A Brassónak nyernie kell

   

Két miskolci győzelemmel kezdődött az alapszakasz-győztes és a tavalyi ezüstérmes párharca a MOL Liga elődöntőjében, egy harmadik diadal nagy valószínűséggel megpecsételné a szezon sorsát a Cenk alján.

Különösen az első meccsre gondolhatnak keserűen a brassóiak, hiszen ott szó szerint centiméterekre és másodpercekre voltak a győzelemtől. Másodjára aztán az érezhetően jobb erőben levő miskolciak bedarálták a fáradtabb vendégeket.

Ugyanakkor hiba lenne miskolci részről előre elkönyvelni a továbbjutást, a Brassó kitűnő játékosok tömkelegét vonultatja fel soraiban, és az elmúlt két idényben a játéka is egyre tudatosabbá vált. mi sem jellemzőbb erre, mint az, hogy ők mutatják az egyik leghatékonyabb emberelőnyös és emberhátrányos játékot, és hogy rendkívül jó százalékban használják ki a helyzeteiket. Szüksége is lesz a Brassónak ezekre az erényekre a folytatásban, hiszen egyre kevesebb a hibázási lehetőség. Öt mérkőzés van még hátra az elődöntőből, ezeken már legfeljebb csak egyetlen győzelmet engedélyezhetnek a Miskolcnak, ha 2014 után idén is döntőt szeretnének játszani a kék-sárgák.

0218misbra04

Fotó: Bán Olivér

“Taktikailag és mentálisan is nagyon jó első mérkőzést játszottunk – mondta Jerry Andersson, a Brassó edzője. – 2-1-re vezettünk, amikor balszerencsénkre a kapuvasat találtuk el, a játékvezető pedig hibás döntést hozott és túlütést fújt. Így a mi harmadunkból folytatódott a játék, esélyt kaptak az egyenlítésre és éltek vele. Nagyon nehéz volt ezt megélni, amikor nagyon jól játszottunk és megérdemeltük volna a győzelmet.

A második meccs egészen más volt. Rosszul kezdtünk, a Miskolc pedig sokkal jobban, mint egy nappal korábban. Fegyelmezetlenek voltunk a védekezésben és technikailag is rosszul kezeltük a meccshelyzeteket. Nem könnyű a csapatban fenntartani a motivációt és az összpontosítást, különösen, ha az egy nappal korábbi mérkőzésen ilyen hihetetlen helyzet alakul ki. Végig nyomás alatt voltunk és ezzel nem tudtunk megbirkózni.

Össze kellett szednünk magunkat a hazai két meccsre, két legalább olyan jó mérkőzést akarunk játszani, mint amilyen az első miskolci volt, viszont azt akarjuk, hogy ezúttal a mi oldalunkra kerüljön a győzelem. Sajnos Nagy Csaba megsérült szerdán, és Antal Zsombornak is vannak kisebb gondjai. Pénteken edzünk egyet, szombaton pedig jeges átmozgatás lesz, aztán készen állunk a következő csatára.”

“A keddi mérkőzés első harmadában meglátszott a két hét szünet, amikor nem játszottunk tétmérkőzést – mondta Majoross Gergely, a Miskolc vezetőedzője. – Edzéseken próbáltuk ugyan szimulálni a meccshelyzeteket, de ez sosem lehet ugyanaz. A mérkőzés folyamán fokozatosan léptünk túl ezen a nehézségen, és a második harmadtól már egyértelműen a Brassó fölé tudtunk nőni. Azzal is meg kellett küzdenünk, hogy kétszer is hátrányba kerültünk, ám nagyon keményen dolgoztunk, és végül kijöttünk ebből a kisebb gödörből. A mérkőzés elején a Brassónak, a végén nekünk volt szerencsénk, így ez szerintem kiegyenlítette egymást. A mérkőzés végére fizikailag felőröltük a Brassót, amit a fölényünk és például a lövési arányok is jeleznek. Itt már csak idő kérdése volt, hogy mikor lőjük be a győztes gólt. Szerdán már tudtunk élni azzal a fölénnyel, amelyet az alapszakasz végére kialakítottunk ellenük, és nem sok esélyt hagytunk nekik. A különbség egyébként teljesen mindegy, a rájátszásban már csak egy rovás jár a győzelemért. Ebből nekünk most van kettő és még kettőre van szükségünk a döntőhöz.

Minden párharc elején a csapatokban, a játékosokban van egyfajta drukk, görcs. Elég csak megnézni a Brassó első meccsét a Debrecen ellen, vagy az Újpest első, nagyon rosszul sikerült harmadát az Érsekújvárral szemben. A premier mindig nehéz, nekünk egy harmadra volt szükségünk ahhoz, hogy felvegyük a fordulatszámot, és onnantól kezdve már a saját játékunkat tudtuk játszani. Ugyanakkor ismét bebizonyosodott, hogy mentálisan nagyon erős ez a csapat. A nehéz helyzetekben sem pánikolnak a játékosok, nem külső körülményeket hibáztatnak, hanem egymást segítve keresik a megoldást. Ez nagyon fontos tényező, mérkőzések sorsa dőlhet el az ilyen pozitív hozzáálláson. A rájátszás mindig egy kicsit mást kíván, mint az alapszakasz, hiszen nagyobb a tét, több az indulat, és a játékosoknak ezt a helyén kell kezelniük. Nincs olyan taktika, amit hajszálpontosan lehet alkalmazni többször. Szerdán például azért voltunk sokkal sikeresebbek, mint kedden, mert több ponton is tudtunk változtatni.

Nagyon küzdelmes meccsekre számítok Brassóban. Egészen biztos vagyok abban, hogy a Brassó nagyon bele fog állni a szombati találkozóba, de mi is készen állunk majd. Fontos lesz, hogy az apró részletekben pontosak legyünk. A védekezésben fegyelmezettnek és önfeláldozónak, a támadásban pedig elszántnak és áldozatkésznek kell lennünk, és akkor eredményesek lehetünk.”

Brassó–Miskolc 3-4

   

A Jegesmedvék egy hihetetlenül izgalmas végjátékot hozó mérkőzésen legyőzték a brassóiakat, így 1 győzelemre kerültek a döntőbe jutástól.

A Miskolc semleges országból érkező vezetőbírókat kért a brassói mérkőzésekre. A MOL Liga-szabályzat értelmében innentől kezdve a párharc során végig harmadik országbeli bírókat kell hívni. Sajnálatos módon a szombati mérkőzésre csak egy szlovák vezetőbíró érkezett meg, Jozef Bachurik, mivel társa, Dalibor Beniac nem vitte magával a megfelelő személyi okmányokat, a nagylaki határátkelőtől vissza kellett fordulnia. Bachurik valószínűleg vasárnap is egyedül vezet majd. Amennyiben szerdán is lesz mérkőzés Miskolcon, ott természetesen már két külföldi vezetőbíró működik majd közre.

A mérkőzést aktívabban kezdték a miskolciak, többet volt a korong a brassói kapu előtt. Mégis a hazaiak szereztek gólt, a 4. percben Petres talált be Bálizs válla felett (1-0). Egy percen belül Tóth Adriánt kiállították egy támadó harmadban elkövetett szabálytalanságért, a Jegesmedvék kivédekezték az emberhátrányt. A vendégek 41 másodpercig játszhattak öten, ugyanis Dudas kiült gáncsolásért. Bálizs egyszer nagyon rosszul ért bele a korongba a lepkés kesztyűvel, de nem esett be a kapuba a pakk. A 16. percben Virág Csanádot kiküldték 2 percre, de nem töltötte le a teljes büntetését, ugyanis a Miskolc Hajós révén kihasználta az emberelőnyt (1-1). Az egyenlítés után nem sokkal újra kiállították Virágot, de nem élt a lehetőséggel a vendégcsapat.

A második harmad hazai góllal indult, Mihály Árpád szerezte meg újra a vezetést a Brassónak (2-1). A 26. percben Virág Csanád harmadjára is kiült a büntetőpadra, a vendégek próbálkoztak az egyenlítéssel, sikertelenül. Virág visszatérése után 10 másodperccel Richard Filip ment ki, a Jegesmedvék hajtottak az egyenlítésért, hiába. Az 5 az 5 elleni játék kiegyenlített jégkorongot hozott, a brassóiak inkább a korongmegtartásra törekedtek. A 31. percben Dósa Krisztián kapott büntetést fogásért. A harmad utolsó két percében Hietamaki kiállítása nyomán emberelőnyben játszhatott a Miskolc, amit másfél perc után Dudas kék vonalas találatával kihasznált (2-2).

A harmadik játékrészt a Jegesmedvék kezdték jobban, a 45. percben viszont Beczét kiküldték bottal akasztásért. Az emberhátrányból nagyon jól jött ki a Miskolc, ugyanis a brassóiak megfeledkeztek a büntetéspadról visszatérő Beczéről, akit kiugratott Gőz, próbálkozását még védte Polc, a kipattanót viszont értékesítette Láda Balázs (2-3). A miskolci gól után egy perccel Obsut szabálytalankodott, a vendégek nem kapkodtak az 5 a 4 elleni játék során. A brassóiak próbáltak támadni, a miskolciak próbálták még a kék-sárgák harmadában elfojtani az akciókat. Az 57. percben megszületett a brassóiak egyenlítőgólja Virág révén, nem is akármilyen körülmények között. Virág lövése után Bálizs próbálta a korongot elütni a kapuja elől, ám Gőz Balázst találta el, akiről az bekerült a kapuba (3-3). A bekapott gól nem törte meg a miskolciakat, másfél perccel a mérkőzés vége előtt Hajós újra vezetéshez jutatta a Jegesmedvéket (3-4). A gól után Andersson időt kért, majd Polc lekorcsolyázott, eredménytelenül. A Miskolc 4-3-ra nyert, egy esetleges vasárnapi győzelemmel a döntőbe juthat.

Jerry Andersson (vezetőedző, Brassó): Jobban álltunk a meccsnek, mint legutóbb Miskolcon. Jó lehetőségeink voltak és korán betaláltunk, ez jót tett a csapatunknak. Ellenfelünk nagyon erős csapat, hiába kaptunk két előnyt a vezetésünk után, nem tudtunk élni a lehetőséggel. Aztán amikor ők kerültek emberelőnybe, gólt lőttek. Egyszerűbben és célratörőbben kell játszanunk a folytatásban, a Miskolc jól hatástalanítja legponterősebb játékosainkat, Salugát, Mihályt, Molnárt és Virágot. Minden meccsből tanulnunk kell, és bár 3-0-ra vezet az ellenfelünk, nem adjuk fel a párharcot. Vasárnap új mérkőzés jön, megpróbáljuk újra legyőzni a Miskolcot.

Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc): Óriási erénye a csapatunknak, hogy akkor is tud nyerni, amikor nem játszik jól. Nagyon keményen dolgoztunk ma is, és semmi sem tudott a jó útról letéríteni bennünket. Pedig kétszer hátrányba kerültünk, amikor átvettük a vezetést, akkor pedig egy balszerencsés gólt kaptunk. Más csapat talán megzuhant volna, ám a töretlen küzdőszellemnek köszönhetően mi még a rendes játékidőben a magunk javára döntöttük el a mérkőzést. Le a kalappal a Brassó előtt, hiszen nagyon keményen beleálltak ebbe a meccsbe, óriási küzdelem folyt a pályán, ezért is értékes ez a győzelem.

Erste Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 1600 néző. Játékvezetők: Bachurik, Trandafir, Butucel.
Polc: 87,5% (Fülöp)
K
Bálizs: 90,6% (Duschek)
Filip, Obsut, Fodor, Saluga, Klouda
1
Boyle, Dudas, Metcalfe, Cohen, Becze
Piszarenko, Hietamaki, Mihály, Zsók, Petres
2
Gőz, Sagert, Hajós, Tóth, Dansereau
Imecs, Nagy Cs., Molnár, Virág, Péter Zs.
3
Vojtkó, Dósa, Nagy K., Láda B., O'Donnell
János, Bálint, Márton
4
Popovics, Budai, Roczanov, Miskolczi, Fliszár
Jerry Bjorn Andersson, Christer Dreberg
E
Majoross Gergely, Mart Eerme
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 03:18 BRA Petres Mihály Zsók
1-1 17:10 MIS PP Hajós Tóth Metcalfe
2-1 21:01 BRA Mihály Zsók Hietamaki
2-2 39:13 MIS PP Becze Cohen Dudas
2-3 47:02 MIS Láda B. Becze Nagy K.
3-3 56:01 BRA Molnár Virág Fodor
3-4 58:24 MIS Hajós Dansereau Tóth
32 Kapura lövések száma 32
12 Kiállításpercek 8

A Brassó–Miskolc képes összefoglalója

   

A 3. Brassó–Miskolc elődöntő góljai

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum