Nagyon akartunk valami különlegeset csinálni közösen

 

Én tipikus “maradj otthon” bal hátvéd voltam, amiből nem esett jól kiszakadni és ez a hendikep kísértett is a karrierem folyamán. De ez van, én még egy másik hokikultúra terméke voltam, de az is lehet, hogy nem voltam elég ügyes. Szélig Viktorral beszéltünk múltról s jövőről.

Szélig Viktor nyilatkozta blogunknak a címben szereplő mondatot a szapporói csodáról, amelyet ő is pályafutása csúcsának tart. Az aktív játékkal felhagyó hokissal beszélgettünk a kezdetekről, a nagy változás időszakáról és arról, hogyan lett belőle hokisként kész termék.

Mikor lett benne biztos, hogy ez az utolsó szezonja, miért épp most van vége és mi vár önre a játék után?

Már a szezon elején eldöntöttem, hogy ez lesz az utolsó. Nem szerettem volna nagyon belecsúszni a 40-be aktív játékosként. Azt hiszem, itt van az ideje, hogy szögre akasszam a korit. Nagyon nehéz megtalálni rá a megfelelő pillanatot, minél tovább marad az ember aktív, annál nehezebb meghozni a döntést. Valahol olvastam, hogy amikor az embernek már több a rossz momentuma, mint a jó, akkor érdemes elgondolkodni. Maradjon meg az aktív karrier egy szép emléknek és ne úgy, hogy a vége, nos az már nem esett jól. A jégkoronggal való kapcsolatom elég érdekesen alakult, mert az igazi szerelmünk viszonylag későn alakult ki. Ha valaki megkérdezi tőlem 10 évvel ezelőtt, hogy maradnék-e a sportban aktív pályafutásom után is, akkor a válaszom biztosan nem határozott igen lett volna. De így alakult és nagyon nem bánom, sőt most talán nagyobb motivációt érzek, hogy maradjak a pálya közelében. A konkrét pozíció még nincs kőbe vésve, de a szívemhez a csapat irányítása, menedzselése állna közelebb, kicsit hátrébb a kispadtól. Persze soha sem felejtem el, hogy honnan jöttem és ha az élet úgy hozza, nagyon szívesen tennék azért, hogy Magyarországnak is visszaadjak valamit abból, amit a magyar jégkorongtól kaptam.

HUNSLO Szelig Tokaji

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Milyen szakaszokra osztaná ezt a közel 30 éves pályafutást, amely a legendás Szanyi, Szélig bekkpártól Brianconig ívelt? Mik voltak ebben a személyes fordulópontok és miért?

A pályafutásomat két részre osztanám, hiszen két helyszínen zajlottak az események. A dunaújvárosi időszak rengeteg pozitív élményt és sok-sok tanulsággal teli nehezebb periódust tartalmazott. Az első bajnoki cím piros-fehérben a srácokkal, akikkel szinte együtt nőttünk fel és a remek, fanatikus közönségünkkel kitörölhetetlen szuvenír. Majd a legjobb pillanatban érkező franciaországi ajánlat, ami megmentette az ekkor már kicsit a kiábrándultság miatt hervadó karrieremet. Brianconban lettem igazán profi sportoló, minden szempontból. Rengeteget fejlődtem és nem feltétlenül mint játékos, hanem mint személyiség. Mindent a nulláról kellett kezdeni, itt nem számított semmilyen korábbi érdem, csak az, hogy mit tudok berakni a közösbe, miben tudom a csapat szereplését segíteni. Abban hasonlít a sztori a két helyszínen, hogy itt is a város első sikereiben volt szerencsém részt venni. Mindent megnyertünk Franciaországban, amit csak lehet, bár sokáig tartott az út idáig.

A két szakaszt pedig átfedte a válogatottbeli szereplés, amiből kiemelném a bemutatkozásomat 17 évesen és az egyértelmű csúcsot, a szapporói aranyat. A svájci A csoportos szereplés számomra inkább negatív élmény maradt, mert ott szembesültem vele élesben, hogy mennyire messze vagyok az élvonaltól, de éppen ennek hatására döntöttem el, hogy valamit változtatnom kell, ha szeretnék még egy pár évet a jégen tölteni.

Harminc év rengeteg, ennyi idő alatt minden szakma teljesen átalakul, ez alól a hoki sem kivétel. Mik a legfontosabb különbségek egy mai hokis életében és játékában, mondjuk az első felnőttkorú éveihez képest?

Az általunk első pár felnőtt évben játszott játékot és a mai hokit talán nem is szabadna ugyanúgy nevezni. De ez normális is, mert rengeteget változott a jégkorong, sebességben, szervezettségben, vagy akár említhetném a jégkorongos palánták képzését is. Nálunk még meglehetősen posztfüggő képzés volt, míg a mai világban már az a játékos tud érvényesülni, aki a pálya minden pontján feltalálja magát. Szinte meg is szűntek az egyes posztok. Én tipikus “maradj otthon” bal hátvéd voltam, amiből nem esett jól kiszakadni és ez a hendikep kísértett is a karrierem folyamán. De ez van, én még egy másik hokikultúra terméke voltam, de az is lehet, hogy nem voltam elég ügyes.

Habár a válogatottat is külön csapatként számolva is mindössze három csapatban játszott ezen 30 év alatt, rengeteg edzővel volt dolga. Ki tette személyesen a legnagyobb benyomást és miért?

Mindig mondtam, hogy minden edzőmtől tanultam valamit, de ha ki kell emelnem közülük valakit, vagy valakiket, akkor az három szakember lenne. Kercsó Árpád, Pat Cortina és Luciano Basile. A kezdetek, a nagy változás és a kész termékké csiszolás megszemélyesítői.

Szelig HUN

Mindenkinek van egy megfejtése a szapporói csodáról. Ön szerint mi állt ott össze a legjobban, ami miatt sikerült a feljutás?

Szapporóban a legjobb korban lévő, igazán összecsiszolódott társaság egy remek vezérrel tudott sikeres lenni. Szerencsénk is volt és nagyon akartunk valami különlegeset csinálni közösen. Tele volt a csapat vezéregyéniségekkel, akik mind egyfelé húzták a szekeret. Soha sem felejtem el azt a társaságot.

Szintén mindenkinek megvan a véleménye a magyar hoki jövőjéről. Hogy látja, merre megyünk, mik az erősségeink és mik a legfontosabb hiányosságok, amit orvosolni kellene?

Könnyű kívülről okosnak lenni a magyar hokit illetően, de amennyire lehet, megpróbálok képben lenni és figyelemmel kísérni az eseményeket. Örömmel tölt el a Fehérvár jó szereplése az EBEL-ben, remélem, elérik céljaikat. Szintén jó látni a MOL Liga fejlődését. Örülök, hogy a kirakat mellett az utánpótlás is lépdel előre, remélhetően a több pénzt a műhelyek bölcsen tudják majd a palánták fejlesztésére fordítani. A mai magyar jégkorongban a mi időnkben még elképzelhetetlen mennyiségű kiskölyök formálódik, egyre jobb edzők szárnyai alatt. Ha sikerül áthidalni a junior korosztály utáni nagy szakadékot a felnőtt játékossá válás felé, akkor eljöhet az az idő, amikor a szapporói csoda csak egy siker lesz a sok közül.

szelig

Cimkék: , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 15., vasárnap
EBYSL 12:10 MACRBS 3-4 HVÉGE
EBYSL 14:30 MZAAVS 2-3 HVÉGE
EBYSL 16:20 VSVDMJ 3-2VÉGE
EBYSL 16:40 VASSLL 1-2VÉGE
EBEL 17:00 AVSG99 1-5VÉGE
EBYSL 17:00 HKBZNO 1-5VÉGE
MOL 17:00 GALMAC 1-7VÉGE
MOL 18:30 DHKTIT 4-3VÉGE
január 16., hétfő
U18 17:15 MISPEF 10-2VÉGE
MOL 17:30 BRAMAC 0-3VÉGE
MOL 18:00 UTEDAB 4-1VÉGE
  • M4 SPORT
január 17., kedd
MOL 17:00 GALSCC 2-3VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 4-3ÉLŐ
január 18., szerda
NHL 00:55 BOSNYI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:05 ANATBL 
  • SPÍLER TV
KHL 15:00 MMGAVG 
  • SPORT 2
U20 16:50 KMHMIS 
U20 19:30 MACZEG 
január 19., csütörtök
EBYSL   AVSVIC 
NHL 01:35 MTLPIT 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKSJS 
  • SPÍLER TV
U18 15:30 DHKPEF 
U18 16:00 AVSUTE 
U18 16:00 ETOMIS 
EBYSL 17:40 VASMZA 
MOL 18:00 DABBRA 
U18 18:10 VASMAC 
január 20., péntek
EBJL   HKBMAC 
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
MOL 19:00 FTCGAL 
EBEL 19:15 G99AVS 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
MOL 18:00 MACGAL 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
MOL 18:30 MISSCC 
EBJL 18:55 VSVAVS 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
EBYSL   SLLAVS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
U20 18:40 AVSKMH 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk