A Brassó többet már nem hibázhat

   

A Debrecen első meccsét megnyerte a negyeddöntőben, ezzel megteremtette a lehetőségét arra, hogy viszonylag kényelmes helyzetből várja a hétvégi brassói visszavágót. Ha a hazaiak hibáznak, akkor a tavalyi ezüstérem után idén nem jutnak a négy közé.

Ha a DHK nyer, akkor első MOL ligás idényében egyből a legjobb négy közé juthat, ami igazi bravúr lenne. Az esélyek ezzel együtt a Brassó mellett szólnak. Bár az alapszakaszban nem mindig nyújtottak meggyőző teljesítményt, a Kontinentális-kupában bizonyították, hogy rutinos játékosaik bármikor képesek összeszedni magukat. Lelkes és szép számú közönségük meg is érdemli, hogy az alapszakasz borzalmasnak is bátran nevezhető hazai mérlege után a rájátszásban végre sikerélményekben részesüljenek. Ehhez az egész liga legnagyobb tapasztalattal rendelkező edzői stábja, Jerry Andersson és a Hakan Nygren helyére lépő Christer Dreberg minden feltételt meg is teremt majd. Könnyű dolguk mindazonáltal nem lesz, hiszen a túloldalon Jevgenyij Muhin is alaposan fel fogja készíteni tanítványait, nagy taktikai csata is várható tehát.

2015-01-18-corona-brasov-vs-debreceni-hk-3-4-012-of-057

Fotó: Tamási Zoltán

A két csapat az alapszakaszban háromszor találkozott egymással Brassóban, egyszer a hazaiak nyertek hosszabbításban, egyszer a vendégek büntetőkkel, egyszer pedig nagyon sima, 7-1-es brassói siker született. Ennél többet mond az első debreceni meccs, amelynek során a debreceni siker kulcsa a fegyelmezett védekezés és az adódó lehetőségek nagy hatékonyságú kihasználása volt. Emellett Borogyin kapus is extra teljesítményt nyújtott, hiszen 97,4%-os hatékonysággal védve, 38 lövésből mindössze egyetlen gólt kapott, azt is emberelőnyből. Ha már a speciális játékoknál tartunk, akkor ez lehet az a játékelem, amelyben a Debrecennek leginkább javulnia lehet. Öt alkalommal játszottak létszámfölényben Ladányiék és bár az alapszakasz végén úgy tűnt, ez az egyik legnagyobb fegyverük, a Brassó mindegyiket kivédekezte. Ezzel szemben a maguk részéről Mihály Árpádék jó százalékkal értékesítették a fórokat, három előnyből egyszer betaláltak, nekik az egyenlő létszám melletti helyzetkihasználáson kell majd javítaniuk.

Speciális terhet jelenthet a hazaiak számára, hogy többet már nem hibázhatnak, ha pénteken kikapnak, akkor számukra véget ért a MOL Liga idei szezonja, míg a DHK-nak egy esetleges vereség esetén is lesz még módja javítani szombaton szintén Brassóban. Ráadásul a DHK már teljesítette az idei elvárásokat, vagyis a playoffba kerülést, ehhez képest a négy közé jutás már csak bónusz lenne. Ezzel szemben a Cenk alján nyilván nagy csalódást jelentene, ha a tavalyi ezüstérem után idén a négy közé sem kerülne a csapat. Mindez persze még nagyon messze van, de fontos kérdés, hogy a két csapat miként birkózik meg ezzel a teherrel és az ebből adódó külön feladatokkal, milyen irányban befolyásolja majd ez a taktikát.

PLAYOFF Poster

“Készen állunk az új csatára – nyilatkozta a mérkőzés előtti napon Jerry Andersson, a Brassó edzője. – Úgy érezzük, képesek vagyunk legyőzni a Debrecent. Nagyon erős a védelmük, de meg fogjuk találni a módját annak, hogy átjátsszuk. Nagyon fontos, hogy fejben erősek legyünk, és élvezzük a meccset. A Debrecen legutóbb két 2-1-es győzelmet aratott, nemcsak ellenünk a negyeddöntő első meccsén, hanem az alapszakasz zárásaként a Miskolcot is ugyanilyen arányban győzte le. A debreceni negyeddöntő-mérkőzésen 38-szor lőttünk kapura, ez normál esetben 3-4 gólt kellett volna jelentsen a számunkra. Nagyon gyorsan kell átmennünk támadásba, hogy ne legyen idejük rendeződni, és akkor nem kell mindig 5 az 5 elleni játékot játszani, azaz a támadások során is egyfajta emberfölényt tudunk kialakítani a kapujuk előtt.”

A Debrecen nagyon komolyan veszi a negyeddöntőt. Már szerdán elutazott Csíkszeredába, ahol száraz és jeges edzésekkel készül a brassói mérkőzésre. Pénteken kora délután buszoznak át Szeredából Brassóba.

“A csapatom optimista hangulatban készül a pénteki mérkőzésre – mondta Jevgenyij Muhin, a Debrecen mestere. – Szerencsére mindenki egészséges és bizakodó. Tudjuk, hogy a Brassó a mérkőzés esélyese, de mi nem szándékozunk feladni mérkőzést, hiszen legutóbb nyertünk. Remélem, nem lesz nagy teher a fiúk vállán, szerintem inkább az ellenfelünk az, akinek bizonyítania kell.”

Brassó–Debrecen 5-0

   

Fegyelmezetlen vendégek néztek farkasszemet a koncentráltan játszó és az előnyeiket továbbra is hihetetlen százalékban kihasználó hazaiakkal, aminek a vége nagyon sima brassói siker lett. A Debrecen ezúttal nem tudott felnőni a Brassó szintjére.

Álomszerűen kezdett a Brassó, Szagyikov kiállítását a harmadik, Voronovét az ötödik percben használták ki, így 4 perc után már 2-0-ra vezettek. Előbb Zsók lőtt közelről, éles szögből nagyon szép gólt, majd Saluga egyéni akció révén jelezte, nem véletlenül övé az aranysisak a csapatból. Már az első meccsen feltűnő volt, milyen kiváló hatékonysággal használja ki emberelőnyeit a brassói csapat és nem volt ez másként a második meccsen sem. Kellemetlen hidegzuhany volt ez a Debrecen számára, hiszen így gyakorlatilag négy perc alatt eltűnt az a lélektani előny, amire az első meccsen elért győzelmükkel szert tettek. Ezzel együtt teljesen megérdemelt volt a hazaiak vezetése, a DHK játéka szétesett, nem igazán tudtak komoly helyzeteket kialakítani. A harmad második felére kiegyenlítettebbé vált a játék, de feszültséggel teli, kapkodó játékot láthatott a szép számú publikum, amelyen mindkét csapat sokat hibázott. A legnagyobb vendéghelyzet Prakab előtt adódott, aki egy alkalommal lövésre szánta el magát szélről, ami olyan jól sikerült, hogy a korong átment Polc lábai között, majd a kapuvasról visszapattanva megállt a gólvonal és a kapus között, végül a hátvédeknek kellett kilőniük onnan.

A második harmadot a Brassó éppen úgy kezdte, ahogyan az elsőt is: már az első percben emberelőnybe kerültek, amit egy Klouda, Saluga összjáték végén utóbbi váltott gólra mintegy 40 másodperc alatt. A gól után még egyértelműbbé vált a játék képe, a DHK kezdett beletörődni a sorsába, míg a hazaiak egyre-másra alakították ki a szebbnél szebb helyzeteket. A harmad felétől felváltva kerültek emberelőnybe a csapatok, a 33. percben azonban Vaszjunyinnak nem volt alkalma kiülni a büntetőpadra, hiszen a már kapusa nélkül támadó Brassóból Hietemaki maradt teljesen egyedül középen, és középtávolról nagyon szép góllal növelte négyre a különbséget. A harmad végére kissé magához tért a Debrecen, volt néhány momentumuk, mindazonáltal a pénteki napon nem volt egy súlycsoportban a két csapat, jól mutatja ezt a 24-5-ös kapura lövési arány és a játék képében sem volt sokkal kisebb a differencia.

A záró 20 percben elmaradt a korai előnygól, pedig Kaszkov a büntetőpadon kezdte a harmadot, majd Dancsfalvit látták szabálytalannak a játékvezetők. Ha lehet, még látványosabbá vált a Brassó fölénye, a vendégek kapujába érkező Tőke szenzációs védéseinek köszönhetően azonban nem változott az eredmény. A túloldalon Sijka előtt adódott lehetőség, ám az ő életerős lövése is a kapuvasról vágódott Polc mögé. Az 52. percben negyedóra után újra emberelőnybe kerültek a vendégek, ám a fórjáték meglehetősen vérszegényre sikerült, a Brassónak nem jelentett gondot kivédekezni azt. Sőt, fél perccel azután, hogy a hazaiak kiegészültek, Fodor Csanád nagyon szép egyéni akció végén megszerezte az ötödik gólt csapatának, közelről, szélről emelt Tőke válla fölött a hálóba. Az utolsó percekben a Debrecen mindent megtett a becsületgól megszerzéséért, miközben a Brassó talán inkább már a szombati mérkőzésre tartalékolt. A végére maradt még egy előny a debrecenieknek, de ez sem jelentett különösebb veszélyt. Az eredmény már nem változott, ötöt lőtt a Brassó, Polc shutouttal zárt.

Sokkal jobban akarták a győzelmet

   

Rossz felfogásban játszott a Debrecen, a Brassó egy pillanat esélyt sem hagyott a MOL Liga újoncának. Edzői nyilatkozatok a pénteki negyeddöntő után.

Jerry Andersson (vezetőedző, Brassó): “Nagyon boldog vagyok a mai meccs után, egyértelmű győzelmet arattunk. Mind a 3 harmadban az ellenőrzésünk alatt tartottuk a játékot. Nagyon jól kezdtünk, hamar két gólt ütöttünk. A játékosok nagyon jól összpontosítottak a feladatukra. Ugyanezt a fegyelmezettséget kell tartanunk. remélem, szombaton is hasonlóan kezdünk majd. Azt hiszem, szombaton egészen más meccset látunk majd, sokkal keményebb csatát, figyelembe kell vennünk, hogy a Debrecen nagyon jó csapat.”

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): “A Brassó úgy játszott, mint akinek semmi veszítenivalója sincs. Maximálisan készek voltak arra, hogy keményen beleálljanak a mérkőzésbe az első pillanattól kezdve. Az első percekben kaptunk két kiállítást, ebből pedig két gólt. Aztán jött a harmadik kiállítás és a harmadik gól. A brassóiak sokkal jobban játszottak nálunk, és sokkal jobban akarták a győzelmet.”

MOL Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 1570 néző. Játékvezetők: Lauff, Sura, Siko, Peter.
Polc (Fülöp)
K
Borogyin (Tőke)
Filip, Obsut, Fodor, Saluga, Klouda
1
Jemeljanov, Csíki, Ladányi, Hári, Könczei
Piszarenko, Hietamaki, Molnár, Mihály, Virág
2
Szagyikov, Voronov, Berta, Kaszkov, Sijka
Imecs, Nagy, Antal, Zsók, Petres
3
Prakab, Tőkési, Kuriljuk, Dancsfalvi, Vaszjunyin
Márton, János, Bálint, Péter Zs.
4
Barabás, Wéber, Okos
Andersson Jerry Bjorn, Dreberg Christer
E
Muhin Jevgenyij, Razov Igor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:39 BRA PP Zsók Obsut Saluga
2-0 04:05 BRA PP Saluga Filip Klouda
3-0 21:38 BRA PP Saluga Klouda Filip
4-0 32:49 BRA Hietamaki Mihály János
5-0 54:15 BRA Fodor Saluga
31 Kapura lövések száma 12
10 Kiállításpercek 26

A Brassó–Debrecen fotói

   
Cimkék: , , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 13., péntek
U18 15:00 SCCAVS 3-7VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 5-3VÉGE
MOL 18:00 SCCMAC 0-7VÉGE
MOL 18:00 UTEFTC 4-5VÉGE
MOL 18:30 TITMIS 1-7VÉGE
EBEL 19:30 VSVAVS 5-3VÉGE
január 14., szombat
EBJL 13:00 DMJVIC 5-2VÉGE
EBYSL 13:15 G99AVS 1-9VÉGE
EBJL 14:00 HKBEHL 5-1VÉGE
EBJL 14:40 AVSKAC 7-6 HVÉGE
EBJL 15:10 UTEOHC 5-1VÉGE
EBJL 15:45 ZASETO 1-4VÉGE
EBJL 15:50 MACMRB 16-0VÉGE
EBYSL 16:10 VASDMJ 6-3VÉGE
MOL 18:30 MISBEO 9-1VÉGE
EBYSL 18:40 ZNOHKB 4-3 HVÉGE
EBYSL 18:50 MACRBS 3-2VÉGE
NU18 19:00 HUNAUT 3-0VÉGE
január 15., vasárnap
EBYSL 12:10 MACRBS 3-4 HVÉGE
EBYSL 14:30 MZAAVS 2-3 HVÉGE
EBYSL 16:20 VSVDMJ 3-2VÉGE
EBYSL 16:40 VASSLL 1-2VÉGE
EBEL 17:00 AVSG99 1-5VÉGE
EBYSL 17:00 HKBZNO 1-5VÉGE
MOL 17:00 GALMAC 1-7VÉGE
MOL 18:30 DHKTIT 4-3VÉGE
január 16., hétfő
U18 17:15 MISPEF 10-2VÉGE
MOL 17:30 BRAMAC 0-3VÉGE
MOL 18:00 UTEDAB 4-1VÉGE
  • M4 SPORT
január 17., kedd
MOL 17:00 GALSCC 
MOL 18:30 MISFTC 
január 18., szerda
U20   KMHMIS 
U20   MACZEG 
NHL 00:55 BOSNYI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:05 ANATBL 
  • SPÍLER TV
KHL 15:00 MMGAVG 
  • SPORT 2
január 19., csütörtök
EBYSL   AVSVIC 
NHL 01:35 MTLPIT 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKSJS 
  • SPÍLER TV
U18 15:30 DHKPEF 
U18 16:00 AVSUTE 
U18 16:00 ETOMIS 
EBYSL 17:40 VASMZA 
MOL 18:00 DABBRA 
U18 18:10 VASMAC 
január 20., péntek
EBJL   HKBMAC 
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
MOL 19:00 FTCGAL 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
MOL 18:00 MACGAL 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
MOL 18:30 MISSCC 
EBJL 18:55 VSVAVS 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
EBYSL   SLLAVS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk