A Brassó többet már nem hibázhat

   

A Debrecen első meccsét megnyerte a negyeddöntőben, ezzel megteremtette a lehetőségét arra, hogy viszonylag kényelmes helyzetből várja a hétvégi brassói visszavágót. Ha a hazaiak hibáznak, akkor a tavalyi ezüstérem után idén nem jutnak a négy közé.

Ha a DHK nyer, akkor első MOL ligás idényében egyből a legjobb négy közé juthat, ami igazi bravúr lenne. Az esélyek ezzel együtt a Brassó mellett szólnak. Bár az alapszakaszban nem mindig nyújtottak meggyőző teljesítményt, a Kontinentális-kupában bizonyították, hogy rutinos játékosaik bármikor képesek összeszedni magukat. Lelkes és szép számú közönségük meg is érdemli, hogy az alapszakasz borzalmasnak is bátran nevezhető hazai mérlege után a rájátszásban végre sikerélményekben részesüljenek. Ehhez az egész liga legnagyobb tapasztalattal rendelkező edzői stábja, Jerry Andersson és a Hakan Nygren helyére lépő Christer Dreberg minden feltételt meg is teremt majd. Könnyű dolguk mindazonáltal nem lesz, hiszen a túloldalon Jevgenyij Muhin is alaposan fel fogja készíteni tanítványait, nagy taktikai csata is várható tehát.

2015-01-18-corona-brasov-vs-debreceni-hk-3-4-012-of-057

Fotó: Tamási Zoltán

A két csapat az alapszakaszban háromszor találkozott egymással Brassóban, egyszer a hazaiak nyertek hosszabbításban, egyszer a vendégek büntetőkkel, egyszer pedig nagyon sima, 7-1-es brassói siker született. Ennél többet mond az első debreceni meccs, amelynek során a debreceni siker kulcsa a fegyelmezett védekezés és az adódó lehetőségek nagy hatékonyságú kihasználása volt. Emellett Borogyin kapus is extra teljesítményt nyújtott, hiszen 97,4%-os hatékonysággal védve, 38 lövésből mindössze egyetlen gólt kapott, azt is emberelőnyből. Ha már a speciális játékoknál tartunk, akkor ez lehet az a játékelem, amelyben a Debrecennek leginkább javulnia lehet. Öt alkalommal játszottak létszámfölényben Ladányiék és bár az alapszakasz végén úgy tűnt, ez az egyik legnagyobb fegyverük, a Brassó mindegyiket kivédekezte. Ezzel szemben a maguk részéről Mihály Árpádék jó százalékkal értékesítették a fórokat, három előnyből egyszer betaláltak, nekik az egyenlő létszám melletti helyzetkihasználáson kell majd javítaniuk.

Speciális terhet jelenthet a hazaiak számára, hogy többet már nem hibázhatnak, ha pénteken kikapnak, akkor számukra véget ért a MOL Liga idei szezonja, míg a DHK-nak egy esetleges vereség esetén is lesz még módja javítani szombaton szintén Brassóban. Ráadásul a DHK már teljesítette az idei elvárásokat, vagyis a playoffba kerülést, ehhez képest a négy közé jutás már csak bónusz lenne. Ezzel szemben a Cenk alján nyilván nagy csalódást jelentene, ha a tavalyi ezüstérem után idén a négy közé sem kerülne a csapat. Mindez persze még nagyon messze van, de fontos kérdés, hogy a két csapat miként birkózik meg ezzel a teherrel és az ebből adódó külön feladatokkal, milyen irányban befolyásolja majd ez a taktikát.

PLAYOFF Poster

“Készen állunk az új csatára – nyilatkozta a mérkőzés előtti napon Jerry Andersson, a Brassó edzője. – Úgy érezzük, képesek vagyunk legyőzni a Debrecent. Nagyon erős a védelmük, de meg fogjuk találni a módját annak, hogy átjátsszuk. Nagyon fontos, hogy fejben erősek legyünk, és élvezzük a meccset. A Debrecen legutóbb két 2-1-es győzelmet aratott, nemcsak ellenünk a negyeddöntő első meccsén, hanem az alapszakasz zárásaként a Miskolcot is ugyanilyen arányban győzte le. A debreceni negyeddöntő-mérkőzésen 38-szor lőttünk kapura, ez normál esetben 3-4 gólt kellett volna jelentsen a számunkra. Nagyon gyorsan kell átmennünk támadásba, hogy ne legyen idejük rendeződni, és akkor nem kell mindig 5 az 5 elleni játékot játszani, azaz a támadások során is egyfajta emberfölényt tudunk kialakítani a kapujuk előtt.”

A Debrecen nagyon komolyan veszi a negyeddöntőt. Már szerdán elutazott Csíkszeredába, ahol száraz és jeges edzésekkel készül a brassói mérkőzésre. Pénteken kora délután buszoznak át Szeredából Brassóba.

“A csapatom optimista hangulatban készül a pénteki mérkőzésre – mondta Jevgenyij Muhin, a Debrecen mestere. – Szerencsére mindenki egészséges és bizakodó. Tudjuk, hogy a Brassó a mérkőzés esélyese, de mi nem szándékozunk feladni mérkőzést, hiszen legutóbb nyertünk. Remélem, nem lesz nagy teher a fiúk vállán, szerintem inkább az ellenfelünk az, akinek bizonyítania kell.”

Brassó–Debrecen 5-0

   

Fegyelmezetlen vendégek néztek farkasszemet a koncentráltan játszó és az előnyeiket továbbra is hihetetlen százalékban kihasználó hazaiakkal, aminek a vége nagyon sima brassói siker lett. A Debrecen ezúttal nem tudott felnőni a Brassó szintjére.

Álomszerűen kezdett a Brassó, Szagyikov kiállítását a harmadik, Voronovét az ötödik percben használták ki, így 4 perc után már 2-0-ra vezettek. Előbb Zsók lőtt közelről, éles szögből nagyon szép gólt, majd Saluga egyéni akció révén jelezte, nem véletlenül övé az aranysisak a csapatból. Már az első meccsen feltűnő volt, milyen kiváló hatékonysággal használja ki emberelőnyeit a brassói csapat és nem volt ez másként a második meccsen sem. Kellemetlen hidegzuhany volt ez a Debrecen számára, hiszen így gyakorlatilag négy perc alatt eltűnt az a lélektani előny, amire az első meccsen elért győzelmükkel szert tettek. Ezzel együtt teljesen megérdemelt volt a hazaiak vezetése, a DHK játéka szétesett, nem igazán tudtak komoly helyzeteket kialakítani. A harmad második felére kiegyenlítettebbé vált a játék, de feszültséggel teli, kapkodó játékot láthatott a szép számú publikum, amelyen mindkét csapat sokat hibázott. A legnagyobb vendéghelyzet Prakab előtt adódott, aki egy alkalommal lövésre szánta el magát szélről, ami olyan jól sikerült, hogy a korong átment Polc lábai között, majd a kapuvasról visszapattanva megállt a gólvonal és a kapus között, végül a hátvédeknek kellett kilőniük onnan.

A második harmadot a Brassó éppen úgy kezdte, ahogyan az elsőt is: már az első percben emberelőnybe kerültek, amit egy Klouda, Saluga összjáték végén utóbbi váltott gólra mintegy 40 másodperc alatt. A gól után még egyértelműbbé vált a játék képe, a DHK kezdett beletörődni a sorsába, míg a hazaiak egyre-másra alakították ki a szebbnél szebb helyzeteket. A harmad felétől felváltva kerültek emberelőnybe a csapatok, a 33. percben azonban Vaszjunyinnak nem volt alkalma kiülni a büntetőpadra, hiszen a már kapusa nélkül támadó Brassóból Hietemaki maradt teljesen egyedül középen, és középtávolról nagyon szép góllal növelte négyre a különbséget. A harmad végére kissé magához tért a Debrecen, volt néhány momentumuk, mindazonáltal a pénteki napon nem volt egy súlycsoportban a két csapat, jól mutatja ezt a 24-5-ös kapura lövési arány és a játék képében sem volt sokkal kisebb a differencia.

A záró 20 percben elmaradt a korai előnygól, pedig Kaszkov a büntetőpadon kezdte a harmadot, majd Dancsfalvit látták szabálytalannak a játékvezetők. Ha lehet, még látványosabbá vált a Brassó fölénye, a vendégek kapujába érkező Tőke szenzációs védéseinek köszönhetően azonban nem változott az eredmény. A túloldalon Sijka előtt adódott lehetőség, ám az ő életerős lövése is a kapuvasról vágódott Polc mögé. Az 52. percben negyedóra után újra emberelőnybe kerültek a vendégek, ám a fórjáték meglehetősen vérszegényre sikerült, a Brassónak nem jelentett gondot kivédekezni azt. Sőt, fél perccel azután, hogy a hazaiak kiegészültek, Fodor Csanád nagyon szép egyéni akció végén megszerezte az ötödik gólt csapatának, közelről, szélről emelt Tőke válla fölött a hálóba. Az utolsó percekben a Debrecen mindent megtett a becsületgól megszerzéséért, miközben a Brassó talán inkább már a szombati mérkőzésre tartalékolt. A végére maradt még egy előny a debrecenieknek, de ez sem jelentett különösebb veszélyt. Az eredmény már nem változott, ötöt lőtt a Brassó, Polc shutouttal zárt.

Sokkal jobban akarták a győzelmet

   

Rossz felfogásban játszott a Debrecen, a Brassó egy pillanat esélyt sem hagyott a MOL Liga újoncának. Edzői nyilatkozatok a pénteki negyeddöntő után.

Jerry Andersson (vezetőedző, Brassó): “Nagyon boldog vagyok a mai meccs után, egyértelmű győzelmet arattunk. Mind a 3 harmadban az ellenőrzésünk alatt tartottuk a játékot. Nagyon jól kezdtünk, hamar két gólt ütöttünk. A játékosok nagyon jól összpontosítottak a feladatukra. Ugyanezt a fegyelmezettséget kell tartanunk. remélem, szombaton is hasonlóan kezdünk majd. Azt hiszem, szombaton egészen más meccset látunk majd, sokkal keményebb csatát, figyelembe kell vennünk, hogy a Debrecen nagyon jó csapat.”

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): “A Brassó úgy játszott, mint akinek semmi veszítenivalója sincs. Maximálisan készek voltak arra, hogy keményen beleálljanak a mérkőzésbe az első pillanattól kezdve. Az első percekben kaptunk két kiállítást, ebből pedig két gólt. Aztán jött a harmadik kiállítás és a harmadik gól. A brassóiak sokkal jobban játszottak nálunk, és sokkal jobban akarták a győzelmet.”

MOL Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 1570 néző. Játékvezetők: Lauff, Sura, Siko, Peter.
Polc (Fülöp)
K
Borogyin (Tőke)
Filip, Obsut, Fodor, Saluga, Klouda
1
Jemeljanov, Csíki, Ladányi, Hári, Könczei
Piszarenko, Hietamaki, Molnár, Mihály, Virág
2
Szagyikov, Voronov, Berta, Kaszkov, Sijka
Imecs, Nagy, Antal, Zsók, Petres
3
Prakab, Tőkési, Kuriljuk, Dancsfalvi, Vaszjunyin
Márton, János, Bálint, Péter Zs.
4
Barabás, Wéber, Okos
Andersson Jerry Bjorn, Dreberg Christer
E
Muhin Jevgenyij, Razov Igor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:39 BRA PP Zsók Obsut Saluga
2-0 04:05 BRA PP Saluga Filip Klouda
3-0 21:38 BRA PP Saluga Klouda Filip
4-0 32:49 BRA Hietamaki Mihály János
5-0 54:15 BRA Fodor Saluga
31 Kapura lövések száma 12
10 Kiállításpercek 26

A Brassó–Debrecen fotói

   
Cimkék: , , , ,

Összes (51)

Utolsó hozzászólások

 1. Gellérd
    #46
  Gellérd,   

  Szep volt fiuk, reg nem lattam ennyi hatarozottsagot a jatekunkban. Holnap is egy szep es fegyelmezett jatek, s maris gondolhatunk a kovetkezo lepesre.

  Hajrá Brassó, hajrá Korona!!!

 2.   #47
  magg,   

  Gratulálunk a Brassai fiuknak ,és köszönjük a mecset amit bemutattak a mai estén. Egy nyugodalmas éjszakát mert rátok fér!

 3. DominiKing
    #48
  DominiKing,   

  "Fegyelmezetlen vendégek néztek farkasszemet ..." Itt követte el a hibát a Debrecen, mert csak a Brassói Farkasok szemét nézték.

 4. Heisenberg
    #49
  Theutus,   

  Gratta

 5. Gyalogkakukk
    #50
  Gyalogkakukk,   

  Gratula Farkasok !!!

 6.   #51
  benkutas,   

  de ha az Érsekulyvár nyer akkor a Miskolc jön nem a Dab..

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB ÉLŐ
EBJL 14:30 RBSAVS ÉLŐ
KK 14:30 MISGAL 1-0ÉLŐ
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk