A legbúskomorabb alapszakasz

 

A KHL 2014/15-ös szezonja eddig keserédes érzéseket hagyott maga után.

A KHL 7. idényét sajnos az anyagi problémák tették emlékezetessé. Több mint valószínű, hogy kedden játszotta utolsó KHL-mérkőzését a Slovan és a Jugra, de az is megeshet, hogy az Atlant is. Több csapatnál is adódtak problémák szezon közben, jelenleg a Szalavat Julajevnél dolgoznak azon, hogy minél hamarabb megtalálják az Ural Jótékonysági Alap utódját, amely nemrég megszüntette a csapat támogatását. A horvát Medvescakot is temetni kezdték, de róluk mostanában nem hallani ilyen rosszakat.

A szezon egyik pozitívuma a Jokerit berobbanása, amely azonnal élcsapattá nőtte ki magát, míg a másik kiváló dolog, hogy Szocsiban megjelent a jégkorong, az olimpiai városban átlagosan 7557-es nézőszámot hozott a KHL-csapat, amely az utolsó fordulóban a rájátszást is elérte.

Az alapszakaszt ? és az ezzel járó orosz bajnoki címet ? a CSZKA (139) szerezte meg. A katonacsapat sikeréhez nem férhetett kétség, Alekszandr Radulov és Stéphane Da Costa egyaránt kihagyta sérülés miatt az alapszakasz negyedét, mégis előbbi pontkirály lett, utóbbi pedig a 3. legtöbb pontot gyűjtötte. Szinte hihetetlen, de a legendás csapat 26 év után nyert bajnoki címet, legutóbb az 1988/89-es szezonban jutottak csúcsra, Viktor Tyihonov sokadik legendás csapata volt az.

Da Costa Radulov CSZKA

A Nyugati főcsoport 2. helyén a SZKA (123) végzett, a legtöbb gólt, 210-et a szentpéterváriak lőtték, ez 3-mal több, mint a CSZKA-é. Tőlük Artyemij Panarin nyújtott kiemelkedő teljesítményt, 62 pontjával jobb volt, mint az 55 pontos Ilja Kovalcsuk. A 3. helyezett Dinamo Moszkva (123) továbbra is csapatként erős, nincs kiemelkedő játékosuk. Nem úgy a 4. Jokeritnél (119), ahol Steve Moses 36 gólt lőtt, amivel KHL-rekordot állított fel, a finneknek remekül sikerült a KHL-es debütálás, 10 932 fős átlagnézőszámot hoztak.

A négy legjobb nyugati csapat mögött komoly a szakadék. Az 5. helyen végzett Dinamo Minszk (100) tisztességes távolságból követte a Jokeritet. A fehéroroszok egy szezonnal korábban 53 ponttal a főcsoport utolsó helyén végeztek, tehát idén majdnem kétszer annyi pontot szereztek. Ez többek között észak-amerikai játékosainak, a VesceLinglet, Ellison csatársornak, valamint Cheechoonak köszönhetően sikerült. A Lokomotiv (97) kevesebb gólt szerzett, mint néhány rájátszásba be nem jutott csapat, viszont védekezése továbbra is stabil. A 7. helyezett Torpedo (90) idén is a légiósokra épített, SalminenWolski és Immonen kiemelkedtek, a csapat góljainak 38%-át ők szerezték. A rájátszásba az utolsó fordulóban bejutott a Szocsi (88), így a 2014-es olimpia helyszínére összehozott csapat remekül debütált. A fekete-tengeriek hőse egyértelműen Tomás Pöpperle, a cseh kapus többször is győzelemre vezette a csapatot.

A rájátszásról 3 ponttal lemaradt az Atlant (85). A mityiscsiek minden tiszteletet megérdemelnek, szezon közben a legjobb játékosaikat eladták, hogy pénzhez jussanak, a megmaradt jégkorongozók pedig becsülettel küzdöttek végig. Szintén a végsőkig küzdött a Szeversztal (85), amely ugyanúgy a 10. helyen végzett, mint a 2013/14-es szezonban. A Vityaz (78) KHL-es története legjobb szereplését produkálta, sokáig playoffot érő helyen állt, ám végül megint lemaradt róla. A Dinamo Riga (77) tavalyi nyugati 5. helye után nagy csalódás a 12. hely, a 136 lőtt góljuk holtversenyben a legkevesebb a főcsoportban. A Medvescak (68) kicserélődött a nyáron, ez utolsó előtti helyet eredményezett, míg a Slovan (63) a szezon végére elfogyott, utolsó mérkőzésén 3 sorral állt ki.

khl7

Keleten a kétszeres Gagarin Kupa-győztes Ak Barsz (120) nyújtotta a legjobb teljesítményt. Mindkét kazanyi kapus teljesítménye 93% feletti, a Lev Prahában remekelő Azevedo leigazolása nagy húzás volt, 50 ponttal házi pontkirály lett. A Szibir (111) mindenképpen a szezon egyik hőse, Lehtera hiányát el tudták viselni, ráadásul Enlund is hazatért Finnországba családi okok miatt, mégis megnyerték a Csernisov-divíziót. A Metallurg Magnyitogorszk (117) kevésbé képviselt akkora átütőerőt, mint a tavalyi bajnoki cím során. A főcsoport-elsőséget akkor bukták el, amikor kapusuk, Kosecskin megsérült és kénytelen volt kihagyni 9 mérkőzést. Az Avangard (108) kijavította tavalyi bakiját, amikor még a rájátszásba sem jutott be. Az omszkiak vezére a nyáron igazolt, 56 pontig jutó Parsin.

Akárcsak Nyugaton, Keleten is komoly a szakadék a 4. és az 5. helyezett között. Előbbi esetben 19 pont volt, ez utóbbinál 15. A Barisz (93) alapját továbbra is a DallmanLundinBoydBochenskiDawes sor jelenti, ezen 5 játékos a csapat góljainak majdnem a felét lőtte, 170 találatból 81 hozzájuk fűződik. Ha a Szibir a szezon egyik hőse, akkor a Szalavat Julajev (86) az egyik csalódás. A baskírok csak a 6. helyen végeztek, csatáraik teljesítményéről sokat elmond, hogy a legtöbb pontot egy védő, Kolcov gyűjtötte. Több hatalmas pofonba is beleszaladtak, kaptak 6-2-es, 7-2-es, 6-0-s, 7-0-s verést is. A Traktor (86) a tavalyi 9. helye után idén elérte a rájátszást, Petri Kontiola helyére nem érkezett pótlás, így csak 7.-ek lettek. Az Avtomobiliszt (81) sorozatban a második évben szerepelhet a playoffban. A jekatyerinburgiak alapköve a kapusuk, Jakub Kovár, aki csapata mind a 60 meccsén a kapuban állt, mindösszesen 114 percre adta át a helyét a cserekapusnak.

Az Admiral (80) nem tudta megismételni a debütáló szezonjában elért rájátszást. A Nyeftyehimik (73) a rossz védelme miatt nem került be a playoffba, 162 lőtt gólja elég lett volna rá, viszont a 199 kapott találat a második legtöbb az egész KHL-t tekintve. A Lada (68) pont fordított helyzetben van, mint a Nyefytehimik, ugyanis 158 kapott gólja remek, viszont a 130 lőtt gól a harmadik legkevesebb. A Jugra (64) a szezon végére több kulcsjátékosától is megvált, de ami még nagyobb probléma, hogy komoly érdektelenség övezi a csapatot, csak 2400-as átlagnézőszámot hozott Hanti-Manszijszk. A Metallurg Novokuznyeck (53) évek óta szenved, a tavalyi szezon után idén is az utolsó előtti helyet hozta. Az Amur (45) pedig egy az egyben hozta előző évi pontszámát és helyezését, ám ami ennél szomorúbb Habarovszkban, hogy véget értek a telt házat hozó évek, idén egyetlen alkalommal sem látogatott ki 7100 néző.

A pénteken kezdődő rájátszás első körének párosítása:

Nyugati főcsoport:

CSZKA (1.)?Szocsi (8.)
SZKA (2).?Torpedo (7.)
Dinamo Moszkva (3).?Lokomotiv (6.)
Jokerit (4.)?Dinamo Minszk (5.)

Keleti főcsoport:

Ak Barsz (1.)?Avtomobiliszt (8.)
Szibir (2).?Traktor (7.)
Metallurg Magnyitogorszk (3).?Szalavat Julajev (6.)
Avangard (4.)?Barisz (5.)

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum