A Miskolc kemény fizikai játékra készül

   

A brassóiak az alapszakaszban nagy csatára tudták kényszeríteni a többnyire lehengerlő stílusban játszó borsodiakat, nagy kérdés, hogy a rájátszásban mennyi pluszt tudnak kihozni magukból és egymásból a csapatok. A körítést tekintve máris bajnok a Miskolc, megéri kimenni a Népkertbe.

Négy évvel ezelőtt már összekerült a Miskolc és a Brassó, akkor a borsodiak mentek tovább. A Brassó 2009-ben csatlakozott a ligához, és érdekes módon azóta nagyon szorosan együtt fejlődik a Miskolccal. Az első évben ez még a sereghajtó szerepben való osztozást jelentette, hiszen a Miskolc az utolsó előtti, a Brassó az utolsó helyen végzett az alapszakaszban. Azóta azonban nagyot fordult a világ és fokozatos fejlődés után mára mindketten meghatározó csapataivá váltak a ligának. A 2011/12-es szezonban fordult elő először, hogy a Brassó meg tudta előzni a borsodiakat az alapszakasz végén, a két csapat a 3. és 4. helyen végzett. A rájátszásban elkerülték egymást, a Brassó söpréssel maradt alul a DAB-bal szemben, míg a Jegesmedvék a liga történetének legnagyobb fordítását produkálva győztek a HSC ellen, hogy aztán a döntőben őket is a dunaújvárosiak állítsák meg. A következő szezonban a Brassó éppen lemaradt a rájátszásról, míg a Miskolc második helyen továbbjutva is egyből beleszaladtak az Acélbikákba, akik ismét útjukat állták. Tavaly mindkét csapat playoffba jutott, a két évvel ezelőttihez hasonlóan ismét a Brassó lett a harmadik, a Miskolc a negyedik. A rájátszásban azonban elkerülték egymást, a Brassó a DAB-on keresztül jutott a döntőbe, ahol a Miskolcot verő Érsekújvárral szemben maradt alul.

MISBRA

Fotó: Bán Olivér

A két csapat eddig egyetlenegyszer került egymással szembe a rájátszásban, mégpedig a 2010/11-es szezon során. Akkor bár a borsodiak a harmadik, míg a Brassó a hatodik helyen végzett, alaposan meggyűlt egymással a két csapat baja. A negyeddöntő első meccsét fölényesen, 9-4-re nyerték a Népkertben a hazaiak, a második mérkőzésen azonban hosszabbításos győzelmével egyenlített a Brassó. A Cenk alján lejátszott következő két meccset aztán megnyerték a vendégek és továbbjutottak, de mindkétszer roppant szoros, egygólos győzelem lett a vége. Más kérdés, hogy ez a rájátszásban tökéletesen elég a boldogsághoz.

A Brassó azon kevés csapat közé tartozik, amelyek ellen meggyűlt a baja a Miskolcnak a szezonban. Az a bravúr csak a DAB-nak sikerült, hogy pozitív legyen a mérlege az alapszakasz győztesével szemben, de Mihály Árpádék sem álltak ettől messze, hiszen a megszerezhető 18 pontból 8-at begyűjtöttek, az irtózatos gólkülönbséggel záró borsodiak kettőnél több góllal hazai pályán egyszer sem tudtak nyerni a kék-sárgák ellen. A két csapat rendes játékidőben elért idei slágereredménye egyértelműen a 2-2, három alkalommal is ennyi állt az eredményjelzőn, mindháromszor szétlövés döntött, amelyben kétszer a Jegesmedvék volt a jobb. Majoross Gergely tanítványai előtt most is adott lesz a feladat, két gólon kell tartani ellenfelüket. Ez összesen ötször sikerült a szezonban, ebből négyszer nyertek, egyszer büntetőkkel kaptak ki, egy alkalommal pedig a Brassó egyértelműen jobb volt és 5-2-re nyert. Érdekes módon ugyanez igaz fordítva is, az erdélyi csapat számára a legfontosabb feladat a hazai támadások megakasztása lesz, akkor lehet esélyük, ha két gólnál nem engednek többet Beczééknek. Alighanem bemutatkozik a csapat hatodik légiósa, Conor O’Donnell.

A mérkőzés, melyet a Digi Sport2 egyenes adásban közvetít, este fél hétkor kezdődik. A miskolci marketingesek kitettek magukért, magyarországi klubeseményen aligha részesültek a nézők nagyobb kényeztetésben, mint ami Miskolcon vár majd rájuk. Mivel a mérkőzés iránt hatalmas az érdeklődés, így a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a megérkezést, a pénztárak egyébként fél ötkor, a kapuk fél hatkor nyitnak. A szerdai meccsre a jegyek már a második harmadtól megvásárolhatóak. És akkor lássuk, mivel is készülnek a Népkertben. Február 17-25. között a szurkolók szavazhatnak a legjobb magyar és idegenlégiós játékosra a Szinvapark Facebook oldalán. A két győztes játékos 50-50 ezer forintos utalványt kap a bevásárlóközpont ajándékaként, amelyet a Szinvapark bármelyik üzletében levásárolhatnak. Tíz szerencsés felnőtt próbálkozó az első harmad utáni szünetben próbára teheti lövőtudományát. Az első próbálkozó, akinek sikerül betalálni a kapuba, amelyen egy bő korongnyi helyet hagynak szabadon, egy nagy képernyős ledtévével távozhat.

A második harmad után a gyerekeké lesz a jég, akik különféle ügyességi játékokon szerepelhetnek, természetesen az ajándékok ekkor sem maradhatnak el. Tippverseny is indul, amelyen a pontos végeredményt tippelhetik meg egy százasért a vállalkozó kedvű szurkolók, a helyes tippelők névsora folyamatosan bővül a rájátszás alatt, az utolsó mérkőzésen sorsolják ki a nyertest. A főnyeremény egy értékes okostelefon lesz. Fontos tudnivaló, hogy a bevétel teljes mértékben a miskolci utánpótlást gazdagítja majd. Itt azonban még nincs vége, hiszen ki lehet próbálni a rolba anyósülését is, ráadásul élesben, azaz a harmadok közötti jégfelújításkor, illetve a nemrégiben elindult KissCam szolgáltatás mellett lesz beszédes nevű BeerCam is, erről a szervezők egyelőre nem árultak el több konkrétumot. Minden további részlet a jelentkezésről és a nyereményekről ezen a linken érhető el. Jár a gratuláció a miskolciaknak, ilyen típusú felhajtást ritkán láthat a magyar közönség, bele sem merünk gondolni, mi lesz még, ha döntőbe jut a csapat.

Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc): “Az alapszakaszban hatszor játszottunk a Brassóval, én ezek közül az utolsó négyet tekintem kiindulási alapnak. Megnéztem a negyeddöntős mérkőzéseiket is a Debrecen ellen, ám ezek közül csak a két kinti találkozót elemeztem, a hajdúsági pálya speciális körülményei miatt. Kielemeztem ezeket a mérkőzéseket, figyeltem a tendenciákat, a különböző játékelemeket. Ezekről beszéltünk is az elmúlt napok edzésein, de hétfőtől valójában már csak a saját dolgunkkal foglalkozunk. A gyakorlásokon igyekeztem úgy felpörgetni a csapatot, hogy kedden este ne látszódjon a hosszú tétmeccs nélküli időszak. Úgy gondolom, hogy ezt a szériát egyként kell nézni. Fontos, hogy például a második mérkőzésen már hasznosítsuk az első tapasztalatait, azaz továbbra is azzal az egy meccsel kell foglalkoznunk, ami éppen előttünk van. Nagyon küzdelmes, egyszerű, ugyanakkor kemény fizikai játékot várok. Arról már beszéltem korábban, hogy mi az alapszakaszban is igyekeztünk ilyen stílusban játszani, azaz sokat nem kell módosítanunk a harcmodoron, ebben otthonosan mozgunk. Ezekben az elemekben kell jó teljesítményt nyújtanunk és akkor eredményesek lehetünk.”

Miskolc–Brassó 3-2

   

A Miskolc a 2. és a 3. harmad utolsó percében lőtt gólt, kétszer egyenlített, 53 másodperccel a vége előtt jött vissza a meccsbe, amelyet a hirtelen halálban nyert meg, teljesen megszolgáltan. Óriási mérkőzést játszott a két csapat, magas fordulaton kezdték a felek az elődöntőt.

A Miskolc új légiósa, Conor O’Donnell a harmadik sorban kapott helyet, Nagy Krisztián és Láda Balázs csatártársaként. A Brassó gyorsan emberelőnybe került, de a hazaiak aktív védekezésével szemben helyzetig sem nagyon jutott. A meccs első nagy helyzetét Dansereau alakította ki, az 5. percben Polc védett nagyot. Néhány cserével később a miskolci aranysapkás megsérült, szerencsére csak néhány cserét kellett kihagynia, elment a padról, de egy fejvédőcsere után visszatért. Gyors, kemény, jó színvonalú első harmadot láthattunk, amelyet a Miskolc kontrollált. A Brassó elsősorban gyors kontrákra épített, ezeket veszélyesen vezette. A hajrára hazai előnnyel fordultunk, Obsut volt fegyelmezetlen, nem elég, hogy kiállíttatta magát, még oda is szólt a bíróknak, így 2+10-zel mehetett le. Ám O’Donnell szerencsétlen mozdulattal palánkra lökte Petrest, szerencsére sérülés nem történt, a kiállítást viszont kihasználta Jerry Andersson csapata. Martin Saluga megcsinálta, amit a ligában tán legjobban tud, akkor ért a kapu elé, amikor kellett, így egy újabb lopakodó gólt lőtt. Elképesztő a szlovák csatár, szinte észre sem venni az erőfeszítéseit a befejezésekkor, de hihetetlen érzéke van a kapu előtti játékhoz. A 19. percben 0-1 állt a táblán.

MISBRA2

Fotó: Bán Olivér

Hietamaki, majd Piszarenko kapott kiállítást a második harmad elején, 53 másodperces kettős hátrányba került csapatuk. A Miskolc gyengén játszotta meg a szituációt, de a végén egy nagy Hajós-helyzetre azért futotta ebből. A kapuvas és Polc együttesen hárított, szinte üres kapus lehetőség volt. Kloudát is kiállították a játékvezetők, három perc alatt három vendégbüntetés miatt nagyon komoly lehetőséghez jutott Majoross Gergely csapata. Másodszor 25 másodperces kettős előny alakult ki, de ez sem ment be, közben Obsut fegyelmije is lejárt, így a Brassó fellélegezhetett. Meddő fórjáték zajlott, sőt a végén még Petresnek volt ziccere a túloldalon, de lyukat ütött Bálizzsal szemben állva. A harmad közepétől a vendégek a sorok rendezésére törekedtek, a Miskolc pedig néhány percig megtorpanni látszott. Később kiderült, ez a párperces üresjárat csak arra kellett, hogy egy fantasztikusan hajrát lássunk. Felpörgött mindkét csapat, komoly száguldás zajlott, ide-oda hoki. 1-1 és 0-2 is minden további nélkül lehetett volna, de a hazaiak azért többször álltak közel a gólhoz. A vendégeknél Polc, Klouda és Saluga nagyot játszott, szinte minden megmozdulásuk értékes volt. A hazaiak sokkal egységesebb képet mutattak, akár 10 játékost is ki lehetne emelni. Jó volt látni, hogy egyre inkább szabályos játékra törekedtek a csapatok, de ez nem ment a keménység rovására. Bálizs és Polc felváltva mutatott be nagy védéseket. A 40. percben a román válogatott szlovák kapus tudása is kevés volt, Jesse Dudas egy kontra végén óriási gólt lőtt, teljesen megérdemelten egyenlített a Miskolc. Lélektani nagyfröccshöz jutott a sárga-fekete csapat, döntetlennel mehetett öltözőbe és megszerezte a rájátszásban az első gólját.

Nagy Jegesmedvék-helyzetekel indult a harmadik játékrész, de a kapus helyenként a védelem helyett is kiválóan helyt állt. A Brassó visszaállt, a Miskolc próbálkozott, Polc sorra nyerte a csatákat. Meglepő módon egy lassan induló kontránál szétcsúszott a hazaiak védekezése, a center rossz ütemben lépett ki kritikus helyen, így Mihály Árpád akadálytalanul lőhetett kapura közelről, nem hibázott. A 47. percben 1-2-re alakult az állás. A Miskolc azonnal még jobban kezdett nyomni, Becze kétszer is veszélyeztetett. Nem fásultak Dudasék, pedig ekkor már mindkét csapat túlnyomórészt két sorral nyomult. De fogyott az idő, és egyre több bosszantó hiba került a játékba, többször is lesen akadtak meg a támadások. Ment előre a hazai gárda, masszívan zárt a Brassó, a levegő fogyott, ezért szaporodtak az önfeláldozó vészmegoldások. Talán a kapu előtt nem dolgozott elég keményen a hazai gárda, jó néhány kipattanó, lecsorgó korong maradt árván, míg a Brassó nagyon sokat dolgozott a védőharmadban. A hajrában Becze kiállítást harcolt ki, ebből a kapuba talált a Miskolc, de már sípszó után. Négy perccel a vége előtt történt, hogy a korong a jégen fekvő Polc hátánál pihent szabadon, a játékvezető nem látta, ezért azt hitte, a kapus birtokában van, lefújta. Hajós egy pillanattal később lőtte a kapuba. Kár ezért a jelenetért, gólt érdemlő akció volt. A Brassó hatékony playoffhokit játszott egészen az utolsó percig. Volt ehhez egy Polca és megvolt a szükséges kis szerencséje is. De jött két hiba, és odalett mindez. 71 másodperccel a vége előtt időt kért Majoross Gergely, lehozta kapusát. A Brassó egyből korongot szerzett és saját kapujától kapura lőtte, a szerencse megfordult, a vasról kifelé pattant, így tilos felszabadítás lett. A bulit megnyerte a Miskolc, benntartotta a korongot, Becze éles szögből lőtt, a korong Polcról Boyle elé pattant, aki nagy erővel bevágta. Polc első bizonytalankodása volt ez a meccsen, talán megfoghatta volna Becze lövését. A 60. percben, 53 másodperccel a vége előtt 2-2-re módosult az állás, hatalmas melóval visszakapaszkodott a Miskolc. Jöhetett egy nagy szünet és a hosszabbítás az első gólig, 4 a 4 ellen.

A ráadásban végig a Jegesmedvéknél volt a korong, irányította a játékot. A 66. percben Gőz Balázs jól játszott Keegan Dansereau-hoz, aki egyedül maradt Polccal szemben, ez neki ujjgyakorlat, egy csellel elküldte a kapust, majd a bal felsőbe lőtt. Teljesen megérdemelten győzött a meccset végig irányító, de a nem megfelelő helyzetkihasználás miatt végig nyomás alatt játszó hazai csapat.

Érdekes lesz látni, hogy egy ilyen tempójú mérkőzés másnapján, szerdán melyik csapat mire lesz képes. A látottak alapján alig várjuk a folytatást. 1-0-ra vezet a Miskolc a 4 győzelemig tartó párharcban.

Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc): A mai teljesítményünkön érződött a két hét kihagyás, lassan lendültünk játékba. A második harmadtól kezdtünk feljavulni, és mentálisan is erősek voltunk, ezért tudtunk győzni. Nagyon sok emberelőnyt pazaroltunk el, ezen mindenképpen javítanunk kell.

Jerry Andersson (vezetőedző, Brassó): Nagyon jó idegenbeli meccset játszottunk. Az utolsó percben eldönthettük volna a mérkőzést, de a kapuvas a miskolciakkal volt. Utána lelkileg nem voltunk elég erősek, így ha kis különbséggel is, de kikaptunk.

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1110 néző. Játékvezetők: Babic, Haszonits, Somos, Pálkövi.
Bálizs: 93,3% (Duschek)
K
Polc: 94,5% (Fülöp)
Boyle, Dudas, Metcalfe, Cohen, Becze
1
Filip, Obsut, Fodor, Saluga, Klouda
Gőz, Sagert, Hajós, Tóth, Dansereau
2
Piszarenko, Hietamaki, Molnár, Mihály, Virág
Vojtkó, Dósa, Nagy K., Láda B., O'Donnell
3
Imecs, Nagy Cs., Antal, Zsók, Petres
Szilágyi, Budai, Popovics, Roczanov, Miskolczi
4
János, Bálint, Péter Zs., Márton
Majoross Gergely, Mart Eerme
E
Jerry Bjorn Andersson, Christer Dreberg
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 18:07 BRA PP Saluga Klouda Imecs
1-1 39:37 MIS Dudas Becze Boyle
1-2 46:46 BRA Mihály Molnár
2-2 59:07 MIS Boyle Becze Dudas
3-2 65:51 MIS Dansereau Gőz
55 Kapura lövések száma 30
6 Kiállításpercek 24

A Miskolc–Brassó képes összefoglalója

   

A Miskolc–Brassó góljai

   

A Digi Sport összefoglalója itt látható.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 9., szombat
DEBL 11:15 GEPGRZ 9-2VÉGE
U18 13:00 VICETO 3-2 BVÉGE
U18 13:40 AVSOKR 5-1VÉGE
U18 15:00 KACMAC 0-3VÉGE
EWHL 16:15 SAEKMH 1-4VÉGE
DEBL 16:25 MACLNZ 4-0VÉGE
EL 17:00 SCCMAC 3-4VÉGE
EL 17:00 VC2UTE 4-6VÉGE
U18 17:10 OKWMIS 2-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 0-3VÉGE
U18 17:30 KMHEHL 0-10VÉGE
EBEL 17:45 AVSDEC 2-1VÉGE
U18 18:40 UTERBS 1-2VÉGE
december 10., vasárnap
DEBL 11:35 MACGRZ 4-3 BVÉGE
DEBL 14:25 KMHLNZ 7-0VÉGE
EWHL 15:00 SSTKMH 0-8VÉGE
U18 15:00 AVSVAS 7-3VÉGE
ROM 17:30 GALSTE 9-6VÉGE
VB20 18:00 HUNLAT 1-4VÉGE
december 11., hétfő
U20 13:00 OHCUTE 4-1VÉGE
ROM 17:30 SCCSTE 9-3VÉGE
VB20 19:00 FRAHUN 4-3 HVÉGE
EL 20:00 DABTIT 5-3VÉGE
    • M4 SPORT
december 12., kedd
U18 15:00 DHKPEF 6-4VÉGE
U18 17:20 ETOUTE ÉLŐ
ROM 17:30 STESCC ÉLŐ
EL 18:30 MISMAC 0-0ÉLŐ
U18 18:40 VASMIS ÉLŐ
EBEL 19:15 MZAAVS INFO
BL 20:00 ZSCLIB 
    • SPORT 2
december 13., szerda
VB20 15:30 HUNKAZ 
EL 17:50 VC2MAC 
MK 18:00 DABVAS 
U18 18:00 SZDDHK 
december 14., csütörtök
U18   MISMAC 
U18 16:00 PEFZEG 
MK 18:00 UTEMIS 
december 15., péntek
VB20 13:00 GERHUN 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:30 TITBRA 
december 16., szombat
U18   AVSMIS 
U18   MACETO 
U18 15:00 SZDZEG 
VB20 16:00 AUTHUN 
U18 16:30 DHKGEP 
EBEL 17:45 AVSHCB 
EL 18:00 DABSCC 
EL 18:30 UTEBRA 
december 17., vasárnap
EL 17:50 VC2FTC 
december 18., hétfő
EL 20:00 UTEMIS 
    • M4 SPORT
december 19., kedd
DEBL 19:15 GEPMAC 
Partnerünk