Nagyon akartunk valami különlegeset csinálni közösen

 

Én tipikus “maradj otthon” bal hátvéd voltam, amiből nem esett jól kiszakadni és ez a hendikep kísértett is a karrierem folyamán. De ez van, én még egy másik hokikultúra terméke voltam, de az is lehet, hogy nem voltam elég ügyes. Szélig Viktorral beszéltünk múltról s jövőről.

Szélig Viktor nyilatkozta blogunknak a címben szereplő mondatot a szapporói csodáról, amelyet ő is pályafutása csúcsának tart. Az aktív játékkal felhagyó hokissal beszélgettünk a kezdetekről, a nagy változás időszakáról és arról, hogyan lett belőle hokisként kész termék.

Mikor lett benne biztos, hogy ez az utolsó szezonja, miért épp most van vége és mi vár önre a játék után?

Már a szezon elején eldöntöttem, hogy ez lesz az utolsó. Nem szerettem volna nagyon belecsúszni a 40-be aktív játékosként. Azt hiszem, itt van az ideje, hogy szögre akasszam a korit. Nagyon nehéz megtalálni rá a megfelelő pillanatot, minél tovább marad az ember aktív, annál nehezebb meghozni a döntést. Valahol olvastam, hogy amikor az embernek már több a rossz momentuma, mint a jó, akkor érdemes elgondolkodni. Maradjon meg az aktív karrier egy szép emléknek és ne úgy, hogy a vége, nos az már nem esett jól. A jégkoronggal való kapcsolatom elég érdekesen alakult, mert az igazi szerelmünk viszonylag későn alakult ki. Ha valaki megkérdezi tőlem 10 évvel ezelőtt, hogy maradnék-e a sportban aktív pályafutásom után is, akkor a válaszom biztosan nem határozott igen lett volna. De így alakult és nagyon nem bánom, sőt most talán nagyobb motivációt érzek, hogy maradjak a pálya közelében. A konkrét pozíció még nincs kőbe vésve, de a szívemhez a csapat irányítása, menedzselése állna közelebb, kicsit hátrébb a kispadtól. Persze soha sem felejtem el, hogy honnan jöttem és ha az élet úgy hozza, nagyon szívesen tennék azért, hogy Magyarországnak is visszaadjak valamit abból, amit a magyar jégkorongtól kaptam.

HUNSLO Szelig Tokaji

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Milyen szakaszokra osztaná ezt a közel 30 éves pályafutást, amely a legendás Szanyi, Szélig bekkpártól Brianconig ívelt? Mik voltak ebben a személyes fordulópontok és miért?

A pályafutásomat két részre osztanám, hiszen két helyszínen zajlottak az események. A dunaújvárosi időszak rengeteg pozitív élményt és sok-sok tanulsággal teli nehezebb periódust tartalmazott. Az első bajnoki cím piros-fehérben a srácokkal, akikkel szinte együtt nőttünk fel és a remek, fanatikus közönségünkkel kitörölhetetlen szuvenír. Majd a legjobb pillanatban érkező franciaországi ajánlat, ami megmentette az ekkor már kicsit a kiábrándultság miatt hervadó karrieremet. Brianconban lettem igazán profi sportoló, minden szempontból. Rengeteget fejlődtem és nem feltétlenül mint játékos, hanem mint személyiség. Mindent a nulláról kellett kezdeni, itt nem számított semmilyen korábbi érdem, csak az, hogy mit tudok berakni a közösbe, miben tudom a csapat szereplését segíteni. Abban hasonlít a sztori a két helyszínen, hogy itt is a város első sikereiben volt szerencsém részt venni. Mindent megnyertünk Franciaországban, amit csak lehet, bár sokáig tartott az út idáig.

A két szakaszt pedig átfedte a válogatottbeli szereplés, amiből kiemelném a bemutatkozásomat 17 évesen és az egyértelmű csúcsot, a szapporói aranyat. A svájci A csoportos szereplés számomra inkább negatív élmény maradt, mert ott szembesültem vele élesben, hogy mennyire messze vagyok az élvonaltól, de éppen ennek hatására döntöttem el, hogy valamit változtatnom kell, ha szeretnék még egy pár évet a jégen tölteni.

Harminc év rengeteg, ennyi idő alatt minden szakma teljesen átalakul, ez alól a hoki sem kivétel. Mik a legfontosabb különbségek egy mai hokis életében és játékában, mondjuk az első felnőttkorú éveihez képest?

Az általunk első pár felnőtt évben játszott játékot és a mai hokit talán nem is szabadna ugyanúgy nevezni. De ez normális is, mert rengeteget változott a jégkorong, sebességben, szervezettségben, vagy akár említhetném a jégkorongos palánták képzését is. Nálunk még meglehetősen posztfüggő képzés volt, míg a mai világban már az a játékos tud érvényesülni, aki a pálya minden pontján feltalálja magát. Szinte meg is szűntek az egyes posztok. Én tipikus “maradj otthon” bal hátvéd voltam, amiből nem esett jól kiszakadni és ez a hendikep kísértett is a karrierem folyamán. De ez van, én még egy másik hokikultúra terméke voltam, de az is lehet, hogy nem voltam elég ügyes.

Habár a válogatottat is külön csapatként számolva is mindössze három csapatban játszott ezen 30 év alatt, rengeteg edzővel volt dolga. Ki tette személyesen a legnagyobb benyomást és miért?

Mindig mondtam, hogy minden edzőmtől tanultam valamit, de ha ki kell emelnem közülük valakit, vagy valakiket, akkor az három szakember lenne. Kercsó Árpád, Pat Cortina és Luciano Basile. A kezdetek, a nagy változás és a kész termékké csiszolás megszemélyesítői.

Szelig HUN

Mindenkinek van egy megfejtése a szapporói csodáról. Ön szerint mi állt ott össze a legjobban, ami miatt sikerült a feljutás?

Szapporóban a legjobb korban lévő, igazán összecsiszolódott társaság egy remek vezérrel tudott sikeres lenni. Szerencsénk is volt és nagyon akartunk valami különlegeset csinálni közösen. Tele volt a csapat vezéregyéniségekkel, akik mind egyfelé húzták a szekeret. Soha sem felejtem el azt a társaságot.

Szintén mindenkinek megvan a véleménye a magyar hoki jövőjéről. Hogy látja, merre megyünk, mik az erősségeink és mik a legfontosabb hiányosságok, amit orvosolni kellene?

Könnyű kívülről okosnak lenni a magyar hokit illetően, de amennyire lehet, megpróbálok képben lenni és figyelemmel kísérni az eseményeket. Örömmel tölt el a Fehérvár jó szereplése az EBEL-ben, remélem, elérik céljaikat. Szintén jó látni a MOL Liga fejlődését. Örülök, hogy a kirakat mellett az utánpótlás is lépdel előre, remélhetően a több pénzt a műhelyek bölcsen tudják majd a palánták fejlesztésére fordítani. A mai magyar jégkorongban a mi időnkben még elképzelhetetlen mennyiségű kiskölyök formálódik, egyre jobb edzők szárnyai alatt. Ha sikerül áthidalni a junior korosztály utáni nagy szakadékot a felnőtt játékossá válás felé, akkor eljöhet az az idő, amikor a szapporói csoda csak egy siker lesz a sok közül.

szelig

Cimkék: , ,

Összes (14)

Utolsó hozzászólások

 1. mannisenmaki
    #9
  mannisenmaki,   

  Sokáig nem volt a táborunk kedvence, pedig jó arc, több szorult bele szívből és észből is, mint az átlag. Köszi, bzi Szélig :)!

 2. vakancia
    #10
  vakancia,   

  Köszönjük. Amióta a hokit szeretem Ő volt a kedvenc játékosom.

 3. Milan83
    #11
  Milan83,   

  Nagyon intelligens és profi sportoló! Kár érte hogy ennyi volt... :((( Nekem a mai napig a szapporói csapat az all-star team-em és az is lesz! Remélem minél hamarabb a magyar hokinak fogja adni a tudását és nem a franciának.

 4. kispufi
    #12
  kispufi,   

  Emblematikus figurája egy emblematikus generációnak. Száz év múlva is emlegetni fogják a magyar hokiszurkolók. Respect, Vitya!

 5. mike80
    #13
  mike80,   

  Szép karrier, méltó befejezéssel. További sok sikert a továbbiakhoz.

  Well done Dr. Szélig !

 6.   #14
  kiralysannyi,   

  Minden tiszteletem az Övé!
  Köszönünk minden remek élményt!!
  További sok sikert!!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk