A DAB nem hibázhat többet

   

Nagyon nehéz helyzetbe került a dunaújvárosi MOL Liga-csapat, hiszen az elődöntőben az Érsekújvár 3-1-re vezet összesítésben, ami azt jelenti, hogy a következő három mérkőzés mindegyikét a magyarországi klubnak kell nyernie, ha döntőbe akar jutni.

Több meccset már nem veszíthetnek el Donald MacLean tanítványai. A párharc nem, de maguk a mérkőzések nagyon szorosan alakulnak, többnyire nagy tempó és közönségszórakoztató játék jellemzi őket. 4 meccs és 22 gól után már van némi értelme mérleget vonni. Az összesített gólkülönbség 12-10 az Érsekújvár javára, 3-1-es összesített állás esetén ez aligha lehetne szorosabb. Mind a négy csata egy góllal dőlt el. A felvidéki csapatban hét, az újvárosiban hat gólszerzőt találunk, a kanadai táblázatot Marek Uram vezeti, aki 3+4-nél tart. Ha egyetlen tényezőt kellene megnevezni, amely miatt a magyar csapat ekkora bajban van, akkor ez egyértelműen a szlovákok világbajnok csatára. Nem csak hogy ő szerezte az egész párharcban a legtöbb pontot, de kétszer lőtt meccset eldöntő gólt, egy alkalommal pedig asszisztot adott ehhez. Ez az adat talán mindennél többet elmond. A csatárnak már az alapszakaszban is jól ment a DAB ellen, egy alkalommal maradt pont nélkül, egyszer duplázott, egyszer pedig 1+3-mal zárt.

A túloldalon leginkább Galanisz Nikandrosz nőtt fel a feladathoz, újra régi formáját idézve játszik, azonban az alapszakaszban brillírozó Azari Zsoltnak és Szappanos Dávidnak eddig nehézségekbe ütközik tartani vele a lépést. Előbbi még nem szerzett gólt, mindössze 2 pontja van, utóbbi 1+2-vel áll, mindketten elmaradnak tehát attól a teljesítménytől, amelyet az alapszakaszban nyújtottak és amelyet ők maguk is elvárnak maguktól. Nagyon jól megy viszont Somogyinak  és Croteau-nak, előbbi két gólja mellé két asszisztot szerzett, utóbbi egyszer volt eredményes, viszont háromszor szolgálta ki társait.A DAB legnagyobb problémája egyelőre a helyzetkihasználás és az emberelőnyös játék, számtalan komoly helyzet és fór maradt kihasználatlanul. Ebben a két mutatóban mindenképpen javulniuk kell, ha esélyt akarnak teremteni maguknak a fordításhoz.

DABNZA 1

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Figyelemre méltó teljesítményt nyújt az Érsekújvárban a veterán bekk, Kowalczyk, aki csapata egyik legjobbjaként nem kevesebb mint 5 asszisztot szerzett. A másik oldalon a hátvédek egyelőre adósak a ponterős játékkal, Hüffner, Mestyán, Nagy egy-egy asszisztnál tartanak, a hazai szurkolóknak fájóan hiányozhatnak Pozsgai és Martine villanásai. Egyelőre kérdéses, hogy utóbbi szerdán visszatérhet-e a csapatba azok után, hogy letöltötte egymeccses büntetését brutális szabálytalanságáért, amelyen talán a szombati egyenlítés is múlt. A fegyelmi bizottság sérülésokozás miatt nyilvánvalóan megtárgyalja az ügyet. A playoff azonban már szedi áldozatait, Chrenko keze még mindig nem tökéletes, míg Marek Dubec a derekát fájlalja, mindkettejük játéka kérdéses, akárcsak Papp Viktoré, akinek a válla ment ki egy ütközés után. Mind a három játékos nagyszerűen dolgozik a mezőnyben, értékes feladatokat látnak el, nagy érvágás lenne a hiányzásuk.

Ha az Acélbikák meg akarják fordítani az eddigi rossz trendeket és a maguk javára billenteni a további meccseken a mérleget, akkor az eddig látottak alapján a következő dolgokra lesz érdemes figyelni. Először, az Újvár kék vonalas indításaira. Ezzel már többször megverték a DAB-ot az alapszakaszban, volt olyan dunaújvárosi meccs, amikor három gólt szereztek úgy, hogy a támadóharmad kékjén álló csatár hajszálpontos indítást kapott a saját harmadából. Másodszor, a kapu mögül visszatett korongokra. Az Érsekújvár vagy nagyon jól játssza ezt, vagy a DAB egyszerűen képtelen figyelni erre (vagy mindkettő egyszerre), de legutóbb is elképesztően sok ilyen lehetőség maradt ki, míg végül Marek Uram a hosszabbítás 21. másodpercében belőtt egy ilyen korongot. És Rejzek is így talált be szombaton, éppen Uram passzából. Harmadszor, feltűnő, hogy mennyire kerülik a DAB játékosai az ütközéseket. Ez annál is érdekesebb, mert Stephan Lundh idején többé-kevésbé működött a fizikai hoki, ami most mond csődöt, a kanadai vezetőedző alatt. Pedig mindenki azt várta, ez lesz az egyik legkomolyabb újvárosi fegyver a Zámky ellen. Negyedszer, sokkal veszélyesebben kell lőni a kék vonalról. Ötödször, a gyalázatos emberelőnyös helyzetekkel kezdeni kell valamit. A hátrányos védekezés jól működik, de emberelőnyben gyakran a korongbevitel is nehézséget okoz a csapatnak. Hatodszor és végezetül, sokkal magabiztosabbnak kell lenni a kapu előtt. Az Acélbikáknak is megvannak a helyzeteik, de sokszor tovább passzolnak lövés helyett vagy egyszerűen csak gyámoltalanul lőnek kapura.

DABNZA 3

Nem kell Sherlock Holmes-i megfigyelőkészség ahhoz, hogy észrevegyük, ez utóbbi három probléma megegyezik a magyar jégkorong legáltalánosabb gondjaival. És mivel a csapatot túlnyomórészt magyar játékosok alkotják (az első öt pontszerző között egy külföldit találunk, Croteau-t a harmadik helyen), ezért tulajdonképpen nem is meglepő, hogy ugyanazzal küzd a DAB, mint egy szinttel feljebb a Fehérvár vagy még egy szinttel feljebb a válogatott is gyakran. Ha azonban nem találnak sürgősen orvoslást ezekre a gondokra a játékosok, akkor az a szezonjukba kerülhet ezúttal.

A szerdai mérkőzés 18 órakor kezdődik Dunaújvárosban, a Digi Sport 2 egyenes adásban közvetíti.

A mérkőzésnek nem csak a MOL Liga-szereplés a tétje, hanem a magyar bajnoki cím is. A Dab.Docler ugyanis csak abban az esetben védheti meg címét, ha a döntőbe jut, és ott legyőzi a Miskolcot. Ha az elődöntőben elvérzik, a Miskolc története során először aranyérmet nyer, magyar bajnok lesz. Erre már szerdán sor kerülhet, tehát komoly a tét, kiélezett Kalninsék helyzete.

huffnerkowalczyk

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Hihetetlen mennyiségű helyzetet dolgoztunk ki Érsekújváron, amikből csak nagyon keveset tudtunk belőni. Míg az ellenfél játékosai a kevés adódó lehetőségből is gólt szereztek. Az utolsó mérkőzésen háromgólos hátrányból álltunk fel, a végén három-négy ütőben is benne volt a győztes gól, de belőni mégsem sikerült. Sajnos az alapszakaszban meghatározó góllövőink és pontszerzőink egyelőre adósak a találatokkal, ez egy ennyire kiélezett és szoros sorozatban sorsdöntő lehet. Úgy gondolom, hogy négy játékos van az ellenfélnél, aki egyelőre feléjük billenti a mérleg nyelvét, közöttük is kiemelkedő teljesítményt nyújt Uram, rá kell majd fokozottan figyelnünk az itthoni mérkőzésen is. Nyilván nem vagyunk könnyű helyzetben, de nem egy példa volt a jégkorong történelmében, amikor innen fordítottak a csapatok. Úgy érzem, mindegyik alkalommal hihetetlenül apró részleteken múlott a győzelmünk, ha egy kicsit átpártol hozzánk a szerencse az ő oldalukról, és sikerül a helyzetkihasználásunkon javítani, akkor győzni fogunk szerdán. A lényeg, hogy nem szabad megijedni, félni, kőkeményen bele kell állni a kihívásba, és a tudásunk szerinti legjobbat kell nyújtanunk. Ha ez sikerül, akkor szombaton Érsekújváron fogunk az egyenlítésért játszani.

Lubomir Hurtaj (vezetőedző, Érsekújvár): A hazai meccseken teljesítettük a célunkat, két napunk volt a regenerációra és a taktikai felkészülésre a szerdai meccs előtt. Annyi biztos, hogy a Bikák nem adják könnyen a bőrüket, amit Érsekújváron is bizonyítottak, kőkemény csata várható a szerdai elődöntőmeccsen is. Természetesen elvárom a bíróktól a korrekt hozzáállást, amit az eddigi meccseken is mutattak. A srácokat, mint mindig, ezúttal is a győzelem és a küzdelem fontosságára fogom inteni, mert mint minden meccs, ez is 0-0 ról indul.

Dab.Docler–Érsekújvár 1-3

   

Az Érsekújvár a második dunaújvárosi győzelmével 4-1-re nyerte a MOL Liga-elődöntőt. A címvédő 0-1-ről fordította meg a párharcot.

A Dab.Docler kicsit átalakította sorait erre a mérkőzésre. A találkozót óriási irámban kezdte a hazai csapat. Ez nem csak azért volt így, mivel nem volt más választása, mint nyerni, az eddigi négy meccs nagy részében is ezt láthattuk. És minden folytatódott ott, ahol abbamaradt. A DAB erősen támadott, helyzetek sorát alakította ki, de az Újvár védelme és kapusa – ezúttal a legutóbb lecserélt Cikánek helyett Krajcovic kezdett – jól állta a rohamokat. A 7. percig alig jött ki a harmadából az Érsekújvár, de akkor Huba és Weissmann szaladt el 2 az 1 ellen, és az akció végén a szezont a Slavia Prahánál kezdő csatár talált a kapuba (0-1). A gól nem törte meg a DAB lendületét, mentek tovább ugyanúgy, de hátulra kevesebb figyelem jutott, mint addig, egyre többször jutottak el Kalnins kapujáig a vendégek. Sok vendégszurkoló érkezett, a felvidéki klub szervezett buszt számukra, így jó volt a hangulat a jégcsarnokban. Még jobb lett volna, ha a 4-5 ziccerből egyet kapuba juttat a DAB, ám erre hiába vártak a hazai szurkolók, így hátránnyal ment öltözőbe csapatuk.

A második harmadban nagyot fordult a játék képe, az Újvár hét perc alatt sokkolta az Újvárost. Előbb bebizonyosodott, hogy a DAB fórjátéka továbbra is tragikus, majd 4 a 4 ellen Hrudík lőtt gólt egy lepattanó után, a kapunak háttal állva, fonákkal. Ekkor már érezhető volt, hogy ez nem Kalnins mérkőzése, nem ezt szoktuk meg a lett kapustól. Két perc múlva megérkezett a harmadik vendéggól is, a veterán Miroslav Stefanka megmutatta, még mindig komoly tudással rendelkezik. Zsebkendőnyi területen húzogatott, majd amikor helyére ért a kapus előtti takaróember, kilőtte a hosszú felsőt. Időt kért és kapust cserélt Don MacLean, Sevela állt a kapuba. A csere bejött, Sevela egymás után védte a Zámky-helyzeteket, de a DAB játéka teljesen szétesett, sorra vezette az Érsekújvár a veszélyes kontrákat. 3-0 után közelebb járt a meccs a 4-0-hoz, mint a 3-1-hez, elsősorban azért, mert miközben az Érsekújvár nagyon pontosan és fegyelmezetten játszott, a Dab.Docler kapkodott a végjátékban és nagyon pontatlanul célzott a helyzetekben. Ez az egész meccsen igaz volt. A hajrában adódtak ugyan szépítési lehetőségek a hazaiak előtt, de az igazi hit, amely az előző meccsen a 0-3 utáni egyenlítéskor megvolt, ezúttal nem látszott Azariékon.

Ersekujvar csapatkep 2014_15

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Acélbikák-emberelőnnyel és -kapuvassal indult a harmadik játékrész, Galanisz tett vissza egy svájcit Azarinak. Majd Gröschl Tamás előtt adódott két gólszerzési lehetőség, de ezen a meccsen sem volt meg a szükséges kis szerencse. Elsősorban azért, mert az érsekújvári hátvédek kevésbé látványos, de óriási munkát végeztek. Amikor Krajcovic verve volt, ketten, hárman léptek közbe, csúsztak, másztak, ha kellett. A DAB becsülettel végigküzdötte az utolsó harmadot, ennek eredménye, hogy Gröschl révén az 51. percben megszerezte a becsületgólt. Lehetett volna szorosabb is a végjáték, de nem lett, még az utolsó két pecben is van négyszer lőhettek volna gólt a hazaiak. A HC Nové Zámky egymás után négyszer győzte le a jó mentalitású, de keservesen meddő Dab.Doclert, megérdemelten jutott a MOL Liga-döntőjébe, ahol egy szintén nagyon izgalmas csata várható.

Tanulságos, jó párharc volt ez, amelyet a rutinosabb, okosabban játszó, több komoly egyéniség alkotta Érsekújvár nyert meg. A DAB egy kicsit elfogyott a végére, nem csak tudásban, személyzetileg is. Ráadásul több meghatározó játékosa is gyenge formában játszott az elődöntőben. Végig kevés légióssal szerepeltek a szezonban, de öröm volt látni, hogy Hruby Gellért, Lénárt René, Szepessy Máté révén még mindig tudtak saját nevelésű 20 éveseket előszedni, akik többnyire megállták a helyüket. Az nem vethető a szemükre, hogy egy Uram, Weissmann, Frolik stb. kaliberű játékos még kemény kihívás a számukra.

Az Érsekújvár szlovák klasszisokat és kiváló játékosokat igazolt, és még ez sem volt elég, ehhez még cseh légiósok is csatlakoztak, több külföldivel álltak fel, mint a DAB. Az Érsekújvár megmutatta, egyértelműen jobb csapat, mint az idei Dab.Docler. Már csak egy kérdés van hátra a szezonból, a DAB-veréssel az első magyar bajnoki címét nyerő Miskolccal szemben meg tudja-e védeni MOL Liga-elsőségét.

A liga csütörtökön egyeztet a döntőbe jutott két csapattal a finálé időpontjairól. Az biztos, hogy az első mérkőzésre Miskolcon kerül sor.

Büntettek minden hibáért

   

Így látták a szakvezetők a Dab.Docler–Érsekújvár párharcot.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Természetesen csalódott vagyok, szerettünk volna 3-1-ről is egyenlíteni a párharcban. Ők megint büntettek minden hibáért, mi pedig ma is rengeteg helyzetet hagytunk ki. Úgy érzem, ma játszottunk a leggyengébben az egész sorozatban. Nagyon nehéz ilyenkor mit mondani, mindenesetre szeretném megköszönni a szurkolóinknak a támogatást, a játékosoknak pedig a kemény munkát. Most néhány szabad nap után a Magyar Kupa küzdelmeire készülünk majd.

Lubomír Hurtaj (vezetőedző, Érsekújvár): Nagyon örülök, hogy sikerült az ötödik meccsen lezárnunk a sorozatot, nagyon jól dolgoztak a fiúk. Néhány alapjátékosunk nem tudott ma pályára lépni, de a többiek keményen odatették magukat, és ennek köszönhetően már készülhetünk is a döntőre a Miskolc ellen.

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 1000 néző. Játékvezetők: Kincses, Halassy, Váczi, Soós.
Kalnins: 78,6% (Sevela: 100%)
K
Krajcovic: 97,8% (Cikánek)
Nagy, Mestyán, Pavuk, Azari, Szappanos
1
Huba, Král, Podstavek, Frolík, Tábi
Pozsgai, Hüffner, Croteau, Somogyi, Galanisz
2
Hrudík, Durco, Stefanka M., Uram, Weissmann
Hruby, Léránt, Eskelinen, Gröschl, Peterdi
3
Baron, Kowalczyk, Klobucnik, Faith, Polcík
Erdélyi, Kovács, Szepessy M., Magosi
4
Sucharda, Siska, Rejzek, Púchovsky, Stefanka O.
Donald MacLean, Marc Lefebvre
E
Lubomir Hurtaj, Peter Udvardy
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 06:58 NZÁ Weissmann Huba Uram
0-2 24:02 NZÁ Hrudík Rejzek Stefanka M.
0-3 26:18 NZÁ Stefanka M. Rejzek Púchovsky
1-3 50:08 DAB Gröschl Eskelinen Azari
45 Kapura lövések száma 29
4 Kiállításpercek 6

A DAB–Érsekújvár góljai

   

A Digi Sport összefoglalóját itt találják.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum