A Brassó többet már nem hibázhat

   

A Debrecen első meccsét megnyerte a negyeddöntőben, ezzel megteremtette a lehetőségét arra, hogy viszonylag kényelmes helyzetből várja a hétvégi brassói visszavágót. Ha a hazaiak hibáznak, akkor a tavalyi ezüstérem után idén nem jutnak a négy közé.

Ha a DHK nyer, akkor első MOL ligás idényében egyből a legjobb négy közé juthat, ami igazi bravúr lenne. Az esélyek ezzel együtt a Brassó mellett szólnak. Bár az alapszakaszban nem mindig nyújtottak meggyőző teljesítményt, a Kontinentális-kupában bizonyították, hogy rutinos játékosaik bármikor képesek összeszedni magukat. Lelkes és szép számú közönségük meg is érdemli, hogy az alapszakasz borzalmasnak is bátran nevezhető hazai mérlege után a rájátszásban végre sikerélményekben részesüljenek. Ehhez az egész liga legnagyobb tapasztalattal rendelkező edzői stábja, Jerry Andersson és a Hakan Nygren helyére lépő Christer Dreberg minden feltételt meg is teremt majd. Könnyű dolguk mindazonáltal nem lesz, hiszen a túloldalon Jevgenyij Muhin is alaposan fel fogja készíteni tanítványait, nagy taktikai csata is várható tehát.

2015-01-18-corona-brasov-vs-debreceni-hk-3-4-012-of-057

Fotó: Tamási Zoltán

A két csapat az alapszakaszban háromszor találkozott egymással Brassóban, egyszer a hazaiak nyertek hosszabbításban, egyszer a vendégek büntetőkkel, egyszer pedig nagyon sima, 7-1-es brassói siker született. Ennél többet mond az első debreceni meccs, amelynek során a debreceni siker kulcsa a fegyelmezett védekezés és az adódó lehetőségek nagy hatékonyságú kihasználása volt. Emellett Borogyin kapus is extra teljesítményt nyújtott, hiszen 97,4%-os hatékonysággal védve, 38 lövésből mindössze egyetlen gólt kapott, azt is emberelőnyből. Ha már a speciális játékoknál tartunk, akkor ez lehet az a játékelem, amelyben a Debrecennek leginkább javulnia lehet. Öt alkalommal játszottak létszámfölényben Ladányiék és bár az alapszakasz végén úgy tűnt, ez az egyik legnagyobb fegyverük, a Brassó mindegyiket kivédekezte. Ezzel szemben a maguk részéről Mihály Árpádék jó százalékkal értékesítették a fórokat, három előnyből egyszer betaláltak, nekik az egyenlő létszám melletti helyzetkihasználáson kell majd javítaniuk.

Speciális terhet jelenthet a hazaiak számára, hogy többet már nem hibázhatnak, ha pénteken kikapnak, akkor számukra véget ért a MOL Liga idei szezonja, míg a DHK-nak egy esetleges vereség esetén is lesz még módja javítani szombaton szintén Brassóban. Ráadásul a DHK már teljesítette az idei elvárásokat, vagyis a playoffba kerülést, ehhez képest a négy közé jutás már csak bónusz lenne. Ezzel szemben a Cenk alján nyilván nagy csalódást jelentene, ha a tavalyi ezüstérem után idén a négy közé sem kerülne a csapat. Mindez persze még nagyon messze van, de fontos kérdés, hogy a két csapat miként birkózik meg ezzel a teherrel és az ebből adódó külön feladatokkal, milyen irányban befolyásolja majd ez a taktikát.

PLAYOFF Poster

“Készen állunk az új csatára – nyilatkozta a mérkőzés előtti napon Jerry Andersson, a Brassó edzője. – Úgy érezzük, képesek vagyunk legyőzni a Debrecent. Nagyon erős a védelmük, de meg fogjuk találni a módját annak, hogy átjátsszuk. Nagyon fontos, hogy fejben erősek legyünk, és élvezzük a meccset. A Debrecen legutóbb két 2-1-es győzelmet aratott, nemcsak ellenünk a negyeddöntő első meccsén, hanem az alapszakasz zárásaként a Miskolcot is ugyanilyen arányban győzte le. A debreceni negyeddöntő-mérkőzésen 38-szor lőttünk kapura, ez normál esetben 3-4 gólt kellett volna jelentsen a számunkra. Nagyon gyorsan kell átmennünk támadásba, hogy ne legyen idejük rendeződni, és akkor nem kell mindig 5 az 5 elleni játékot játszani, azaz a támadások során is egyfajta emberfölényt tudunk kialakítani a kapujuk előtt.”

A Debrecen nagyon komolyan veszi a negyeddöntőt. Már szerdán elutazott Csíkszeredába, ahol száraz és jeges edzésekkel készül a brassói mérkőzésre. Pénteken kora délután buszoznak át Szeredából Brassóba.

“A csapatom optimista hangulatban készül a pénteki mérkőzésre – mondta Jevgenyij Muhin, a Debrecen mestere. – Szerencsére mindenki egészséges és bizakodó. Tudjuk, hogy a Brassó a mérkőzés esélyese, de mi nem szándékozunk feladni mérkőzést, hiszen legutóbb nyertünk. Remélem, nem lesz nagy teher a fiúk vállán, szerintem inkább az ellenfelünk az, akinek bizonyítania kell.”

Brassó–Debrecen 5-0

   

Fegyelmezetlen vendégek néztek farkasszemet a koncentráltan játszó és az előnyeiket továbbra is hihetetlen százalékban kihasználó hazaiakkal, aminek a vége nagyon sima brassói siker lett. A Debrecen ezúttal nem tudott felnőni a Brassó szintjére.

Álomszerűen kezdett a Brassó, Szagyikov kiállítását a harmadik, Voronovét az ötödik percben használták ki, így 4 perc után már 2-0-ra vezettek. Előbb Zsók lőtt közelről, éles szögből nagyon szép gólt, majd Saluga egyéni akció révén jelezte, nem véletlenül övé az aranysisak a csapatból. Már az első meccsen feltűnő volt, milyen kiváló hatékonysággal használja ki emberelőnyeit a brassói csapat és nem volt ez másként a második meccsen sem. Kellemetlen hidegzuhany volt ez a Debrecen számára, hiszen így gyakorlatilag négy perc alatt eltűnt az a lélektani előny, amire az első meccsen elért győzelmükkel szert tettek. Ezzel együtt teljesen megérdemelt volt a hazaiak vezetése, a DHK játéka szétesett, nem igazán tudtak komoly helyzeteket kialakítani. A harmad második felére kiegyenlítettebbé vált a játék, de feszültséggel teli, kapkodó játékot láthatott a szép számú publikum, amelyen mindkét csapat sokat hibázott. A legnagyobb vendéghelyzet Prakab előtt adódott, aki egy alkalommal lövésre szánta el magát szélről, ami olyan jól sikerült, hogy a korong átment Polc lábai között, majd a kapuvasról visszapattanva megállt a gólvonal és a kapus között, végül a hátvédeknek kellett kilőniük onnan.

A második harmadot a Brassó éppen úgy kezdte, ahogyan az elsőt is: már az első percben emberelőnybe kerültek, amit egy Klouda, Saluga összjáték végén utóbbi váltott gólra mintegy 40 másodperc alatt. A gól után még egyértelműbbé vált a játék képe, a DHK kezdett beletörődni a sorsába, míg a hazaiak egyre-másra alakították ki a szebbnél szebb helyzeteket. A harmad felétől felváltva kerültek emberelőnybe a csapatok, a 33. percben azonban Vaszjunyinnak nem volt alkalma kiülni a büntetőpadra, hiszen a már kapusa nélkül támadó Brassóból Hietemaki maradt teljesen egyedül középen, és középtávolról nagyon szép góllal növelte négyre a különbséget. A harmad végére kissé magához tért a Debrecen, volt néhány momentumuk, mindazonáltal a pénteki napon nem volt egy súlycsoportban a két csapat, jól mutatja ezt a 24-5-ös kapura lövési arány és a játék képében sem volt sokkal kisebb a differencia.

A záró 20 percben elmaradt a korai előnygól, pedig Kaszkov a büntetőpadon kezdte a harmadot, majd Dancsfalvit látták szabálytalannak a játékvezetők. Ha lehet, még látványosabbá vált a Brassó fölénye, a vendégek kapujába érkező Tőke szenzációs védéseinek köszönhetően azonban nem változott az eredmény. A túloldalon Sijka előtt adódott lehetőség, ám az ő életerős lövése is a kapuvasról vágódott Polc mögé. Az 52. percben negyedóra után újra emberelőnybe kerültek a vendégek, ám a fórjáték meglehetősen vérszegényre sikerült, a Brassónak nem jelentett gondot kivédekezni azt. Sőt, fél perccel azután, hogy a hazaiak kiegészültek, Fodor Csanád nagyon szép egyéni akció végén megszerezte az ötödik gólt csapatának, közelről, szélről emelt Tőke válla fölött a hálóba. Az utolsó percekben a Debrecen mindent megtett a becsületgól megszerzéséért, miközben a Brassó talán inkább már a szombati mérkőzésre tartalékolt. A végére maradt még egy előny a debrecenieknek, de ez sem jelentett különösebb veszélyt. Az eredmény már nem változott, ötöt lőtt a Brassó, Polc shutouttal zárt.

Sokkal jobban akarták a győzelmet

   

Rossz felfogásban játszott a Debrecen, a Brassó egy pillanat esélyt sem hagyott a MOL Liga újoncának. Edzői nyilatkozatok a pénteki negyeddöntő után.

Jerry Andersson (vezetőedző, Brassó): “Nagyon boldog vagyok a mai meccs után, egyértelmű győzelmet arattunk. Mind a 3 harmadban az ellenőrzésünk alatt tartottuk a játékot. Nagyon jól kezdtünk, hamar két gólt ütöttünk. A játékosok nagyon jól összpontosítottak a feladatukra. Ugyanezt a fegyelmezettséget kell tartanunk. remélem, szombaton is hasonlóan kezdünk majd. Azt hiszem, szombaton egészen más meccset látunk majd, sokkal keményebb csatát, figyelembe kell vennünk, hogy a Debrecen nagyon jó csapat.”

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): “A Brassó úgy játszott, mint akinek semmi veszítenivalója sincs. Maximálisan készek voltak arra, hogy keményen beleálljanak a mérkőzésbe az első pillanattól kezdve. Az első percekben kaptunk két kiállítást, ebből pedig két gólt. Aztán jött a harmadik kiállítás és a harmadik gól. A brassóiak sokkal jobban játszottak nálunk, és sokkal jobban akarták a győzelmet.”

Erste Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 1570 néző. Játékvezetők: Lauff, Sura, Siko, Peter.
Polc (Fülöp)
K
Borogyin (Tőke)
Filip, Obsut, Fodor, Saluga, Klouda
1
Jemeljanov, Csíki, Ladányi, Hári, Könczei
Piszarenko, Hietamaki, Molnár, Mihály, Virág
2
Szagyikov, Voronov, Berta, Kaszkov, Sijka
Imecs, Nagy, Antal, Zsók, Petres
3
Prakab, Tőkési, Kuriljuk, Dancsfalvi, Vaszjunyin
Márton, János, Bálint, Péter Zs.
4
Barabás, Wéber, Okos
Andersson Jerry Bjorn, Dreberg Christer
E
Muhin Jevgenyij, Razov Igor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:39 BRA PP Zsók Obsut Saluga
2-0 04:05 BRA PP Saluga Filip Klouda
3-0 21:38 BRA PP Saluga Klouda Filip
4-0 32:49 BRA Hietamaki Mihály János
5-0 54:15 BRA Fodor Saluga
31 Kapura lövések száma 12
10 Kiállításpercek 26

A Brassó–Debrecen fotói

   
Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 20., szombat
EWHL 11:25 SAVKMH 3-2VÉGE
U18 11:30 GEPZEG 3-7VÉGE
U18 14:30 KMHMIS 4-5VÉGE
U18 16:15 KACAVS 5-2VÉGE
MK 17:15 MISUTE 4-0VÉGE
    • M4 SPORT
U20 17:15 RBSAVS 5-4VÉGE
ROM 17:30 BRAGAL 10-3VÉGE
ROM 17:30 SCCSST 15-0VÉGE
DEBL 17:45 MARGEP 2-5VÉGE
U18 18:15 UTEOKW 1-0VÉGE
U18 19:10 VASETO 5-6 HVÉGE
EBEL 19:15 RBSAVS 2-0VÉGE
U18 20:00 ZNOMAC 2-1 HVÉGE
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 0-24VÉGE
U20 14:15 ZNOAVS 3-6VÉGE
U18 14:20 MISOKW 4-5 HVÉGE
U18 14:30 RBSAVS 8-3VÉGE
U20 15:10 VASHCI 8-1VÉGE
U18 16:00 ETOVSV 2-4VÉGE
EBEL 17:30 DECAVS 3-2 HVÉGE
U20 18:00 RBSMAC 6-3VÉGE
U20 18:40 KMHUTE 3-1VÉGE
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 7-1VÉGE
EL 20:00 TITFTC 5-2VÉGE
    • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS Ö:7-6 BVÉGE
    • SPORT 2
január 24., szerda
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U18 18:40 AVSMAC 
U20 19:00 MISDHK 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   ZEGPEF 
U20 15:45 UTEOHC 
KHL 17:30 DMISBA 
    • SPORT 2
U20 17:40 VASG99 
U18 18:45 UTEVAS 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
január 27., szombat
DEBL   KMHGGV 
U18   AVSRBS 
U18   VSVETO 
U18   ZEGGEP 
U20   HDJMAC 
U20   VSVAVS 
U20 12:45 ETODHK 
EWHL 13:00 KMHSAE 
U18 15:50 MACKAC 
EL 18:30 TITBRA 
U18 18:45 UTEMIS 
U18 19:40 VASEHL 
január 28., vasárnap
DEBL   GEPGGV 
U18   OHCMIS 
U20   HDJAVS 
U20   OHCDHK 
U20   VICVAS 
U20   VSVMAC 
U20 11:30 UTEKMH 
EWHL 13:00 KMHSAE 
U18 13:20 MACRBS 
U18 15:20 UTEETO 
U18 16:35 KMHEHL 
EL 18:30 UTEDAB 
EL 19:50 VC2SCC 
január 29., hétfő
EL 18:00 FTCBRA 
EL 20:00 MACMIS 
    • M4 SPORT
január 30., kedd
U20 15:30 PEFKMH 
EL 18:30 TITSCC 
január 31., szerda
DEBL   MRLCFH 
U20   KMHMIS 
U20   PEFUTE 
U20 15:00 DHKOHC 
U18 17:15 ETOKMH 
EL 17:50 VC2BRA 
Partnerünk