal a hatékonysággal kihasználni a helyzeteket és azzal a természetességgel hatástalanítani az ellenfél támadásait, ahogy azt a fehérváriak teszik. Annál is inkább nem az, mert a bécsiek játékosállománya kiváló, és óvatos becslések szerint a költségvetésük is többszöröse a fehérváriakénak.

Úgy tűnik, a Fehérvár jelen pillanatban több variációs lehetőséggel rendelkezik. A pénteki első meccsen a Capitals első két sora osztozott a gólokon, vasárnap csak Ferlandék tudtak ismételni, előnyből, Magowan sora viszont besült, és nem tudott senki a helyükre lépni. A Fehérvárban pénteken az első sor parádézott, mind a négy találat a nevükhöz fűződött. Vasárnap aztán Banhaméket sikerült egy gólon tartaniuk a bécsieknek, de helyettük jött Sikorcinék és Kovács Csabáék sora, két demoralizáló hátvédtalálattal, így újra négyig jutott a csapat. És akkor még az Erdély Csanád-féle fiatal sor meg sem mutatta az eddigi két meccsen, mit tud a bécsi kapu előtt, lehet, kedden éppen rajtuk lesz a sor.

Nem egész három hete írtuk, hogy a Fehérvárnak régen látott nagy tettet kellene véghez vinnie Bécsben, négy év után kéne nyernie a Capitals ellen. Az EBEL eddigi históriájában a bécsiek a legkellemetlenebb ellenfelek közé tartoztak. Ezek után hihetetlen fordulat állt be a párharcban, már négymeccses a Fehérvár Vienna Capitals elleni győzelmi szériája, ilyenre eddig még nem volt példa kettejük történetében a nyolc év alatt. Ami közel egy évtizedig nem ment, az most két-három hét alatt kétszer is, Bécsben rendes játékidőben nyerni.

Egyébként is jó sorozatot tudhat magának a Volán hazai jégen, legutóbbi 9 meccséből ugyanis 8-at megnyert, köztük az utolsó 4-et ráadásul úgy, hogy mindig legalább 4-et ütött az ellenfél hálójába. A Vienna Capitals viszont ötmeccses bukóban van, ráadásul katasztrofális a helyzetkihasználása és a lövési hatékonysága. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a ligában csak két csapat, az Olimpija és az Innsbruck ért el kevesebb gólt, mint Rotterék, még a már ugyancsak kiesett Graz és Dornbirn is többször talált ellenfelei hálójába. Jó lenne a Volán sorozatát 10/9-re, a bécsiekét pedig 6 meccsesre nyújtani.

VICAVS2

“Eddig nagyon erős a védekező játékunk – mondta Rob Pallin, a Fehérvár vezetőedzője. – Ez egy olyan tényező, amely dönthet a továbbjutásunkról vagy a kiesésünkről. Támadásban sem vagyunk rosszak, minden sorunk kivette a részét a termelésből. Ráadásul a védőink is lövik a gólokat. Nagyon fontos lenne ismét jól kezdeni a mérkőzést. Ahogy eddig is, most is megfelelő fizikalitással és nagy tempóval akarunk játszani. Meg kell próbálni maradéktalanul megvalósítani a játéktervünket. A srácoknak két emberrel kell letámadniuk, és a megszerzett korongokkal meg kell próbálni lefordulni. A kapusunkra kulcsszerep vár. A harmadik mérkőzés mindig nagyon fontos egy ilyen sorozatban.”

“Sokkal egyszerűbben kellene játszanunk – értékelte az eddigieket Jim Boni, a Vienna Capitals új vezetőedzője, aki az épp a Fehérvár ellen megbukott Tom Pokel helyére érkezett a középszakasz végén. – A rájátszásban csak az számít, hogy eljussunk a kapuig és betaláljunk. Amióta én vagyok a Vienna edzője, csak egy olyan meccsünk volt, a Villach elleni, amelyen mi szereztük meg a vezetést. Máskor mindig futhattunk az eredmény után. Ezért nem is akarunk elsőre messzebb tekinteni, mint addig, hogy kedden szerezzük meg a vezetést, legyen 1-0 a javunkra a meccsen valamikor.”

A mérkőzést a Sportklub Tv élőben közvetíti.

Fehérvár–Vienna Capitals 2-3

   

Nagyon erős bécsi csapat nyert nagyon nehezen Székesfehérváron, az ő szempontjukból parádés második harmadnak köszönhetően. A vereséget magunknak köszönhetjük, a hibát a mi csapatunk javíthatja ki a következő mérkőzéseken. 2-1-re vezetünk 3 meccs után, ki ne fogadta volna el ezt látatlanban a párharc kezdete előtt?

Az első harmad a bécsi első harmad eseményeit kopírozta. A Vienna Capitals belekezdett, mert Jim Boni edző kiadta játékosainak, hogy a siker záloga az előny megszerzése. Ferlandék elég nagy nyomást helyeztek Engstrand kapujára, de mint Bécsben, ezúttal sem tudtak a kapunkba találni. És ahogy az első két találkozón, úgy most is a Fehérvár szerzett vezetést, egy a bécsi vezető találathoz hasonlító góllal. Ezúttal a negyedik sorunk dolgozott dicséretesen, Németh Attila talált a hálóba egy három nagy helyzetet eredményező attak végén. A bécsiek motiváltabbnak tűntek, de a párharcokat nyertük, a momentumok a mieink voltak, ez kulcskérdésnek bizonyult az első 20 percben. Az első két meccsel szemben ezúttal nem sikerült kétgólos előnyre szert tenni az első harmadban, de egy sem szavunk lehetett, vezettünk, és ez volt a lényeg, kihoztuk a maximumot a játékrészből.

A második harmad elején három nagy hibát vétettünk, és ez nagyon gyors Capitals-egyenlítést eredményezett. Sajnos fejben nem voltunk azon a szinten, ahol eddig, és látható volt, benne maradt az ütés a csapatban. Próbáltunk támadni, de nem sikerült huzamosabb ideig benn tartanunk a korongot a bécsi harmadban, sőt egy újabb nagy egyéni hiba után kontrából a Vienna Capitals szerzett vezetést. A negyeddöntő során először. A folytatásban igyekeztünk kirángatni magunkat a kényelmes állapotból, ahová az első harmad után kerültünk, ez részben sikerült is, az újabb kapott gólokhoz vezető utat lezártuk, sőt egyszer-kétszer már veszélyeztettünk is. Ezt megérezve a vendégek keményítettek a harcmodoron, és a játékvezetés beállt e stílus mögé. Kóger Dániel kemény bodicsekjénél semmit nem jelzett a zebraduó, de amikor verekedésbe húzták a magyar csatárt, rávertek 2 percet palánkra lökésért is. Ugyanígy kihozták nullára Rotter verekedést kezdeményező akcióját Sikorcinnal. Sajnos egy fórt ügyesen játszottak meg a vendégek az utolsó percben, így kétgólos hátrányból vártuk a folytatást. Mindent egybevetve az eredmény megfelelt a játék képének, az első negyven percből nagyjából harminc a bécsiek szándékai szerint alakult.

sae_0017_

A harmadik harmad a maga nemében parádésra sikerült. Vesztett helyzetből felállt a Volán, Bartalis István parádés góljával 3-2-re feljöttünk, és megrogyasztottuk az addig magabiztos Vienna Capitalst. A hátralévő időben a Fehérvár kitett mindent a jégre, ami ezen az estén benne volt, és ezért minden dicséretet megérdemel, még annál is nagyobbat, mint a második bécsi találkozó után. Megmutatta a csapat, komoly karaktere és tartása van, vészhelyzetben is megfelelően tud reagálni, és a pillanatnyilag erősebb ellenféllel szemben hátrányban is képes újítani. Komoly erőt adhat ez a folytatásra, megmutattuk, gondban is van tartás a csapatban. Rob Pallinnak hatalmas piros pont jár, ebben a helyzetben is bedobta a negyedik sort, Erdély Csanádék nem egyszer az első és a második bécsi sorral szemben kellett helyt álljanak, és megtették.

Hangsúlyozzuk bátran a pozitívumokat, a harmadik negyeddöntő után 2-1-re vezetünk a párharcban, tartjuk a pályaelőnyt, 2-1-re vezetünk a Vienna Capitals ellen. A jégen az ellenfél megmutatta, komoly harc lesz itt még a továbbjutásért, a mi csapatunk pedig bizonyította, készen áll a feladatra. Ma egytized másodperccel lassabbak, egy milliméterrel rövidebbek voltunk, mint az első két meccsen, és ez már kevés volt. Bármi lehet a következő 2-3-4 meccsen, egy már most biztos, áll a lábán a magyar csapat az EBEL-ben, készen a harcra. A következő ütközetre pénteken kerül sor, Bécsben.

Voltak nem éppen jégpályára való jelenetek

   

A második harmadban sorra eladtuk a korongot, amikből gólokat szerzett és megfordította a meccset a Capitals. Bónusz: Jim Boni edző meccs utáni mutogatós nyilatkozata videón.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): A második harmad volt a fordulópont, egyáltalán nem voltam elégedett az ott mutatott játékunkkal. A szünetben megbeszéltük, hogy vigyázunk a passzokra, mégis sorra eladtuk a korongot, amikből gólokat szerzett és megfordította a meccset a Capitals. Igaz, voltak nem éppen jégpályára való jelenetek bőven – talán a játékvezetők jobban is óvhatnák a játékosok testi épségét –, de nekünk most nem ezzel kell törődnünk. Hiába vezettünk 2-0-ra a párharcban, már akkor is tudtuk, hogy nem lesz sétagalopp, akár 6-7 meccsig is elhúzódhat a sorozat. Most arra kell összpontosítanunk, hogy megnyerjük a pénteki mérkőzést.

Jim Boni (vezetőedző, Vienna Capitals): Az első két találkozón nem tudtunk betalálni a fontos pillanatokban, most végre összejött. A középső harmadtól kezdve nagyon jól játszottunk, sikerült fordítanunk, és ha értékesítjük a helyzeteinket, már abban a húsz percben végleg megnyerhettük volna az összecsapást. A harmadik harmadban pedig jól őriztük az addig megszerzett előnyt. Eddig nagyon izgalmas ez a párharc! Örülök, hogy győztünk, remélem, pénteken innen folytatjuk.

Forrás: albavolanhockey.hu

EBEL, 3485 néző. Játékvezetők: Erd, Johnston, Smeibidlo.
Engstrand: 88,9% (Rajna)
K
Zaba: 91,7% (Kickert)
Wehrs, Szirányi, Kóger, Sarauer, Banham
1
Iberer, Carson, Foucault, MacArthur, Ferland
Orbán, Boivin, Benk, Sikorcin, Marino
2
Fraser, Lakos, Magowan, Watkins, Sylvester
Ejdepalm, Varga, Kovács, Bartalis, Vincze
3
Klimbacher, Peter, Nödl, Bois, Rotter
Tokaji, Hetényi P., Németh, Erdély, Magosi
4
Hackl, Grosslercher, Fischer, Schiechl, Hartl
Rob Pallin, Sille Tamás
E
Jim Boni, Phil Horsky
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:54 AVS Németh Orbán Magosi
1-1 20:28 VIC Iberer MacArthur Foucault
1-2 25:42 VIC Nödl Bois Fraser
1-3 39:21 VIC PP MacArthur Iberer
2-3 47:44 AVS Bartalis Kovács Ejdepalm
24 Kapura lövések száma 27
13 Kiállításpercek 17

A Fehérvár–Vienna Capitals képes összefoglalója

 

A teljes albumot itt találják meg.

A Fehérvár–Vienna Capitals góljai

   

Cimkék: ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 13., péntek
U18 15:00 SCCAVS 3-7VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 5-3VÉGE
MOL 18:00 SCCMAC 0-7VÉGE
MOL 18:00 UTEFTC 4-5VÉGE
MOL 18:30 TITMIS 1-7VÉGE
EBEL 19:30 VSVAVS 5-3VÉGE
január 14., szombat
EBJL 13:00 DMJVIC 5-2VÉGE
EBYSL 13:15 G99AVS 1-9VÉGE
EBJL 14:00 HKBEHL 5-1VÉGE
EBJL 14:40 AVSKAC 7-6 HVÉGE
EBJL 15:10 UTEOHC 5-1VÉGE
EBJL 15:45 ZASETO 1-4VÉGE
EBJL 15:50 MACMRB 16-0VÉGE
EBYSL 16:10 VASDMJ 6-3VÉGE
MOL 18:30 MISBEO 9-1VÉGE
EBYSL 18:40 ZNOHKB 4-3 HVÉGE
EBYSL 18:50 MACRBS 3-2VÉGE
NU18 19:00 HUNAUT 3-0VÉGE
január 15., vasárnap
EBYSL 12:10 MACRBS 3-4 HVÉGE
EBYSL 14:30 MZAAVS 2-3 HVÉGE
EBYSL 16:20 VSVDMJ 3-2VÉGE
EBYSL 16:40 VASSLL 1-2VÉGE
EBEL 17:00 AVSG99 1-5VÉGE
EBYSL 17:00 HKBZNO 1-5VÉGE
MOL 17:00 GALMAC 1-7VÉGE
MOL 18:30 DHKTIT 4-3VÉGE
január 16., hétfő
U18 17:15 MISPEF 10-2VÉGE
MOL 17:30 BRAMAC 0-3VÉGE
MOL 18:00 UTEDAB 4-1VÉGE
  • M4 SPORT
január 17., kedd
MOL 17:00 GALSCC 
MOL 18:30 MISFTC 
január 18., szerda
U20   KMHMIS 
U20   MACZEG 
NHL 00:55 BOSNYI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:05 ANATBL 
  • SPÍLER TV
KHL 15:00 MMGAVG 
  • SPORT 2
január 19., csütörtök
EBYSL   AVSVIC 
NHL 01:35 MTLPIT 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKSJS 
  • SPÍLER TV
U18 15:30 DHKPEF 
U18 16:00 AVSUTE 
U18 16:00 ETOMIS 
EBYSL 17:40 VASMZA 
MOL 18:00 DABBRA 
U18 18:10 VASMAC 
január 20., péntek
EBJL   HKBMAC 
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
MOL 19:00 FTCGAL 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
MOL 18:00 MACGAL 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
MOL 18:30 MISSCC 
EBJL 18:55 VSVAVS 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
EBYSL   SLLAVS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk