A DAB nem hibázhat többet

   

Nagyon nehéz helyzetbe került a dunaújvárosi MOL Liga-csapat, hiszen az elődöntőben az Érsekújvár 3-1-re vezet összesítésben, ami azt jelenti, hogy a következő három mérkőzés mindegyikét a magyarországi klubnak kell nyernie, ha döntőbe akar jutni.

Több meccset már nem veszíthetnek el Donald MacLean tanítványai. A párharc nem, de maguk a mérkőzések nagyon szorosan alakulnak, többnyire nagy tempó és közönségszórakoztató játék jellemzi őket. 4 meccs és 22 gól után már van némi értelme mérleget vonni. Az összesített gólkülönbség 12-10 az Érsekújvár javára, 3-1-es összesített állás esetén ez aligha lehetne szorosabb. Mind a négy csata egy góllal dőlt el. A felvidéki csapatban hét, az újvárosiban hat gólszerzőt találunk, a kanadai táblázatot Marek Uram vezeti, aki 3+4-nél tart. Ha egyetlen tényezőt kellene megnevezni, amely miatt a magyar csapat ekkora bajban van, akkor ez egyértelműen a szlovákok világbajnok csatára. Nem csak hogy ő szerezte az egész párharcban a legtöbb pontot, de kétszer lőtt meccset eldöntő gólt, egy alkalommal pedig asszisztot adott ehhez. Ez az adat talán mindennél többet elmond. A csatárnak már az alapszakaszban is jól ment a DAB ellen, egy alkalommal maradt pont nélkül, egyszer duplázott, egyszer pedig 1+3-mal zárt.

A túloldalon leginkább Galanisz Nikandrosz nőtt fel a feladathoz, újra régi formáját idézve játszik, azonban az alapszakaszban brillírozó Azari Zsoltnak és Szappanos Dávidnak eddig nehézségekbe ütközik tartani vele a lépést. Előbbi még nem szerzett gólt, mindössze 2 pontja van, utóbbi 1+2-vel áll, mindketten elmaradnak tehát attól a teljesítménytől, amelyet az alapszakaszban nyújtottak és amelyet ők maguk is elvárnak maguktól. Nagyon jól megy viszont Somogyinak  és Croteau-nak, előbbi két gólja mellé két asszisztot szerzett, utóbbi egyszer volt eredményes, viszont háromszor szolgálta ki társait.A DAB legnagyobb problémája egyelőre a helyzetkihasználás és az emberelőnyös játék, számtalan komoly helyzet és fór maradt kihasználatlanul. Ebben a két mutatóban mindenképpen javulniuk kell, ha esélyt akarnak teremteni maguknak a fordításhoz.

DABNZA 1

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Figyelemre méltó teljesítményt nyújt az Érsekújvárban a veterán bekk, Kowalczyk, aki csapata egyik legjobbjaként nem kevesebb mint 5 asszisztot szerzett. A másik oldalon a hátvédek egyelőre adósak a ponterős játékkal, Hüffner, Mestyán, Nagy egy-egy asszisztnál tartanak, a hazai szurkolóknak fájóan hiányozhatnak Pozsgai és Martine villanásai. Egyelőre kérdéses, hogy utóbbi szerdán visszatérhet-e a csapatba azok után, hogy letöltötte egymeccses büntetését brutális szabálytalanságáért, amelyen talán a szombati egyenlítés is múlt. A fegyelmi bizottság sérülésokozás miatt nyilvánvalóan megtárgyalja az ügyet. A playoff azonban már szedi áldozatait, Chrenko keze még mindig nem tökéletes, míg Marek Dubec a derekát fájlalja, mindkettejük játéka kérdéses, akárcsak Papp Viktoré, akinek a válla ment ki egy ütközés után. Mind a három játékos nagyszerűen dolgozik a mezőnyben, értékes feladatokat látnak el, nagy érvágás lenne a hiányzásuk.

Ha az Acélbikák meg akarják fordítani az eddigi rossz trendeket és a maguk javára billenteni a további meccseken a mérleget, akkor az eddig látottak alapján a következő dolgokra lesz érdemes figyelni. Először, az Újvár kék vonalas indításaira. Ezzel már többször megverték a DAB-ot az alapszakaszban, volt olyan dunaújvárosi meccs, amikor három gólt szereztek úgy, hogy a támadóharmad kékjén álló csatár hajszálpontos indítást kapott a saját harmadából. Másodszor, a kapu mögül visszatett korongokra. Az Érsekújvár vagy nagyon jól játssza ezt, vagy a DAB egyszerűen képtelen figyelni erre (vagy mindkettő egyszerre), de legutóbb is elképesztően sok ilyen lehetőség maradt ki, míg végül Marek Uram a hosszabbítás 21. másodpercében belőtt egy ilyen korongot. És Rejzek is így talált be szombaton, éppen Uram passzából. Harmadszor, feltűnő, hogy mennyire kerülik a DAB játékosai az ütközéseket. Ez annál is érdekesebb, mert Stephan Lundh idején többé-kevésbé működött a fizikai hoki, ami most mond csődöt, a kanadai vezetőedző alatt. Pedig mindenki azt várta, ez lesz az egyik legkomolyabb újvárosi fegyver a Zámky ellen. Negyedszer, sokkal veszélyesebben kell lőni a kék vonalról. Ötödször, a gyalázatos emberelőnyös helyzetekkel kezdeni kell valamit. A hátrányos védekezés jól működik, de emberelőnyben gyakran a korongbevitel is nehézséget okoz a csapatnak. Hatodszor és végezetül, sokkal magabiztosabbnak kell lenni a kapu előtt. Az Acélbikáknak is megvannak a helyzeteik, de sokszor tovább passzolnak lövés helyett vagy egyszerűen csak gyámoltalanul lőnek kapura.

DABNZA 3

Nem kell Sherlock Holmes-i megfigyelőkészség ahhoz, hogy észrevegyük, ez utóbbi három probléma megegyezik a magyar jégkorong legáltalánosabb gondjaival. És mivel a csapatot túlnyomórészt magyar játékosok alkotják (az első öt pontszerző között egy külföldit találunk, Croteau-t a harmadik helyen), ezért tulajdonképpen nem is meglepő, hogy ugyanazzal küzd a DAB, mint egy szinttel feljebb a Fehérvár vagy még egy szinttel feljebb a válogatott is gyakran. Ha azonban nem találnak sürgősen orvoslást ezekre a gondokra a játékosok, akkor az a szezonjukba kerülhet ezúttal.

A szerdai mérkőzés 18 órakor kezdődik Dunaújvárosban, a Digi Sport 2 egyenes adásban közvetíti.

A mérkőzésnek nem csak a MOL Liga-szereplés a tétje, hanem a magyar bajnoki cím is. A Dab.Docler ugyanis csak abban az esetben védheti meg címét, ha a döntőbe jut, és ott legyőzi a Miskolcot. Ha az elődöntőben elvérzik, a Miskolc története során először aranyérmet nyer, magyar bajnok lesz. Erre már szerdán sor kerülhet, tehát komoly a tét, kiélezett Kalninsék helyzete.

huffnerkowalczyk

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Hihetetlen mennyiségű helyzetet dolgoztunk ki Érsekújváron, amikből csak nagyon keveset tudtunk belőni. Míg az ellenfél játékosai a kevés adódó lehetőségből is gólt szereztek. Az utolsó mérkőzésen háromgólos hátrányból álltunk fel, a végén három-négy ütőben is benne volt a győztes gól, de belőni mégsem sikerült. Sajnos az alapszakaszban meghatározó góllövőink és pontszerzőink egyelőre adósak a találatokkal, ez egy ennyire kiélezett és szoros sorozatban sorsdöntő lehet. Úgy gondolom, hogy négy játékos van az ellenfélnél, aki egyelőre feléjük billenti a mérleg nyelvét, közöttük is kiemelkedő teljesítményt nyújt Uram, rá kell majd fokozottan figyelnünk az itthoni mérkőzésen is. Nyilván nem vagyunk könnyű helyzetben, de nem egy példa volt a jégkorong történelmében, amikor innen fordítottak a csapatok. Úgy érzem, mindegyik alkalommal hihetetlenül apró részleteken múlott a győzelmünk, ha egy kicsit átpártol hozzánk a szerencse az ő oldalukról, és sikerül a helyzetkihasználásunkon javítani, akkor győzni fogunk szerdán. A lényeg, hogy nem szabad megijedni, félni, kőkeményen bele kell állni a kihívásba, és a tudásunk szerinti legjobbat kell nyújtanunk. Ha ez sikerül, akkor szombaton Érsekújváron fogunk az egyenlítésért játszani.

Lubomir Hurtaj (vezetőedző, Érsekújvár): A hazai meccseken teljesítettük a célunkat, két napunk volt a regenerációra és a taktikai felkészülésre a szerdai meccs előtt. Annyi biztos, hogy a Bikák nem adják könnyen a bőrüket, amit Érsekújváron is bizonyítottak, kőkemény csata várható a szerdai elődöntőmeccsen is. Természetesen elvárom a bíróktól a korrekt hozzáállást, amit az eddigi meccseken is mutattak. A srácokat, mint mindig, ezúttal is a győzelem és a küzdelem fontosságára fogom inteni, mert mint minden meccs, ez is 0-0 ról indul.

Dab.Docler–Érsekújvár 1-3

   

Az Érsekújvár a második dunaújvárosi győzelmével 4-1-re nyerte a MOL Liga-elődöntőt. A címvédő 0-1-ről fordította meg a párharcot.

A Dab.Docler kicsit átalakította sorait erre a mérkőzésre. A találkozót óriási irámban kezdte a hazai csapat. Ez nem csak azért volt így, mivel nem volt más választása, mint nyerni, az eddigi négy meccs nagy részében is ezt láthattuk. És minden folytatódott ott, ahol abbamaradt. A DAB erősen támadott, helyzetek sorát alakította ki, de az Újvár védelme és kapusa – ezúttal a legutóbb lecserélt Cikánek helyett Krajcovic kezdett – jól állta a rohamokat. A 7. percig alig jött ki a harmadából az Érsekújvár, de akkor Huba és Weissmann szaladt el 2 az 1 ellen, és az akció végén a szezont a Slavia Prahánál kezdő csatár talált a kapuba (0-1). A gól nem törte meg a DAB lendületét, mentek tovább ugyanúgy, de hátulra kevesebb figyelem jutott, mint addig, egyre többször jutottak el Kalnins kapujáig a vendégek. Sok vendégszurkoló érkezett, a felvidéki klub szervezett buszt számukra, így jó volt a hangulat a jégcsarnokban. Még jobb lett volna, ha a 4-5 ziccerből egyet kapuba juttat a DAB, ám erre hiába vártak a hazai szurkolók, így hátránnyal ment öltözőbe csapatuk.

A második harmadban nagyot fordult a játék képe, az Újvár hét perc alatt sokkolta az Újvárost. Előbb bebizonyosodott, hogy a DAB fórjátéka továbbra is tragikus, majd 4 a 4 ellen Hrudík lőtt gólt egy lepattanó után, a kapunak háttal állva, fonákkal. Ekkor már érezhető volt, hogy ez nem Kalnins mérkőzése, nem ezt szoktuk meg a lett kapustól. Két perc múlva megérkezett a harmadik vendéggól is, a veterán Miroslav Stefanka megmutatta, még mindig komoly tudással rendelkezik. Zsebkendőnyi területen húzogatott, majd amikor helyére ért a kapus előtti takaróember, kilőtte a hosszú felsőt. Időt kért és kapust cserélt Don MacLean, Sevela állt a kapuba. A csere bejött, Sevela egymás után védte a Zámky-helyzeteket, de a DAB játéka teljesen szétesett, sorra vezette az Érsekújvár a veszélyes kontrákat. 3-0 után közelebb járt a meccs a 4-0-hoz, mint a 3-1-hez, elsősorban azért, mert miközben az Érsekújvár nagyon pontosan és fegyelmezetten játszott, a Dab.Docler kapkodott a végjátékban és nagyon pontatlanul célzott a helyzetekben. Ez az egész meccsen igaz volt. A hajrában adódtak ugyan szépítési lehetőségek a hazaiak előtt, de az igazi hit, amely az előző meccsen a 0-3 utáni egyenlítéskor megvolt, ezúttal nem látszott Azariékon.

Ersekujvar csapatkep 2014_15

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Acélbikák-emberelőnnyel és -kapuvassal indult a harmadik játékrész, Galanisz tett vissza egy svájcit Azarinak. Majd Gröschl Tamás előtt adódott két gólszerzési lehetőség, de ezen a meccsen sem volt meg a szükséges kis szerencse. Elsősorban azért, mert az érsekújvári hátvédek kevésbé látványos, de óriási munkát végeztek. Amikor Krajcovic verve volt, ketten, hárman léptek közbe, csúsztak, másztak, ha kellett. A DAB becsülettel végigküzdötte az utolsó harmadot, ennek eredménye, hogy Gröschl révén az 51. percben megszerezte a becsületgólt. Lehetett volna szorosabb is a végjáték, de nem lett, még az utolsó két pecben is van négyszer lőhettek volna gólt a hazaiak. A HC Nové Zámky egymás után négyszer győzte le a jó mentalitású, de keservesen meddő Dab.Doclert, megérdemelten jutott a MOL Liga-döntőjébe, ahol egy szintén nagyon izgalmas csata várható.

Tanulságos, jó párharc volt ez, amelyet a rutinosabb, okosabban játszó, több komoly egyéniség alkotta Érsekújvár nyert meg. A DAB egy kicsit elfogyott a végére, nem csak tudásban, személyzetileg is. Ráadásul több meghatározó játékosa is gyenge formában játszott az elődöntőben. Végig kevés légióssal szerepeltek a szezonban, de öröm volt látni, hogy Hruby Gellért, Lénárt René, Szepessy Máté révén még mindig tudtak saját nevelésű 20 éveseket előszedni, akik többnyire megállták a helyüket. Az nem vethető a szemükre, hogy egy Uram, Weissmann, Frolik stb. kaliberű játékos még kemény kihívás a számukra.

Az Érsekújvár szlovák klasszisokat és kiváló játékosokat igazolt, és még ez sem volt elég, ehhez még cseh légiósok is csatlakoztak, több külföldivel álltak fel, mint a DAB. Az Érsekújvár megmutatta, egyértelműen jobb csapat, mint az idei Dab.Docler. Már csak egy kérdés van hátra a szezonból, a DAB-veréssel az első magyar bajnoki címét nyerő Miskolccal szemben meg tudja-e védeni MOL Liga-elsőségét.

A liga csütörtökön egyeztet a döntőbe jutott két csapattal a finálé időpontjairól. Az biztos, hogy az első mérkőzésre Miskolcon kerül sor.

Büntettek minden hibáért

   

Így látták a szakvezetők a Dab.Docler–Érsekújvár párharcot.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Természetesen csalódott vagyok, szerettünk volna 3-1-ről is egyenlíteni a párharcban. Ők megint büntettek minden hibáért, mi pedig ma is rengeteg helyzetet hagytunk ki. Úgy érzem, ma játszottunk a leggyengébben az egész sorozatban. Nagyon nehéz ilyenkor mit mondani, mindenesetre szeretném megköszönni a szurkolóinknak a támogatást, a játékosoknak pedig a kemény munkát. Most néhány szabad nap után a Magyar Kupa küzdelmeire készülünk majd.

Lubomír Hurtaj (vezetőedző, Érsekújvár): Nagyon örülök, hogy sikerült az ötödik meccsen lezárnunk a sorozatot, nagyon jól dolgoztak a fiúk. Néhány alapjátékosunk nem tudott ma pályára lépni, de a többiek keményen odatették magukat, és ennek köszönhetően már készülhetünk is a döntőre a Miskolc ellen.

MOL Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 1000 néző. Játékvezetők: Kincses, Halassy, Váczi, Soós.
Kalnins: 78,6% (Sevela: 100%)
K
Krajcovic: 97,8% (Cikánek)
Nagy, Mestyán, Pavuk, Azari, Szappanos
1
Huba, Král, Podstavek, Frolík, Tábi
Pozsgai, Hüffner, Croteau, Somogyi, Galanisz
2
Hrudík, Durco, Stefanka M., Uram, Weissmann
Hruby, Léránt, Eskelinen, Gröschl, Peterdi
3
Baron, Kowalczyk, Klobucnik, Faith, Polcík
Erdélyi, Kovács, Szepessy M., Magosi
4
Sucharda, Siska, Rejzek, Púchovsky, Stefanka O.
Donald MacLean, Marc Lefebvre
E
Lubomir Hurtaj, Peter Udvardy
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 06:58 NZÁ Weissmann Huba Uram
0-2 24:02 NZÁ Hrudík Rejzek Stefanka M.
0-3 26:18 NZÁ Stefanka M. Rejzek Púchovsky
1-3 50:08 DAB Gröschl Eskelinen Azari
45 Kapura lövések száma 29
4 Kiállításpercek 6

A DAB–Érsekújvár góljai

   

A Digi Sport összefoglalóját itt találják.

Cimkék: , , ,

Összes (195)

Utolsó hozzászólások

 1.   #190
  kerusz,   

  @Raon: Asszem nem értettem félre. Ha az alapszakasz végének győztese lenne a bajnok, akkor is - mivel az elmúlt 7 szezonban többször volt páratlan számú csapat, mint páros - reális esély lett volna arra, hogy valaki úgymond "meccs nélkül" nyer bajnokságot. Elvégre páratlan számú csapat esetén minden játéknapon lesz olyan csapat, aki nem játszik, és simán előfordulhat, hogy a végső győztes szabadnapos, és a sorsa két másik csapat egymás elleni meccsén dől el. Ahogy az is előfordulhat, hogy egy csapat úgy nyer bajnokságot, hogy behozhatatlan előnyre tesz szert az ellenfeleivel szemben, de ez nem az adott csapat meccse alatt (pláne nem az ő meccsén) derül ki.

  A főbb szempontok:
  - legyen teljes szezon, amennyire lehetséges, a liga minden indulója számára (ez elengedhetetlen, ha nem csak magyarországi és romániai csapatokat akarunk látni a ligában) - magyarán a MOL Liga vége legyen a lehető legkésőbb
  - minden meccsnek legyen ugyanakkora tétje, ne lehessen prioritásokat felállítani a meccsek között (eleinte éreztünk ilyet a csapatok egy részénél, ezért nincs most már külön magyar tabella)
  - csak az lehessen bajnok, aki a teljes szezont végigjátszotta a bajnokságban

  Ezekből nagyjából már következik az, ami most van.

 2.   #191
  kerusz,   

  @beno51: Nem értem, Benő, miben kellene befolyásolja a véleményemet az, hogy tavaly a Dab.Docler lett a magyar bajnok, idén meg a Miskolc.

 3. budapestijeti
    #192
  budapestijeti,   

  Belegabalyodtatok mint cigánygyerek a nadrágtartóba! Na... :)
  Miskolc volt idén a legjobb, ez már kb. félidőben látszott. Én nagyon örülök, hogy nyertek, ennél már csak egy jobb ötletem lett volna! :)
  Ne kínozzátok egymást tovább!

 4. mannisenmaki
    #193
  mannisenmaki,   

  @Raon: A 3. bekezdésben szépen összefoglaltad, hogy miért tűnt el kb. majd mindenki a komment írók közül tőlünk.
  Olvasom a blogot, ha a hozzászólók hovatartozása alapján kéne laikusként belőnöm a Volánt, a népszerűségét, kb. az erősen futottak még kategóriába raknám nagyságrendileg, ahol van átlag 2-300 néző meccsenként, akik egy vizesnyolcas csapatnak szorítanak.

 5.   #194
  miklossy,   

  @mannisenmaki, @Raon: maradjunk annyiban, hogy mindkét liga szurkolóitól el tudnék képzelni nagyobb tiszteletet a másik irányába. sajnos az utóbbi időben divatba jött átmenni a másik oldalra egy kicsit baszogatni/provokálni a népet, már-már mintha afféle férfitettnek számítana (természetesen nem rátok gondolok).

 6. 1885*
    #195
  1885*,   

  nem tudtam ki hiányzik a blogról, mannisenmaki! Sírok :(

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
CEHC 18:30 AVSOHC 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
U18 19:40 KMHUTE 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk